Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Llançament de l'informe de l'ONUDC: "Negocis, corrupció i crim als Balcans occidentals"

COMPARTIR:

publicat

on

UNODC_logo_E_unblueL'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD) i la Comissió Europea (CE) va donar a conèixer avui de forma conjunta (24 d'octubre) un estudi que mostra que la corrupció té un paper significatiu en l'activitat diària de moltes empreses en els Balcans occidentals. Basat en entrevistes amb més de 12,700 empreses, l'enquesta mostra que la corrupció és el tercer més gran obstacle per fer negocis a la regió. De mitjana, una de cada deu empreses que van tenir contacte amb els funcionaris públics paguen suborns durant un període de 12 mesos.

L'enquesta "Negocis, corrupció i delicte als Balcans occidentals: l'impacte del suborn i altres delictes sobre l'empresa privada" mostra que existeixen diferents patrons de suborn a tota la regió. El percentatge d’empreses que pateixen suborns durant un període de dotze mesos és elevat a Sèrbia (12%) i Albània (17%), mentre que les empreses de Croàcia (15.7 suborns a l’any) i Kosovo paguen més suborns[1] (7.7 suborns a l'any). Els suborns més cars es paguen a Kosovo (mitjana d’euros)1,787 per suborn) i Sèrbia (mitjana €935 per suborn).

A nivell regional, més d'un terç (35.7 per cent) de suborns a funcionaris públics es paguen en efectiu, a una mitjana fort de €880 per suborn. Els aliments i les begudes (33.6%) són la següent forma de pagament més popular, seguida d’altres mercaderies a canvi d’un “favor” (21%).

La freqüència i la prevalença del suborn són substancialment més altes entre les petites empreses que les grans, així com entre aquelles empreses en les quals el capital estranger s'ha invertit (16.6 per cent) que entre els que no tenen capital estranger.

L'edifici i la construcció és el sector més afectat, amb 12.2 per cent dels enquestats confirmen que havien pagat un suborn a un funcionari públic. Això és seguit per les empreses en el sector de comerç a l'engròs i al detall (10.3 per cent), transport i emmagatzematge (9.9 per cent), indústria manufacturera, electricitat, gas i subministrament d'aigua (9.2 per cent) i els serveis d'allotjament i alimentació (9 per cent ).

Els majors percentatges de suborns es paguen als funcionaris públics locals (funcionaris municipals o provincials) i per als funcionaris de l'administració d'impostos i duanes, el que suggereix que el suborn s'utilitza comunament per a l'evasió d'impostos, el que podria tenir un potencial impacte negatiu sobre les finances públiques.

L'enquesta destaca que la corrupció, juntament amb la delinqüència, poseu una càrrega considerable per al desenvolupament econòmic de la regió. Pel que fa a la regió en el seu conjunt, 5.9 per cent de les empreses va decidir no fer una inversió important en els mesos 12 anteriors a l'enquesta a causa del temor d'haver de pagar suborns, mentre que 9.1 per cent decidir no fer una inversió important, a causa de por a la delinqüència.

anunci

"Posar en marxa més mesures més específiques per protegir les empreses i prevenir la corrupció, com ara mesures de compliment intern efectives, podria fer que aquesta càrrega sigui molt més lleugera", va dir Sandeep Chawla, director executiu adjunt de la UNODC.

El propòsit més comú per al pagament de suborns és "accelerar els procediments relacionats amb l'empresa" (40.3 per cent de tots els suborns), amb les empreses a causa de "un millor tractament" (14.1 per cent) i "fer la finalització d'un procediment possible" (12.7 per cent) com altres raons. Curiosament, tant com 18.1 per cent dels suborns no serveixen a cap propòsit immediat específica, però es donen com a "edulcorants" als funcionaris públics a "nuvi" per a futures interaccions.

La normalitat percebuda de corrupció entre les empreses de la regió es reflecteix en baixes taxes de comunicació - tan poc com 1.8 per cent dels suborns pagats per les empreses són reportats a les autoritats oficials. Les principals raons esmentades són que la informació es considera, o que els suborns són "pràctica comuna" "sense sentit" o "senyal d'agraïment".

L'informe finançat per la Comissió Europea sobre l'empresa privada segueix l'enquesta 2011 del suborn i altres formes de corrupció de la UNODC que van experimentar les famílies privades dels Balcans occidentals. "Les millors dades sobre la corrupció i el delicte són vitals per crear polítiques adequades per afrontar aquests problemes, i les autoritats dels Balcans occidentals han de ser elogiades per assumir la tasca de comprendre millor l'abast i la naturalesa d'aquests crims a la regió", va dir Chawla.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències