Connecteu-vos amb nosaltres

Fact Check

Nova Resistência al Brasil: identificar narratives perilloses i frenar la seva influència

COMPARTIR:

publicat

on

En els darrers anys, el Brasil ha estat testimoni de l'auge de l'organització d'extrema dreta Nova Resistência (NR), que no només ha aconseguit tenir una presència notable en el panorama socio-geopolític del país, sinó que també ha fet que les seves idees impregnin amb èxit la societat brasilera. on les seves narracions radicals circulen amb força lliure amb l'ajuda de les seves connexions amb el Kremlin. Comprendre l'essència de les narracions propagades per Nova Resistência i l'abast que han aconseguit tallar-se per al seu treball amb el suport de Rússia, en diversos segments de la societat brasilera, especialment a través de Telegram, és important per entendre la gran varietat de riscos que aquest grup planteja la coherència social. També és important mirar més enllà del Brasil per veure la manera com la propagació exitosa d'aquesta ideologia radical al Brasil podria ser replicada en altres llocs.

Abans d'aprofundir en els riscos, és imprescindible comprendre millor les històries primàries al voltant de les quals gira l'agenda de Nova Resistência. Cadascun d'ells s'entrellaça amb diverses subnarratives que alimenten col·lectivament el potent i massa sovint ignorat mecanisme de propaganda ben greixat de l'organització, que ha penetrat amb èxit a la societat brasilera amb l'ajuda dels seus partidaris del Kremlin. Aquestes metanarracions no són merament conceptes abstractes; han estat curosament dissenyats per servir propòsits específics l'objectiu final dels quals és remodelar l'opinió pública a tot el país (amb l'objectiu d'utilitzar models similars per afectar la regió de manera més àmplia, així com els països més enllà de la regió), fomentant un clima propici per a la incubació d'ideologies extremistes.

Quan parlem d'aquests, és important mirar primer què té el major impacte potencial per sembrar la discòrdia i capgirar l'ordre social, és a dir, el militarisme de Nova Resistência i la seva connexió amb Moscou. De fet, com el gran èmfasi dels seguidors de Nova Resistência en el militarisme es pot veure de manera més destacada a través de la forta característica de la seva propaganda dels "triomfs" reportats de Rússia en el conflicte d'Ucraïna. Rússia es presenta com un exemple de nacionalisme al qual aspirar, amb Nova Resistência que suggereix obertament i sovint en silenci que Brasil té molt a aprendre del model nacionalista rus.

Les històries, integrants dels esforços de qualsevol organització d'aquest tipus, que sustenten aquesta narrativa, enmarquen Ucraïna com un centre del racisme nazi i la decadència moral de manera més àmplia. L'organització glorifica indirectament figures polítiques divisòries, com Donald Trump, que, en la seva ment, s'alineen amb aquestes visions del món extremes. És un error veure aquesta narració com una simple política exterior. Més aviat, els objectius estratègics més amplis d'aquests esforços són fomentar l'adopció d'una forma de nacionalisme molt més agressiva al Brasil; concretament, una forma de nacionalisme que venera el poder militar i el lideratge autoritari com a principals principals per esforçar-se. És exactament aquest tipus de nacionalisme, el que s'adapta bé a l'agenda de Rússia de sembrar discòrdia i capgirar la cohesió social en geografies selectes del món.

Mirant més enllà d'aquests principis tan concrets de la ideologia de Nova Resistência, és important entendre la manera pseudo-intellectualista en què opera l'organització, promovent un concepte conegut anomenat "Multipolaritat". Com amb qualsevol agenda pseudo-intel·lectualista, aquesta narració intenta proporcionar un revestiment intel·lectual a l'agenda extrema de Nova Resistência aprofitant les perspectives conservadores ja existents (i predominants al Brasil) sobre qüestions com els rols de gènere, el sentiment anti-LGBTQIA+ i els estereotips generalitzats. , juntament amb les justificacions de la violència contra les minories. De fet, aquests temes s'han seleccionat acuradament no només pel paper que poden tenir en la divisió de la societat brasilera, sinó també per la seva potencial rellevància en altres llocs.

Sovint s'entrellacen amb matisos religiosos que atreuen a molts brasilers religiosos, per exemple, representant Occident sota la influència de "Satanà". Aquesta narració pretén atraure un públic religiós més intel·lectual. Nova Resistência ha aprofitat una eina que han emprat moltes organitzacions extremistes, és a dir, legitimar posicions extremes sota l'aparença d'un discurs teòric, generant una il·lusió de sofisticació al voltant d'ideologies regressives i perilloses.

anunci

Això connecta naturalment amb un altre punt impulsat per Nova Resistência; la seva profunda desconfiança cap als mitjans tradicionals. Després d'haver demostrat que està operant a un nivell intel·lectual molt superior al dels “mitjans principals”, la voluntat de Nova Resistência, per exemple, afirma que els mitjans de comunicació occidentals tergiversan deliberadament entitats com Rússia per mantenir la seva pròpia elit, l'hegemonia impulsada pels Estats Units. Aprofitant l'escepticisme ja prevalent cap als mitjans de comunicació convencionals, treballa per exacerbar les divisions i fomentar una mentalitat "nosaltres contra ells" basada en els altres. Segons ells, Nova Resistência hauria de ser vista com un far de veritat, liderant una croada contra una vasta conspiració global que busca enfosquir la realitat. Això no només desacredita fonts de notícies sovint ben consolidades. També posiciona Nova Resistência com l'únic proveïdor de la veritat no adulterada.

S'ha investigat la xarxa de difusió que s'ha construït per difondre la narrativa de Nova Resistência. Això es va centrar principalment en l'aplicació de missatgeria xifrada Telegram i va demostrar que el contingut de Nova Resistência es va compartir, durant un any d'investigació, a 752 canals. Cal destacar que aquests canals no són gens monolítics, sinó que funcionen com a part integrant d'un ecosistema complex on no només s'impulsen narracions identificades amb Nova Resistência. Més aviat, es barregen amb ideologies similars, totes dissenyades per ressonar amb dades demogràfiques específiques i clau que Nova Resistência pretén assolir.

Com amb qualsevol esforç a les xarxes socials, els influencers que ja tenen una presència establerta en aquests canals, juguen un paper crucial. Aquests sovint es presenten com a intel·lectuals, com a mitjà per donar credibilitat a les narracions pseudointel·lectuals de Nova Resistência. L'operació és complexa, amb altres canals que actuen com a comissaris, que amplifiquen i legitimen el contingut a tota la xarxa, mobilitzant els seguidors i incitant a l'acció. De fet, això és similar a les tàctiques emprades pel Kremlin en altres llocs.

Les implicacions i les amenaces potencials de les accions de Nova Resistência són de gran abast, difonent narratives que justifiquen la violència i fomenten tendències extremistes. Aquests radicalitzen naturalment els individus, però, el que és més preocupant, desestabilitzen encara més una societat brasilera ja fragmentada, creant col·lectivament un entorn propi per a accions extremistes i l'eclosió de l'autoritarisme. Com s'ha assenyalat, també tenen el potencial de ser replicats en altres geografies de risc pels partidaris russos de Nova Resistência.

Combatre aquesta influència insidiosa requereix un enfocament polivalent amb nombrosos passos. Ha d'incloure la millora de l'alfabetització mediàtica, que sens dubte ajudarà a combatre la desinformació, la promoció de narratives inclusives que compensen la retòrica divisiva i l'enfortiment dels marcs legals, que poden ser les eines amb les quals es frenin les accions de Nova Resistência en línia.

Aquesta organització ben coordinada no es pot ignorar. L'agenda és clara; remodelant el panorama polític i social del Brasil, amb la mirada aguda del Kremlin sempre cap a la recreació d'aquest model d'èxit en altres països. Ignorar això no només és impossible, també és perillós. En canvi, no només hem d'entendre sinó treballar per exposar narratives i mètodes, prenent les mesures necessàries per protegir el teixit unificat de la nostra societat democràtica.

Bernardo Almeida és un analista independent amb seu a Rio de Janeiro, centrat en la gran estratègia russa a Amèrica Llatina. Té un màster en estudis de conflictes per la Universitat de São Paulo.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències