el comissari de Comerç promou el progrés en acords de lliure comerç i la facilitació del comerç sobre les visites a Sud-àfrica, Camerun i Costa d'Ivori

Karel-de-guchtEl comissari de Comerç, Karel De Gucht (A la foto) viatja a Sud-àfrica (membre de la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Meridional, SADC), Camerun (Àfrica Central) i Costa d’Ivoire (Àfrica Occidental) aquesta setmana per discutir maneres de reforçar les relacions comercials i d’inversió de la UE amb aquestes regions, en particular a través de Acords d'Associació Econòmica (APE) i facilitació del comerç.

Després d'una gira a l'Àfrica a Kenya, Namíbia, Botswana i Sud-àfrica al juliol d'aquest any, De Gucht visitarà empreses i coneixerà diversos responsables decisius clau per tal d'aconseguir la conclusió dels EPA amb el Grup SADC EPA i l'Àfrica occidental. La conclusió dels EPA és clau per garantir l'accés lliure d'aquests països al mercat de la UE, fomentar la cooperació comercial i promoure la inversió. Davant de la ministra de l’OMC a Bali al desembre, el comissari també visitarà el Camerun, un país que ha invertit en la facilitació del comerç i gaudeix dels avantatges.

"Àfrica actualment està veient alguns dels millors creixements econòmics del món, malgrat tots els seus reptes, i per això torno a Àfrica per segona vegada aquest any. Dono una gran importància a la consolidació de la nostra relació comercial i d'inversió amb països i regions africanes ", va dir De Gucht.

"Ara tenim l'oportunitat de segellar acords que asseguraran l'accés necessari a un mercat de 500 milions de consumidors per a les principals exportacions africanes, alhora que portem el nostre partenariat comercial i de desenvolupament en un estadi més avançat. Mirant cap al ministeri de l’OMC a Bali, la facilitació del comerç ofereix avantatges addicionals als països en desenvolupament. Hi ha bons exemples a Àfrica i un gran potencial per a un servei de duanes, logística i tractament administratiu més eficient "

A Sud-àfrica, el comissari es reunirà amb el ministre de Comerç, Rob Davies, mentre que al Camerun ia la Costa d'Ivori es reunirà representants del govern i de les empreses.

Fons

Sobre la base de l'Acord de Cotonou signat a 2000, els països d'Àfrica, el Carib i el Pacífic (ACP), organitzats en agrupacions regionals autodeterminades, i la Unió Europea han estat negociant acords d'associació econòmica. Aquests acords tenen com a objectiu garantir l’accés lliure de taxes, lliure de quotes al mercat de la UE, juntament amb altres disposicions (per exemple, les regles relacionades amb el comerç i la cooperació) adaptades a les necessitats dels països ACP.

Fins ara, hi ha tres EPAs en execució: un amb la regió del Carib (CARIFORUM), un amb la regió del Pacífic (Papua Nova Guinea i Fiji, que només l’aplica Papua Nova Guinea) i un amb l’Àfrica oriental i meridional (ESA, inclòs Zimbabwe i les tres nacions de l’oceà Índic de Madagascar, Maurici i Seychelles).

Les negociacions de l'EPA busquen establir associacions estables i sostenibles basades en el comerç recíproc, però que permetin una asimetria suficient per tenir en compte les necessitats de desenvolupament dels socis de l'EPA de la UE.

Sud-àfrica està negociant un acord regional d'associació econòmica amb la UE com a part del grup EPA de la Comunitat de Desenvolupament de l'Àfrica Meridional (SADC), que també inclou Angola, Botswana, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Swazilàndia. El comerç entre la UE i Sud-àfrica es regeix actualment per l'acord de comerç, desenvolupament i cooperació (TDCA) signat a 1999. Sud-àfrica és un exportador clau de productes bàsics, inclosos productes agrícoles i minerals (diamants, urani, platí). El fort sector agroalimentari de Sud-àfrica se centra en el vi, el sucre, els cítrics i altres fruites, però, com a país emergent en lloc de desenvolupar, té una economia molt més diversificada i les exportacions també fabriquen o semifabricats.

La UE exporta una àmplia gamma de productes a Sud-àfrica, incloent vehicles, maquinària, equip elèctric, productes farmacèutics i aliments processats. El comerç bilateral total UE-Sud-àfrica va augmentar més de tres trimestres des de 2000 i va ascendir a 46 milions d'euros l'any passat. Amb els anys, el comerç entre la UE i Sud-àfrica ha estat equilibrat. Sud-àfrica també és un actor clau del sector serveis a Àfrica, amb una forta presència en telecomunicacions, serveis bancaris i financers, turisme, hotels i restauració, transport, etc. El comerç de serveis amb la UE, per tant, també ha vist fortes xifres de creixement.

El Camerun va signar a 2009 un acord de col·laboració econòmica provisional amb la UE. La UE també està actualment en negociacions per a un Acord d'Associació Econòmica amb tota la regió d'Àfrica central, incloent el Camerun, la República Centreafricana, el Txad, el Congo, la República Democràtica del Congo, Guinea Equatorial, el Gabon, Sao Tomé i Príncep. El petroli domina les exportacions a la UE dels països de l'Àfrica Central (70%). Altres exportacions principals són el cacau, el coure de fusta, els plàtans i els diamants. Les importacions procedents de la UE a la regió d’Àfrica central estan dominades per maquinària i aparells mecànics, equips, vehicles, productes alimentaris i productes farmacèutics.

El Camerun està molt actiu en la implementació de mesures per facilitar el comerç. La facilitació del comerç fomenta millores en l'administració duanera, logística i comercial, tot això molt rellevant per a un país dinàmic com el Camerun. Molts exemples, incloent-hi a Àfrica, i diversos estudis independents mostren clarament els beneficis de la facilitació del comerç per als països en desenvolupament. L’objectiu de la 9th Conference Ministerial de l’Organització Mundial del Comerç a Bali al desembre de concloure un acord multilateral sobre facilitació del comerç.

La UE va signar un acord d’associació econòmica provisional amb Costa d’Ivoire el novembre de 2008. Actualment, la UE es troba en negociacions per a un acord d’associació econòmica amb la regió més àmplia de l’Àfrica occidental, com Benín, Burkina Faso, Cap Verd, Costa d'Ivori, Gàmbia (Ghana), que va rellançar un acord provisional el 10 de desembre, Guinea, Guinea Bissau, Libèria , Mali, Níger, Nigèria, Senegal, Sierra Leone, Togo i Mauritània. Només la Costa d'Ivori representa al voltant de 2007% del total de les exportacions mundials de cacau. També exporta productes de plàtan i pesca a la UE. Les importacions de la UE a Côte d'Ivoire inclouen productes industrials, maquinària, vehicles, equips de transport i productes químics. Entre els reptes a què s'enfronta Côte d'Ivoire hi ha la transició post guerra civil i la lluita contra el treball infantil a les explotacions de cultiu de cacau.

Es preveu que es reprenguin aviat les negociacions de la UE-Àfrica Occidental després de la Cimera de Dakar de la CEDEAO a l'octubre de 25.

Més informació

Les relacions de la UE amb els països d'Àfrica, el Carib i el Pacífic (ACP)

Estat de les negociacions de l'EPA (PDF)

Discurs del comissari De Gucht (SPEECH / 13 / 812): Acords d’associació econòmica (EPA) - Estat de joc, perspectives i implementació del futur, 11 octubre 2013

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Comissió Europea, relacions exteriors, Comerç

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *