Connecteu-vos amb nosaltres

Fact Check

Defensar la humanitat musulmana per percebre la invasió russa a la comunitat jove musulmana d'Indonèsia-Malàisia 

COMPARTIR:

publicat

on

La invasió russa d'Ucraïna ha generat amplies respostes de comunitats de tot el món. A Indonèsia, vam identificar Tweets 6,280 en suport de Rússia a l'inici de la invasió del 2022. Mentrestant, altres investigacions afirmen que els internautes de Malàisia van produir 1,142 tuits prorussos i desenes de publicacions de Facebook.

A partir de les dades anteriors, usuaris de xarxes socials d'Indonèsia i Malàisia semblar distret de discutir l'impacte destructiu de la invasió i, en canvi, centrar-se en la naturalesa superficial del contingut que consumeixen. Com a resultat, el públic és vulnerable a ser exposat a continguts que desplacen la seva atenció de la realitat de la guerra al punt de vista de l'autor.

La nostra investigació va trobar que els usuaris de les xarxes socials van articular narratives islàmiques per expressar el seu suport a la invasió. Per investigar més aquesta noció, vam dur a terme una discussió de grup focal (FGD) amb estudiants de dues universitats islàmiques d'Indonèsia i Malàisia. Després vam recopilar les troballes amb enquesta en línia dades que es van distribuir a un públic més ampli a les dues regions. Tenint en compte que les xarxes socials estan potencialment distorsionades soroll social, es requereix una anàlisi creuada entre les dades digitals i les tradicionals.

Tot i que les comunitats musulmanes indonèsia-malàisia comparteixen valors socials, hi ha diferències notables pel que fa a les seves percepcions de la invasió russa. Les nostres troballes van mostrar que els joves musulmans de Malàisia van expressar el seu suport a la invasió russa principalment a causa del sentiment "antioccidental". Mentrestant, els joves musulmans indonèsia expressaven admiració per la valentia de Putin en la guerra.

Metodologia

Per obtenir les dades, vam realitzar FGD i enquestes en línia a joves musulmans a Indonèsia i Malàisia. Els FGD van implicar estudiants de la Universitas Pesantren Tinggi Darul Ulum a Indonèsia i la Universitat Sultan Zainal Abidin a Malàisia, ambdues amb una llarga tradició d'incorporar els valors islàmics a l'aprenentatge. En aquesta sessió, vam fer preguntes als enquestats sobre com van percebre la invasió russa d'Ucraïna, seguides d'una discussió moderada entre iguals sobre el tema. Les preguntes es van centrar en com descriurien la invasió russa d'Ucraïna i com descriurien el contingut relacionat amb què es troben a les xarxes socials.

anunci

A més, vam administrar una única enquesta en línia que es va distribuir a través del coordinador de l'escola islàmica i es va enviar a 315 enquestats de la regió de Java i 69 enquestats de Malàisia. Els enquestats es van obtenir per mostreig aleatori i després es van seleccionar en funció de criteris específics que inclouen una franja d'edat de 15 a 40 anys i el requisit d'haver completat o estar en curs d'educació islàmica formal. Els participants havien de respondre una combinació de 22 preguntes obertes i tancades per a l'enquesta, que incloïa dades quantitatives i qualitatives sobre les opinions dels enquestats sobre la invasió russa. Posteriorment, les dades qualitatives de l'enquesta es van analitzar mitjançant l'eina d'anàlisi de contingut CAQDAS (Computer-Assisted Qualitative Data Analysis), que s'utilitza per segmentar les dades de l'enquesta en diferents temes.

Admiració dels joves musulmans indonèsia per Putin

Els resultats de l'enquesta van revelar que la majoria dels joves musulmans indonèsia es van sentir atrets pel personatge masclista de Putin. Quan l'enquesta va plantejar la pregunta: 'Coneixes Vladimir Putin?' la resposta dominant dels enquestats (76%) va ser "Sí", mentre que la resta d'enquestats van respondre "No". Aleshores se'ls va preguntar als enquestats: "Què en saps de Vladimir Putin?", i la resposta més habitual és que admiraven les qualitats masclistes de Putin, com ara la seva valentia per fer la guerra i defensar la causa islàmica. Diversos enquestats a la sessió d'FGD també van reconèixer el personatge masclista de Putin. A més, la pregunta 'Creus que Rússia és un país "guai"?' El 53% dels enquestats va respondre "Sí", el 17% "No" i el 30% "No ho sé". Quan se li va demanar que aprofundís en la seva resposta, la majoria dels enquestats van pensar que Rússia era "guai" a causa de la posició pro-islàmica de Putin.

Sobre la pregunta "Coneixeu la invasió russa d'Ucraïna el 2022?" El 72% dels enquestats va respondre "Sí" i el 28% va respondre "No". Quan se'ls va preguntar què sabien de la invasió, la majoria dels enquestats es van centrar únicament en la defensa de la seva nació per part de l'OTAN i Putin, i van deixar de banda l'aspecte humanitari. Finalment, vam preguntar als enquestats si el contingut de les xarxes socials que consumien contenia històries sobre Putin donant suport a l'islam, amb un 69% dels enquestats afirmant haver trobat contingut que descriu Rússia com a pro-islam, que reflecteixen els nostres estudis anteriors.

Joves musulmans de Malàisia i el seu sentiment anti-occidental

La comunitat musulmana de Malàisia tenia una perspectiva diferent de la invasió russa a la dels seus homòlegs indonèsia. Perceben la invasió russa principalment a través d'una lent històrica antioccidental. Això s'alinea amb el que vam observar a la sessió de FGD. Responent a la pregunta: "Veu contingut que conté el missatge que Rússia/Putin donen suport a l'Islam?" El 20% dels enquestats va dir "Sí", el 42% va respondre "No" i el 38% va dir "No ho sé". Una altra pregunta: "Creus que Rússia/Putin és un país pro-islam?" es va respondre amb un 26% "Sí", un 46% "No" i un 28% "No ho sé". Quan se'ls va demanar que detallessin les seves respostes, els enquestats de Malàisia van dir que estaven inclinats a donar suport a Rússia a causa de la història colonial de Malàisia amb la Gran Bretanya. Aquestes respostes posen de manifest la diferència de perspectives entre els enquestats de Malàisia i els d'Indonèsia, a causa dels diferents continguts que consumeixen.

El 100% dels enquestats de Malàisia van respondre "Sí" quan li van preguntar "Coneixes Vladimir Putin?' Les diferències entre els dos conjunts d'enquestats van continuar a l'hora de descriure-lo. Mentre que els enquestats indonèsia van expressar el seu vincle amb el personatge masclista de Putin, els enquestats de Malàisia van percebre a Putin només a través del seu paper com a president. Quan se li va preguntar "Creus que Rússia és un país "guai"?' El 58% dels enquestats va respondre "Sí", el 18% va respondre "No" i el 24% va dir "No ho sé". Després d'elaborar, la majoria dels enquestats van interpretar "cool" en termes de cultura i poder militar fort de Rússia, i alguns van mencionar la preocupació de Rússia pel seu interès nacional.

El 100% dels enquestats de Malàisia també van respondre "Sí" a la pregunta "Coneixeu la invasió russa d'Ucraïna el 2022?" A més, els enquestats també creien que la invasió va ser causada per l'aproximació d'Occident a Ucraïna. També esperen que el govern de Malàisia doni suport a Rússia, ja que Occident està donant suport a Ucraïna.

Anàlisi creuada dels resultats de l'enquesta

Vam observar un patró similar en les respostes pel que fa al consum de xarxes socials entre ambdós grups d'enquestats. La resposta predominant va ser que accedien a les xarxes socials fins a cinc hores al dia, amb TikTok i Instagram les plataformes més populars. També van afirmar que les xarxes socials van ser la seva principal font d'informació sobre la invasió russa. Segons les dades recollides, el 100% dels enquestats de Malàisia i el 72% dels enquestats d'Indonèsia van afirmar que s'havien trobat amb contingut de les xarxes socials sobre la invasió russa. Els enquestats indonèsia afirmen haver trobat més històries centrades en Putin, mentre que els enquestats de Malàisia van afirmar que havien vist contingut que culpava a Occident. Malgrat aquestes diferències, els enquestats tant indonèsia com malàisia van dir que Rússia era un país pro-islàmic.

Hi ha un possible vincle entre la manera com aquestes comunitats consumeixen el contingut de les xarxes socials i la persistència del sentiment antioccidental. Com més temps es dediqui accedint a les xarxes socials, més gran serà el risc d'estar exposat a contingut relacionat amb la propaganda. Els enquestats de Malàisia que van passar un mínim de quatre hores a les xarxes socials tendeixen a veure Rússia com un país fresc i antioccidental. Mentrestant, els enquestats indonèsia eren més vulnerables a la interrupció de la informació.

Defensar la Humanitat

En una època on la informació digital domina, la comunitat musulmana ha de mostrar resiliència a la informació. Això significa identificar la propaganda i separar el fet de la desinformació. A causa dels seus forts llaços de solidaritat, la comunitat musulmana és més vulnerable a la propaganda a les xarxes socials, especialment en el tema de jihad. No distingir la propaganda de la real Ensenyament islàmic pot derivar en terrorisme.

La comunitat musulmana hauria de respondre a la guerra revisant els ensenyaments islàmics humans, en lloc de caure en la propaganda de les xarxes socials. Els musulmans haurien de pensar en les conseqüències per a la humanitat abans de formar opinions sobre un tema concret. Les víctimes de la guerra necessiten suport i protecció independentment del seu origen històric o polític. Aquestes idees poden inspirar els joves musulmans a distingir entre fets i propaganda i incorporar l'ensenyament islàmic en la resposta a la invasió russa.

Conclusió i recomanacions

La investigació anterior mostra com les comunitats musulmanes indonèsia i malàisia perceben la invasió russa a les xarxes socials. Malgrat les similituds entre les comunitats, els enquestats indonèsia es van centrar específicament en el personatge masclista de Putin. D'altra banda, els enquestats de Malàisia tendeixen a expressar el seu suport a Rússia basant-se en nocions antioccidentals. Com a resultat, instem les comunitats musulmanes d'ambdós països a canviar el paradigma del discurs de les xarxes socials a un debat més substancial. La defensa de la humanitat és una característica essencial de l'ensenyament islàmic que no s'ha de descuidar.

En aquesta situació, un diàleg entre les comunitats musulmanes pot garantir que les respostes a la guerra reflectir Valors islàmics. El diàleg entre les comunitats islàmiques, especialment entre els joves musulmans d'Indonèsia i Malàisia, és essencial per crear un terreny en comú per veure els afers internacionals i la invasió d'Ucraïna per part de Rússia utilitzant els valors islàmics. L'humanitarisme és un concepte universal que s'alinea amb els valors islàmics i permet als joves musulmans indonèsia i malàisia aspirar a la resolució de conflictes i la pau a tot el món.

Dias PS Mahayasa is professora d'Estudis de Gènere, Departament de Relacions Internacionals, Universitas Jenderal Soedirman, Indonèsia. També és director del Centre d'Estudis d'Identitat i Urbanisme.

Bimantoro K. Pramono és professor de Diplomàcia Digital al Departament de Relacions Internacionals, Universitas Paramadina, Indonèsia. També exerceix com a investigador visitant al Data & Democracy Research Hub de la Universitat de Monash, Indonèsia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències