Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

UE i el Canadà conclouen negociacions sobre acord comercial

COMPARTIR:

publicat

on

bandera canadencaEl president de la Comissió, José Manuel Barroso, i el primer ministre canadenc, Stephen Harper, han arribat avui a un acord polític sobre els elements clau d'un Acord Econòmic i Comercial Integral (CETA) després de mesos d'intenses negociacions entre el comissari de Comerç de la UE, De Gucht, i el ministre de Comerç canadenc, Ed Fast. Serà el primer acord de lliure comerç entre la Unió Europea i un país del G8. Impulsar les nostres relacions comercials amb el Canadà generarà noves oportunitats de creixement i de creació d'ocupació a la UE. Sobre la base d'aquest avenç polític, ara els negociadors podran continuar el procés i resoldre tots els problemes tècnics restants. Posteriorment, l'acord haurà de ser aprovat pel Consell i el Parlament.

L'acord UE-Canadà suprimirà més del 99% dels aranzels entre les dues economies i crearà noves oportunitats importants d'accés al mercat en serveis i inversió. En l'àmbit de la contractació pública, Canadà no només ha assumit compromisos a nivell federal, sinó que també ha obert el seu nivell subfederal als licitadors europeus en una mesura mai feta abans, creant així noves oportunitats úniques. Entre els nombrosos beneficis, l'acord també millorarà la protecció dels drets de propietat intel·lectual al Canadà, així com la protecció dels noms dels nostres productes agrícoles emblemàtics. Un cop implementat, es preveu que l'acord augmenti el comerç bilateral de béns i serveis en un 23% o 26 milions d'euros, afavorint el creixement i l'ocupació a banda i banda de l'Atlàntic. S'espera que els beneficis globals de l'acord augmentin el nivell del PIB anual de la UE en aproximadament 12 milions d'euros a l'any.

"Aquest és un acord comercial molt ambiciós i de gran abast de gran importància per a l'economia de la UE", va dir el president Barroso. "El Canadà és una de les economies més avançades del món. Aquest acord oferirà noves oportunitats importants a les empreses de la UE i del Canadà augmentant l'accés al mercat de béns i serveis i oferint noves oportunitats als inversors europeus. Serà la base per a aconseguir una forta implantació al mercat nord-americà i, així, proporcionar un catalitzador per al creixement i la creació d'ocupació a Europa".

"Estic encantat d'haver aconseguit concloure les negociacions sobre l'acord de lliure comerç UE-Canadà. Ambdues parts han treballat molt dur en els últims mesos per aconseguir l'avenç polític necessari per garantir el resultat positiu que serà beneficiós per a ambdues. economies", va declarar el comissari de Comerç de la UE, Karel De Gucht. Va afegir: "Ha estat un autèntic repte arribar a aquest acord, i és una veritable novetat quan es tracta d'un tractat de lliure comerç global entre dues economies madures".

A més de reduir gairebé tots els aranzels a zero, el CETA també liberalitzarà el comerç de serveis, en particular els serveis financers, les telecomunicacions, l'energia i el transport. Per primera vegada, tots els nivells de govern canadencs obriran els seus mercats de contractació pública als proveïdors europeus. El CETA també acostarà la protecció canadenca de la propietat intel·lectual al nivell de la UE, beneficiant el sector farmacèutic i els exportadors de productes agrícoles d'origen geogràfic específic coneguts com a IG. La UE i el Canadà també han reafirmat el seu ferm compromís amb els principis i objectius del desenvolupament sostenible en el comerç. Això vol dir que la inversió i el comerç no s'han de desenvolupar a costa del medi ambient, sinó que han de fomentar el suport mutu entre el creixement econòmic, el desenvolupament social i la protecció del medi ambient.

Que segueix?

A partir d'aquest acord polític, s'hauran de finalitzar les discussions tècniques per tal de concretar el text legal de l'acord. Per obtenir més informació sobre els propers passos després de la conclusió tècnica de les negociacions comercials, feu clic aquí.

anunci

UE-Canadà Comerç en fets i xifres

El 2012, el Canadà va ser el 12è soci comercial més important de la UE, amb l'1.8% del comerç exterior total de la UE. D'acord amb les xifres de 2011, la UE va ser el segon soci comercial més important del Canadà, després dels EUA, i va representar el 10.4% del comerç exterior total del Canadà.

El valor del comerç bilateral de mercaderies entre la UE i el Canadà va ser de 61.8 milions d'euros el 2012. La maquinària, els equips de transport i els productes químics dominen les exportacions de mercaderies de la UE al Canadà, i també constitueixen una part important de les importacions de mercaderies de la UE procedents del Canadà.

Com a economies avançades, el comerç de serveis com ara serveis professionals, transport, banca i assegurances és un aspecte important de la relació comercial UE-Canadà. Igualment, la inversió segueix sent el mecanisme més important a través del qual es presten els serveis i es pot dur a terme la fabricació. El 2011, la inversió de la UE al Canadà era d'uns 220 milions d'euros, mentre que la inversió canadenca a la UE va ascendir a gairebé 140 milions d'euros.

Relacions comercials de la UE amb el Canadà.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències