Connecteu-vos amb nosaltres

Fronteres

Discurs davant Consell Europeu pel president del PE, Martin Schulz, 24 octubre

COMPARTIR:

publicat

on

Schukltzrz

Senyores i senyors, voldria començar amb un tema que vau situar al final de l’agenda. Fa tres setmanes 360 nens, dones i homes es van ofegar tràgicament a les costes d’Europa. Aquesta gent havia deixat les seves cases a causa de la fam, la pobresa, la guerra i la persecució; havien lliurat els seus estalvis a les bandes criminals de traficants i es van arriscar tot per l'esperança que trobessin protecció i un futur a Europa. Tot el que van trobar va ser la mort.

Lampedusa s'ha convertit en un símbol d’una política europea de migració que ha convertit la Mediterrània en un cementiri. Almenys, la gent de 20 000 ha mort als darrers anys de 20 per intentar arribar a les costes d’Europa. No podem deixar de morir encara més.

Lampedusa ha de ser un punt d'inflexió en la política de migració europea. En primer lloc, necessitem ajuda humanitària immediata per als afectats. A llarg termini, ni Itàlia ni Malta no poden proporcionar l’ajuda d’emergència necessària només.

Aquest matí he parlat amb l’alcalde de Lampedusa, la senyora Maria Giuseppina Nicolini. Em va impressionar enormement la humanitat i l’empatia amb què parlava dels refugiats. Lampedusa està fent tot el possible per ajudar a aquestes persones, però no pot fer front sola.

Acomodar els refugiats 10 000 en una illa com Lampedusa amb els habitants de 6 000 és una tasca insuperable. Tanmateix, quan la gent de 10 000 entre 507 milions d’Europeans als Estats membres de 28 la tasca es fa manejable.

Hem de recolzar els estats mediterranis en la presa de refugiats i una distribució equitativa entre els estats membres: es diu solidaritat europea, i això és el que ha d’estar en la nostra agenda d’avui.

anunci

Per salvar vides al Mediterrani, necessitem urgentment un sistema de rescat per als vaixells amb problemes al mar. Per tant, el Parlament Europeu proposa arribar a un acord ràpidament amb el Consell sobre això. Fa només dues setmanes vam adoptar Eurosur, que estarà operatiu en menys de dos mesos. Continuarem lluitant per obtenir un finançament adequat, inclòs per a Frontex, el pressupost del qual el Consell busca reduir cada any, però que cada vegada hem defensat amb èxit.

Una altra mesura útil que es podria prendre a curt termini és implementar les millores de les normes comunitàries d'asil que ja s'han decidit i que inclouen disposicions per millorar les condicions de recepció.

No obstant això, el Parlament Europeu està profundament decebut perquè la demanda que realitzem nosaltres i la Comissió, per a una major flexibilitat dins del sistema de Dublín, s’aconsegueix. Havíem sol·licitat un mecanisme de suspensió temporal que hagués permès suspendre temporalment les transferències de sol·licitants d'asil, on un estat membre s'enfronti a una càrrega excepcionalment elevada per a les seves capacitats de recepció, sistema d'asil o infraestructures.

A mitjà i llarg termini, la lluita contra les causes per a les quals els refugiats fugen dels seus països d'origen són, per descomptat, les coses correctes. No obstant això, es pot dubtar si aquest objectiu es pot aconseguir reduint l'ajut internacional, tal com acaba de succeir en el marc financer plurianual. A més, el debat sobre aquest objectiu a llarg termini no ens ha de desviar de proporcionar ajuda a curt termini.

Tanmateix, és vital que recordem una cosa en particular:

Europa és un continent d’immigració. És per això que necessitem un sistema de migració legal, precisament com a resposta a les bandes criminals de traficants que es beneficien de les dificultats de les persones i les envien a un viatge incert, posant en perill les seves vides en vaixells insalubres. Hi ha tres propostes per a la regulació de la immigració legal a la legislació. Aquests haurien d’adoptar-se sense demora.

Senyores i senyors:

Per descomptat, Europa no pot salvar a tothom i no pot incloure a tothom. Però som el continent més ric del món. Podem fer més, especialment si actuem junts, si busquem solucions junts i assumim les nostres responsabilitats junts.

Aquest és l’atractiu que el Papa Francesc ens va fer quan el vaig conèixer la setmana anterior. Va assenyalar que és fill d’immigrants italians legals a l’Argentina.

Senyores i senyors:

El paper que Europa jugarà al segle 21st depèn també de manera crucial si aconseguim mantenir el ritme del món digital i establir normes europees. Aquesta és, en part, una qüestió de localització, i és on depenen els llocs de treball i la retenció i expansió del saber fer tecnològic.

Tanmateix, també és molt més que això. Perquè un factor per determinar si podem preservar el nostre model social europeu, si el nostre model de democràcia, llibertat, solidaritat i igualtat d’oportunitats sobreviurà, és la qüestió de quins estàndards prevalen al món digital al segle 21st, que escriu el programari, on i quanta potència tinguin per assegurar-se que el seu programari sigui l’estàndard.

Amb l'Agenda Digital estem eliminant una de les poques fronteres europees: les fronteres de les comunicacions electròniques. Perquè quan hi hagi permisos, condicions reguladores, assignacions de freqüències de ràdio i protecció del consumidor, encara hem de tractar amb els mercats nacionals de 28.

Fem realitat el somni d’un continent en xarxa, deixem anar el potencial enorme en termes de creixement, competitivitat i innovació i crear nous llocs de treball.

Un mercat únic digital serà un gran benefici no només per a les empreses, sinó també per als consumidors. Donem la benvinguda al fet que hagi fet d’aquest punt central les vostres discussions. Com ja sabeu, el Parlament Europeu ha tingut un paper pioner en aquest debat. Vam ser els primers a considerar tots els aspectes del mercat digital en conjunt: la protecció del consumidor, la protecció de dades, la innovació, la seguretat de la xarxa i la informació, un entorn i tecnologia per a empreses.

Així doncs, també hem de seguir decididament amb la reforma en curs de la nostra legislació sobre protecció de dades. La immensa majoria dels quals el paquet de protecció de dades va ser adoptada el dilluns passat és un poderós senyal del Parlament en suport a la protecció de dades.

Només quan les persones tinguin confiança que les seves dades siguin segures i no es puguin desviar per un altre propòsit, aprofitaran les oportunitats que ofereix un mercat únic digital. Fins i tot abans de les revelacions sobre l'escàndol de la NSA, 70% dels ciutadans europeus estava preocupat per la manca de protecció de dades a Internet!

L’escàndol de la NSA va ser una trucada de despert. Ara que hi ha evidència que les ambaixades de la UE, els parlaments europeus, els caps de govern europeus i els ciutadans han estat espiats pels Estats Units a gran escala, el Parlament Europeu ha demanat la suspensió de l'Acord TFTP. Demanem que l’intercanvi de dades bancàries amb els nord-americans s’hagi de suspendre temporalment. El Parlament Europeu també vetllarà pels interessos i els drets fonamentals dels ciutadans de la UE en les negociacions sobre la cooperació transatlàntica de comerç i inversió.

Hem de garantir que els drets fonamentals dels nostres ciutadans també estiguin protegits a Internet, assegurant que les empreses dels EUA i d'altres països que ofereixen serveis a la UE estiguin subjectes a les nostres normes, però també baixant nous camins. actuar amb determinació i promoure normes i procediments que promoguin els nostres valors.

Senyores i senyors:

El Parlament Europeu esperàvem fins a l'últim moment que podríem votar aquesta setmana sobre el marc financer plurianual. La gent d’Europa, les regions, els projectes de recerca i les petites i mitjanes empreses estan esperant les inversions que s’han promès i que necessiten amb urgència.

Desgraciadament, l’acord s’estableix en diversos punts fonamentals, especialment en la condicionalitat macroeconòmica. Espero que puguem adoptar els pressupostos rectificatius. L'alarma que va sorgir la Comissió, que va dir que es quedaria sense diners a mitjans de novembre, en absència d'un pressupost rectificatiu, demostra que el Parlament tenia raó en posar de relleu el rigor que s'havia establert. He utilitzat tots els meus poders en el marc del Reglament i els grups polítics han deixat moltes reserves per aconseguir un pressupost rectificatiu a través del Parlament en tres dies per evitar que s'esgoti els diners.

No obstant això, insistim en el balanç dels altres pressupostos rectificatius per a 2013, que encara són pendents, i per un pressupost suficient per a 2014, especialment pel que fa als pagaments!

Només puc repetir: el Parlament Europeu s'oposa categòricament a un descens cap a una Unió en dèficit. També ens oposem a penalitzar les persones per la política pressupostària dels seus governs mitjançant la retenció de subvencions.

Esperem que arribem a un acord constructiu en els propers dies. El Parlament Europeu va demostrar que estava disposat a comprometre's quan acceptem un pressupost inferior per al proper marc financer. Ara correspon al Consell complir la seva part de la negociació i garantir que els fons, com s'ha acordat, es puguin invertir ràpidament en les prioritats més importants.

Senyores i senyors:

El Parlament Europeu dóna la benvinguda al fet que hagi millorat la legislació en l’agenda actual. Donem suport a iniciatives per consolidar i simplificar les lleis existents i, per tant, fer-les més fàcilment accessibles per als ciutadans i les empreses. Però deu anys després que les institucions es comprometien a millorar la legislació, continuem afegint milers de pàgines a l’acquis cada any. I els Estats membres compliquen encara més aquests textos ja complexos quan els implementen. Això no és prou bo. Hem de fer millor.

Ens agradaria suggerir tres punts per reflexionar en les vostres discussions sobre una millor legislació.

En primer lloc, la subsidiarietat i el valor afegit europeu són dues parts de la mateixa moneda. La nostra responsabilitat compartida, la responsabilitat dels eurodiputats i dels ministres competents del Consell, és adoptar lleis que proporcionin a les persones un clar valor afegit. Les avaluacions d’impacte com a part integral del procediment són una eina important per a això. Això també significa no interferir en coses que no siguin del nostre negoci. És a dir, respectant el principi de subsidiarietat. La UE hauria d'actuar –i hauria d'actuar només– on els nivells de govern nacionals, regionals o locals no poguessin aconseguir un millor resultat. Per exemple, en la lluita contra l'evasió i la prevenció d'impostos, podem obtenir resultats molt millors per als nostres ciutadans quan abordem aquest problema a nivell de la UE.

En segon lloc, hem de fixar prioritats clares. Cal identificar els fitxers legislatius més importants i treballar amb energia per progressar. Es completaran centenars de procediments legislatius al final d'aquest termini electoral. El Parlament Europeu està disposat i capaç d'acabar aquest treball fins al maig 2014. Tanmateix, considerem convenient ressaltar alguns projectes especialment importants. S'ha de prioritzar la creació de la unió bancària i l’adopció de les normes financeres, la governança de les polítiques econòmiques, incloent-hi la dimensió social, la protecció de dades, l’accés al crèdit i la lluita contra la desocupació juvenil.

En tercer lloc, ha d’haver-hi un final en alguns actes legislatius importants. Avui us trobeu com a institució europea, com el Consell Europeu, que determina les directrius polítiques. Tanmateix, tenim la impressió que alguns projectes que heu adoptat aquí s'han adoptat d'una manera diferent en els diferents consells de ministres. Les vostres decisions bàsiques sobre la lluita contra l'evasió i la prevenció d'impostos i la unió bancària exemplifiquen els casos en què creiem que hi ha discrepàncies entre les directrius que vau adoptar i la seva aplicació al Consell de Ministres. Hi ha una sèrie d’articles legislatius que ja hem adoptat, però que estan pendents d’acord al Consell.

Senyores i senyors:

En l'últim trimestre, l'economia de la zona euro va créixer en 0.3%. Això és una bona notícia. No obstant això, això no vol dir que la crisi hagi acabat i que ja s'estigui engegant una recuperació econòmica sostenible. El creixement de 0.3% no és prou bo. Amb un ritme de creixement tan baix, ens portaran dos anys i mig per tornar als nivells pre-crisis. El creixement de 0.3% no és suficient perquè els estats neteguin les seves muntanyes de deutes i que sorgeixin nous llocs de treball. Per tant, si volem basar-nos en aquesta lleugera recuperació econòmica, hem de treballar més enèrgicament cap a un equilibri entre els pressupostos consolidats i la inversió en el creixement.

Perquè l'economia torni a anar també necessitem amb urgència posar fi a la pressió creditícia. El FMI també assenyala que no hi haurà recuperació al sud d’Europa sense la recuperació del crèdit. Actualment, alguns bancs són massa febles per dur a terme la seva tasca més important de subministrar crèdit a l'economia real. El Parlament Europeu dóna la benvinguda als avenços que la Comissió i el BEI han anunciat avui en termes de nous instruments financers per a les pimes. No obstant això, ha passat molt de temps des del Pacte de creixement 2012 de juny, i fins i tot ara només se'ns ofereixen eines de finançament per al futur.

Per reviure el finançament de l’economia real també necessitem –i potser el més important– la unió bancària.

Senyores i senyors:

Per descomptat, la unió bancària és un projecte històric de la Unió Europea que té una importància similar al del mercat únic. Per tant, és bo ser prudent. Però no hem de trigar massa a crear la unió bancària, ja que a llarg termini la necessitem per protegir la nostra moneda comuna i poder continuar beneficiant-se d'un mercat comú que funciona correctament. I a curt termini el necessitem com a solució a la crisi:

- per acabar amb el cercle viciós entre el deute bancari i el deute sobirà;

- garantir un alleujament del deute més ràpid i, si cal, la recapitalització del sector bancari;

- protegir el contribuent;

- aconseguir guanys d’eficiència mitjançant una regulació uniforme.

Hem de ser sincers: això no serà fàcil. Encara hi ha molts problemes sense resoldre, i no estic pensant tant en objeccions legals com en objeccions polítiques. També hi ha algunes dificultats estructurals que encara esperen una solució.

La unió bancària costarà diners. Però no fer res costarà més. Cada dia que continua la crisi, augmenta el cost de resoldre'l. Cada dia que continua la crisi bancària, els bancs reforcen una mica més la oferta monetària per a les inversions, la recuperació econòmica es retarda encara més, els estats es veuen privats de l'oportunitat de consolidar els seus pressupostos i les xifres d'ocupació continuen augmentant.

Actualment, cal abordar un punt, especialment, un marc ordenat per rescatar bancs insolvents i un mecanisme uniforme de resolució bancària. Aquest és un pilar fonamental de la unió bancària. El Parlament Europeu recolza la proposta de la Comissió, que es dirigeix ​​en la direcció correcta. És correcte que els propietaris, els creditors i els principals inversors siguin responsables abans que el contribuent hagi de intervenir. La idea bàsica és que els bancs haurien de rescatar els bancs. Amb aquesta finalitat, s'hauria d’establir un fons de resolució que els bancs europeus paguin com a sistema d’assegurances únic. Això separaria els estalvis bancaris dels pressupostos dels seus països d’origen, en la mesura del possible, per tant, finalment tallaria l’enorme vincle entre el deute bancari i el deute sobirà.

Els bancs en mal estat ja no haurien de ser capaços d’aconseguir altres instituts financers amb ells, enfonsant estats en dificultats econòmiques i obligant els contribuents a cobrar la factura. Aquesta és la lliçó que hem après de la crisi financera.

Senyores i senyors:

Heu acordat el principi d’una autoritat de supervisió europea i un mecanisme de resolució europeu. En aquest moment estem discutint la implementació concreta de la responsabilitat en cascada. Observem que els ministres del Consell actualment introdueixen derogacions addicionals per a les quals, una vegada més, el contribuent seria responsable. Els meus col·legues em van informar que vigilaven estrictament que s'observés el principi bàsic de la responsabilitat en cascada.

No obstant això, ara ens trobem davant del problema pràctic que trigarà uns quants anys abans que s’aconsegueixi un fons de resolució i quedi operatiu. Per tant, necessitem urgentment una solució de transició. En cas contrari, el BCE, que es farà càrrec de la supervisió de les institucions financeres de la zona euro de les autoritats reguladores nacionals, tindrà el problema pràctic que, si bé pot dur a terme proves de resistència i balanços d'auditoria, sense una xarxa de seguretat europea hi ha el risc de desestabilitzar els mercats financers. Només hi haurà una supervisió bancària creïble i neutra si, al mateix temps, hi ha un fons de rescat funcionant per a bancs en dificultats. El Mecanisme d'Estabilitat Europeu (MES), dissenyat com a fons de rescat de l'euro, podria servir de solució temporal. Esperem que, tot i que es tracti d’un problema que es requereixi per unanimitat, es poden prendre decisions ràpides i neutres.

Com a colegislador, el Parlament Europeu està disposat a treballar per aconseguir un acord amb el Consell en els propers mesos. Si no s'arriba a un bon acord al final d'aquest període electoral, correm el risc de perdre tot el que hem guanyat fins ara.

Senyores i senyors:

La propera cimera de novembre a Vilnius sobre l'Associació Oriental serà un moment clau en les nostres relacions amb els nostres socis orientals.

Actualment, Rússia està posant una forta pressió econòmica no només als nostres veïns de l'est, sinó també a la presidència lituana de la UE. Això no és acceptable!

Tots els països tenen el dret sobirà de decidir per si mateixos amb qui volen concloure acords comercials i quins blocs econòmics volen pertànyer. No es tracta d’escollir entre Rússia i la UE. Busquem bones relacions amb Rússia, basades en la confiança i el respecte als valors i regles compartits. Estic fermament convençut que els vincles econòmics i polítics més estrets amb la UE també milloraran les relacions dels nostres socis orientals amb Rússia. Això és en l’interès de tots.

La Cimera de Vilnius hauria de ser una cimera que aconseguís resultats. El Parlament Europeu espera que es compleixin totes les condicions necessàries i que puguem signar l'acord d'associació amb Ucraïna a Vilnius i iniciar els acords amb Moldàvia i Geòrgia. Ucraïna ha de complir els criteris de reforma electoral i judicial en la seva totalitat.

La missió d’observadors del Parlament Europeu encapçalada per l’ex president del Parlament Europeu, Cox i l’expresident polonès Kwaśniewski, treballa dur per trobar una solució per superar l’obstacle restant: el cas de Tymoshenko. Agraeixo tant al Consell com a la Comissió el seu suport a aquesta missió fins ara. Durant els darrers mesos de la 16, la missió ha tingut èxit després de les visites de 23 per aconseguir l'alliberament de tres ex ministres i millorar les condicions de l'empresonament de la Sra. Tymoshenko.

Anna van densky

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències