Connecteu-vos amb nosaltres

Ajuda

Comptes demanen més transparència en l'ajuda humanitària

COMPARTIR:

publicat

on

100000000000010A0000010A7D75E249Els auditors internacionals han llançat una iniciativa per fer que l'ajuda humanitària sigui més transparent, responsable i eficaç. L'Organització Internacional d'Institucions Fiscalitzadores Supremes, INTOSAI, va llançar les propostes arran de desastres humanitaris en què la rendició de comptes va resultar esquiva. Després del tsunami del 2004, es van donar uns 14 milions de dòlars a països del sud-est asiàtic, però els auditors van trobar difícil comptar amb molts d'aquests fons. INTOSAI proposa que els donants i receptors publiquin l'ajuda humanitària com a dades obertes, auditades de manera independent i disponibles a Internet.

El Marc Integrat de Responsabilitat Financera (IFAF) de l'INTOSAI facilitarà l'avaluació de l'eficàcia de l'ajuda. També reduirà la burocràcia per a les organitzacions de desemborsament d'ajuda. El Banc Mundial ha acollit el Marc com "un mecanisme poderós per reforçar la transparència i la responsabilitat". La Comissió Europea, un dels principals donants d'ajuda humanitària, va dir que seguirà l'IFAF i altres estàndards de l'INTOSAI i els promourà.

“Les víctimes de desastres volen que l'ajuda sigui transparent i eficaç. També ho fan els contribuents dels països donants. Aquesta iniciativa els permet seguir els diners”, va dir Gijs de Vries, membre del Tribunal de Comptes Europeu i president del grup de treball de l'INTOSAI que va preparar la iniciativa.

Més de 160 governs i organitzacions ja publiquen informació sobre l'ajuda al desenvolupament a través de la Iniciativa Internacional per a la Transparència de l'Ajut (IATI). El Marc Integrat de Responsabilitat Financera de l'INTOSAI ha estat dissenyat per ser inclòs com a mòdul dins de la IATI.

Les Nacions Unides han estimat que entre 1992 i 2011, els desastres han matat 1.3 milions de persones, han afectat 4.4 mil milions de persones i han provocat pèrdues econòmiques de 2 bilions de dòlars. Els governs reaccionen davant els desastres donant assistència a les víctimes. La resposta humanitària total el 2012 va ser de 17.9 milions de dòlars, dels quals els governs van aportar 12.9 milions de dòlars.

La proposta de l'INTOSAI està dissenyada per ajudar els proveïdors (donants i organitzacions multilaterals implicades en la canalització de fons) i receptors d'ajuda humanitària a identificar, aclarir i simplificar el flux d'ajuda entre ells. Es convida a tots els proveïdors i destinataris ('parts interessats') d'ajuda humanitària a elaborar una taula utilitzant dades fàcilment disponibles que mostrin l'origen dels fons i a qui i en què es paguen. Aquestes taules del Marc Integrat de Responsabilitat Financera (IFAF) s'han d'auditar juntament amb els altres informes financers. Quan l'utilitzen tots els grups d'interès, això permet la conciliació d'equilibris entre els grups d'interès i la construcció d'una imatge global dels fluxos d'ajuda humanitària des de la donació fins a les entitats receptores. Un cop auditades, les parts interessades fan que les taules IFAF i les seves declaracions d'auditor estiguin disponibles a Internet com a dades obertes. Amb el suport de la International Aid Transparency Initiative (IATI), la principal iniciativa mundial de transparència de l'ajuda, les taules IFAF es poden convertir en format llegible per màquina i registrar-s'hi. La informació auditada facilitarà l'avaluació de l'eficàcia de l'ajuda. També reduirà la burocràcia, ja que els destinataris de l'ajuda ja no hauran de proporcionar informes separats a cada proveïdor d'ajuda. El Marc ha estat provat per diverses organitzacions de l'ONU, la Comissió Europea, un govern nacional i ONG.

La proposta de l'IFAF ha estat programada per ser aprovada pel congrés mundial de l'INTOSAI a Pequín (21-26 d'octubre).

anunci

Les normes i directrius a avalar i més informació són disponible aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències