Connecteu-vos amb nosaltres

destacat

#Kazakhstan "ha donat exemple en matèria de desarmament nuclear"

COMPARTIR:

publicat

on

‘Building a Nuclear Weapon Free World’, la conferència internacional to be held on 29 August, has attracted senior figures from nations that possess nuclear weapons, as well as non-nuclear states. The conference will bring together parliamentarians, representatives of international organisations, civil activists, scholars, as well as mayors and media from around the world – escriu Aiman ​​Turebekova de Els temps Astana.

Global Coordinator of Parliamentarians for Nuclear Non-proliferation and Disarmament (PNND) Alyn Ware, recipient of the 2009 Right Livelihood Award (Alternative Nobel Peace Prize), is one of the busy organizers. Among his other duties at the conference, he will moderate the panel session ‘Nuclear test ban and the role of the United Nations in achieving nuclear disarmament’. Els temps Astana li va fer diverses preguntes relacionades amb la situació mundial actual pel que fa al desarmament nuclear.

Alyn Ware, coordinadora mundial de parlamentaris per a la no proliferació nuclear i el desarmament (PNND)

Alyn Ware

Els riscos que les armes nuclears siguin utilitzades pels estats amb armes nuclears, ja sigui per accident o per error de càlcul, són almenys tan grans com els riscos que les armes nuclears siguin utilitzades a propòsit pels terroristes. Milers de les seves armes es troben en estat d'alerta màxima (a punt per ser llançat en qüestió de minuts), amb polítiques d'alerta de llançament i amb els governs preparats per llançar armes nuclears encara que no s'enfrontin a un atac nuclear imminent (polítiques de primer ús). En almenys 15 ocasions, hem arribat a un pèl d'un intercanvi nuclear entre Rússia i els Estats Units.

Per tant, el primer pas per als estats amb armes nuclears és retirar les seves forces nuclears, declarar que mai serien els primers a llançar armes nuclears i iniciar negociacions per prohibir i eliminar les armes sota un control internacional estricte i eficaç. Això no només reduirà el risc de guerra nuclear entre països, sinó que també farà impossible que els terroristes adquireixin o construeixin una arma nuclear. Ja no hi haurà armes nuclears perquè els terroristes puguin robar, i tots els materials fissibles estaran assegurats.

Quin és el paper del PNND en aquest camp?

El PNND és una xarxa multipartidista de parlamentaris d'arreu del món que treballa en polítiques, legislació i altres iniciatives per prevenir la proliferació nuclear, reduir els riscos nuclears i aconseguir un món lliure d'armes nuclears. El PNND treballa en cooperació amb les Nacions Unides, la Unió Interparlamentària (UIP), l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (AP OSCE) i altres organismes internacionals per construir la cooperació en matèria de no proliferació nuclear i desarmament. Molts dels nostres membres tenen càrrecs clau, com ara ministres d'Afers Exteriors, presidents/presidents de parlaments, presidents d'afers exteriors i comitès de defensa, presidents d'òrgans interparlamentaris com la UIP i l'AP OSCE, i organitzacions internacionals com l'actual president. de l'Assemblea General de l'ONU.

anunci

Però fins i tot aquells membres sense posicions clau poden marcar la diferència alçant la veu, organitzant esdeveniments i iniciatives parlamentàries, plantejant preguntes o mocions als parlaments i cooperant amb la societat civil en campanyes globals.

PNND is a co-organiser of the international conference ‘Building a Nuclear Weapon Free World’. Why did you support an initiative to hold such an event in Kazakhstan? What is the main premise of the conference?

Kazakhstan ha donat l'exemple en aquesta qüestió. Això inclou el tancament del lloc de proves nuclears de Semipalatinsk, que havia estat el lloc principal de proves de les armes nuclears de la Unió Soviètica, la repatriació de totes les armes nuclears al Kazakhstan (aproximadament 1,500) a Rússia per a l'eliminació, la negociació d'un Zona lliure d'armes nuclears amb altres països d'Àsia Central, movent l'Assemblea General de l'ONU per establir el Dia internacional contra les proves nuclears, establir El projecte ATOM educar el món sobre l'impacte humanitari de les armes nuclears i redactar a Declaració universal per a un món lliure d'armes nuclears, que va ser aprovat per l'Assemblea General de l'ONU el desembre de 2015.

Els parlamentaris, els governs i els representants de la societat civil poden aprendre d'aquest exemple i inspirar-s'hi. Tanmateix, per tal que els estats amb armes nuclears segueixin aquest exemple, els parlamentaris han de treballar de manera cooperativa amb alcaldes, líders religiosos, antics funcionaris i líders militars i altres representants influents de la societat civil. Aquestes són les circumscripcions que reunim a Astana per a la conferència del 29 d'agost.

Kazakhstan i el món celebren el 25è aniversari del tancament del centre de proves nuclears de Semipalatinsk. El país ha pres el lideratge de la campanya mundial per passar a un món lliure d'armes nuclears. El president Nursultan Nazarbayev va publicar el seu Manifest que estableix un pla per a un món sense armes nuclears per al 2045. Aquesta és l'experiència única del país. Tanmateix, encara hi ha unes 16,000 armes nuclears al món. Què pot fer la comunitat internacional per preservar el món per a les generacions futures?

El Manifest “El món. The 21st Century” que va ser llançat recentment pel president Nazarbayev és una contribució molt important a l'objectiu d'un món lliure d'armes nuclears i a la fi de la guerra. El manifest reconeix que hi ha connexions entre aquests dos objectius. L'amenaça d'agressió i guerra és el que ha portat alguns països a adquirir armes nuclears per a la dissuasió. Però això no és una solució, ja que la mateixa adquisició d'armes nuclears pot augmentar les amenaces a altres països i perpetuar una espiral negativa de tensió i guerra.

El manifest mostra un altre camí, un camí que és fonamental per a la fundació de l'ONU i està integrat a la Carta de l'ONU. I això és prevenir la guerra no amenaçant l'aniquilació d'altres i la destrucció de la civilització humana, sinó utilitzant enfocaments de seguretat comuna i dret internacional com la diplomàcia, la negociació, la mediació, l'arbitratge i l'adjudicació. I donar-los suport mitjançant un control d'armes i un desarmament verificats i abordant qüestions d'extrema desigualtat o injustícia entre nacions.

El PNND s'ha unit amb Alcaldes per la Pau i altres xarxes clau per establir UNFOLD ZERO, una plataforma global per promoure el paper de l'ONU en la consecució del desarmament nuclear. Moltes de les iniciatives d'UNFOLD ZERO estan molt relacionades amb els plantejaments que es descriuen al manifest.

Compartiríeu la vostra experiència personal d'unir-vos al moviment per desfer-se de les armes nuclears a tot el món?

Estava formant-me per ser professor a Nova Zelanda quan vaig conèixer per primera vegada l'impacte catastròfic de les proves nuclears al Pacífic, el nostre barri. Aquestes bombes eren desenes o centenars de vegades més destructives que les bombes que van destruir Hiroshima i Nagasaki. El dany a la salut de dones, nens i altres derivats de les proves nuclears a les Illes Marshall, Polinèsia Francesa, Illa Christmas i Austràlia (Maralinga) em va sorprendre - i va demostrar que si aquest és l'efecte de les explosions nuclears detonades molt lluny de poblacions en temps de pau, l'efecte de les armes nuclears en la guerra seria inimaginable i sense precedents.

En aquell moment, el meu país formava part d'una aliança nuclear, ja que la majoria de la gent creia que les armes nuclears eren necessàries per a la dissuasió. Així que em vaig unir a la campanya per educar la nostra gent sobre les armes i convèncer el govern que les prohibís. Ara tenim la legislació d'abolició nuclear més forta del món, amb el suport de pràcticament tothom al país, i hem posat en marxa una sèrie d'iniciatives internacionals. L'any 1992, em van demanar que em dirigís a l'ONU a Nova York per dirigir una d'aquestes iniciatives: una proposta per portar el tema de les armes nuclears al Tribunal Internacional de Justícia. Vam guanyar el cas i això ha ajudat a generar suport per al desarmament nuclear a l'ONU i arreu del món.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències