Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

negociacions d'inversió de la UE amb la Xina i l'ASEAN

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

euflag-353x265Els ministres del Consell d'Afers Exteriors (Comerç) han adoptat avui (18 d'octubre) mandats que permetran a la Comissió Europea negociar acords d'inversió amb la Xina i els països membres de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) (Brunei Darussalam, Myanmar / Birmània, Cambodja, Indonèsia, Laos, Malàisia, Filipines, Singapur, Tailàndia i Vietnam).

Negociacions d'inversió de la UE amb la Xina

Un acord d'inversió entre la UE i la Xina seria el primer acord d'inversió independent de la UE, ja que la inversió estrangera directa es va convertir en la competència exclusiva de la UE en virtut del Tractat de Lisboa. Racionalitzaria els acords bilaterals existents de protecció de la inversió entre la Xina i 26 estats membres en un text únic i coherent.

anunci

El Consell ha donat llum verda per iniciar les negociacions per a un acord d'inversió entre la UE i la Xina sobre la base de les directrius de negociació proposades per la Comissió Europea el maig de 2013 (IP / 13 / 458). Europa espera que les negociacions per a un acord d'inversió amb la Xina es puguin iniciar a la Cimera UE-Xina del mes que ve.

Els principals objectius d’un acord a nivell de la UE són:

  • Reduir les barreres a la inversió a la Xina i, com a resultat, augmentar els fluxos d’inversió bilaterals;
  • millorar la protecció de les inversions de la UE a la Xina i de les inversions xineses a Europa;
  • millorar la seguretat jurídica sobre el tractament dels inversors de la UE a la Xina;
  • millorar l'accés de les inversions europees al mercat xinès, abordant qüestions importants com ara les empreses conjuntes obligatòries a les quals s'enfronten actualment les empreses europees quan volen invertir a la Xina; i
  • per augmentar finalment els fluxos d’inversió UE-Xina.

Els fluxos comercials entre la Xina i la UE són impressionants, amb béns i serveis per valor de més de 1 milions d’euros que es negocien cada dia entre els dos socis. No obstant això, el nivell actual d’inversió bilateral està molt per sota del que es podria esperar de dos dels blocs econòmics més importants del planeta. Només el 2.1% de la inversió estrangera directa (IED) total de la UE es troba a la Xina. Tot i que aquestes xifres augmenten, això representa encara menys del 3% del total de les sortides d’IED de totes dues parts. En comparació, el 30% de les existències de la UE es troben als Estats Units. Per tant, hi ha un enorme potencial per desenvolupar encara més vincles d’inversió bilaterals.

anunci

Fons

Després de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa el 2009, la Comunicació de la Comissió sobre la futura política d’inversió europea publicada el juliol de 2010 va identificar la República Popular de la Xina com un soci potencial amb qui la UE podria prosseguir les negociacions d’un acord d’inversió independent. A la 14a Cimera UE-Xina celebrada el febrer de 2012, la UE i la Xina van acordar avançar cap a les negociacions d’un acord d’inversió que cobreixi “tots els temes d’interès per a les dues parts” i aquesta voluntat es va confirmar a la 15a Cimera UE-Xina del setembre de 2012 .

Negociacions UE-ASEAN sobre inversió

Els ministres del Consell d'Afers Exteriors (Comerç) també han decidit avui modificar les directrius de negociació ja existents per a les negociacions UE-ASEAN cap a un Acord de Lliure Comerç (TLC) per incloure les disposicions d'inversió després que la inversió s'hagi convertit en part de la política comercial comuna de la UE després de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa. La decisió permetrà a la Comissió Europea completar les agendes de negociació de les negociacions en curs per als tractats de lliure comerç amb Malàisia, Vietnam i Tailàndia, incloent la protecció de la inversió en aquests TLC.

Al setembre de 2011 s'havia fet una modificació similar al mandat de negociació per permetre negociacions amb Singapur per tractar de lliure comerç (TLC) per cobrir la protecció de la inversió a més de la liberalització de les inversions. Mentrestant, les negociacions de TLC amb Singapur es van concloure el desembre de 2012 i l'Acord es va rubricar el 20 de setembre de 2013 (IP / 13 / 849). Les negociacions d'inversió amb Singapur continuen i esperem que finalitzin a finals del 2013.

El Consell de Ministres autoritza ara les negociacions sobre protecció de la inversió amb la resta de països de l'ASEAN, quan el Consell acordi iniciar negociacions individuals amb els països membres de l'ASEAN.

Fons

L'abril de 2007, el Consell de Ministres va autoritzar la Comissió a iniciar negociacions per a un acord de lliure comerç amb els països membres de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) (Brunei Darussalam, Myanmar / Birmània, Cambodja, Indonèsia, Laos, Malàisia, Filipines, Singapur, Tailàndia i Vietnam) i van adoptar directrius de negociació. El desembre de 2009, el Consell va autoritzar la Comissió a continuar les negociacions amb acords de lliure comerç amb països de l'ASEAN. Posteriorment, les negociacions amb Singapur van començar el març del 2010 (finalitzades el desembre del 2012), amb Malàisia l'octubre del 2010, amb Vietnam el juny del 2012 i a Tailàndia el març del 2013.

La UE és el principal inversor mundial

La UE és l’amfitrió líder mundial d’inversió estrangera directa i només ha atret inversions per valor de 225 milions d’euros de la resta del món. El 2011, les existències externes d’IED ascendien a 2010 bilions d’euros (el 4.2% de les accions mundials d’IED en IED), mentre que les existències internes de la UE representaven 26.4 bilions d’euros (el 3% del total mundial).

Aquestes inversions es garanteixen mitjançant tractats bilaterals d'inversió (TBI), celebrats entre estats membres de la UE i països no membres de la UE. Estableixen els termes i les condicions per a la inversió de nacionals i empreses d’un país en un altre i estableixen un nivell de protecció legalment vinculant per afavorir els fluxos d’inversió entre dos països. Entre altres coses, els BIT concedeixen als inversors un tracte just, equitatiu i no discriminatori, protecció contra l'expropiació il·legal i el recurs directe a l'arbitratge internacional. Els països de la UE són els principals usuaris de TBI a nivell mundial, amb un nombre total d’uns 1,200 tractats bilaterals ja conclosos.

Des de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa el 2009, la inversió forma part de la política comercial comuna de la UE, competència exclusiva de la Unió (article 207 TFUE). Com a conseqüència, la Comissió Europea pot legislar sobre inversions. D'acord amb la Reglament sobre acords bilaterals d'inversió, adoptada pel Parlament Europeu i el Consell el 12 de desembre de 2012 (IP / 12 / 1362), els acords bilaterals d’inversió que actualment ofereixen protecció a la inversió a molts inversors europeus es conservaran fins que siguin substituïts per acords de la UE.

Per més informació, feu clic aquí.

Comissió Europea

UE a la UNGA76: conclou

publicat

on

La UE ha conclòs una setmana d’intenses discussions amb líders de tot el món sobre com abordar junts els reptes més urgents del nostre temps: combatre la pandèmia del coronavirus i recuperar-se d’ella, combatre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, el desenvolupament sostenible i l’erosió dels drets humans. El 23 de setembre, alt representant / vicepresident Josep Borrell (A la foto) va fer una declaració en nom de la UE durant la conferència ministerial sobre l'article XIV del Tractat de prohibició integral de proves nuclears (CTBT). Mireu la declaració aquí.

També va enviar un missatge de vídeo durant la reunió de l'Aliança pel Multilateralisme. El comissari de gestió de crisis, Janez Lenarčič, va pronunciar l'obertura de l'acte d'alt nivell sobre "Protecció dels nens, víctimes invisibles del conflicte armat i COVID-19", organitzat per la UE i Bèlgica. El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va participar en un acte d'alt nivell sobre perspectives regionals sobre l'economia circular. També el 23 de setembre, el vicepresident executiu del Tracte Verd Europeu, Frans Timmermans, i el comissari d’Energia, Kadri Simson, van presentar tres Pactes Energètics al Diàleg d’Alt Nivell de l’ONU sobre Energia a Nova York, en col·laboració amb l’Agència Internacional de l’Energia i l’Agència Internacional d’Energies Renovables. Podeu llegir-ne més informació aquí. El vicepresident executiu, Frans Timmermans, representarà la UE a la cimera virtual sobre sistemes alimentaris de l'ONU. El seu discurs estarà disponible aquí.

També va participar en el diàleg de lideratge "Acceleració de l'acció per aconseguir l'accés universal a l'energia i les emissions netes de zero" com a part del Diàleg d'alt nivell de l'ONU sobre energia. Finalment, dimarts, 28 de setembre, la comissària per a Associacions Internacionals, Jutta Urpilainen, participarà a la reunió de caps d’estat i de govern sobre ocupació i protecció social per a l’eradicació de la pobresa, organitzada pel secretari general de les Nacions Unides i l’Organització Internacional del Treball (OIT). Estarà disponible tota la premsa i el material audiovisual de la setmana passada SEAEEuropa   Consilium.

anunci

Seguir llegint

Comissió Europea

Commission i Europa Nostra anuncien els millors guanyadors del premi patrimonial europeu 2021

publicat

on

Els guanyadors del Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra, El màxim honor europeu en el camp, va ser distingit a la seu de la Fundació Giorgio Cini a Venècia. La cerimònia és un dels moments destacats de la Cimera del Patrimoni Cultural Europeu 2021 que tindrà lloc del 21 al 24 de setembre a la ciutat de Venècia, patrimoni de la humanitat. La notable rehabilitació del Església de fusta del poble d’Urși (Romania) és el gran guanyador del 2021: el jurat li ha concedit un Gran Premi, mentre que el públic en general l’ha seleccionat com el seu projecte patrimonial preferit a Europa i orgullós guanyador del Public Choice Award d’aquest any. Uns 7,000 ciutadans de tota Europa van votar en línia a través del lloc web Europa Nostra. Els guardonats del Gran Premi, escollits per la Junta d’Europa Nostra per recomanació d'un independent jurat d’experts, rebrà 10,000 € cadascun.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Felicito càlidament els impressionants guanyadors dels Premis Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra 2021 pel seu èxit i les seves notables contribucions a la nostra Europa de la Cultura. L'impacte de gran abast dels guanyadors il·lustra la inestimable contribució del patrimoni cultural europeu a la nostra societat, economia i medi ambient. En un moment en què Europa està decidida a reconstruir millor, aquestes històries d’èxit són una veritable inspiració i un exemple poderós del que nosaltres, com a europeus, podem aconseguir junts malgrat els reptes als quals ens enfrontem. Espero que aquests premis ajudin a que els vostres excel·lents projectes prosperin i tinguin un paper encara més important en la recuperació de la nostra Europa ". 

L' Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra van ser llançats per la Comissió el 2002 i des de llavors han estat gestionats per Europa Nostra. Els premis compten amb el suport de la Europa creativa programa de la Unió Europea. La Cimera contribueix a dues iniciatives clau impulsades pels ciutadans llançades per les institucions de la UE, a saber, la Nova Bauhaus europea i la Conferència sobre el futur d’Europa. Trobareu més informació sobre els guanyadors i sobre la iniciativa aquí.

anunci

Seguir llegint

Horitzó Europa

Islàndia i Noruega són els primers països associats a Horizon Europe

publicat

on

Islàndia i Noruega s’han associat formalment a Horizon Europe, cosa que permet a les entitats d’aquests dos països participar en el programa de recerca i innovació europeu de 95.5 milions d’euros, en les mateixes condicions que les entitats dels estats membres de la UE. El Comitè Mixt de l’Espai Econòmic Europeu, format per representants d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega i la UE, ha adoptat avui la decisió pertinent per a Islàndia i Noruega, que els converteix en els primers associats a Horizon Europe. Aquesta és una oportunitat per continuar i aprofundir en la cooperació en ciència, investigació i innovació, centrant-se en prioritats comunes: la transició verda i digital bessona, la salut pública i la competitivitat d’Europa en el panorama global. Els esforços conjunts tindran com a objectiu abordar els problemes ambientals a l’Àrtic, desenvolupar tecnologies de captura d’hidrogen i carboni, impulsar la innovació basada en dades i molt més.

La vicepresidenta executiva d'Europa apta per a l'era digital, Margrethe Vestager, va dir: "L'obertura i la cooperació amb la resta del món són claus en la nostra estratègia per crear una massa crítica per a la investigació i la innovació i accelerar i trobar solucions als reptes globals urgents. Unint forces amb Islàndia i Noruega, seguirem una sèrie d’accions en suport de les agendes de salut pública, digitals i verdes ”. Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, va dir: “Dono una calorosa benvinguda a Islàndia i Noruega a bord a Horizon Europe. Van ser un dels millors resultats d’Horitzó 2020, mostrant lideratge i excel·lència en innovació en camps com l’energia, el medi ambient, la seguretat alimentària, la salut i les tecnologies digitals. Espero nous avenços i casos d’èxit en els propers anys! ”

Aquesta cooperació subratlla la importància de l'Acord EEE, que permet la plena participació dels estats de l'EEE al mercat intern de la UE i proporciona bases per a la cooperació en altres àrees, incloses la investigació, el desenvolupament tecnològic, el medi ambient i la cultura. Horitzó Europa, el programa de recerca i innovació de la UE 2021-2027, és una de les eines principals per implementar l'estratègia europea de cooperació internacional: L'enfocament global d'Europa a la cooperació en recerca i innovació. El programa està obert a investigadors i innovadors de tot el món que s’animen a formar equip amb socis de la UE en la preparació de propostes. Les negociacions estan en curs amb molts més països extracomunitaris que han expressat el seu interès per associar-se a Horizon Europe i es faran més anuncis en les properes setmanes. Hi ha més informació disponible aquí.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències