Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Mobilitzar el potencial d'innovació per al creixement: el comissari Hahn demana a les regions de la UE per actuar

COMPARTIR:

publicat

on

Hahn_EPLa millora de la competitivitat de les regions de la UE mitjançant inversions de la UE i una planificació específica va ser subratllada el 8 de novembre pel comissari de política regional, Johannes Hahn (A la foto). En declaracions a la conferència "Les regions com a motors del nou creixement mitjançant l'especialització intel·ligent" a Brussel·les, el comissari Hahn va instar les regions a identificar els seus actius clau i centrar-hi els recursos per millorar el seu avantatge competitiu. L’esdeveniment d’alt nivell, organitzat per la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió i la Regió de Flandes, fa un balanç de com progressen aquestes anomenades estratègies d’especialització intel·ligent als països i regions d’Europa. Aquests són un element bàsic de la nova política de cohesió de la UE, així com una condició prèvia per a l’ús de les inversions del Fons europeu de desenvolupament regional.

En declaracions previs a la reunió, el comissari Hahn va dir: "Les regions europees necessiten urgentment avançar cap a l’escala d’innovació. Identificar, aprofitar i explotar els punts forts regionals és necessari per conduir a inversions més intel·ligents i dirigides, amb més valor afegit i un major impacte". Això ens permetrà fer més amb menys i activar el potencial d'innovació de totes les regions d'Europa ".

Va afegir: "Les estratègies d'especialització intel·ligent s'han de desenvolupar al costat del sector privat, els investigadors i la comunitat d'innovació. Només així podem satisfer les necessitats de l'economia real, de les empreses i de les persones que la impulsen. Estratègies existents, com ara el focus en el creixement blau a les Illes Canàries, l’estratègia d’innovació sanitària a Flandes o la modernització de la indústria del calçat italià a la regió de les Marques, a Itàlia, són exemples reeixits de regions que s’uneixen a diferents parts interessades per impulsar objectius de creixement i innovació comuns "

El ministre-president del Govern de Flandes, Kris Peeters, va dir: "Mitjançant la cooperació i l'ús intel·ligent dels nostres actius complementaris, hem de maximitzar el nostre potencial de creixement industrial. Aquesta ambició hauria de ser compartida pels líders polítics de totes les regions amb el desig de mantenir i Per això, crec fermament en el gran valor afegit de la "Iniciativa Vanguard per al creixement mitjançant una especialització intel·ligent" que han llançat avui deu regions industrials europees líders. Amb aquesta iniciativa, destaquem que les regions han de prendre responsabilitat en la formació i l'enfortiment de la política europea ".

El debat arriba en un moment crucial, ja que les propostes per a la nova política de cohesió 2014-2020 es troben en una fase final. La clau de la nova política reformada és la introducció de condicions que haurien de complir-se abans que es puguin gastar els fons. Un d’ells és el desenvolupament d’una “estratègia d’especialització intel·ligent” clara i acuradament dissenyada per a la investigació i la innovació. Això hauria d’orientar com s’utilitzen les inversions durant els propers 7 anys i garantir que els objectius clars s’assoleixin sobre el terreny.

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, farà el discurs principal de l’esdeveniment. Juntament amb el comissari Hahn, president de la Comissió del Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, Danuta Hübner (A la foto) i Kris Peeters també es dirigeix ​​a la conferència. Orientada principalment a responsables polítics, investigadors i el sector industrial en els camps de la investigació, la innovació i el desenvolupament regional, la idea de la reunió és explorar la cooperació transfronterera i les sinergies entre les estratègies existents.

La Comissió també subratlla la complementarietat del finançament de la política de cohesió i el finançament de la UE per a la investigació per impulsar la innovació a les regions. El nou programa d’investigació i innovació, Horizon 2020, donarà suport a l’agermanament d’institucions emergents i avançades, formant equips per crear centres d’excel·lència, intercanvis de personal i assessorament i assistència d’experts, a més de noves ‘ERA-Chairs’ per atraure científics excel·lents.

anunci

Fons

Les estratègies d’especialització intel·ligent pretenen ajudar les regions a aprofitar plenament el seu potencial d’innovació centrant els recursos en un nombre limitat de prioritats de creixement intel·ligents amb avantatges competitius. L’obligació de desenvolupar una estratègia d’especialització intel·ligent va ser anunciada a 2010 com a part de la iniciativa insígnia de la Union Innovation de l’agenda Europa 2020 Growth. La Comissió va establir una Plataforma d’especialització intel·ligent a 2011 per donar suport als estats membres i regions que desenvolupen la seva estratègia d’especialització intel·ligent (RIS3). Actualment compta les regions registrades de 140 a partir dels estats membres de 13.

Aspectes clau d'una estratègia d'especialització intel·ligent:

  1. elaborat mitjançant un procés de "descobriment emprenedor", que impliqui activament empreses, investigació, educació, la comunitat innovadora i actors públics rellevants d'una manera estructurada
  2. aprofita els fons públics de la UE, nacionals, regionals i locals i les inversions del sector privat
  3. permet a totes les regions situar-se en l’economia global del coneixement
  4. és capaç de mirar cap a l’exterior i fomenta la internacionalització
  5. construeix sinergies entre diferents polítiques i instruments de finançament, especialment. Horitzó 2020

Vídeos exemples d'estratègies d'especialització intel·ligent:

  1. Flaris: la creació d'avions innovadors a la Baixa Silèsia a Polònia
  2. Innovacions sanitàries a la regió de Flandes a Bèlgica
  3. Ús de fabricació avançada per modernitzar la indústria del calçat italià a la regió de les Marques a Itàlia
  4. Plocan: se centra en el creixement blau a les Illes Canàries

Més informació

Programa de conferències

Plataforma d’especialització intel·ligent

Vídeos exemples d'estratègies d'especialització intel·ligent

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències