Connecteu-vos amb nosaltres

Pesca

Oceana insta el Regne Unit i la UE a acabar amb la pesca excessiva d’estocs de peix molt baixos en un nou acord

publicat

on

Oceana demana que es posi fi a la sobrepesca de poblacions de peixos greument sobreexplotades a les aigües europees, ja que avui comencen les negociacions entre la UE i el Regne Unit en el marc del Comitè de Pesca Especialitzada. Aquest nou comitè proporciona un fòrum de debat i acord sobre la gestió de la pesca, per preparar les consultes anuals a través de les quals es decidiran les possibilitats de pesca per al 2022.

amb dades recents publicat pel Consell Internacional per a l'Exploració del Mar (ICES) que posa de manifest l'estat crític d'un nombre d'estocs de peixos clau1, Oceana insta les parts negociadores a acordar estratègies de gestió que permetran recuperar totes les existències i assolir nivells saludables.

La cap de política d'Oceana, Melissa Moor, va dir: "Només el 43% de les poblacions de peixos compartides entre el Regne Unit i la UE es pesca a nivells sostenibles2. És inacceptable que la resta d’estocs estiguin sotmesos a una sobrepesca, amb existències d’espècies importants com el bacallà, l’areng i el merlan a nivells críticament baixos, o bé es desconeix el seu estat. Perquè les poblacions de peixos recuperin, les parts que negocien han de ser guiades per la ciència. Fer el contrari garantirà una major destrucció del medi marí, esgotarà les poblacions de peixos i debilitarà la resistència al canvi climàtic ".

"Al juny, la UE i el Regne Unit van arribar al seu primer acord anual post-Brexit sobre les seves poblacions de peixos compartits, en les condicions establertes a l'Acord de Comerç i Cooperació", va dir Javier Lopez, director de la Campanya Oceana de Pesca Sostenible a Europa. 

"En un moment crític per a la biodiversitat oceànica i el clima, correspon a la UE i al Regne Unit acordar estratègies de gestió eficaç que posin fi a la sobrepesca a les seves aigües i garanteixin l'explotació sostenible dels estocs compartits".

Com que el 20 comença la primera reunió del Comitè Especialitzat en Pescath Al juliol, Oceana destaca tres àrees prioritàries d’acord entre el Regne Unit i la UE:

· Cal acordar estratègies de gestió plurianual per a les poblacions de peixos greument sobreexplotades, amb objectius clars de recuperació i terminis per assolir-los.

· A l’hora d’establir captures totals admissibles (TAC) per a pesqueries mixtes, on es capturen diverses espècies a la mateixa zona i al mateix temps, els decisors haurien d’acordar prioritzar l’explotació sostenible de les poblacions de peixos més vulnerables.

· S’haurien d’acordar estratègies plurianuals per a la conservació i gestió d’estocs sense quota. La recopilació de dades i les avaluacions científiques d’aquestes poblacions haurien de millorar significativament per garantir que es pesca de manera sostenible.

1. Alguns exemples d’estocs sobreexplotats a partir de dades ICES inclouen: Bacallà a l’oest d’EscòciaBacallà del Mar CeltaArengades a l'oest d'Escòcia i a l'oest d'Irlanda  Merlan irlandès.

2.       Oceana UK Fisheries Audit

Fons

Les negociacions per acordar mesures de gestió pesquera per al 2022 començaran el 20th Juliol en l'àmbit del "Comitè de Pesca Especialitzada" (SFC). El SFC està format per les delegacions de les dues parts i proporciona un fòrum de debat i cooperació. Les competències i deures de la SFC s'estableixen al Acord de comerç i cooperació (TCA - Article FISH 16, pàgina 271).

Els debats i decisions en virtut del SFC proporcionaran recomanacions de gestió que haurien de facilitar l’acord durant les consultes anuals finals, que s’espera que es celebrin a la tardor i que finalitzin el 10.th Desembre (veure articles FISH 6.2 i 7.1) o 20th Desembre (vegeu l'article FISH 7.2). Per exemple, s'espera que el SFC estigui d'acord en desenvolupar estratègies de gestió plurianuals i com gestionar "existències especials" (per exemple, 0 existències de TAC, vegeu l'article FISH 7.4 i 7.5).

En virtut del TCA, el Regne Unit i la UE van acordar el 2020 un acord marc per a la gestió d’estocs de peix compartits. Oceana va donar la benvinguda al TCA, ja que els objectius i les disposicions de gestió de la pesca, si s’implementaven bé, contribuirien a l’explotació sostenible dels estocs compartits. Per obtenir més informació sobre la reacció d'Oceana a l'adopció del TCA, llegiu el document el comunicat de premsa.

El primer acord post-Brexit entre la UE i el Regne Unit sobre mesures de gestió pesquera per al 2021 es va arribar al juny del 2021. Com que les negociacions van ser llargues i complexes, per tal de donar continuïtat a les activitats pesqueres, les dues parts van haver d'adoptar primer mesures provisionals que serien posteriors. substituït per l’acord. Per obtenir més informació sobre la reacció d'Oceana a l'acord del 2021, llegiu el document el comunicat de premsa.

Comissió Europea

L'OMC fa importants passos cap a les normes comercials mundials per a la pesca sostenible

publicat

on

El 15 de juliol, l'Organització Mundial del Comerç (OMC) va celebrar una reunió ministerial sobre subvencions a la pesca, que va confirmar el compromís d'establir el rumb per a un resultat reeixit de les negociacions abans de la Conferència Ministerial de l'OMC a partir del novembre de 2021.

Els ministres van reconfirmar el seu objectiu compartit per arribar a un acord que contribuirà significativament a frenar la degradació continuada dels recursos pesquers del món i de les activitats econòmiques i dels mitjans de subsistència que donen suport. Tot i que queden algunes divergències, el text consolidat proposat pel president de les negociacions proporciona una base sòlida per a la part final de les negociacions.

En les seves declaracions als seus homòlegs de tot el món, el vicepresident executiu i comissari de comerç Valdis Dombrovskis (a la foto) va dir: “Protegir els recursos pesquers mundials és una responsabilitat compartida i, com a tal, aconseguir un resultat multilateral és l’única manera d’abordar el tema de les subvencions nocives. Acollim amb satisfacció el compromís del director general Okonjo-Iweala d’arribar a un acord abans de la 12a Conferència Ministerial i estem plenament compromesos amb aquest objectiu. El mandat establert a l’objectiu 14.6 de desenvolupament sostenible de l’ONU ha de seguir sent la nostra guia en aquestes negociacions ”.

La Unió Europea (UE), en la seva política pesquera comuna, ha prioritzat durant molt de temps un enfocament que garanteixi que la pesca sigui sostenible mediambientalment, econòmicament i socialment. Aquest ha estat el resultat d'un profund procés de reforma, que va eliminar gradualment les subvencions perjudicials a favor de subvencions positives que fomentessin la pesca sostenible i enfortir els sistemes per gestionar les activitats pesqueres. Basant-se en aquesta experiència positiva, la UE també defensa que les normes de l'OMC s'han de basar en la sostenibilitat. 

Llegiu l’enunciat de Valdis Dombrovskis.

Seguir llegint

Relacions euromediterrànies

La reunió d’alt nivell exposa una nova visió de la pesca i l’aqüicultura sostenibles a la Mediterrània i al Mar Negre

publicat

on

La reunió d'alt nivell sobre la nova estratègia per al Mediterrani i el Mar Negre va tenir lloc sota el paraigua de l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de la Comissió General de Pesca de les Nacions Unides per a la Mediterrània (CGPM). El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va assistir a la reunió, juntament amb el director general de la FAO Qu Dongyu, així com els ministres de Pesca de les parts contractants de la CGPM.

Els participants van reafirmar els seus compromisos polítics de la MedFish4Ever Declaracions de Sofia i va aprovar el nou Estratègia CGPM (2021-2030) amb l’objectiu d’assegurar la sostenibilitat de la pesca i l’aqüicultura a la Mediterrània i al Mar Negre durant la propera dècada. El comissari Sinkevičius va dir: "Amb l'aprovació de la nova estratègia CGPM, avui hem creuat una altra fita en el camí cap a la pesca i l'aqüicultura gestionades de manera sostenible al Mediterrani i als mars Negres. Hem recorregut un llarg camí amb la nova governança pesquera llançada el 2017, en el marc de les Declaracions de MedFish4Ever i Sofia. Tot i això, no estem al final del nostre viatge, encara queda molt per fer ”.

El comissari va subratllar la necessitat de començar a implementar l'estratègia immediatament i va animar els socis regionals a donar suport a l'ambiciós paquet de mesures que la Unió Europea presentarà a la sessió anual de la CGPM al novembre, quan s'adoptarà formalment l'estratègia. El comissari Sinkevičius va destacar la importància de protegir la biodiversitat per crear resistència i rendibilitat del sector pesquer. Amb els seus cinc objectius principals, la nova estratègia CGPM continuarà basant-se en els èxits passats. Més informació a notícia.

Seguir llegint

Comissió Europea

Pesca sostenible: la Comissió fa un balanç dels avenços de la UE i llança una consulta sobre les oportunitats de pesca per al 2022

publicat

on

La Comissió ha adoptat la Comunicació "Cap a una pesca més sostenible a la UE: situació i orientacions per al 2022'. En línia amb el Acord Verd Europeu objectius, la pesca de la UE avança cap a una sostenibilitat més sostenible, donant suport a la transició cap a un sistema alimentari de la UE saludable i respectuós amb el medi ambient i recolzant fonts d’ingressos sostenibles per als pescadors de la UE, segons mostra la comunicació. El rendiment socioeconòmic del sector continua sent bo, tot i la crisi del coronavirus, també a causa del ràpid suport de la Comissió.

La Comunicació demana més esforços per protegir els recursos marins, tant mantenint alts nivells d’ambició a la UE com esforçant-se per assolir el mateix nivell alt en el treball amb països extracomunitaris. Es convida els estats membres, els consells consultius, la indústria pesquera, les organitzacions no governamentals i els ciutadans interessats a participar fins al 31 d’agost consulta pública i expressen les seves opinions sobre les possibilitats de pesca per al 2022.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “La pesca de la UE segueix el rumb cap a un ús encara més sostenible del mar. I, tot i que la pandèmia va afectar durament les nostres comunitats pesqueres, es va confirmar que la sostenibilitat ambiental és la clau de la resistència econòmica. La situació d'algunes conques marines requereix una atenció particular, però també a totes les nostres conques marines cal fer més coses per aconseguir el blau del Green Deal. Compte amb que tothom hi faci tot el seu paper ”.

La Comunicació del 2021 mostra que, sobretot a l’Atlàntic nord-est, la sostenibilitat gairebé es va assolir per als estocs gestionats segons el principi del màxim rendiment sostenible (MSY): la quantitat màxima de peix que els pescadors poden treure del mar sense comprometre la regeneració i el futur productivitat de l'estoc.

Les existències sanes van contribuir encara més al rendiment socioeconòmic del sector, que es va mantenir rendible malgrat els impactes de la pandèmia COVID-19. Les activitats pesqueres van ser durament afectades per la crisi sanitària i es calcula que el valor desembarcat del peix va disminuir un 17% l'any passat en comparació amb el 2019. El ràpid suport que la Comissió va proporcionar al sector, en particular mitjançant la posada a disposició de 136 milions d'euros de fons el Fons Europeu Marítim i de la Pesca ha ajudat a abordar els efectes de la pandèmia ràpidament.

No obstant això, per garantir les poblacions de peixos saludables per a les generacions futures, cal seguir esforçant-se. A l’Atlàntic i el mar Bàltic, la Comissió proposarà per a l’any vinent mantenir o reduir encara més la mortalitat per pesca en línia amb el màxim rendiment sostenible (RMS) per a les poblacions avaluades pel RMS i implementar completament plans de gestió que estableixin els rangs de mortalitat del RMS. Al Mediterrani i al Mar Negre, tot i que hi ha hagut una lleugera millora, les taxes d’explotació són encara dues vegades superiors als nivells sostenibles. Per tant, es durà a terme un fort esforç per aplicar més endavant el pla plurianual de la Mediterrània occidental i les mesures adoptades per la Comissió General de Pesca per al Mediterrani. Les millors millores a l’Adriàtic tindran un paper destacat en les oportunitats de pesca del 2022.

Els estats membres també han d’intensificar l’aplicació i el control del compliment de l’obligació d’aterratge, en particular mitjançant l’ús d’eines modernes de control adequades, com ara sistemes de control electrònic remot, que són el mitjà més eficaç i rendible per controlar l’obligació d’aterratge a mar. La Comissió continuarà treballant amb el Parlament Europeu i el Consell per arribar a un acord sobre el sistema de control pesquer revisat, que pugui facilitar l’ús d’aquestes eines. A més, es recomana als pescadors que adoptin encara més l’ús d’engranatges més innovadors i selectius. El Fons europeu marítim, pesquer i aquícola (EMFAF) pot ajudar a finançar aquestes inversions.

En les seves relacions amb tercers països, la Comissió perseguirà alts nivells d’alineació de les oportunitats de pesca i les mesures relacionades amb alts estàndards de sostenibilitat. Això serà clau per garantir una explotació sostenible dels recursos i per aconseguir un parell de condicions per a la indústria de la UE, ateses les fortes interrelacions entre les flotes de les aigües afectades. Pel que fa a les existències compartides amb el Regne Unit, l'Acord de Comerç i Cooperació (TCA) proporciona una base sòlida per gestionar de manera sostenible les existències compartides de peix, tant en consultes anuals sobre oportunitats de pesca com a través del Comitè especialitzat en pesca.

Fons

Cada any, la Comissió publica una Comunicació que resumeix els avenços sobre la situació de les poblacions de peixos i llança una àmplia consulta pública sobre la fixació de les oportunitats de pesca anuals per a l'any següent. Aquesta comunicació avalua els progressos realitzats cap a la pesca sostenible a la UE i revisa l'equilibri entre la capacitat de pesca i les oportunitats de pesca, el rendiment socioeconòmic del sector i la implementació de l'obligació de desembarcament. També estableix els fonaments de la proposta sobre les possibilitats de pesca per a l'any següent.

Propers passos

Després de la consulta, la Comissió presentarà a la tardor les seves propostes de Reglament d’Oportunitats de Pesca per al 2022 a l’Atlàntic, al Nord i al Bàltic, així com al Mediterrani i el Mar Negre. Les propostes tenen en compte els plans plurianuals i es basen en l'assessorament científic proporcionat pel Consell Internacional per a l'Exploració del Mar (ICES) i altres organismes independents, així com en l'anàlisi econòmica proporcionada pel Comitè Científic, Tècnic i Econòmic. per a la pesca (CSTEP).

Les propostes també incorporaran ajustos resultants de la implementació de l'obligació d'aterratge. Finalment, el Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea debatrà sobre les propostes de la Comissió i establirà l'assignació d'oportunitats de pesca.

Més informació

comunicació "Cap a una pesca més sostenible a la UE: situació i orientacions per al 2022'

Preguntes i Respostes

Política pesquera comuna (PCP)

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències