Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Residus de plàstic i reciclatge a la UE: dades i xifres

COMPARTIR:

publicat

on

Gairebé un terç dels residus de plàstic a Europa es recicla. Esbrineu més dades i dades sobre els residus de plàstic i el seu reciclatge a la UE amb la infografia següent. Societat.

Infografia sobre residus de plàstic i reciclatge a Europa
Esbrineu els fets sobre residus de plàstic i reciclatge a la UE  

La producció de plàstic ha crescut de manera exponencial en poques dècades –d'1.5 milions de tones el 1950 a 359 milions de tones el 2018 a tot el món– i amb això la quantitat de residus plàstics. Després d'una forta caiguda de la producció durant el primer semestre de 2020 a causa de la pandèmia de la COVID-19, la producció es va recuperar de nou al segon semestre de l'any.

La UE ja està prenent mesures per reduir la quantitat de residus plàstics, però què passa amb els residus que es generen malgrat tots els esforços? I com es poden augmentar les taxes de reciclatge de plàstic?

Tractament de residus plàstics a Europa

A Europa, la recuperació d’energia és la forma més utilitzada d’eliminar els residus plàstics, seguida del reciclatge. Aproximadament el 25% de tots els residus plàstics generats es troben a l'abocador.

La meitat del plàstic recollit per al reciclatge s’exporta per ser tractat a països fora de la UE. Els motius de l’exportació són la manca de capacitat, tecnologia o recursos financers per tractar els residus de forma local.

Anteriorment, una part important dels residus plàstics exportats es va enviar a la Xina, però recentment restriccions a la importació de residus plàstics a la Xina és probable que disminueixi encara més les exportacions de la UE. Això suposa el risc d'una major incineració i abocament de residus de plàstic a Europa. Mentrestant, la UE intenta trobar maneres circulars i respectuoses amb el clima de gestionar els seus residus de plàstic.

anunci

La baixa proporció de reciclatge de plàstic a la UE significa pèrdues importants tant per a l’economia com per al medi ambient. S'estima que el 95% del valor del material d'embalatge de plàstic es perd a l'economia després d'un curt cicle de primer ús.

A nivell mundial, estimen els investigadors que la producció i la incineració de plàstic van bombar més de 850 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera el 2019. El 2050, aquestes emissions podrien augmentar fins als 2.8 milions de tones, una part de les quals es podrien evitar gràcies a un millor reciclatge.

Llegiu més sobre gestió de residus a la UE.

Problemes amb el reciclatge del plàstic

Els principals problemes que complicen el reciclatge del plàstic són la qualitat i el preu del producte reciclat, en comparació amb el seu homòleg no reciclat. Els processadors de plàstic requereixen grans quantitats de plàstic reciclat, fabricats segons especificacions estrictament controlades i a un preu competitiu.

No obstant això, com que els plàstics es personalitzen fàcilment a les necessitats –funcionals o estètiques– de cada fabricant, la diversitat de la matèria primera complica el procés de reciclatge, fent-lo costós i afectant la qualitat del producte final. Com a conseqüència, la demanda de plàstics reciclats està creixent ràpidament, tot i que el 2018 només representava el 6% de la demanda de plàstics a Europa.

Obteniu més informació sobre els plans de la UE per assolir una economia circular el 2050, inclòs reducció de plàstic.

Solucions de la UE per augmentar les taxes de reciclatge

El maig de 2018, la Comissió Europea va presentar una proposta per tractar el tema de escombraries marines de plàstic. Inclou la prohibició de la UE de produir els deu primers plàstics d’un sol ús que es troben a les platges europees a partir del 10 de juliol de 3.

Com a part de la Deal Green, El 55% dels residus d'envasos de plàstic s'haurien de reciclar el 2030. Això implicaria un millor disseny per a la reciclabilitat, però els eurodiputats creuen que també són necessàries mesures per estimular el mercat del plàstic reciclat.

Aquestes mesures poden incloure:

  • Creació d’estàndards de qualitat per a plàstics secundaris
  • Fomentant la certificació per augmentar la confiança tant de la indústria com dels consumidors
  • Introducció de normes obligatòries sobre el contingut mínim reciclat en determinats productes
  • Animant els països de la UE a considerar la possibilitat de reduir l’IVA dels productes reciclats


El Parlament Europeu també va donar suport al restricció de bosses de plàstic lleugeres a la UE en 2015.

A més, els eurodiputats van demanar a la Comissió que ho prengués acció contra els micro plàstics.

Llegiu més sobre l'estratègia de la UE per reduir els residus de plàstic.

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències