Connecteu-vos amb nosaltres

Fact Check

Nova Resistência planteja un seriós repte a la cohesió de la societat brasilera

COMPARTIR:

publicat

on

És impossible entendre la guerra de la informació moderna i la influència ideològica sense una comprensió clau de l'extens abast de la xarxa del grup Nova Resistência i el paper que té i continua jugant en la configuració del discurs polític del Brasil - escriu Bernardo Almeida.

És important destacar que una àmplia gamma de socis informals tenen un paper primordial per ajudar a perpetuar les seves narracions a l'esfera en línia. El Global Engagement Center del Departament d'Estat dels EUA ho va informar en un informe titulat "Exportació de la desinformació pro-Kremlin: el cas de la Nova Resistência al Brasil". Aquests socis, tot i que no tenen un paper formal a la xarxa de Nova Resistência, busquen ampliar l'abast del seu treball, presentant als investigadors un nou model d'influència descentralitzada que val la pena examinar de prop.

Com que el que s'ha conegut com el “Camp de batalla digital” és la principal via amb què Nova Resistência amplia el seu abast, ha de ser una part central de qualsevol recerca centrada en l'organització. Això inclou la identificació de les figures destacades de les xarxes socials que es relacionen amb l'organització i que s'avaluen amb l'ajuda de dos criteris principals, el primer és l'abast dels seus seguidors a les xarxes socials, amb un mínim de deu mil seguidors. definició com a significativa. En el moment en què es va escriure aquest article, hi havia 16 perfils d'aquest tipus, tots els quals contribueixen al discurs en línia de moltes maneres i tenen un seguiment col·lectiu de 2.5 milions. Aquests inclouen la redacció d'articles, la participació en sessions de preguntes i respostes en línia, que inclouen, entre d'altres, YouTube, així com l'assistència a reunions presencials, tots vectors crucials per a la difusió ideològica de les idees de Nova Resistência.

Malgrat els seus antecedents polítics molt diferents, s'han format aliances estratègiques entre aquests actors sobre la base de valors compartits percebuts, molts dels quals es veuen alineats amb l'agenda de Nova Resistência. En primer lloc, aquests impulsen una agenda que destaca el que anomenen un "ordre mundial multipolar". Aquesta visió desafia el domini occidental en virtut de com promou el nacionalisme brasiler. Aquests individus rebutgen els drets de les minories a l'autoidentificació, criden a les ONG estrangeres que estan actives en causes tan incontestables com l'Amazones i deslegitimen els moviments de drets indígenes. Subscriuen els valors religiosos conservadors, especialment el de l'Església catòlica, i creuen que la fe pot servir com a mecanisme per prevenir la decadència de la societat.

Per tant, tenen una forta posició reaccionària a tot allò que consideren representatiu del progressisme social. Per exemple, advocar per l'alliberament sexual o el feminisme d'esdeveniments es veu com una amenaça potencial per a l'estabilitat de la societat. Naturalment, aquestes idees també es poden trobar a l'obra d'Aleksander Dugin, i concretament a la seva Quarta teoria política. Encara que a l'obra de Dugin no ho trobarà explícitament posat d'aquesta manera, és bastant fàcil de llegir entre línies.

La impregnació de la xarxa que ha desenvolupat Nova Resistência no només viu en l'àmbit online. Hem vist infiltrar-se en l'estructura de govern del Brasil a diferents nivells. Prenguem com a exemple Aldo Rebelo, que encara que no ocupa càrrecs electes, té una gran influència dins del govern municipal de São Paulo. Lorenzo Carrasco és un altre exemple d'un individu que incideix clarament en narratives relacionades no només amb les ONG sinó també amb els moviments indígenes en general. Pel que fa als líders de pensament que configuren el discurs públic a través dels seus escrits, tenim a Bruna Frascolla i l'Albert que escriuen per a mitjans de comunicació influents i, sens dubte, busquen influir en els resultats electorals.

anunci

Veiem un impacte similar a la societat brasilera, a través de figures polítiques com Rui Costa Pimenta i Robinson Farinazzo, un comandant de la marina retirat. Aquests, gràcies al seu compromís amb Nova Resistência, han mostrat la delicada interacció entre les xarxes d'influència informal i les estructures polítiques tradicionals.

Hi ha implicacions greus per a la guerra global de la informació que cal tenir en compte. Les estratègies que utilitzen Nova Resistência i els seus aliats no són senzilles. Són sofisticats i es van crear amb l'ajuda de la profunda comprensió del moviment tant de la societat brasilera com global. La manera en què Nova Resistência empra figures influents de les xarxes socials i temes de preocupació actuals per mostrar com les seves idees s'alineen amb corrents ideològics més amplis és francament perillosa i preocupant. Per descomptat, tot això es fa sense les limitacions de la pertinença formal, en lloc d'utilitzar un model d'associacions descentralitzades i basades en valors. Aquest és un repte seriós si volem posar fi a la seva desinformació i manipulació ideològica.

Bernardo Almeida és un analista independent amb seu a Rio de Janeiro, centrat en la gran estratègia russa a Amèrica Llatina. Té un màster en estudis de conflictes per la Universitat de São Paulo.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències