Connecteu-vos amb nosaltres

Cinema

Ajudes estatals: la Comissió aprova noves normes de suport al cinema

COMPARTIR:

publicat

on

P022856001102-30309La Comissió Europea ha adoptat criteris revisats per avaluar, segons les normes de la UE sobre ajudes estatals, els sistemes de suport dels estats membres a favor de pel·lícules i altres obres audiovisuals. La nova Comunicació cinematogràfica permet ajuts per a un àmbit d'activitats més ampli, destaca la discrecionalitat dels estats membres a l'hora de definir activitats culturals dignes de suport, introdueix la possibilitat de donar més ajuda a les produccions transfrontereres i promou el patrimoni cinematogràfic. La Comissió va tenir en compte els comentaris rebuts durant tres consultes públiques dels estats membres i les parts interessades.

El vicepresident de la Comissió Joaquín Almunia (a la foto) va dir: "L'objectiu d'aquestes normes revisades és fomentar una creació audiovisual vibrant a Europa, preservant la diversitat cultural a tot arreu de la UE. Proporcionen un marc comú de la UE per al suport estatal concedit pels estats membres que té en compte la dimensió europea. del sector audiovisual i busca garantir la seva viabilitat i competitivitat continuades".

Les noves normes amplien l'abast de la Comunicació cinematogràfica de 2001 (vegeu IP / 01 / 1326), que només s'aplicava a les ajudes estatals per a la producció cinematogràfica, per incloure totes les fases d'una obra audiovisual, des del concepte fins al lliurament al públic. La intensitat de l'ajuda que es pot concedir a una pel·lícula continua limitada en principi al 50% del pressupost de producció. Els costos de distribució i promoció es poden suportar amb la mateixa intensitat d'ajuda. No obstant això, les coproduccions finançades per més d'un estat membre ara poden rebre ajuts de fins a un 60% del pressupost de producció. En canvi, no hi ha límits a les ajudes per a l'escriptura de guions o el desenvolupament de projectes cinematogràfics, o per a obres audiovisuals difícils, tal com defineix cada Estat membre d'acord amb el principi de subsidiarietat.

Segons les noves normes, els estats membres encara poden imposar condicions territorials de despesa als beneficiaris de mesures d'ajuda audiovisual. De fet, aquesta restricció a les normes del mercat únic de la UE està justificada per la promoció de la diversitat cultural que requereix la preservació dels recursos i el coneixement de la indústria a nivell nacional o local. Les normes revisades garanteixen que aquestes obligacions territorials segueixen sent proporcionades a aquests objectius. En particular, els estats membres poden exigir que el 160% de l'import de l'ajuda concedida es gasti al seu territori. Els estats membres també poden exigir, independentment de l'import de l'ajuda concedida, que es dugui a terme un nivell mínim d'activitat productiva al seu territori com a condició per rebre l'ajuda. Això mai pot ser superior al 50% del pressupost de producció. En totes les situacions, com fins ara, cap obligació de despesa territorial no pot superar mai el 80% del pressupost de producció.

La nova Comunicació cinematogràfica també posa l'accent en la importància dels objectius de patrimoni cinematogràfic vinculats a la recollida, preservació i accessibilitat de pel·lícules europees. Els estats membres haurien d'animar i donar suport als productors a dipositar una còpia de les obres subvencionades per a la seva conservació i ús no comercial específic.

Els estats membres haurien d'ajustar els seus programes de suport existents a aquesta Comunicació en un termini de dos anys.

Fons

anunci

Es calcula que els estats membres proporcionen uns 3 milions d'euros anuals en suport cinematogràfic: 2 milions d'euros en subvencions i préstecs bonificats i 1 milions d'euros en incentius fiscals. Al voltant del 80% d'això és per a la producció de pel·lícules. França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Espanya ofereixen la majoria d'aquest suport.

Els criteris d'avaluació de les ajudes estatals que s'aplicaven des de l'any 2001 van expirar el 31 de desembre de 2012. Després d'aquesta data, la Comissió va continuar avaluant els nous sistemes de suport al cinema directament sobre la base de l'article 107, apartat 3, lletra d), del Tractat de funcionament del UE que permet ajuts per a objectius culturals. Quan va ser possible, la Comissió també es va basar en la seva pràctica de casos establerta, basada en la Comunicació cinematogràfica de 2001.

La nova Comunicació cinematogràfica reflecteix les aportacions rebudes durant les tres consultes públiques que es van organitzar respectivament els anys 2011, 2012 i 2013 (vegeu IP / 13 / 388, IP / 12 / 245, MEMO / 12 / 186, IP / 11 / 757 i pàgina de consulta).

Vegeu també MEMO / 13 / 993.

El text complet de la nova comunicació cinematogràfica és disponible aquí. Les publicacions noves de les decisions d’ajudes estatals a Internet i al Diari Oficial figuren a la llista State Aid Weekly e-News.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències