el comissari de Comerç promou el progrés en acords de lliure comerç i la facilitació del comerç sobre les visites a Sud-àfrica, Camerun i Costa d'Ivori

Karel-de-GuchtEl comissari de Comerç, Karel De Gucht (A la foto) viatjarà a l'Àfrica del Sud (un membre de la Comunitat de l'Àfrica Meridional per al Desenvolupament, la SADC), Camerun (Àfrica central) i Costa d'Ivori (Àfrica Occidental) aquesta setmana per discutir la manera d'enfortir les relacions comercials i d'inversió de la UE amb aquestes regions, en particular a través acords d'Associació econòmica (AAE) i la facilitació del comerç.

Després d'una gira africana de Kenya, Namíbia, Botswana i Sud-àfrica, al juliol d'aquest any, De Gucht visitarà empreses i complir amb diversos prenedors de decisions clau amb l'objectiu de portar els acords d'associació econòmica amb l'EPA Grup SADC i Àfrica Occidental més a prop de conclusió. En concloure els EPA és clau per garantir el lliure accés d'aquests països al mercat de la UE, la cooperació relacionada amb el comerç fomentar i promoure la inversió. Per davant de la ministerial de l'OMC a Bali el desembre del Comissionat també visitarà Camerun, un país que ha invertit en la facilitació del comerç i està gaudint dels beneficis.

"Àfrica està actualment veient alguns dels millors creixement econòmic en el món, malgrat tots els seus problemes, i això és pel que vaig a tornar a l'Àfrica per segona vegada aquest any. Faig concessió gran importància per consolidar la nostra relació de comerç i inversió amb els països i regions d'Àfrica ", va dir De Gucht.

"Ara tenim l'oportunitat de segellar acords que garanteixin l'accés necessari a un mercat de 500 milions de consumidors de les exportacions africanes clau, mentre que portar la nostra associació de comerç i desenvolupament a una etapa més avançada. De cara a la ministerial de l'OMC és de Bali, la facilitació del comerç ofereix beneficis addicionals als països en desenvolupament. Hi ha bons exemples a l'Àfrica ja àmplia i potencial per a les duanes més eficients, la logística i la gestió administrativa relacionada "

A Sud-àfrica, el Comissari es reunirà amb el ministre de Comerç, Rob Davies, mentre que tant al Camerun i Costa d'Ivori que té previst reunir-se amb alts representants governamentals i empresarials.

Fons

Sobre la base de l'Acord de Cotonou signat en els països del Pacífic (ACP), organitzats en agrupacions regionals autodefinits 2000, Àfrica, el Carib i, i la Unió Europea han estat negociant acords d'associació econòmica. Aquests acords tenen per objecte garantir drets i de contingents lliure accés al mercat de la UE, juntament amb altres disposicions (per exemple, sobre les normes relacionades amb el comerç i la cooperació) adaptats a les necessitats dels països ACP.

Fins a la data, hi ha tres acords d'associació econòmica en curs d'execució: un amb la regió del Carib (CARIFORUM), que té la regió del Pacífic (Papua Nova Guinea i Fiji, a Papua Nova Guinea aplicar), i un amb l'Àfrica Oriental i Meridional (ESA, incloent Zimbabwe i els tres països de l'Oceà Índic de Madagascar, Maurici i Seychelles).

negociacions dels AAE tracten d'establir associacions estables i sostenibles basats en el comerç recíproc, però deixant suficient asimetria de tenir en compte les necessitats de desenvolupament dels socis de l'EPA de la UE.

Sud-àfrica està negociant un acord d'associació econòmica regional amb la UE com a part de la (SADC) Grup EPA Comunitat de l'Àfrica Meridional, que també inclou a Angola, Botswana, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Swazilàndia. El comerç entre la UE i Sud-àfrica es regeix actualment pel comerç, desenvolupament i cooperació (ACDC) signat en 1999. Sud-àfrica és un important exportador de matèries primeres, inclosos els productes agrícoles i minerals (diamants, urani, platí). sòlid sector agroalimentari de Sud-àfrica es centra en el vi, el sucre, els cítrics i altres fruites, però, com un país emergent en lloc de desenvolupar, té una economia i les exportacions molt més diversificat també fabricats o productes semimanufacturats.

La UE exporta una àmplia gamma de productes a Sud-àfrica, incloent vehicles, maquinària, equips elèctrics, productes farmacèutics i aliments processats. El comerç bilateral total entre la UE i Sud-àfrica va augmentar en més de tres quarts des 2000 46 i ascendeix a mil milions d '€ l'any passat. Amb els anys, el comerç entre la UE i Sud-àfrica s'ha equilibrat. Sud-àfrica és també un jugador clau en el sector de serveis a l'Àfrica, amb una forta presència a les telecomunicacions, la banca i els serveis financers, el turisme, l'hostaleria, el transport, etc. El comerç de serveis amb la UE, per tant, també ha vist les xifres de creixement costeruts.

Camerun va signar un acord d'associació econòmica provisionals amb la UE en 2009. La UE és també actualment en negociacions per a un acord d'associació econòmica amb tota la regió de l'Àfrica central, entre ells el Camerun, la República Centreafricana, Txad, Congo, la República Democràtica del Congo, Guinea Equatorial, Gabon, Sant Vaig prendre i Príncep. Oli domina les exportacions a la UE dels països de l'Àfrica Central (70%). Altres exportacions principals són el cacau, coure fusta, plàtans, i els diamants. Les importacions procedents de la UE a la regió de l'Àfrica Central estan dominats per la maquinària i aparells mecànics, equips, vehicles, productes alimentaris i productes farmacèutics.

Camerun és molt actiu en l'aplicació de mesures per facilitar el comerç. La facilitació del comerç fomenta millores en duanes, logística i administració del comerç, tots ells de gran rellevància per a un país dinàmic, com Camerun. Hi ha molts exemples, incloent a l'Àfrica, i diversos estudis independents mostren clarament els beneficis de la facilitació del comerç per als països en desenvolupament. És l'objectiu de la Conferència Ministerial 9th de l'Organització Mundial del Comerç a Bali el desembre a la conclusió d'un acord multilateral sobre la facilitació del comerç.

La UE va signar un acord d'associació econòmica interí amb Costa d'Ivori al novembre 2008. La UE es troba actualment en negociacions per a un acord d'associació econòmica amb la regió d'Àfrica Occidental més ampli entre ells Benín, Burkina Faso, Cap Verd, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana (que va rubricar un acord provisional al desembre 2007), Guinea, Guinea Bissau, Libèria , Mali, Níger, Nigèria, Senegal, Sierra Leone, Togo i Mauritània. Costa d'Ivori representa per si sol al voltant 60% del total de les exportacions de cacau a tot el món. També exporta bananes i productes pesquers a l'UE. importacions de la UE a Costa d'Ivori inclouen béns industrials, maquinària, vehicles, equips de transport i productes químics. Desafiaments que enfronta Costa d'Ivori inclouen la transició posterior a la Guerra Civil, i la lluita contra el treball infantil a les granges de cultiu de cacau.

S'espera que les negociacions entre la UE i Àfrica Occidental de l'EPA que es reprenguin aviat després de la Cimera de la CEDEAO de Dakar 25 octubre.

Més informació

relacions de la UE amb Àfrica, el Carib i el Pacífic (ACP)

L'ombra del poder en les negociacions de l'EPA (PDF)

Discurs del Comissari De Gucht (SPEECH / 13 / 812): Acords d'Associació Econòmica (AAE) - L'ombra del poder, perspectives futures i Execució, 11 2013 octubre

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Comissió Europea, relacions exteriors, Comerç