Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Tracte ecològic: la Comissió adopta una nova estratègia química cap a un entorn lliure de tòxics

publicat

on

Avui (14 d’octubre) la Comissió Europea ha adoptat l’Estratègia de la UE per a la sostenibilitat de productes químics. L’estratègia és el primer pas cap a una ambició de contaminació nul·la per a un entorn lliure de tòxics anunciat al Tracte Verd Europeu. L’estratègia impulsarà la innovació per a productes químics segurs i sostenibles i augmentarà la protecció de la salut humana i del medi ambient contra productes químics perillosos.

Això inclou prohibir l’ús dels productes químics més nocius en productes de consum com ara joguines, articles per a la cura dels nens, cosmètics, detergents, materials per al contacte amb els aliments i tèxtils, tret que es demostri que és essencial per a la societat, i garantir que tots els productes químics s’utilitzin de manera més segura i sostenible. L’Estratègia sobre productes químics reconeix plenament el paper fonamental dels productes químics per al benestar humà i per a la transició verda i digital de l’economia i la societat europees. Alhora, reconeix la necessitat urgent d’abordar els reptes mediambientals i de salut causats pels productes químics més nocius.

Amb aquest esperit, l’estratègia estableix accions concretes per fer que els productes químics siguin segurs i sostenibles pel disseny i per garantir que els productes químics puguin obtenir tots els seus beneficis sense perjudicar el planeta i les generacions actuals i futures. Això inclou garantir que s’evitin els productes químics més nocius per a la salut humana i el medi ambient per a un ús social no essencial, en particular en productes de consum i pel que fa als grups més vulnerables, però també que tots els productes químics s’utilitzin de manera més segura i sostenible.

Es preveuran diverses accions d'innovació i inversió per acompanyar la indústria química en aquesta transició. L’estratègia també crida l’atenció dels estats membres sobre les possibilitats del mecanisme de recuperació i resiliència per invertir en la transició verda i digital de les indústries de la UE, inclòs el sector químic.

Incrementar la protecció de la salut i el medi ambient

L'estratègia té com a objectiu augmentar significativament la protecció de la salut humana i del medi ambient contra els productes químics nocius, prestant especial atenció als grups de població vulnerables.

Les iniciatives emblemàtiques inclouen en particular:

Eliminació gradual dels productes de consum, com ara joguines, articles per a la cura dels nens, cosmètics, detergents, materials per al contacte amb els aliments i tèxtils, les substàncies més nocives, que inclouen, entre d’altres, disruptors endocrins, productes químics que afecten el sistema immunitari i respiratori i substàncies persistents com - i substàncies polifluoroalquil (PFAS), tret que es demostri que el seu ús és essencial per a la societat.

Minimitzar i substituir en la mesura del possible la presència de substàncies preocupants en tots els productes. Es donarà prioritat a les categories de productes que afectin les poblacions vulnerables i les que tinguin un major potencial d’economia circular.

Abordar l’efecte combinat de productes químics (efecte còctel) tenint en compte millor el risc que suposa per a la salut humana i el medi ambient l’exposició diària a una àmplia barreja de productes químics de diferents fonts.

Garantir que els productors i els consumidors tinguin accés a informació sobre contingut químic i ús segur, introduint requisits d’informació en el context de la Iniciativa de Política de Productes Sostenibles.

Impulsar la innovació i promoure la competitivitat de la UE

Fer que els productes químics siguin més segurs i sostenibles és una necessitat continuada, a més d’una gran oportunitat econòmica. L'estratègia té com a objectiu captar aquesta oportunitat i permetre la transició verda del sector químic i les seves cadenes de valor. En la mesura del possible, els nous productes químics i materials han de ser segurs i sostenibles pel disseny, és a dir, des de la producció fins al final de la vida. Això ajudarà a evitar els efectes més nocius dels productes químics i a garantir el menor impacte possible sobre el clima, l’ús de recursos, els ecosistemes i la biodiversitat.

L’estratègia contempla la indústria de la UE com un actor competitiu a nivell mundial en la producció i l’ús de productes químics segurs i sostenibles. Les accions anunciades a l'estratègia donaran suport a la innovació industrial perquè aquests productes químics esdevinguin la norma al mercat de la UE i un referent a tot el món.

Això es farà principalment per:

Desenvolupar criteris de disseny segurs i sostenibles i assegurar el suport financer per a la comercialització i la captació de productes químics segurs i sostenibles; Assegurar el desenvolupament i l'adopció de substàncies, materials i productes segurs i sostenibles per disseny mitjançant els instruments d'inversió i finançament de la UE i les associacions publicoprivades.

Intensificar considerablement l'aplicació de les normes de la UE tant a les fronteres com al mercat únic. ~

Posar en marxa una agenda d'investigació i innovació de la UE sobre productes químics, per omplir els buits de coneixement sobre l'impacte dels productes químics, promoure la innovació i allunyar-se de les proves amb animals.

Simplificar i consolidar el marc legal de la UE, per exemple, mitjançant la introducció del procés “Avaluació d’una substància única”, el reforçament dels principis de “sense dades, sense mercat” i la introducció d’esmenes dirigides a REACH i a la legislació sectorial, per citar algunes. La Comissió també promourà les normes de seguretat i sostenibilitat a nivell mundial, en particular donant exemple i promovent un enfocament coherent amb l'objectiu que les substàncies perilloses prohibides a la UE no es produeixin per a les exportacions.

El vicepresident executiu del Tracte Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "L'estratègia química és el primer pas cap a l'ambició de contaminació zero d'Europa. Els productes químics formen part de la nostra vida quotidiana i ens permeten desenvolupar solucions innovadores per ecologitzar la nostra economia. Però hem d’assegurar-nos que els productes químics es produeixen i s’utilitzen d’una manera que no perjudiqui la salut humana i el medi ambient. És especialment important deixar d’utilitzar els productes químics més nocius en productes de consum, des de joguines i productes de puericultura fins a tèxtils i materials que entren en contacte amb els nostres aliments ”.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, va dir: “Deurem el nostre benestar i els nostres alts nivells de vida als molts productes químics útils que la gent ha inventat durant els darrers 100 anys. Tot i això, no podem tancar els ulls davant els danys que els productes químics perillosos suposen per al nostre entorn i la nostra salut. Hem recorregut un llarg camí regulant els productes químics a la UE i, amb aquesta estratègia, volem aprofitar els nostres èxits i anar més enllà per evitar que els productes químics més perillosos entrin al medi ambient i al nostre cos i afectin especialment els més fràgils i vulnerables. ".

La comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, va dir: “La nostra salut sempre ha de ser la primera. Això és exactament el que hem assegurat en una iniciativa insígnia de la Comissió com és l'Estratègia Química. Els productes químics són essencials per a la nostra societat i han de ser segurs i produïts de manera sostenible. Però hem de protegir-nos dels productes químics nocius que ens envolten. Aquesta estratègia demostra el nostre alt nivell de compromís i la nostra determinació a protegir la salut dels ciutadans a tota la UE ".

Fons

El 2018, Europa va ser el segon productor de productes químics (amb un 16.9% de les vendes). La fabricació de productes químics és la quarta indústria més important de la UE, que dóna feina directament a aproximadament 1.2 milions de persones. El 59% dels productes químics produïts es subministren directament a altres sectors, incl. salut, construcció, automoció, electrònica i tèxtil. Es preveu que la producció mundial de productes químics es dobli el 2030 i és probable que l’ús ja generalitzat de productes químics també augmenti, inclosos els productes de consum.

La UE té una legislació sofisticada sobre productes químics, que ha generat la base de coneixement més avançada del món sobre productes químics i ha creat organismes científics per dur a terme les avaluacions de riscos i perills de productes químics. La UE també ha aconseguit reduir els riscos per a les persones i el medi ambient per a determinats productes químics perillosos com els cancerígens. Tot i això, cal reforçar encara més la política química de la UE per tenir en compte els coneixements científics més recents i les preocupacions dels ciutadans.

Molts productes químics poden danyar el medi ambient i la salut humana, incloses les generacions futures. Poden interferir amb els ecosistemes i debilitar la capacitat de resposta i la resposta de les vacunes a les persones. Els estudis de biomonitoratge humà realitzats a la UE apunten a un nombre creixent de diferents substàncies químiques perilloses a la sang i al teixit corporal, inclosos certs pesticides, biocides, productes farmacèutics, metalls pesants, plastificants i ignífugs. L’exposició prenatal combinada a diversos productes químics ha provocat una reducció del creixement fetal i una taxa de natalitat més baixa.

Canvi climàtic

Pla d’objectiu climàtic 2030: la Comissió convida els primers comentaris sobre quatre futures propostes legislatives

publicat

on

La Comissió ha publicat les seves avaluacions d’impacte inicial sobre quatre elements centrals de la legislació europea sobre el clima, que s’adoptaran el juny del 2021 per implementar el pla d’objectiu climàtic del 2030. Aquestes quatre futures propostes ajudaran a complir el programa Acord Verd Europeu i assolir l'objectiu de reducció d'emissions proposat d'almenys el 55% per 2030. Les avaluacions d 'impacte inicial al Sistema de comerç d'emissions d'UE, El Reglament de repartiment d'esforços, El Ús de la terra, canvi d'ús de la terra i regulació forestal i Normes de CO2 per als cotxes ara estan oberts a la retroalimentació pública durant quatre setmanes, fins al dijous 26 de novembre de 2020. Estableixen la naturalesa i l'abast potencial de les revisions de cadascun d'aquests instruments de política i de l'anàlisi que realitzarà la Comissió en els propers mesos. Aquest període de retroalimentació inicial serà seguit en el seu moment per altres consultes públiques obertes.

Seguir llegint

medi ambient

29 illes europees anuncien plans per a la seva transició d'energia neta

publicat

on

22 illes europees han publicat les seves agendes de transició d'energia neta i set més es van comprometre a fer-ho en un futur proper durant el Energia neta per al fòrum en línia de les illes de la UE. Amb aquests anuncis, les illes europees fan un important pas endavant en la seva transició energètica neta, amb plans concrets adaptats a les seves necessitats i actius individuals.

El Iniciativa Energy Clean for EU Islands, que es va llançar el 2017 per la Comissió i 14 estats membres de la UE, té com a objectiu proporcionar un marc a llarg termini per ajudar les illes a generar energia sostenible i de baix cost.

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "Aquestes agendes de transició són un testimoni del treball dur i de les fructíferes col·laboracions entre els illencs, tant a les seves comunitats com a les fronteres. Ha estat veritablement inspirador veure què és possible quan la gent local té el poder i el suport per escriure el seu propi futur. Esperem continuar la cooperació amb les comunitats insulars de la UE per fer realitat el Tracte Verd Europeu, tant mitjançant aquesta iniciativa com mitjançant altres accions de la UE per donar suport a una transició energètica impulsada localment ".

Més informació està disponible aquí.

Seguir llegint

Àfrica

Inversió, connectivitat i cooperació: per què necessitem més cooperació africana-UE en agricultura

publicat

on

En els darrers mesos, la Unió Europea ha demostrat la seva voluntat de promoure i donar suport a les empreses agrícoles a l'Àfrica, en virtut de la Comissió Europea Associació Àfrica-UE. L’associació, que posa l’èmfasi en la cooperació entre la UE i l’Àfrica, especialment arran de la pandèmia COVID-19, té com a objectiu promoure la sostenibilitat i la biodiversitat i ha defensat la promoció de relacions públic-privades a tot el continent, escriu el president dels recursos verds africans, Zuneid Yousuf.

Tot i que aquests compromisos s’apliquen a tot el continent, m’agradaria centrar-me en com l’augment de la cooperació entre l’Àfrica i la UE ha ajudat Zàmbia, el meu país. El mes passat, l'ambaixador de la Unió Europea a Zàmbia Jacek Jankowski anunciat ENTERPRISE Zambia Challenge Fund (EZCF), una iniciativa recolzada per la UE que atorgarà subvencions a operadors agroindustrials de Zàmbia. El pla té un valor total de 25.9 milions d’euros i ja ha llançat la seva primera convocatòria de propostes. En un moment on Zàmbia, el meu país, està lluitant greus reptes econòmics aquesta és una oportunitat molt necessària per a la indústria agroalimentària africana. Més recentment, la setmana passada, la UE i Zàmbia convingut a dos acords de finançament que esperen impulsar les inversions al país en el marc del Programa de suport al govern econòmic i del Programa de transformació sostenible d’eficiència energètica de Zàmbia.

La col·laboració i el compromís d'Europa per promoure l'agricultura africana no són nous. Els nostres socis europeus han invertit durant molt de temps a promoure i ajudar l’agroindústria africana a assolir tot el seu potencial i potenciar el sector. Al juny d’aquest any, les Unions Africana i Europea va posar en marxa una plataforma agroalimentària conjunta, que té com a objectiu vincular els sectors privats africans i europeus per promoure inversions sostenibles i significatives.

La plataforma es va llançar a la part posterior de l '"aliança Àfrica-Europa per a inversions i llocs de treball sostenibles", que formava part del president de la Comissió Europea, Jean Claude Junker, 2018 direcció de l’estat de la Unió, on va demanar una nova "aliança Àfrica-Europa" i va demostrar que Àfrica és el centre de les relacions externes de la Unió.

L’ambient agrícola de Zàmbia i, possiblement, l’Àfrica, està dominat en gran part per les explotacions de petites i mitjanes empreses que necessiten suport tant financer com institucional per fer front a aquests desafiaments. A més, hi ha una manca de connectivitat i interconnexió dins del sector, cosa que impedeix als agricultors connectar-se entre ells i realitzar tot el seu potencial mitjançant la cooperació.

No obstant això, el que fa que l'EZCF sigui únic entre les iniciatives agroindustrials europees a l'Àfrica és el seu enfocament específic a Zàmbia i la potenciació dels agricultors zambians. Durant els darrers anys, la indústria agrícola zambiana s’ha enfrontat a les sequeres, a la manca d’infraestructures fiables i a l’atur. De fet, al llarg de El 2019, s'estima que una severa sequera a Zàmbia va provocar que 2.3 milions de persones necessitessin assistència alimentària d'emergència.

Per tant, una iniciativa centrada únicament a Zàmbia, recolzada per la Unió Europea i alineada amb la promoció d’una major connexió i inversió en agricultura, no només reforça la forta connexió d’Europa amb Zàmbia, sinó que també aportarà el suport i les oportunitats molt necessaris per al sector. Sens dubte, això permetrà als nostres agricultors locals desbloquejar i aprofitar una àmplia gamma de recursos financers.

Més important encara, l'EZCF no funciona sol. Al costat d’iniciatives internacionals, Zàmbia ja alberga diverses empreses agroindustrials impressionants i importants que treballen per empoderar i proporcionar als agricultors accés al finançament i als mercats de capitals.

Un d’ells és African Green Resources (AGR), una empresa agroindustrial de primer nivell mundial de la qual estic orgullós de ser el president. A AGR, l’objectiu és promoure l’afegit de valor a tots els nivells de la cadena de valor agrícola, així com buscar estratègies sostenibles per als agricultors per maximitzar els seus rendiments. Per exemple, el març d’aquest any, AGR es va associar amb diversos agricultors comercials i agències multilaterals per desenvolupar un esquema de reg finançat pel sector privat i un subministrament solar de preses i fora de la xarxa que donarà suport a més de 2,400 agricultors hortícoles i ampliarà la producció de cereals i les noves plantacions de fruiters a el bloc agrícola Mkushi al centre de Zàmbia. Durant els propers anys, el nostre objectiu serà continuar promovent la sostenibilitat i la implementació d’iniciatives similars, i estem disposats a invertir al costat d’altres empreses agroindustrials que busquen ampliar, modernitzar o diversificar les seves operacions.

Tot i que sembla que el sector agrícola de Zàmbia pot afrontar reptes en els propers anys, hi ha algunes fites molt importants i motius d’optimisme i oportunitat. L’augment de la cooperació amb la Unió Europea i els socis europeus és una manera important de capitalitzar les oportunitats i de garantir que tots fem tot el possible per ajudar els petits i mitjans agricultors de tot el país.

Promoure una major interconnexió dins del sector privat ajudarà a garantir que els petits agricultors, la columna vertebral de la nostra indústria agrícola nacional, rebin el suport i la facultat de col·laborar i compartir els seus recursos amb mercats més grans. Crec que les empreses agroindustrials tant europees com locals van en la direcció correcta buscant maneres de promoure l’agroindústria i espero que junts puguem promoure aquests objectius de manera sostenible a l’escena regional i internacional.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències