Connecteu-vos amb nosaltres

Audiovisual

Europa creativa: Preguntes més freqüents

COMPARTIR:

publicat

on

d4d59d709ebc9af6b8a178ae99e8cda793589938Què és el programa Europa Creativa?

Europa Creativa és el nou programa de la UE per donar suport al cinema europeu i als sectors culturals i creatius, que els permet augmentar la seva contribució a l'ocupació i al creixement. Amb un pressupost de 1.46 milions d'euros1 per al 2014-2020, donarà suport a desenes de milers d'artistes, professionals culturals i audiovisuals i organitzacions de les arts escèniques, les belles arts, l'edició, el cinema, la televisió, la música, les arts interdisciplinàries, el patrimoni i la indústria dels videojocs. El finançament els permetrà operar arreu d'Europa, arribar a nous públics i desenvolupar les habilitats necessàries en l'era digital. En ajudar les obres culturals europees a arribar a públics d'altres països, el programa també contribuirà a salvaguardar la diversitat cultural i lingüística.

Per què Europa necessita un programa Europa Creativa?

La cultura té un paper important en l'economia de la UE. Els estudis mostren que els sectors cultural i creatiu representen fins al 4.5% del PIB de la UE i gairebé el 4% de l'ocupació (8.5 milions de llocs de treball i molts més si es té en compte el seu impacte en altres sectors). Europa és el líder mundial en exportacions de productes de la indústria creativa. Per mantenir aquesta posició, cal invertir en la capacitat dels sectors per operar a través de fronteres.

L'Europa creativa respon a aquesta necessitat i orientarà la inversió on l'impacte sigui més gran.

El nou programa té en compte els reptes creats per la globalització i les tecnologies digitals, que estan canviant les maneres de fer, distribuir i accedir a les obres culturals, així com transformar els models de negoci i les fonts d'ingressos. Aquests desenvolupaments també creen oportunitats per als sectors cultural i creatiu. El programa pretén ajudar-los a aprofitar aquestes oportunitats, perquè es beneficiïn del canvi digital i creïn més llocs de treball i carreres internacionals.

Quins països poden sol·licitar finançament d'Europa Creativa?

anunci

Europa Creativa estarà oberta als 28 estats membres i, sempre que compleixin unes condicions específiques, als països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa), als països candidats a la UE i als països candidats potencials (Montenegro, Sèrbia, l'antiga República Iugoslava de Macedònia, Turquia, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo) i als països veïns (Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Geòrgia, Moldàvia, Ucraïna, Algèria, Egipte, Marroc, Tunísia, Jordània, Líban, Líbia, Palestina, Síria i Israel). Els països no membres de la UE han de pagar un bitllet d'entrada per participar en el programa. El cost es basa en la mida del seu PIB (producte interior brut) en relació amb el pressupost del programa

Les persones poden sol·licitar finançament?

Europa Creativa no estarà oberta a les sol·licituds de particulars, però uns 250 artistes individuals i professionals culturals i audiovisuals rebran finançament a través de projectes presentats per organitzacions culturals. Aquesta és una manera molt més rendible d'aconseguir resultats i un impacte durador. La Comissió calcula que s'arribarà directament o indirectament a milions de persones a través dels projectes recolzats per Europa Creativa.

Què recolzarà Europa Creativa exactament?

Pràcticament tots els projectes que reben suport tindran una dimensió transfronterera. La major part del pressupost es destinarà a subvencions a projectes individuals. No obstant això, el programa també donarà suport a iniciatives que persegueixen objectius similars, com ara les Capitals Europees de la Cultura, el Segell del Patrimoni Europeu, les Jornades Europees del Patrimoni i cinc premis de la Unió Europea (Premi UE de Patrimoni Cultural/Premis Europa Nostra, Premi UE d'Arquitectura Contemporània, UE). Premi de Literatura, European Border Breakers Awards i EU Prix MEDIA).

Quins reptes aborda el programa?

Actualment, els sectors cultural i creatiu no aprofiten al màxim el mercat únic. Un dels grans reptes als quals s'enfronta el sector és la fragmentació del mercat, lligada a diferents tradicions culturals i llengües: la Unió Europea té 24 llengües oficials, tres alfabets i unes 60 llengües regionals i minoritàries reconegudes oficialment. Aquesta diversitat forma part del ric tapís d'Europa, però dificulta els esforços dels autors per arribar a lectors d'altres països, que els espectadors del cinema o del teatre vegin obres estrangeres i que els músics arribin a nous oients.

Una enquesta de l'Eurobaròmetre el mes passat (IP / 13 / 1023) ha demostrat que només el 13% dels europeus va a un concert d'artistes d'un altre país europeu, i només el 4% veu una representació de teatre d'un altre país europeu. Un enfocament més fort en el suport a la creació d'audiència i en la capacitat dels sectors per interactuar amb el públic, per exemple mitjançant iniciatives d'alfabetització mediàtica o noves eines interactives en línia, té el potencial d'obrir més obres no nacionals al públic.

En què es diferenciarà Europa Creativa dels actuals programes Cultura, MEDIA i MEDIA Mundus? Desapareixeran aquests noms?

Europa Creativa combinarà els actuals mecanismes de suport separats per als sectors cultural i audiovisual a Europa en una finestra única oberta a tots els sectors culturals i creatius. Tanmateix, continuarà atenent les necessitats particulars de la indústria audiovisual i dels altres sectors culturals i creatius mitjançant els seus subprogrames específics Cultura i MEDIA. Aquests es basaran en l'èxit dels actuals programes Cultura i MEDIA i s'adaptaran als reptes futurs. MEDIA Mundus, que dóna suport a la cooperació entre professionals europeus i internacionals i a la distribució internacional de pel·lícules europees, s'integrarà al subprograma MEDIA.

Un programa marc únic maximitzarà les sinergies entre els diferents sectors i augmentarà els guanys d'eficiència.

Europa Creativa inclourà una línia intersectorial. Què implica això?

Aquesta línia constarà de dues parts: el mecanisme de garantia financera, gestionat pel Fons Europeu d'Inversions i operatiu a partir del 2016, facilitarà als petits operadors l'accés als préstecs bancaris. La secció intersectorial també oferirà suport per a estudis, anàlisis i una millor recopilació de dades per millorar la base d'evidències per a l'elaboració de polítiques, finançament de projectes experimentals per fomentar la cooperació entre l'audiovisual i altres sectors culturals i creatius, i finançament per a les taules d'Europa creativa. que ofereixen ajuda als sol·licitants.

Com es gestionarà Europa Creativa?

Europa Creativa serà una porta d'entrada més senzilla, fàcilment reconeixible i accessible per als professionals de la cultura i la creativitat europeus, independentment de la seva disciplina artística, i oferirà suport per a activitats internacionals dins i fora de la UE. Continuarà l'actual sistema de gestió, a través de l'Agència Executiva d'Educació, Cultura i Audiovisuals.

1 :1.46 milions d'euros tenint en compte la inflació estimada. Això és l'equivalent a 1.3 milions d'euros en preus "fixos" del 2011.

(Vegeu també IP / 13 / 1114)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències