Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

La UE sol·licita a Rússia un grup de l'OMC sobre les exportacions de vehicles

COMPARTIR:

publicat

on

4Emblema_de_bandera_rússia_OMCEl 10 d'octubre, la UE va sol·licitar l'establiment d'un grup de resolució de conflictes a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) a Ginebra per dictaminar sobre la legalitat de l'anomenada "taxa de reciclatge" que Rússia imposa als vehicles importats. Aquest és el següent pas en els procediments de litigis de l'OMC, després que la UE hagi celebrat consultes formals amb Rússia el juliol d'aquest any. La taxa, que la UE considera discriminatòria cap a les importacions, té un impacte greu sobre les exportacions de vehicles de la UE a Rússia, per valor de 10 milions d'euros a l'any. La UE ha plantejat repetidament la qüestió en converses bilaterals amb Rússia i després en consultes formals de l'OMC. No obstant això, més d’un any després de la introducció de la taxa, la discriminació continua.

"Hem utilitzat totes les vies possibles per trobar amb Rússia una solució mútuament acceptable", va dir el comissari de comerç, Karel De Gucht. "Com que la taxa continua dificultant severament les exportacions d'un sector que és clau per a l'economia europea, opció més que demanar una sentència de l'OMC per garantir que Rússia compleixi les seves obligacions internacionals ".

El 9 de juliol d'aquest any, la UE va sol·licitar consultes formals a l'OMC amb l'esperança que Rússia proposés una alternativa a les seves mesures discriminatòries. El Japó va fer una sol·licitud similar el 24 de juliol. Les consultes de la UE amb Rússia celebrades els dies 29 i 30 de juliol no van poder resoldre la disputa i Moscou continua aplicant les taxes.

Per què la "taxa de reciclatge" és un problema?

La taxa crea una càrrega addicional per a les exportacions de la UE i compensa la reducció dels aranzels d'importació que Rússia va acceptar en ingressar a l'OMC. La taxa, introduïda l'1 de setembre de 2012, només uns dies després de l'adhesió de Rússia a l'OMC, s'aplica als cotxes, camions, autobusos i altres vehicles de motor importats. Per als cotxes, oscil·la entre els 420 i els 2,700 euros per a un vehicle nou i els 2,600 a 17,200 euros per a un vehicle de més de tres anys. Per a alguns vehicles, com ara certs camions miners, la taxa és de fins a 147,700 €. Segons les pròpies estimacions de Rússia, la taxa aporta 1.3 milions d'euros anuals a les arques del país.

Tot i que la taxa s’imposa a totes les importacions procedents de la UE, les taxes no s’apliquen als vehicles produïts a Rússia i els seus socis de la Unió Duanera, Kazakhstan i Bielorússia. Per tant, la UE considera que la taxa és incompatible amb les normes més bàsiques de l'OMC que prohibeixen tractar millor els productes nacionals que els importats i aplicar diferents condicions en funció de l'origen d'un producte.

Passos següents en els procediments de resolució de conflictes de l'OMC

anunci

L’òrgan de resolució de conflictes de l’OMC (OSD) discutirà la sol·licitud de la UE d’establir un grup especial quan es reuneixi el 22 d’octubre de 2013. En aquesta reunió, Rússia té dret a oposar-se a l’establiment del grup especial. Si la UE torna a plantejar el problema en la següent reunió del DSB del novembre, Rússia no podrà bloquejar la sol·licitud per segona vegada. Un cop establert formalment el grup, les parts i / o el director general de l'OMC seleccionaran els membres del grup encarregats del procediment d'adjudicació.

Dades i xifres comercials

Rússia és el tercer soci comercial de la UE. El 2012, les exportacions de la UE a Rússia valien 123 milions d'euros i les importacions de 213 milions d'euros. Això fa que també sigui el soci comercial més gran de la UE a Rússia. Tot i que les exportacions russes a la UE són principalment matèries primeres (80%), les exportacions de la UE a Rússia són principalment maquinària i equip de transport (50%), inclosos els vehicles.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències