Connecteu-vos amb nosaltres

Ajuda

Ajudes estatals: la Comissió consulta sobre els esborranys de directrius per donar suport a les empreses en dificultats

COMPARTIR:

publicat

on

monedesLa Comissió Europea convida a fer comentaris sobre les condicions en què els estats membres poden concedir finançament públic per rescatar i reestructurar empreses en dificultats. La proposta té com a objectiu garantir que aquest suport estigui dirigit als casos en què més es necessiti i que els inversors de les empreses fallides assumeixin la seva part dels costos de la reestructuració, en lloc de deixar la càrrega per als contribuents. La proposta només s'aplica a empreses no financeres en dificultats; hi ha un conjunt de normes separades per als bancs i altres institucions financeres (vegeu més recentment IP / 13 / 672). Es poden enviar comentaris fins al 31 de desembre de 2013. La Comissió té previst adoptar noves directrius durant el primer semestre de 2014. La Comissió analitzarà acuradament tots els comentaris rebuts abans de prendre cap posició final.

Joaquín Almunia, vicepresident de la Comissió encarregat de la política de competència, va dir: "Tot i mantenir vives artificialment les empreses ineficients és una pèrdua de diners dels contribuents que perjudica la competència i dificulta el creixement econòmic, els llocs de treball i el saber fer de les empreses que siguin viables si es reestructuren es pot preservar mitjançant un suport ben orientat. Les nostres directrius sobre ajudes estatals per a empreses en dificultats tenen com a objectiu preservar aquest bon equilibri. La proposta d'avui persegueix els mateixos objectius que les directrius actuals, però preveu millors eines per assolir-les.

Els principals elements de les propostes de la Comissió són:

  • Un nou concepte de suport temporal a la reestructuració, dissenyat per simplificar la concessió de finançament estatal per a la reestructuració i, alhora, reduir les distorsions de la competència, facilitant als estats membres l’ús de mesures que distorsionin menys la competència, com ara préstecs i garanties. Aquest suport temporal només estarà disponible per a les pimes.
  • Millors filtres per garantir que les ajudes estatals s’adrecen als casos realment necessaris. Això inclou la necessitat de demostrar que l'ajuda és necessària per prevenir les dificultats, per exemple en zones amb un alt nivell d'atur, i que la concessió d'ajuts a la reestructuració millorarà el resultat.
  • Suggeriments sobre com es pot implementar el repartiment de càrrega per a empreses no financeres. Aquest concepte requereix que els inversors d’una empresa facin una contribució justa als costos de la seva reestructuració. Ha estat una valuosa eina per protegir els interessos dels contribuents i dels consumidors en el context de les grans quantitats de diners públics posats a disposició dels bancs durant la crisi actual.

La Comissió també convida els punts de vista de les parts interessades sobre la definició de "empreses en dificultats". Només les empreses que es qualifiquen com a empreses en dificultats poden rebre ajuts segons les directrius de rescat i reestructuració. Com que es dubta de la seva viabilitat, generalment també se’ls prohibeix rebre altres tipus d’ajuts. Els esborranys de directrius d’avui exposen algunes idees sobre com es podria fer més definitiva i precisa aquesta definició.

La proposta, juntament amb una nota explicativa, és disponible aquí.

Els comentaris s’han d’enviar abans del 31 de desembre de 2013 a: [protegit per correu electrònic]. Les contribucions rebudes es publicaran al lloc web de la competència de la Comissió tret que es marqui clarament com a confidencial.

Fons

anunci

Les directrius de rescat i reestructuració vigents actualment daten del 2004 (vegeu IP / 04 / 856). Originalment havien de caducar el 2009, però s’han ampliat dues vegades, més recentment el 2012 (vegeu el document IP / 12 / 1042) per evitar prevenir les discussions sobre la modernització del règim d’ajuts estatals (vegeu IP / 12 / 458).

Segons les directrius de la UE del 2004 sobre ajuts de rescat i reestructuració, les empreses en dificultats poden rebre ajudes estatals en determinades condicions. Aquesta ajuda té un alt potencial de distorsió de la competència al mercat intern de la UE, ja que manté vives artificialment les empreses que d'una altra manera haurien sortit del mercat. Es pot concedir ajuda per un període de 6 mesos ("ajuda de rescat"). Més enllà d'aquest període, cal reemborsar l'ajut o bé s'ha de notificar a la Comissió un pla de reestructuració perquè s'aprovi l'ajut ("ajut a la reestructuració"). El pla ha de garantir que es restableixi la viabilitat a llarg termini d’una empresa sense més suport estatal, que les distorsions de la competència induïdes pel suport estatal s’abordin mitjançant mesures compensatòries i que l’empresa contribueixi als costos de la reestructuració. Finalment, l'ajut a la reestructuració només es pot concedir una vegada en un període de deu anys (principi "una vegada, l'última vegada").

La Comissió va iniciar la revisió actual el desembre de 2010, amb una consulta pública que va convidar els grups d'interès a comentar la seva experiència recent amb les normes sobre ajuts de rescat i reestructuració (vegeu el pàgina de consulta al lloc web de la competència de la Comissió). L'esborrany de les directrius d'avui es basa en els resultats d'aquesta consulta, així com en l'experiència de la Comissió en l'aplicació de les normes existents i els principis de l'agenda de modernització de les ajudes estatals.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències