Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Itàlia no compleix amb la legislació de la UE en no garantir la independència de tren administrador d'infraestructures

COMPARTIR:

publicat

on

200px-Ferrovie_dello_Stato_Italiane_logoLa liberalització del sector ferroviari a la UE1 té com a objectiu exigir als estats membres que garanteixin que les empreses que operen en aquest sector gaudeixin d’un accés equitatiu i no discriminatori a la xarxa ferroviària. L'exercici de les funcions considerades essencials (concessió de llicències a empreses ferroviàries que els donin accés a la xarxa ferroviària, assignació de vies ferroviàries i determinació de les taxes que han de pagar les empreses de transport per l'ús de la xarxa) pot deixar de ser realitzades per les empreses ferroviàries dels estats membres que tradicionalment ho han fet, però que han de ser confiades a gestors independents. Tot i això, la Comissió no ha pogut establir que l’òrgan regulador no sigui independent.

El present cas forma part d'una sèrie d'accions per incompliment de les obligacions2 presentat per la Comissió contra diversos estats membres per incompliment de les seves obligacions.

La legislació italiana assigna la gestió de les "funcions essencials" a Rete Ferroviaria Italiana SpA (RFI), que és el gestor d'infraestructures designat sobre la base d'una concessió del ministeri de transports i del propi ministeri. RFI, tot i tenir personalitat jurídica independent, forma part del grup Ferrovie dello Stato Italiane (el grup FS), que també inclou Trenitalia SpA (Trenitalia), la principal empresa ferroviària que opera al mercat italià. RFI és responsable del càlcul de les despeses d'accés a la xarxa de cada operador i de la recaptació d'aquests càrrecs sobre la base dels càrrecs establerts pel ministre.

L'Ufficio per la Regolazione dei Servizi Ferroviari (Oficina per a la regulació dels serveis ferroviaris, 'URSF') és l'òrgan regulador, que té autonomia organitzativa i comptable dins dels límits dels recursos econòmics i financers que se li assignen.

Amb la seva acció, la Comissió ha argumentat, en primer lloc, que les normes italianes no asseguren la independència de la gestió del gestor d'infraestructures. Segons la legislació de la Unió Europea, els estats membres han d’establir un marc per cobrar taxes, respectant la independència de gestió del gestor d’infraestructures, que ha de determinar la taxa per l’ús de la infraestructura i també cobrar-la. Tanmateix, en reservar-se el poder de fixar càrrecs, Itàlia priva el gestor d'una eina de gestió essencial, segons la comissió.

En la seva sentència d'avui, el Tribunal observa, en primer lloc, que un dels objectius que persegueix la legislació de la Unió Europea és garantir la independència de la gestió del gestor d'infraestructures mitjançant el sistema de càrrega. Els sistemes de recàrrega i assignació de capacitat haurien d'encoratjar els gestors d'infraestructures ferroviàries a optimitzar l'ús de la infraestructura en el marc establert pels estats membres. Per tant, el seu paper no es pot limitar a calcular l'import del càrrec en cada cas individual, aplicant una fórmula establerta prèviament per ordre ministerial. Per contra, se’ls ha de donar un cert grau de flexibilitat a l’hora d’establir l’import de les despeses.

El Tribunal assenyala que les normes italianes preveuen que el gestor està obligat pel càlcul del càrrec, que es fixa en col·laboració amb el ministre. Tot i que el ministre només assegura el compliment dels requisits legals, la verificació de la legalitat l’hauria de fer l’òrgan regulador, en aquest cas l’URSF. El Tribunal dedueix que la legislació italiana no garanteix la independència del gestor d'infraestructures.

anunci

Per la seva segona motivació, la Comissió denuncia que la legislació italiana no compleix amb el requisit d’independència de l’organisme regulador, perquè l’URSF està format per funcionaris del Ministeri i el Ministeri continua influint sobre el grup FS, propietari de Trenitalia.

No obstant això, el Tribunal considera que, mitjançant les seves successives intervencions legislatives, les autoritats italianes han influït en la constitució de l'òrgan regulador i han redefinit la seva independència organitzativa i comptable. També observa que, segons la Directiva, l'òrgan regulador pot ser el ministeri responsable del transport.

En conseqüència, la Comissió pot no confiar únicament en el fet que l'URSF forma part d'aquest ministeri per concloure que no és independent.

El Tribunal conclou que la Comissió no ha aportat les proves necessàries per establir que l’òrgan regulador no és independent.

NOTA: La Comissió o un altre estat membre pot presentar una acció per incompliment de les obligacions dirigides contra un estat membre que ha incomplert les seves obligacions segons la legislació de la Unió Europea. Si el Tribunal de Justícia considera que hi ha hagut incompliment de les obligacions, l'estat membre interessat ha de complir la sentència del Tribunal sense demora.

Quan la Comissió consideri que l'estat membre no ha complert la sentència, pot iniciar una acció addicional per buscar sancions econòmiques. No obstant això, si les mesures de transposició d'una directiva no s'han notificat a la Comissió, el Tribunal de Justícia pot, a proposta de la Comissió, imposar sancions en l'etapa de la sentència inicial.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències