Connecteu-vos amb nosaltres

Bèlgica

Servei de Ciutadania establert a Bèlgica

COMPARTIR:

publicat

on

El Parlament federal ha aprovat formalment la llei que estableix l'Atenció al Ciutadà a Bèlgica. Aquest reconeixement institucional, culminació de l'esforç d'incidència liderat des de fa més de 15 anys per la Plataforma d'Atenció Ciutadana, permet als joves beneficiar-se d'un estatus legal -tan potent simbòlicament com jurídicament protector- i d'una justa compensació.  

Des de principis de segle, la funció pública ha anat agafant força a Europa. Entre els sis països fundadors de la Unió Europea, Bèlgica ha quedat endarrerida en aquest sentit. Dimecres 8 de maig, sota l'impuls de la Plataforma pel Servei Ciutadà, una federació que agrupa més de 1500 organitzacions de la societat civil, el Parlament belga va aprovar una llei "que estableix un Servei Ciutadà" proposada pel viceprimer ministre i ministre d'Ocupació. , Pierre-Yves Dermagne.

La funció pública belga, ara formalitzada, té un pressupost anual de 7.5 milions d'euros, que permet la participació de prop d'un miler de joves cada any. Tanmateix, aquesta xifra encara és modesta en comparació amb el nombre de participants en altres programes europeus. Aquests programes (Service Civique a França, Bundesfreiwilligendienst a Alemanya, Maatschappelijke Diensttijd als Països Baixos, Servizio Civile a Itàlia i Service national de la jeunesse a Luxemburg) ofereixen serveis civils a més de 300,000 joves cada any mitjançant marcs legals sòlids i pressupostos que inverteixen. en la seva joventut.

 

Una política pública de mobilització ciutadana

El programa d'Atenció al Ciutadà ofereix als joves la possibilitat de comprometre's voluntàriament durant un període de 6 mesos a un any amb una entitat d'acollida que treballi per l'interès general, en àmbits com l'acció social, el medi ambient, la cultura, l'educació, la salut, el patrimoni o el civil. protecció. Els joves reben mòduls de conscienciació cívica sobre temes com els valors i institucions democràtiques, qüestions mediambientals i climàtiques, convivència i primers auxilis, de 15 a 25 dies l'any. Una característica particular del model belga és que l'Atenció al Ciutadà s'organitza en grups de 20 joves de totes les procedències, promovent així la diversitat social i cultural. Les bonificacions ascendeixen a 550 € mensuals i es poden acumular amb altres prestacions socials. A partir de la igualtat d'oportunitats d'accés i vetllant per la diversitat social i cultural, l'Atenció al Ciutadà permet als joves trobar millor el seu lloc en la societat alhora que contribueix a la seva construcció.

Gràcies a aquesta llei i al pressupost assignat, Bèlgica estableix finalment una autèntica política pública de mobilització ciutadana, que permet als ciutadans de 18 a 25 anys comprometre's a llarg termini al servei de la societat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències