Connecteu-vos amb nosaltres

economia digital

Llicències per al diàleg entre els grups d’interès d’Europa: Preguntes més freqüents

COMPARTIR:

publicat

on

  1. article_linking_lgQuè són les llicències per a Europa i per què es van llançar?

Licencies for Europe és un diàleg amb les parts interessades en l’àmbit dels continguts digitals llançat per la Comissió Europea el febrer d’aquest any després de la seva comunicació de desembre de 2012 sobre el contingut al mercat únic digital (vegeu IP / 12 / 1394).

El seu objectiu és fomentar iniciatives pràctiques dirigides per la indústria per portar més contingut protegit per drets d'autor en línia al mercat únic digital. El treball es va centrar en quatre àrees on és necessari i possible un progrés ràpid:

(i) Accés transfronterer i portabilitat dels serveis;

(ii) contingut generat per l'usuari i micro-llicències;

(iii) patrimoni cultural audiovisual, i;

(iv) mineria de text i dades.

Els grups d'interès participants al diàleg es van reunir durant tres sessions plenàries i més de trenta reunions de grups de treball durant un període de deu mesos. Els resultats del diàleg s'han presentat a la sessió plenària final d'avui.

anunci
  1. Qui van ser els participants en el diàleg amb les parts interessades?

Entre els participants hi havia representants de parts interessades com organitzacions de drets digitals i de consumidors, empreses de tecnologia i informàtica, proveïdors de serveis d’Internet, institucions del patrimoni cinematogràfic, emissores, biblioteques públiques, autors, productors, intèrprets i altres titulars de drets d’autor en l’àmbit audiovisual, musical, editorial i indústries de videojocs.

Les llistes de participants en els quatre grups de treball estan disponibles al lloc web Licences for Europe:

http://ec.europa.eu/licences-for-europe-dialogue/en/content/working-groups.

  1. Quin va ser el paper de la Comissió en aquest diàleg amb les parts interessades?

La Comissió va presentar una anàlisi de problemes de les qüestions actuals de llicències i, per emfatitzar la necessitat d’un debat menys polaritzat, va promoure el diàleg amb les parts interessades. Això incloïa actuar com a facilitador, organitzar les reunions i presidir els quatre grups de treball i les sessions plenàries. La responsabilitat i la propietat de les solucions presentades avui segueixen sent els diferents grups d'interès que van participar en el diàleg.

  1. Quins són els principals resultats del diàleg?

Els resultats més tangibles de les llicències per a Europa són una sèrie d’iniciatives de la indústria, compromisos de les parts interessades i fulls de ruta per a una nova acció en els quatre àmbits tractats pel diàleg que es van presentar a la reunió plenària final (vegeu l’annex).

Tot i que totes les iniciatives són el resultat (o estan directament relacionades) amb el treball en els quatre grups de treball, la seva naturalesa i la gamma d’interessats que s’hi subscriuen són diferents per a cadascun. La presentació d’aquests compromisos no implica que totes les parts de Licences for Europe hagin acceptat tots els compromisos.

A tall d’il·lustració, alguns resultats consisteixen en acords entre els titulars dels drets de propietat intel·lectual i els usuaris (per exemple, la indústria audiovisual i les institucions del patrimoni cinematogràfic acorden principis comuns per a la digitalització de les pel·lícules europees catalogades). Altres són aportacions de diferents representants de la indústria (com la declaració de la indústria audiovisual sobre la portabilitat transfronterera); així com ofertes de la indústria del formigó, com ara mecanismes de micro-llicència de música a llocs web i una clàusula model recolzada per un centre de mineria basat en web per a la mineria de text i dades.

Els debats de cada grup de treball sobre Llicències per a Europa han revelat que s’estan implementant nous serveis i solucions de llicències a un ritme cada vegada més gran per aportar més contingut en línia als consumidors i usuaris europeus. Per exemple, els debats de grups de treball han demostrat que la portabilitat transfronterera ja és cada vegada més una realitat per a alguns llibres de música i llibres electrònics, serveis de diaris / revistes, i que la indústria està accelerant el desenvolupament de solucions de llicències "amb un sol clic" per a petites escales. usos i usuaris.

Dos grups (contingut generat per usuaris i mineria de text i dades) no van arribar a un consens entre els grups d'interès ni sobre els problemes a tractar ni sobre els resultats. No obstant això, les discussions van proporcionar informació útil sobre els problemes en joc i una certa comprensió de les posicions de les diferents parts interessades. Al mateix temps, en aquestes àrees també es van presentar compromisos concrets, que s'espera que marcaran la diferència en la vida dels usuaris en línia.

  1. On puc trobar més informació?

Tot el material rellevant (agendes, conclusions, presentacions dels quatre grups de treball i les reunions plenàries) ha estat publicat i està disponible en línia a la Comissió Llicències per al lloc web d'Europa. Els documents de suport de cadascuna de les iniciatives presentades al ple final també es publiquen en línia al mateix lloc web.

  1. Quins són els següents passos per obtenir llicències per a Europa?

El diàleg sobre Llicències per a Europa va acabar amb la reunió plenària final. No obstant això, la Comissió té la intenció de controlar els compromisos adquirits per les parts interessades en el context del diàleg. La indústria ha estat convidada a informar sobre l'estat d'implementació de les solucions identificades a Llicències per a Europa. La Comissió farà un seguiment més específic d'algunes d'aquestes iniciatives, com ara l'acord de dur a terme un diàleg ad hoc sobre arxius de difusió, on s'hauran de dur a terme treballs posteriors com a resultat de les llicències per a Europa. En tots els casos, la Comissió continuarà proporcionant informació sobre l’estat d’implementació de les diferents iniciatives (per exemple, la Comissió té intenció de publicar regularment en línia una llista de serveis en línia que ofereixen portabilitat transfronterera).

  1. Quins són els passos següents per a la revisió dels drets d'autor?

Tal com es va anunciar a la Comunicació del 18 de desembre de 2012 sobre "contingut al mercat únic digital" (IP / 12 / 1394), Llicències per a Europa va ser una de les dues vies d’acció paral·leles que la Comissió es va comprometre a dur a terme fins al final d’aquest mandat per garantir que el marc de drets d’autor de la UE es mantingui adequat a l’entorn digital.

Per tant, paral·lelament a les llicències per a Europa, la Comissió està duent a terme una revisió del marc legal de la UE sobre drets d’autor amb vista a la decisió de presentar propostes de reforma legislativa a la primavera del 2014. Com s’indica a la Programa de treball de la Comissió per al 2014, la Comissió treballa en una avaluació d'impacte i, en aquest context, llançarà en breu una consulta pública sobre la revisió en curs. El coneixement obtingut durant el diàleg sobre Llicències per a Europa constitueix una aportació valuosa.

ANNEX

Llicències per a Europa

Deu compromisos per aconseguir més contingut en línia

El diàleg amb les parts interessades "Llicències per a Europa" va ser llançat per la Comissió el febrer d'aquest any després de la seva comunicació del 18 de desembre de 2012 sobre "Contingut al mercat únic digital". La Comunicació establia dues vies d'acció paral·leles: d'una banda, completar el seu esforç continu de revisió i modernització del marc legislatiu de la UE sobre drets d'autor; mentre que per l’altra, per facilitar solucions pràctiques dirigides per la indústria a qüestions en què es considerava necessari i possible un ràpid progrés. El diàleg es va mantenir sota la responsabilitat conjunta del comissari del mercat interior Michel Barnier, la comissària de l’Agenda Digital Neelie Kroes i d’Educació, Cultura, Multilingüisme i la comissària de Joventut, Androulla Vassiliou. Es va organitzar en quatre grups de treball temàtics: accés transfronterer i portabilitat dels serveis; Contingut generat per l'usuari i micro-llicències; Patrimoni audiovisual; i Mineria de text i dades.

Els grups d’interès dels quatre grups de treball han promès compromisos. Els titulars dels drets d'autor els han acordat en diferents sectors, cas per cas, amb representants tan variats com les institucions del patrimoni cinematogràfic, els minoristes i els organismes de difusió; o constitueixen compromisos plurilaterals per part d’un sector industrial. Cobreixen, de manera diversa, els sectors musicals, impresos i audiovisuals. En conjunt, la Comissió espera que aquestes promeses siguin un pas més per facilitar l'entorn de l'usuari en moltes situacions diferents.

Dos grups (contingut generat per usuaris i mineria de text i dades) no van arribar a un consens entre els grups d'interès ni sobre els problemes a tractar ni sobre els resultats. No obstant això, les discussions van proporcionar informació útil sobre els problemes en joc i una certa comprensió de les posicions de les diferents parts interessades. Al mateix temps, en aquestes àrees també es van presentar compromisos concrets, que s'espera que marcaran la diferència en la vida dels usuaris en línia.

Aquest document resumeix "Deu compromisos per aconseguir més contingut en línia" que són el resultat del diàleg amb les parts interessades de "Llicències per a Europa". Aquests compromisos són sens perjudici de la possible necessitat d'accions de política pública, inclosa la reforma legislativa.

La Comissió supervisarà l'aplicació de les promeses "Llicències per a Europa" perquè aportin valor afegit real en termes pràctics. La Comissió espera que els socis implicats apliquin aquestes promeses completament i sense demora.

Paral·lelament, la Comissió completarà, a la primavera de 2014, la seva revisió contínua del marc de drets d'autor de la UE amb vista a la decisió de presentar propostes de reforma legislativa. Les promeses esbossades anteriorment i les discussions, incloses les àrees on no va sorgir el consens de les parts interessades, alimentaran el procés de revisió. En el futur proper es posarà en marxa una consulta pública en el context de la revisió. Això proporcionarà una nova ocasió perquè totes les veus siguin escoltades en el debat i ajudarà a centrar el debat en el conjunt més ampli de qüestions que s’estan tractant en el procés de revisió.

1. Portabilitat transfronterera dels serveis de subscripció: declaració conjunta de la indústria audiovisual.

Avui en dia, als subscriptors de serveis audiovisuals en línia, per exemple, als consumidors que miren pel·lícules a través d’un proveïdor de serveis d’Internet o una botiga web, sovint se’ls nega l’accés als serveis comprats legalment al seu propi país de la UE quan creuen les fronteres nacionals.

Això canviarà: representants del sector audiovisual han emès un comunicat afirmant la seva voluntat de continuar treballant per al desenvolupament de la portabilitat transfronterera. Els consumidors podran veure cada vegada més pel·lícules, programes de televisió i altres continguts audiovisuals als quals s’hagin subscrit a casa, quan viatgin per negocis o vacances a la UE. Això ja passa en gran part amb la música, els llibres electrònics, les revistes i els diaris.

 

[Signants: Association of Commercial Television (ACT), European Coordination of Independent Producers (CEPI), Europa Distribution, EUROVOD, Federation of European Film Directors (FERA), International Federation of Film Distributors Associations (FIAD), International Federation of Film Productors Associations (FIAPF), Independent Film & Television Alliance (IFTA), International Video Federation (IVF), Motion Picture Association (MPA), Sports Rights Owners Coalition (SROC), Society of Audiovisual Authors (SAA)]

2. Millora de la disponibilitat de llibres electrònics a través de les fronteres i de tots els dispositius: un full de ruta pel sector dels llibres electrònics.

Tot i el progrés, els consumidors sovint encara no poden transferir el contingut del llibre electrònic d'un dispositiu a un altre a causa de diferents formats de llibre electrònic i altres restriccions. Tampoc poden trobar fàcilment ofertes en línia, en particular, de jugadors més petits del mercat.

Això canviarà: els editors, llibreters i autors continuaran promovent l’accés transfronterer, la interoperabilitat i la visibilitat dels llibres electrònics mitjançant diverses iniciatives, com ara ePub, un format estàndard obert que permetrà llegir llibres electrònics en diferents dispositius. Com a resultat, podreu accedir cada vegada més als vostres llibres electrònics en línia des de qualsevol lloc i des de qualsevol dispositiu, sempre que el vostre distribuïdor funcioni amb formats interoperables.
[Signants: European Writers Council (EWC), European Booksellers Federation (EBF), International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers (STM), Federation of European Publishers (FEP), European Publishers Council (EPC)]

3. Llicències de música més senzilles: compromisos del sector musical.

L’ús (i la reutilització) de la música a les principals plataformes està cobert en gran part pels acords de llicència generals entre productors, editors, societats col·leccionistes d’autors i aquestes plataformes. Les petites empreses o particulars que vulguin obtenir una llicència per exemple, per a l’ús de música de fons al seu lloc web, poden tenir dificultats per adquirir les llicències necessàries.

Això canviarà: els productors discogràfics ofereixen una nova llicència paneuropea que permet la música de fons als llocs web. Per als autors i editors, les seves societats de gestió de drets col·lectius s'han compromès a difondre les millors pràctiques sobre els sistemes de llicències existents. Això farà que les llicències a petita escala estiguin disponibles a tots els països de la UE, per exemple, per a música de fons a llocs web i web / podcasts a petita escala.

[Iniciatives de la Federació Internacional de la Indústria Fonogràfica (IFPI) i de l’Agrupació Europea de Societats d’Autors i Compositors (GESAC)]

4. Accés més fàcil a la impressió i a les imatges: un conjunt d'eines per a la indústria de la impressió.

Avui en dia, els usuaris no sempre saben què poden fer o no amb un text o una imatge, i si i com poden obtenir una llicència.

Això canviarà: una sèrie de noves solucions de llicències permetrà a tots els usuaris (des de negocis fins a particulars) saber què poden fer amb text i imatges i demanar permís mitjançant solucions de llicències simplificades si cal. Això inclou la identificació de titulars de drets, informació als usuaris sobre les condicions de llicència i llicència i sistemes de pagament fàcils per ús.

[Signants: European Publishers Council (EPC), European Visual Artists (EVA), European Writers 'Council (EWC), Federation of European Photographers (FEP), International Federation of Reproduction Rights Organisations (IFRRO), International Federation of Journalists (IFJ) , Associació Internacional d'Editors Científics, Tècnics i Mèdics (STM)]

5. Permetre la identificació del vostre treball i drets en línia: un full de ruta de la indústria.

Els autoeditors web, com ara els creadors que publiquen les seves cançons o vídeos nous en línia, estan protegits per drets d'autor. Tot i això, sovint no poden (fàcilment) obtenir identificadors per a les seves obres o llicències per reutilitzar el contingut existent, impedint-los monetitzar les seves obres o aturant les infraccions dels seus drets, si ho desitgen.

Això canviarà: els creadors - "autoeditors" - podran adjuntar una identificació llegible per màquina al seu contingut, per tal de facilitar les reclamacions i el reconeixement d'autoria i els drets associats. Això facilitarà l’ús (i la reutilització) del contingut. A través de llocs web més nacionals i regionals, com ara el nou Copyright Hub dirigit per la indústria al Regne Unit, la indústria accelerarà el desenvolupament d’un mercat eficient que ajudarà els usuaris a obtenir les llicències que necessiten.

[La declaració de contingut web (WCD) s’ha desenvolupat a partir de la Linked Content Coalition (LCC), una aliança industrial que té com a objectiu facilitar la concessió de llicències mitjançant l’intercanvi millorat d’informació de drets (informació sobre el propietari del dret i les condicions de la llicència)]

6. Participació més activa dels lectors a la premsa en línia: una declaració sobre la millora de l'experiència de l'usuari.

En l’entorn digital, un nombre creixent de diaris i revistes fomenta la interacció dinàmica entre els usuaris i els editors de premsa.

Això canviarà: els editors de premsa col·laboraran amb els lectors per millorar l'experiència de l'usuari, fins i tot mitjançant la captació de contingut generat per l'usuari (UGC) a les seves publicacions i serveis en línia. Això inclourà millorar la informació sobre què poden fer els usuaris amb el contingut dels editors de premsa i què poden fer els editors de premsa amb el contingut dels usuaris, inclosa la manera d’identificar i protegir millor el contingut, així com educació, sensibilització i compartició de bones pràctiques a tot el món. sector.

[Signants: European Magazine Media Association (EMMA), European Newspaper Publishers 'Association (ENPA), European Publishers Council (EPC)]

7. Més pel·lícules patrimonials en línia: un acord sobre principis i procediments.

Les institucions del patrimoni cinematogràfic lluiten per finançar la digitalització de les pel·lícules patrimonials europees i per netejar les autoritzacions amb els titulars dels drets. Es deixa a la prestatgeria el patrimoni cinematogràfic europeu que d’altra manera seria accessible per als ciutadans.

Això canviarà: les institucions del patrimoni cinematogràfic i els productors de cinema tenen ara un clar acord sobre com digitalitzar, restaurar i posar a disposició del patrimoni cinematogràfic europeu. Això inclou enfocaments per compartir els costos de digitalització i remuneració. Permetrà a les institucions patrimonials cinematogràfiques alliberar valuoses pel·lícules europees emmagatzemades als seus arxius, tot garantint als titulars de drets una part adequada de les recompenses.

[Signants: Association des Cinémathèques Européennes (ACE), Federation of European Film Directors (FERA), Federation of International Productors Associations (FIAPF), Society of Audiovisual Authors (SAA)]

8. Alliberar arxius d'imatges de TV mitjançant la digitalització: discussions entre emissores públiques i titulars de drets.

Les emissores de serveis públics tenen arxius que contenen milions d’hores de material de televisió. Aclarir els drets amb una infinitat de titulars de drets fa que l’ús d’aquest material sigui car i requereixi molt de temps.

Això canviarà: els organismes de radiodifusió i els titulars de drets han acordat per primera vegada trobar solucions per a la digitalització i la posada a disposició dels arxius de les imatges de TV de les televisions.

[Firmants: Unió Europea de Radiodifusió (UER), Societat d’Autors d’Audiovisuals (SAA) sense excloure el diàleg amb altres parts rellevants.]

9. Millorar la identificació i la visibilitat del contingut audiovisual en línia: declaració de la indústria audiovisual.

Alguns productors audiovisuals europeus han trigat a adoptar identificadors interoperables per a les seves produccions. Això i la manca d’interoperabilitat entre els estàndards disponibles al mercat (ISAN i EIDR) han dificultat la gestió de drets, incloses les llicències i la remuneració. Això posa fre a la disponibilitat de contingut en línia.

Això canviarà: la declaració representa, per primera vegada, un ampli suport als identificadors internacionals de treball audiovisual estàndard de tot un ampli espectre d'actors del sector europeu. Fer interoperables els estàndards actuals i utilitzar-los àmpliament ajudarà a treure obres audiovisuals del "forat negre" digital i a racionalitzar la seva distribució i descobriment.

[Signants: Société civile pour l'Administration des Droits des Artistes et Musiciens Interprètes (Adami), British Film Institute (BFI), European Coordination of Independent producer (CEPI), European Association of Regional Film Funds (CineRegio), Entertainment Identifier Registry ( EIDR), Eurocinema, Organització Europea de Societats Col·leccionistes de Productors de Cinema i Televisió (EuroCopya), European Film Promotion (EFP), Federation of European Film Directors (FERA), International Federation of Film Producers Associations (FIAPF), Institut National de l ' Audiovisuel (INA), Agència Internacional ISAN (ISAN-IA), Societat d'Autors d'Audiovisuals (SAA)]

10. Extracció més senzilla de text i dades de material basat en subscripcions per a investigadors no comercials: compromís dels editors científics.

Els investigadors estan cada vegada més interessats en dedicar-se a la mineria de text i dades, és a dir, a la "digitalització" automàtica de text o conjunts de dades a la cerca, per exemple, de noves correlacions o recurrències significatives. Fins i tot quan els investigadors tenen subscripció a publicacions científiques i d’altres tipus, no està clar que puguin explotar-les si no hi ha una autorització específica per part dels editors. A més, de vegades els investigadors s’enfronten a problemes tècnics per minar text o dades.

Això canviarà: els editors científics han proposat una clàusula de llicència per al material basat en subscripcions com a solució, recolzada en les solucions tecnològiques necessàries per permetre la mineria. S'espera que això permeti als investigadors extraure, amb finalitats de recerca científica no comercial i sense cap cost addicional, revistes subscrites per la seva universitat o institució de recerca. Els investigadors podran connectar-se a un "portal de mineria" basat en web a través del qual poden accedir a la infraestructura existent dels editors participants i de les publicacions de mines subscrites per la seva universitat o institució de recerca. S'ha desenvolupat una "llicència de clic" per a investigadors individuals.

[Firmants: abans de l’11 / 11/2013, els següents editors s’havien adherit a aquest compromís: American Chemical Society, British Medical Journal Publishing Group Ltd, Brill Publishers, Elsevier BV, Georg Thieme Verlag KG, Hogrefe Verlag GmbH & Co. KG, Institut de Física / IOP Publishing Ltd, John Wiley & Sons Ltd, New England Journal of Medicine (Massachusetts Medical Society), Oxford University Press, Springer Science + Business Media Deutschland GmbH, Taylor and Francis Ltd, Wolters Kluwer Health (Medical Research) Ltd ]

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències