Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

El BCE crea un centre de canvi climàtic

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit crear un centre de canvi climàtic per reunir el treball sobre qüestions climàtiques a diferents parts del banc. Aquesta decisió reflecteix la creixent importància del canvi climàtic per a l'economia i la política del BCE, així com la necessitat d'un enfocament més estructurat per a la planificació i coordinació estratègica.La nova unitat, que estarà formada per una desena de personal que treballa amb equips existents a tot el banc, informarà la presidenta del BCE, Christine Lagarde (a la foto), que supervisa la tasca del BCE sobre el canvi climàtic i les finances sostenibles. "El canvi climàtic afecta totes les nostres àrees de política", va dir Lagarde. "El centre del canvi climàtic proporciona l'estructura que necessitem per abordar el tema amb la urgència i la determinació que es mereix".El centre del canvi climàtic configurarà i dirigirà l'agenda climàtica del BCE internament i externament, basant-se en l'experiència de tots els equips que ja treballen en temes relacionats amb el clima. Les seves activitats s’organitzaran en fluxos de treball, que van des de la política monetària fins a funcions prudencials, i estaran recolzades per personal amb experiència en dades i canvi climàtic. El centre del canvi climàtic començarà la seva tasca a principis del 2021.

La nova estructura es revisarà al cap de tres anys, ja que l'objectiu és incorporar en última instància les consideracions climàtiques al negoci habitual del BCE.

  • Els cinc corrents de treball del centre de canvi climàtic se centren en: 1) l'estabilitat financera i la política prudencial; 2) anàlisi macroeconòmica i política monetària; 3) operacions i risc del mercat financer; 4) Política i regulació financera de la UE; i 5) sostenibilitat corporativa.

Canvi climàtic

Construint un futur resistent al clima: una nova estratègia de la UE sobre l’adaptació al canvi climàtic

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat una nova estratègia de la UE sobre l’adaptació al canvi climàtic, que estableix el camí per preparar-se per als impactes inevitables del canvi climàtic. Tot i que la UE fa tot el possible per mitigar el canvi climàtic, a nivell nacional i internacional, també ens hem de preparar per afrontar les seves inevitables conseqüències. Des de les onades de calor mortals i les sequeres devastadores, fins als boscos i costes delmats erosionats per l’augment del nivell del mar, el canvi climàtic ja està passant factura a Europa i a tot el món. Partint de l’Estratègia d’adaptació al canvi climàtic de 2013, l’objectiu de les propostes d’avui és canviar l’atenció de la comprensió del problema al desenvolupament de solucions i passar de la planificació a la implementació.

El vicepresident executiu de l'Acord Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "La pandèmia COVID-19 ha estat un recordatori clar que la preparació insuficient pot tenir conseqüències greus. No hi ha vacuna contra la crisi climàtica, però encara podem combatre-la i preparar-nos per als seus efectes inevitables. Els impactes del canvi climàtic ja es noten tant dins com fora de la Unió Europea. La nova estratègia d’adaptació climàtica ens equipa per accelerar i aprofundir els preparatius. Si ens preparem avui, encara podrem construir un demà resistent al clima ".

Les pèrdues econòmiques derivades del clima extrem més freqüent relacionat amb el clima augmenten. A la UE, només aquestes pèrdues superen els 12 milions d'euros anuals. Les estimacions conservadores mostren que exposar l'economia actual de la UE a un escalfament global de 3 ° C per sobre dels nivells preindustrials comportaria una pèrdua anual d'almenys 170 milions d'euros. El canvi climàtic afecta no només l’economia, sinó també la salut i el benestar dels europeus, que cada cop pateixen més onades de calor; el desastre natural més mortal del 2019 a tot el món va ser l’onada de calor europea, amb 2500 morts.

La nostra acció sobre l’adaptació al canvi climàtic ha d’implicar totes les parts de la societat i tots els nivells de governança, dins i fora de la UE. Treballarem per construir una societat resistent al clima millorar el coneixement d’impactes climàtics i solucions d’adaptació; per intensificar la planificació de l'adaptació i el clima avaluacions de riscos; de acció d’adaptació accelerada; i ajudant a enfortir la resistència climàtica a nivell mundial.

Adaptació més intel·ligent, més ràpida i més sistèmica

Les accions d’adaptació s’han d’informar mitjançant dades robustes i eines d’avaluació del risc que estiguin a l’abast de tothom, des de famílies que compren, construeixen i renoven cases fins a empreses de les regions costaneres o els agricultors que planifiquen els seus cultius. Per aconseguir-ho, l’estratègia proposa accions que impulsar les fronteres del coneixement en l’adaptació perquè puguem reunir-nos més i millors dades sobre riscos i pèrdues relacionats amb el clima, posant-los a l'abast de tothom. Clima-ADAPT, es potenciarà i ampliarà la plataforma europea per al coneixement de l’adaptació i s’afegirà un observatori dedicat a la salut per fer un millor seguiment, anàlisi i prevenció dels impactes del canvi climàtic en la salut.

El canvi climàtic té impactes a tots els nivells de la societat i a tots els sectors de l'economia, per tant les accions d’adaptació han de ser sistèmiques. La Comissió continuarà incorporant consideracions sobre la resiliència climàtica en tots els camps de la política rellevants. Donarà suport al desenvolupament i implementació de les estratègies i plans d'adaptació amb tres prioritats transversals: integrar l'adaptació a política macrofiscal, solucions basades en la natura per a l'adaptació, i adaptació local acció.

Reforçar l'acció internacional

Les nostres polítiques d’adaptació al canvi climàtic han de coincidir amb el nostre lideratge global en la mitigació del canvi climàtic. L’acord de París va establir un objectiu global en matèria d’adaptació i va destacar l’adaptació com un factor clau per al desenvolupament sostenible. La UE promourà enfocaments subnacionals, nacionals i regionals d’adaptació, amb un enfocament específic en l’adaptació a l’Àfrica i els petits estats insulars en desenvolupament. Incrementarem el suport a la resistència i preparació climàtica internacionals mitjançant la provisió de recursos, prioritzant l’acció i augmentant l’eficàcia, a través del ampliació de les finances internacionals i a través de més fort compromís i intercanvis globals sobre l’adaptació. També treballarem amb socis internacionals per reduir la bretxa en el finançament climàtic internacional.

Fons

El canvi climàtic s’està produint avui, de manera que hem de construir un demà més resistent. El món acaba de concloure la dècada més calenta registrada durant la qual es va batre vuit vegades el títol de l'any més calent. La freqüència i la gravetat del clima i del clima extrem augmenta. Aquests extrems van des d’incendis forestals i ones de calor sense precedents just damunt del cercle polar àrtic fins a devastadores sequeres a la regió mediterrània, i des d’huracans que arrasen les regions més perifèriques de la UE fins a boscos delmats per brots d’escarabats d’escorça sense precedents a l’Europa central i oriental. Els esdeveniments d’aparició lenta, com la desertificació, la pèrdua de biodiversitat, la degradació de la terra i l’ecosistema, l’acidificació de l’oceà o l’augment del nivell del mar són igualment destructius a llarg termini.

La Comissió Europea va anunciar aquesta nova i més ambiciosa estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic a la comunicació sobre Acord Verd Europeu, després d’un 2018 avaluació de l’Estratègia 2013 una consulta pública oberta entre maig i agost de 2020. El Proposta de llei europea sobre el clima proporciona les bases per augmentar l'ambició i la coherència de les polítiques en matèria d'adaptació. Integra l'objectiu global d'adaptació de l'article 7 de l'acció de l'Acord de París i l'acció de l'objectiu de desenvolupament sostenible 13 a la legislació de la UE. La proposta compromet a la UE i als estats membres a avançar contínuament per augmentar la capacitat d’adaptació, enfortir la resiliència i reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic. La nova estratègia d’adaptació ajudarà a fer realitat aquest progrés.

Més informació

2021 Estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic

Preguntes i Respostes

Web d’adaptació al canvi climàtic

Acord Verd Europeu

Vídeos sobre l'adaptació al canvi climàtic

Seguir llegint

Canvi climàtic

Mostreu-nos el pla: els inversors empenyen les empreses a netejar el clima

Reuters

publicat

on

By

En el passat, els vots dels accionistes sobre el medi ambient eren rars i es deixaven de banda fàcilment. Les coses podrien tenir un aspecte diferent a la temporada de reunions anuals a partir del mes que ve, quan les empreses s’enfrontaran a les resolucions més inversores relacionades amb el canvi climàtic en els darrers anys, escriure Simon Jessop, Matthew Green Ross Kerber.

Segons les entrevistes de Reuters amb més d’una dotzena d’inversors activistes i gestors de fons, és probable que aquests vots obtinguin més suport que en anys anteriors per part de grans gestors d’actius que busquen claredat sobre com els executius planegen adaptar-se i prosperar en un món baix en carboni.

Als Estats Units, els accionistes han presentat fins ara 79 resolucions relacionades amb el clima, en comparació amb 72 de tot l'any passat i 67 el 2019, segons dades recopilades pel Sustainable Investments Institute i compartides amb Reuters. L'institut va estimar que el recompte podria arribar als 90 aquest any.

Els temes que es votaran a les juntes generals anuals (AGM) inclouen convocatòries de límits d’emissions, informes de contaminació i “auditories climàtiques” que mostren l’impacte financer del canvi climàtic en els seus negocis.

Un tema ampli és pressionar les empreses de tots els sectors, des del petroli i el transport fins al menjar i la beguda, per detallar com tenen previst reduir les seves petjades de carboni en els propers anys, en línia amb les promeses del govern de reduir les emissions fins a zero fins al 2050.

"Els objectius nets de zero per al 2050 sense un pla creïble que inclogui objectius a curt termini és verda i els accionistes els han de demanar comptes", va dir el multimilionari gestor de fons de cobertura britànic Chris Hohn, que empeny les empreses de tot el món a votar recurrentment els seus accionistes plans climàtics.

Moltes empreses afirmen que ja proporcionen molta informació sobre problemes climàtics. Tot i això, alguns activistes diuen que veuen indicis que més executius tenen un estat d’acord aquest any.

Royal Dutch Shell va dir l'11 de febrer que es convertiria en la primera gran empresa de petroli i gas a oferir aquest vot, després d'anuncis similars de l'operadora espanyola d'Aena, la companyia de béns de consum Unilever i l'agència de qualificació nord-americana Moody's.

Tot i que la majoria de les resolucions no són vinculants, sovint estimulen els canvis fins i tot amb un 30% o més de suport, ja que els executius busquen satisfer el màxim d'inversors possible.

"Les demandes per augmentar la divulgació i l'establiment d'objectius són molt més puntuals que el 2020", va dir Daniele Vitale, el cap de govern de Georgeson amb seu a Londres, que assessora les empreses sobre els punts de vista dels accionistes.

Tot i que cada vegada són més les empreses que emeten objectius nets per al 2050, d’acord amb els objectius establerts a l’acord climàtic de París del 2015, poques han publicat objectius provisionals. Un estudi aquí de la consultora de sostenibilitat South Pole va mostrar que només el 10% de les 120 empreses enquestades, de diversos sectors, ho havien fet.

"Hi ha massa ambigüitat i manca de claredat en el recorregut i el recorregut exactes que prendran les empreses i la rapidesa amb què podem esperar un moviment", va dir Mirza Baig, cap de custòdia d'inversions d'Aviva Investors.

L’anàlisi de dades del banc suís J Safra Sarasin, compartit amb Reuters, mostra l’envergadura del repte col·lectiu.

Sarasin va estudiar les emissions de prop de 1,500 empreses de l’índex MSCI World, un ampli proxy per a les empreses cotitzades al món. Es calcula que si les empreses a tot el món no frenessin la seva taxa d’emissions, augmentarien les temperatures mundials en més de 3 graus centígrads el 2050.

Això està molt per sota de l'objectiu de l'acord de París limitant l'escalfament a "molt per sota" de 2C, preferentment a 1.5.

A nivell de la indústria, hi ha grans diferències, segons l’estudi: si totes les empreses emeten al mateix nivell que el sector energètic, per exemple, l’augment de la temperatura seria de 5.8C, amb el sector dels materials (inclosos els metalls i la mineria) per a productes bàsics de 5.5C i consumidors - incloent menjar i beguda - 4.7C.

Els càlculs es basen majoritàriament en els nivells d’emissions reportats per les empreses el 2019, l’últim any analitzat, i cobreixen les emissions d’abast 1 i 2, les causades directament per una empresa, més la producció d’electricitat que compra i utilitza.

És probable que els sectors amb altes emissions de carboni s’enfrontin a la pressió dels inversors amb més claredat.

Al gener, per exemple, ExxonMobil, una indústria de l’energia que feia temps que es quedava enrere en la fixació d’objectius climàtics, va revelar les seves emissions d’abast 3, les relacionades amb l’ús dels seus productes.

Això va provocar que el sistema de jubilació dels empleats públics de Califòrnia (Calpers) retirés una resolució dels accionistes que buscava la informació.

Simiso Nzima de Calpers, cap de govern corporatiu del fons de pensions de 444 milions de dòlars, va dir que veia el 2021 com un any prometedor per a les preocupacions climàtiques, amb una major probabilitat que altres empreses arribin a acords amb inversors activistes.

"Veieu un vent de cua en termes de canvi climàtic".

No obstant això, Exxon ha demanat permís a la Comissió de Valors i Borses dels Estats Units per saltar els vots sobre altres quatre propostes d’accionistes, tres relacionades amb qüestions climàtiques, segons les declaracions presentades a la SEC. Esmenten motius com ara que l'empresa hagi implementat reformes "substancialment".

Un portaveu d'Exxon va dir que mantenia discussions en curs amb els seus grups d'interès, cosa que va conduir a la divulgació de les emissions. No va voler fer cap comentari sobre les sol·licituds de saltar els vots, tal com va fer la SEC, que encara no s'havia pronunciat sobre les sol·licituds d'Exxon a finals de dimarts (23 de febrer).

Atesa la influència dels grans accionistes, els activistes esperen obtenir més de BlackRock, el major inversor del món amb una gestió de 8.7 bilions de dòlars, que ha promès un enfocament més dur dels problemes climàtics.

La setmana passada, BlackRock va demanar a les juntes que elaboressin un pla climàtic, publiquessin dades d’emissions i fessin objectius robustos de reducció a curt termini o s’arriscessin a veure que els directors rebutjaven a l’AGA.

Va donar suport a una resolució a l'AGM de Procter & Gamble, celebrada inusualment a l'octubre, que demanava a la companyia que informés dels esforços per eliminar la deforestació a les seves cadenes de subministrament, ajudant-la a aprovar-la amb un 68% de suport.

"És una molla, però esperem que sigui un senyal de les coses que vindran" de BlackRock, va dir Kyle Kempf, portaveu del patrocinador de resolucions Green Century Capital Management a Boston.

Quan es va demanar més detalls sobre els seus plans per al 2021, com si pogués donar suport a les resolucions de Hohn, un portaveu de BlackRock es va referir a una orientació prèvia que "seguiria un enfocament cas per cas en avaluar cada proposta segons els seus mèrits".

El gestor d’actius més gran d’Europa, Amundi, va dir la setmana passada que també recolzaria més resolucions.

Vanguard, el segon inversor més gran del món amb 7.1 bilions de dòlars gestionats, semblava menys segur.

Lisa Harlow, líder de la intendència de Vanguard a Europa, Orient Mitjà i Àfrica, va dir que era "realment difícil de dir" si el seu suport a les resolucions climàtiques d'aquest any seria superior al seu ritme tradicional de donar suport a un de cada deu.

El britànic Hohn, fundador del fons de cobertura TCI de 30 milions de dòlars, pretén establir un mecanisme regular per jutjar el progrés climàtic mitjançant vots anuals dels accionistes.

En una resolució "Digueu sobre el clima", els inversors demanen a una companyia que proporcioni un pla net zero detallat, que inclogui objectius a curt termini, i el sotmeti a una votació anual no vinculant. Si els inversors no estan satisfets, estaran en una posició més forta per justificar la votació dels consellers, segons el pla.

Els primers signes suggereixen que la unitat guanya impuls.

Hohn ja ha presentat almenys set resolucions a través de TCI. La Fundació Children's Investment Fund, fundada per Hohn, treballa amb grups de campanyes i gestors d’actius per presentar més de 100 resolucions durant les properes dues temporades AGM als Estats Units, Europa, Canadà, Japó i Austràlia.

"Per descomptat, no totes les empreses donaran suport al Say on Climate", va dir Hohn als fons de pensions i companyies d'assegurances al novembre. "Hi haurà baralles, però podem guanyar els vots".

Seguir llegint

Canvi climàtic

Plató aborda el canvi climàtic

col·laborador convidat

publicat

on

Què connecta Plató, antic filòsof atenès, amb el problema a més llarg termini del segle XXI? En el seu nou llibre Plato Tackles Climate Change, l’autor i professor amb seu a Brussel·les Matthew Pye ofereix una guia per donar sentit a la crisi climàtica. Recorregut per les idees del pare fundador de la filosofia occidental, el llibre reuneix amb valentia una perspectiva científica rica en informació sobre la crisi climàtica amb la juganera de sondeig de l’obra de Plató. El llibre combina l'accessibilitat amb la profunditat i no defuig les grans preguntes " escriu Sebastien Kaye, recent graduat en governança ambiental a la Universitat d'Oxford

L'estudiant de Sòcrates, Plató, és potser el més conegut dels filòsofs antics. Va tenir una profunda influència en l'Antiguitat clàssica. Plató va establir la primera universitat, una acadèmia de filosofia a Atenes, on els seus estudiants van treballar en qüestions filosòfiques importants sobre veritat, virtuts i metafísica. Segles després, el redescobriment de Plató a Occident va suposar un estímul important per al Renaixement: un renaixement que (possiblement) va ser desencadenat per la crisi de la Pesta Negra. Matthew Pye torna a la vida de Plató, ressuscitant les seves idees per donar sentit a la nostra emergència climàtica actual.

Matthew Pye demostra que el problema del canvi climàtic exigeix ​​un altre replantejament important de tot. Enfrontat per les lleis no negociables de la física, l’amenaça d’un desglossament sistèmic i una societat amb una relació cada cop més relliscosa amb la veritat, aquest llibre ofereix un espai intel·lectual segur i desafiant per mastegar-ho tot. Argumenta que sembla bastant temerari permetre que els nostres desitjos miops i l'excitable orgull humà aconsegueixin superar algunes veritats senzilles sobre la realitat. Pye destaca el poc intel·ligent que és jugar amb equilibris profunds a la natura i el risc que és tenir una actitud fluixa i casual davant la veritat; i amb punts acuradament construïts, aporta la vida de Plató i treballa per ajudar a deixar les coses clares.

Una secció es refereix a "Truth Decay". Assenyala que les tàctiques obsoletes dels escèptics climàtics, amb les seves converses clàssiques dissenyades per distreure i dissuadir, semblen cada vegada més marginades i que l’augment de la consciència sobre el canvi climàtic ja fa temps que s’havia esperat. Tanmateix, Pye exposa la gravetat de la crisi i la desconnexió de la realitat que encara som. Assenyala que encara no fem preguntes molt bàsiques, com ara: "A quina velocitat hem de reduir les nostres emissions de gasos d'efecte hivernacle per mantenir-se per sota d'1.5 ° C o 2 ° C?", "Per què els objectius climàtics encara no estan arrelats al corrent principal? ciència del pressupost de carboni? ”.

Matthew Pye teixeix en l'anàlisi els relats personals de la seva expedició al món de l'educació i l'acció sobre el canvi climàtic. Fa deu anys va fundar a Brussel·les una Climate Academy per a estudiants de secundària. El centre d’aquest esforç ha estat la col·laboració amb alguns treballs pioners de científics que han creat un índex per deixar clares les estadístiques vitals que hi ha darrere de la crisi climàtica. Avalat per les nombroses autoritats mundials en ciències del clima, el projecte “cut11percent.org"Proporciona el percentatge de reduccions d'emissions de GEH que tots els països haurien de reduir cada any per mantenir-se dins d'un espai operatiu" segur "d'escalfament. El llibre explica els fets i principis clau de l’acord entre científics que per tenir la possibilitat de mantenir-se dins dels llindars de temperatura de l’Acord de París, les nacions molt altament desenvolupades han de reduir les emissions mundials un 11% cada any, a partir d’ara . Cada país té el seu propi percentatge anual de reduccions d’emissions que augmenta amb la inacció. Les persones tenen dret a conèixer aquestes estadístiques vitals que s’actualitzen cada any. Pye argumenta que són els codis de supervivència per a un futur segur, i que l'absència de lleis per encarnar aquest acte bàsic de sentit comú és reveladora de la condició humana.

Defensar aquest dret al coneixement i la determinació de que els esforços polítics han de basar-se de manera única en la realitat científica de la crisi climàtica actua com el missatge central del llibre.

Plató va ser el primer a assenyalar les línies de falla que existeixen en un sistema on la creença popular pot usurpar la veritat a través del procés democràtic; els antics atenencs van votar per entrar en una guerra catastròfica amb els espartans i van votar per executar el savi vell Sòcrates. De fet, més enllà de la figura del filòsof amb molta mentalitat que fa malabars amb conceptes com virtuts, veritat i ànima, hi ha l’ésser humà anomenat Plató que va experimentar un trauma i una tragèdia importants a la seva vida. Quan la democràcia que vivia va prendre decisions temeràries, quan la cultura de la societat atenesa va ser superada per les forces de l'exèrcit espartà, va lluitar per donar-li sentit a tot. Com podia ser tan miop una societat tan noble i progressista? Com podria fracassar tan catastròficament una cultura tan innovadora i avançada, amb èxits notables tant en les arts com en la tecnologia? Pye dóna vida al context històric de Plató i, després, gira les mateixes preguntes cap al nostre propi temps.

Les primeres crítiques de Plató a la democràcia es compleixen a l’hora d’analitzar tant la política contemporània del canvi climàtic com per donar sentit a l’èxit del recent populisme de dretes.

Matthew assumeix tots dos, adaptant un fil entre ells i el "Símil del vaixell" de Plató. En aquest símil, el vaixell és com un Estat, on el capità és cec i cal guiar-lo. El navegant del vaixell (el filòsof), que està entrenat en l’art de la navegació, és derrocat per mariners disputats i aversos a la veritat (els Demos). Tots hem iniciat el viatge del canvi climàtic, no podem escapar-ne. La decisió final, destaca Pye, depèn de qui designarem com a capità del nostre vaixell: els negadors i retardadors o aquells que tinguin el coratge d’afrontar la veritat del canvi climàtic i actuar-hi?

Pye conclou que les solucions centrals per fer front al canvi climàtic han de ser legals i han de ser valentes. Legal, perquè un problema sistèmic requereix una solució sistèmica: les lleis tenen molt més poder i potència que les accions individuals. Valent perquè pensar fora dels tòpics culturals del canvi climàtic requereix que siguem genuïnament modestos sobre els nostres propis esforços, i també significa que hem de ser prou valents per reconèixer l’autèntica escala de la crisi. El llibre, com la seva Acadèmia i les seves lliçons per a joves, convida el lector a un espai on aquestes coses semblen factibles i raonables.

Matthew Pyedel llibre "Plató fa front al canvi climàtic" està disponible per comprar a bol Amazon. Per obtenir més informació sobre l'Acadèmia Climàtica de Matthew Pye clica aquí.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències