Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

L'enquesta mostra la caiguda de la participació cultural europea

COMPARTIR:

publicat

on

ACPlogoEuropa s'està convertint en un continent menys cultural? Les conclusions d'una nova enquesta de l'Eurobaròmetre sobre l'accés i la participació culturals, la primera sobre el tema des del 2007, suggereixen que aquest pot ser el cas. Tot i que hi ha diferències notables entre els estats membres, en general, menys europeus participen en activitats culturals, com a intèrprets o espectadors. Només el 38% va participar activament en alguna activitat cultural, com ara cant, ball o fotografia, durant l'últim any. Pel que fa a la participació "passiva", la xifra que descriu el seu compromís cultural com a alt o molt alt es redueix al 18%, enfront del 21% del 2007. El descens de la participació ha afectat totes les activitats culturals excepte el cinema, amb un 52% que va dir que hi va anar. al cinema l'any passat (+1%). Les principals raons esmentades per no dedicar-se a la cultura són la manca de temps (el 44% dóna aquesta raó per no llegir un llibre), la manca d'interès (el 50% diu que per això no ha vist cap ballet, dansa o òpera), la manca de diners (el 25% dóna aquest motiu per no assistir a un concert), i la manca d'elecció (10% de mitjana). L'enquesta va mostrar que més de la meitat dels europeus utilitzen Internet amb finalitats culturals, i gairebé un terç ho fa almenys un cop per setmana.

"La cultura és una font de realització personal, creativitat i alegria. Em preocupa que menys ciutadans de la UE participin en activitats culturals, com a intèrprets, productors o consumidors. Aquesta enquesta mostra que els governs han de repensar com donen suport a la cultura per estimular el públic. la participació i el potencial de la cultura com a motor per a l'ocupació i el creixement. Els sectors cultural i creatiu també s'han d'adaptar per arribar a nous públics i explorar nous models de finançament. La Comissió continuarà donant suport a l'accés i la participació cultural a través del nostre nou Europa creativa programa i altres fonts de finançament de la UE", va declarar la comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou.

L'enquesta mostra que la forma més comuna de participació cultural a la UE és mirar o escoltar un programa cultural a la televisió o la ràdio (el 72% ho va fer almenys una vegada en els darrers 12 mesos, una disminució del 6% des del 2007), seguit de llegir un llibre (68%, un 3%). L'activitat menys popular és veure una òpera, ballet o dansa (18%, sense canvis).

Pel que fa a la freqüència de participació en tot tipus d'activitats culturals, des de la lectura fins a la visita a un museu, els països del nord tenen la puntuació més alta, liderats per Suècia (el 43% descriu la seva taxa de participació com a alta o molt alta), Dinamarca (36%) i el Països Baixos (34%). A l'altre extrem de l'escala hi ha Grècia, on només un 5% reporta taxes de participació altes o molt elevades, Portugal i Xipre, un 6%, Romania i Hongria, un 7%, i Itàlia, un 8%. A més, el 34% de la població de la UE afirma no participar mai o gairebé mai en activitats culturals, un 4% més des del 2007. Aquesta xifra ha augmentat significativament en alguns països, com Hongria (54%, +26%), Romania (55 %, +14%) i Grècia (63%, +8%).

Gairebé 27 persones de tota la UE van ser entrevistades per a l'enquesta. El nombre d'enquestats a cada país oscil·lava entre 000 als Estats membres més petits (Malta, Xipre i Luxemburg) a uns 500 al Regne Unit i 1 a Alemanya.

Els nivells més alts de participació activa es troben a Dinamarca (el 74% ha participat activament en almenys una activitat cultural l'any passat), Suècia (68%), Finlàndia (63%) i els Països Baixos (58%). Els nivells més baixos de participació activa es troben a Bulgària (14%), Malta (18%), Itàlia (20%) i Hongria (21%). Només el 12% dels enquestats de la UE es dedicaven a la fotografia o a la realització d'una pel·lícula, en comparació amb el 27% de l'enquesta anterior, mentre que el 13% afirma que ballava (19% l'última vegada) i l'11% cantava (15% el 2007).

D'aquells que invoquen la manca d'interès, temps, diners o elecció com a motiu de la no participació, les xifres més altes/més baixes són les següents:

anunci
  • Llegir un llibre: manca d'interès (PT 49% més alt, SE 15% més baix), manca de temps (CY 55%, IE 31%), manca de diners (HU, IT 8%, DK, LU, MT, NL, SE i Regne Unit tots 0%), elecció limitada (RO 14%, NL 0%).
  • Mirat o escoltat un programa cultural a la televisió/ràdio: manca d'interès (AT 43% més alt, LU, RO tots dos 20% més baix), manca de temps (MT 50%, AT 23%), elecció limitada (RO 16%, BG, MT ambdós 3%).
  • Ha estat a un concert: manca d'interès (MT 49% més alt, LV 11% més baix), manca de temps (LU 34%, PT 13%), manca de diners (PT 35%, MT 7%), elecció limitada (RO 30%, MT 2%).
  • Va visitar un monument o lloc històric: manca d'interès (CY 47% més alt, LV, RO ambdós 18% més baix), manca de temps (LU 44%, FI 25%), manca de diners (CZ 21%, DK, LU, MT, FI, SE tots 2%), elecció limitada (RO 26%, MT 1%).
  • Ha estat al cinema: manca d'interès (CY 43% més alt, LV i LU 17% més baix), manca de temps (LU 43%, BG 18%), manca de diners (ES 42%, MT 6%), elecció limitada (RO 29%, MT 1%).
  • Ha estat al teatre: manca d'interès (MT 54% més alt, EE 16% més baix), manca de temps (CY, LV ambdós 31%, PT 14%), manca de diners (EL 40%, LU 4%), limitat elecció (RO 29%, MT 2%).
  • Va visitar un museu o una galeria: manca d'interès (CY 61% més alt, LV, RO tots dos 22% més baixos), manca de temps (UK 41%, PT 23%), manca de diners (HU 18%, CY, MT, FI). el 2%), elecció limitada (RO 26%, MT 1%),
  • Va visitar una biblioteca pública: manca d'interès (CY 62% més alt, RO 26% més baix), manca de temps (RO 36%, LU 17%), manca d'elecció (RO 23%, MT 2%).
  • Vist un ballet, un espectacle de dansa o una òpera: manca d'interès (CY 64% més alt, RO 24% més baix), manca de temps (LU 27%, PT 11%), manca de diners (LT 25%, MT 4%).

L'enquesta va mostrar que més de la meitat dels europeus utilitzen Internet amb finalitats culturals. Els usos més populars són llegir articles periodístics (53%), cercar informació cultural (44%) i escoltar ràdio o música a través d'Internet (42%). Els enquestats dels països del nord tenen més probabilitats d'utilitzar Internet amb finalitats culturals que els dels països del sud i centre-est d'Europa.

Els factors sociodemogràfics continuen influint en la participació cultural: els més educats, els que tenen un alt estatus social o que gairebé mai no tenen dificultats econòmiques tenen més probabilitats de participar en activitats culturals. Encoratjador, els europeus més joves (entre 15 i 24 anys) mostren uns nivells més elevats de participació en moltes activitats culturals, i sembla que aquesta és l'edat en què es viu la major diversitat d'activitats.

El Fòrum Europeu de la Cultura

L'enquesta de l'Eurobaròmetre sobre l'accés i la participació cultural es publica coincidint amb l'obertura del Fòrum de la Cultura Europea al Palau de Belles Arts de Brussel·les. S'espera que 1200 professionals de la cultura i responsables polítics assisteixin al Fòrum (4-6 de novembre). Entre els ponents principals hi ha José Manuel Barroso, president de la Comissió Europea, Androulla Vassiliou, comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Šarūnas Birutis, ministre de Cultura de Lituània, i Tomáš Sedláček, autor d'Economia del bé i del mal. El fòrum té lloc la vigília de l'adopció d'Europa Creativa, el nou programa de la UE de suport als sectors cultural i creatiu.

Per saber-ne més, aneu a Eurobaròmetre especial 399 sobre accés i participació cultural, 2013.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències