Connecteu-vos amb nosaltres

Fronteres

Comissió informa sobre situació de la frontera a La Línea (Espanya) i Gibraltar (Regne Unit)

COMPARTIR:

publicat

on

0 ,, 17114971_303,00El 15 de novembre, la Comissió Europea va enviar cartes a les autoritats d'Espanya i del Regne Unit abordant les qüestions plantejades pels controls fronterers i duaners entre Espanya i Gibraltar.

Durant els darrers anys, la Comissió ha rebut una sèrie de queixes sobre els controls fets per les autoritats espanyoles a la frontera amb Gibraltar. Per conèixer millor les especificitats del punt de pas de la Línia de la Concepció, la Comissió va organitzar una visita tècnica el 25 de setembre de 2013.

Sobre la base de les seves observacions durant aquesta visita tècnica i de la informació facilitada per ambdues autoritats, la Comissió no ha trobat proves que permetin concloure que els controls de persones i mercaderies realitzats per les autoritats espanyoles al punt d'encreuament de La Línea de la Concepción han infringit les disposicions pertinents del dret de la Unió.

No obstant això, la gestió d'aquest punt de pas és un repte, atesos els grans volums de trànsit en un espai relativament reduït i l'augment del contraban de tabac a Espanya. La Comissió creu que les autoritats d'ambdues parts podrien prendre més mesures per abordar millor aquests reptes i està adreçant tres recomanacions als dos Estats membres.

En la seva carta a Espanya, la Comissió recomana: 1) optimitzar l'espai físic disponible al costat espanyol del punt d'encreuament per tal de garantir una major fluïdesa del trànsit (i, en particular, revisar l'organització del trànsit a l'entrada a Espanya i sortida d'Espanya per tal d'augmentar el nombre de carrils rodats per als viatgers o per aprofitar millor les línies existents); 2) optimitzar l'elaboració de perfils basats en el risc: realitzar controls més específics, basats en una anàlisi de risc refinada, per tal de reduir la gran quantitat de controls fronterers aleatoris i 3) desenvolupar l'intercanvi d'informació amb el Regne Unit sobre el contraban de tabac.

En la seva carta al Regne Unit, la Comissió recomana: 1) desenvolupar un perfil basat en el risc (en particular, Gibraltar hauria de garantir controls no sistemàtics i basats en l'anàlisi de riscos dels viatgers i les seves pertinences a la sortida de Gibraltar al punt d'encreuament de La Línia de la Concepció); 2) optimitzar la legislació i les garanties per contribuir a una lluita eficient contra el contraban de tabac i 3) desenvolupar l'intercanvi d'informació sobre el contraban de tabac amb Espanya.

Finalment, com per a qualsevol punt de pas fronterer, la Comissió considera que els resultats en la lluita contra el contraban i la delinqüència transfronterera, així com en el manteniment d'una fluïdesa del trànsit, es poden aconseguir millor mitjançant la cooperació diària entre les autoritats que treballen en cada costat de la frontera. Per tant, la Comissió anima totes les autoritats pertinents a reforçar el seu diàleg constructiu amb els seus homòlegs amb aquesta finalitat.

anunci

La Comissió continuarà fent un seguiment de la situació al punt de pas de La Línea de la Concepción i ha demanat rebre informació d'ambdues autoritats en un termini de sis mesos sobre com s'han tingut en compte les recomanacions.

La Comissió es reserva el dret de reconsiderar la seva posició en cas que la situació canviï o evolucioni i també de realitzar una altra visita al punt d'encreuament de La Línia de la Concepció si s'escau en el futur.

enllaços d'interès

MEMO: missió tècnica de recerca de fets

De Cecilia Malmström

Seguiu Comissionat Malmström en Twitter

DG Afers d'Interior

Seguiu la Direcció General d'Afers Interiors de Twitter

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències