#BrexitDeal - La Comissió Europea arriba a un acord amb el Regne Unit

| Octubre 17, 2019

La Comissió Europea ha recomanat avui (17 octubre) que el Consell Europeu (article 50) aprovi l’acord assolit a nivell de negociador sobre l’Acord de Retirada, inclòs un Protocol revisat sobre Irlanda / Irlanda del Nord i que aprovi una Declaració Política revisada en el marc de la futura relació UE-Regne Unit. La Comissió també recomana que el Parlament Europeu doni el seu consentiment per a aquest acord. A continuació, es van produir una sèrie de negociacions intensives entre els últims dies entre la Comissió Europea i els negociadors del Regne Unit.

Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va dir:

"Aquest acord és un compromís just entre la UE i el Regne Unit. Es posa de manifest el compromís i la voluntat d’ambdues parts de fer el que sigui millor per als ciutadans de la UE i del Regne Unit. Ara tenim un Protocol recentment acordat que protegeix la pau i l’estabilitat a l’illa d’Irlanda i protegeix plenament el nostre mercat únic. Espero que ara puguem posar-ho en contacte i proporcionar la seguretat que mereixen els nostres ciutadans i empreses. "

Michel Barnier, cap negociador de la Comissió Europea, va dir:

"Hem tingut discussions difícils durant els darrers dies. Hem aconseguit trobar solucions que respectin plenament la integritat del mercat únic. Es va crear una nova solució legal i operativa per evitar un dur frontera i protegir la pau i l’estabilitat a l’illa d’Irlanda. És una solució que funciona per a la UE, per al Regne Unit i per a persones i empreses d'Irlanda del Nord. "

El Protocol revisat proporciona una solució legalment operativa que evita una frontera dura a l’illa d’Irlanda, protegeix l’economia insular i l’acord del divendres sant (Belfast) en totes les seves dimensions i salvaguarda la integritat del mercat únic. Aquesta solució respon a les circumstàncies úniques a l’illa d’Irlanda amb l’objectiu de protegir la pau i l’estabilitat.

Tots els altres elements de l'Acord de retirada es mantenen inalterats, segons l'acord assolit el 14 de novembre de 2018. L’Acord de Retirada aporta seguretat jurídica quan la retirada del Regne Unit de la UE va crear incertesa: els drets dels ciutadans, la liquidació financera, un període de transició almenys fins al final de 2020, governança, protocols sobre Gibraltar i Xipre, així com una sèrie d’altres problemes de separació.

El Protocol revisat

Pel que fa a la normativa, Irlanda del Nord es mantindrà alineada amb un conjunt limitat de regles relacionades amb el mercat únic de la UE per evitar una frontera dura: legislació sobre mercaderies, normes sanitàries per a controls veterinaris ("normes SPS"), normes sobre producció agrícola. / màrqueting, IVA i impostos especials respecte a les mercaderies i normes d’ajut estatal.

Pel que fa a la duana, el territori duaner únic UE-Regne Unit, acordat el novembre de 2018, ha estat suprimit del Protocol sobre Irlanda / Irlanda del Nord, a petició de l'actual govern del Regne Unit. Els negociadors de la UE i el Regne Unit han trobat ara una nova manera d’aconseguir l’objectiu d’evitar una frontera duanera a l’illa d’Irlanda, alhora que s’assegura que Irlanda del Nord segueix formant part del territori duaner del Regne Unit. Aquest acord protegeix plenament la integritat del mercat únic de la UE i Unió duanera i evita qualsevol control regulatori i duaner a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Finalment, la UE i el Regne Unit han acordat crear un nou mecanisme de “consentiment”, que donarà als membres de l’Assemblea d’Irlanda del Nord una veu decisiva sobre l’aplicació a llarg termini de les lleis pertinents de la UE a Irlanda del Nord. En aquest sentit, la Comissió ha estat en contacte estret amb el govern irlandès.

La declaració política revisada

El principal canvi en el Polític La declaració es relaciona a la futura relació econòmica UE-Regne Unit on l’actual govern del Regne Unit ha optat per un model basat en un Acord de Lliure Comerç (TLC). La Declaració Política preveu un FTA ambiciós amb zero i quotes entre la UE i el Regne Unit. Afirma que els compromisos sòlids en un terreny de joc igualitari han de garantir una competició oberta i justa. La naturalesa precisa dels compromisos serà proporcional a l’ambició de la futura relació i tenir en compte la connexió econòmica i la proximitat geogràfica del Regne Unit.

Propers passos

Correspon al Consell Europeu (article 50) aprovar íntegrament l’acord de retirada revisat, així com aprovar la Declaració Política revisada sobre el marc de la futura relació.

Abans que l'entrada de l'Acord de retirada entri en vigor, ha de ser ratificat per la UE i el Regne Unit. Per a la UE, cal que el Consell de la Unió Europea autoritzar la signatura de l’Acord de Retirada, abans d’enviar-lo al Parlament Europeu per al seu consentiment. El Regne Unit ha de ratificar l'acord d'acord amb els seus propis acords constitucionals

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, Economia, EU, EU, Comissió Europea, destacat, les article, política, UK

Els comentaris estan tancats.