Connecteu-vos amb nosaltres

Eurocities

Gran enquesta als alcaldes europeus: els líders de les ciutats necessiten suport per fer front a les crisis socials i de l'habitatge

COMPARTIR:

publicat

on

Afrontar l'espiral de la crisi de l'habitatge i respondre a les creixents desigualtats socials són una preocupació creixent per als alcaldes de les ciutats europees el 2024, ha revelat una nova enquesta important d'Eurocities. Publicat dues setmanes abans de les eleccions europees, la segona anual Enquesta als alcaldes de pols d'Eurociutats, que va recollir resultats de 92 alcaldes de 28 països europeus, ha descobert les principals tendències, reptes i prioritats que configuren els afers urbans el 2024.

L'enquesta també confirma que el canvi climàtic segueix sent la màxima prioritat per als líders de la ciutat en general. Com va ser el cas del 2023, més de la meitat dels alcaldes van posar l'acció climàtica com la seva màxima prioritat per al 2024, més del doble de qualsevol altra categoria. 

Segons l'enquesta, les principals prioritats dels alcaldes el 2024 són:

 • 67% d'acció climàtica: Els alcaldes destaquen el paper central de les ciutats a l'hora de liderar accions com la renovació d'edificis i el desenvolupament del transport sostenible. 
 • 31% inclusió social i equitat: Els alcaldes destaquen l'augment de la inflació i la crisi del cost de la vida. Volen treballar amb la UE per protegir els drets socials de les persones en les transformacions ecològiques i digitals i construir la capacitat de la ciutat per respondre a la pressió sobre els serveis socials essencials.
 • 30% d'accés a un habitatge assequible i social: Els alcaldes manifesten la seva voluntat de treballar amb les properes institucions de la UE i els governs nacionals per invertir en un habitatge just i de qualitat i per millorar l'habitatge social.
 • 28% de mobilitat sostenible: Els alcaldes destaquen la importància de la seguretat, l'accessibilitat i l'eficiència, alhora que minimitzen les emissions nocives.

"Si bé el canvi climàtic segueix sent la màxima prioritat per als alcaldes europeus el 2024, també presten molta més atenció a la inclusió social i l'habitatge que l'any passat", diu André Sobczak, secretari general d'Eurocities. "Això subratlla que, a diferència de molts polítics populistes, els alcaldes no s'oposen a les necessitats ecològiques i socials. Més aviat, pretenen treballar simultàniament en tots dos reptes per desenvolupar una transició justa on ningú es quedi enrere”.

Malgrat la reacció recent contra les polítiques del Pacte Verd Europeu entre alguns polítics nacionals i europeus, els alcaldes que responen a l'enquesta subratllen el seu compromís per assolir els objectius de neutralitat climàtica de la UE. "La gran majoria dels alcaldes també confien que els seus ciutadans donen suport als seus ambiciosos objectius climàtics", diu Sobczak.

Tanmateix, quan es tracta de poder finançar l'acció climàtica i altres prioritats, els alcaldes afirmen que no estan rebent prou suport de la UE o dels seus governs nacionals.  

anunci

"Tot i que les prioritats de la ciutat i de la UE sovint estan molt alineades, aquestes són àrees on el finançament i les polítiques europees s'estan quedant molt curts i els governs nacionals continuen sent frenats", diu Sobzcak.  

"Com a resultat, moltes ciutats no tenen la capacitat d'assolir els seus objectius climàtics, mentre que altres lluiten per satisfer les necessitats d'habitatge de les persones més vulnerables. Si aquesta situació no millora, correm el risc d'una gran reacció entre els ciutadans".

Amb les eleccions europees de juny a punt per portar nous mandats al Parlament Europeu i a la Comissió Europea, els alcaldes afirmen que les principals àrees per a la futura inversió de la UE han de ser el canvi climàtic i l'energia, la sostenibilitat. mobilitat i accés a l'habitatge. 

"Els alcaldes d'Europa han deixat clar que un futur millor per a la gent d'Europa comença a les seves ciutats", diu Sobczak. "Amb el 75% dels europeus vivint a les ciutats, els alcaldes demanen a la UE que inverteixi en infraestructures que redueixin les desigualtats, enforteixin les serveis i construir un futur just, verd i pròsper per a Europa".

Els reptes més importants als quals s'han enfrontat els alcaldes el 2023 van ser:

 • 29% canvi climàtic: Els alcaldes destaquen qüestions com l'accés a l'aigua, els efectes de la calor extrema i el repte de promoure mesures d'adaptació al clima, així com avançar en els esforços per assolir els objectius de descarbonització i neutralitat climàtica.
 • 26crisi de l’habitatge: L'habitatge, al 10è lloc dels reptes dels alcaldes el 2022, passa al segon lloc el 2023. Els alcaldes destaquen que cada cop és més difícil donar accés a un habitatge assequible als treballadors de rendes baixes, així com als treballadors de renda mitjana.
 • 22% pressupost públic i capacitat administrativa: Els alcaldes diuen que els efectes a llarg termini de la inflació, juntament amb un canvi en la política monetària vigent i els tipus d'interès més alts, van tenir un efecte notable en els pressupostos i el finançament públics.

Altres resultats significatius de l'enquesta són:

 • Les principals estratègies dels alcaldes per assolir les seves prioritats són obtenir finançament addicional del govern central o de la UE per a la seva ciutat (85%), centrant-se en la innovació per implementar noves innovador solucions (61%) i establir millors maneres de cooperar amb els governs nacionals (49%).
 • Els alcaldes diuen que les prioritats de la propera Comissió Europea haurien de ser més inversió en mobilitat urbana sostenible (55%), habitatges més accessibles i de qualitat (54%) i una estratègia i visió a llarg termini perquè la UE i les ciutats treballin junts. 49%). 
 • El 49% de les ciutats va dir que no tenen eines i capacitat suficients per complir els seus compromisos i objectius climàtics, i el 54% lluitarà per cobrir les necessitats actuals d'habitatge de les persones més vulnerables. 
 • El 70% dels alcaldes diuen que la majoria dels seus electors volen accions sobre polítiques de descarbonització i acció climàtica. Tanmateix, el 50% dels alcaldes estan preocupats per la reacció local sobre les seves polítiques climàtiques.
 • Tot i que els impactes tant de la guerra russa a Ucraïna com de la pandèmia de la Covid-19 han quedat fora dels deu reptes principals per als alcaldes, molts alcaldes continuen manifestant el seu suport ferm a Ucraïna.
 • El 85% dels alcaldes creuen que la innovació del govern és essencial.

  Els alcaldes diuen que les principals activitats d'innovació que beneficien les ciutats són l'anàlisi basada en dades i l'elaboració de polítiques basades en l'evidència (72%).
 • desenvolupament de nous serveis i solucions basades en tecnologies digitals (60%)
 • i el disseny centrat en l'ésser humà de serveis públics i intervencions polítiques (57%).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències