Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

La UE estableix un llindar tecnològic neutral per a la producció d'energia "sostenible" "d'acord amb la ciència", però l'amenaça del gas segueix sent

COMPARTIR:

publicat

on

El s'ha adoptat el primer acte delegat de "taxonomia", que estableix un nivell tecnològicament neutre en 100 g de CO2/kWh perquè qualsevol inversió en activitats de producció d'energia es consideri "sostenible". El llindar establert està en línia amb la ciència i ajudarà a la UE a assolir el seu objectiu de neutralitat de carboni per al 2050 i complir els seus compromisos de l'Acord de París. Les disposicions específiques per al gas no estan fora de les cartes, i seran considerades pel Consell de la UE en les properes setmanes com a part d'un segon acte delegat. Incloure el gas fòssil a la "taxonomia" climàtica aniria en contra del llindar de neutralitat tecnològica i basat en la ciència consagrat a la legislació de la UE, ara que es va aprovar el primer acte delegat. Soscava la credibilitat de la 'taxonomia'.

La primera meitat de la 'taxonomia' de la UE s'ha aprovat oficialment i entrarà en vigor al gener. [1] Els estats membres de la UE discutiran un segon acte delegat en els propers dies. Potser podria permetre incloure a la llista inversions en infraestructures de gas. La "taxonomia" és una llista d'activitats que s'han de considerar oficialment com a inversions sostenibles, amb l'objectiu d'atraure els inversors a activitats que donin suport a un canvi cap a un món realment sostenible. ECOS és membre de la Plataforma sobre Finances Sostenibles, un grup d'experts que assessora oficialment la Comissió en la matèria.

Els estats membres de la UE van tenir temps fins ahir a la mitjanit per rebutjar el primer acte delegat de la 'taxonomia de la UE'. Malgrat l'oposició d'uns quants països, la proposta va ser aprovada. Un límit tecnològicament neutre de 100 g de CO2/kWh per a la producció d'electricitat i calor Després de l'aprovació del projecte de llei d'ahir, la llei de la UE estableix ara que només les infraestructures d'energia i producció de calor que emeten menys de 100 g de CO2/kWh es poden considerar "ambientalment sostenibles". Aquests criteris només es poden complir amb fonts renovables com l'energia solar, eòlica i hidràulica. Aquest llindar d'emissió s'ajusta a l'Acord de París.

També està en línia científica amb l'objectiu de la UE d'esdevenir neutre en carboni l'any 2050 [2]. A més, la legislació de la UE ara defineix com a "perjudicial significatiu al medi ambient" qualsevol sistema de generació d'energia les emissions directes del qual superin els 270 g de CO2/kWh. Cap producció de combustibles fòssils pot baixar d'aquest nivell d'emissions, ni tan sols les centrals combinades de calor i electricitat més eficients de gas natural. Tant el límit "sostenible" de 100 g com el llindar de "dany significatiu" de 270 g són tecnològicament neutrals. Així ho exigeix ​​l'article 19 del Reglament de taxonomia, que s'aplica a totes les tecnologies.

Malgrat aquests aspectes positius, el primer acte delegat d'ahir està lluny de ser perfecte i inclou disposicions que poden tenir un impacte negatiu sobre el medi ambient, en particular per als sectors terrestres. Classifica la silvicultura i la bioenergia com a sostenibles, tot i que les pràctiques forestals actuals com la tala industrial condueixen a l'erosió i [3] i que la bioenergia pot emetre més CO2 que el carbó, quan les emissions es tenen en compte correctament. Mathilde Crêpy, directora sènior de programes, ECOS – Environmental Coalition on Standards “La primera meitat de la taxonomia estableix un camí clar cap a la neutralitat climàtica per a la generació de calor i electricitat. Malauradament, res no està en pedra: la UE encara podria acabar afavorint els interessos de la indústria per sobre del clima si uns quants líders nacionals s'aconsegueixen d'aquí a un parell de setmanes. No podem etiquetar l'energia produïda a partir de gas fòssil com a "sostenible". Fer-ho significaria que la Comissió nega els principis basats en la ciència i la tecnologia neutral, ara recollits en el reglament. Els estats membres han de garantir que la taxonomia es mantingui creïble i serveixi realment al planeta”.

Approved acte delegat al diari oficial de la UE

Grup d'experts tècnics de la UE en finances sostenibles (TEG). Informació sobre la recomanació del grup d'experts tècnics de la UE per al llindar de generació d'electricitat de la taxonomia de la UE: 7 punts clau sobre el llindar d'emissions de 100 g de la taxonomia de la UE )

anunci

Anàlisi ECOS després de la proposta de la Comissió a l'abril de 2021. Taxonomia climàtica de la UE: el bo, el dolent i el lleig.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències