Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

La lluita contra la pobresa: Convenció Anual instarà els Estats membres a donar prioritat a la inversió social

COMPARTIR:

publicat

on

P0013350005La tercera Convenció anual de la Plataforma Europea contra la Pobresa i l'Exclusió Social tindrà lloc a Brussel·les els dies 26 i 27 de novembre de 2013. El focus se centrarà en la implementació del paquet d'inversió social (SIP), que va instar els estats membres a prioritzar la inversió social i els compromisos d'acció a nivell de la UE, nacional i regional per seguir. reformes de la política social en aquesta direcció.

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, parlaran a la cerimònia d'obertura. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, obrirà la segona jornada. També hi participaran el comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor, i el comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier.

"Europa s'enfronta a disparitats i desigualtats creixents. La crisi econòmica ha afectat especialment els ciutadans més febles, les generacions més joves i les regions i ciutats més pobres. El nombre de persones en risc de pobresa ha augmentat en més de 7 milions en els últims dos anys. El paquet d'inversió social insta els estats membres a millorar les seves estratègies d'inclusió activa i continuar invertint en una protecció social més eficient i eficaç. Ara ens hem de comprometre amb accions concretes per salvaguardar el model social d'Europa", va dir el comissari Andor.

La Convenció de 2013 abordarà les mesures preses i que s'han de fer per implementar el paquet d'inversió social presentat per la Comissió el febrer de 2013 (vegeu IP / 13 / 125, MEMO / 13 / 117 i MEMO / 13 / 118). La inversió social ajuda a les persones a adaptar-se als reptes com els canvis dels mercats laborals i a evitar dificultats com la pobresa o la pèrdua de la seva llar. En són exemples l'educació i l'atenció a la primera infància, la prevenció de l'abandonament escolar prematur, l'aprenentatge al llarg de la vida, la formació i l'ajuda a la recerca de feina, el suport a l'habitatge, els serveis sanitaris accessibles i la facilitació de la vida autònoma en la vellesa.

En particular, actualment la Comissió està donant suport als esforços dels estats membres per:

  1. Fer que els sistemes de protecció social siguin més eficients i efectius, per exemple, simplificant l'administració de les prestacions i creant serveis de finestreta única;
  2. donar accés a les millors pràctiques en política social mitjançant la creació d'un banc de coneixement per ajudar els responsables polítics i els experts a compartir experiències i difondre informació;
  3. garantir un suport adequat als ingressos invertint en pressupostos de referència i donant suport tècnic per fomentar els plans d'ingressos mínims en països com Grècia.

A través de tallers i debats, la Convenció debatrà com abordar els grans reptes actuals com ara l'accés a l'atenció sanitària, l'educació i l'atenció a la primera infància, els joves desfavorits, la reducció del sensellarisme i la inclusió gitana. També es posaran en valor les oportunitats d'actuació a nivell local, donant protagonisme al paper de les ciutats i municipis i la necessitat de donar-los suport en la lluita contra la pobresa i l'exclusió social.

A més, el Conveni també mostrarà les possibilitats d'utilitzar el Fons Social Europeu (FSE) i el nou Programa per a l'Ocupació i la Innovació Social (EaSI) en el nou període de finançament que començarà el 2014.

anunci

Els resultats d'aquests debats alimentaran un compromís col·lectiu a nivell europeu, nacional i local sobre el camí a seguir, que s'examinarà a la propera Convenció del 2014.

Fons

La Plataforma Europea contra la Pobresa i l'Exclusió Social és una iniciativa insígnia de l'estratègia Europa 2020 per al creixement i l'ocupació, llançada el 2010 per ajudar a assolir l'objectiu de reducció de la pobresa en almenys 20 milions de persones l'any 2020. Cada any, la Convenció fa balanç de els avenços aconseguits cap a aquest objectiu i se centra en les reformes estructurals de la política social a assolir.

La crisi econòmica actual ha augmentat els nivells de pobresa. El 2012, 125.3 milions de persones que vivien a la UE estaven en risc de pobresa o exclusió social, un augment de més de 7 milions respecte al 2010.

La lluita contra la pobresa i l'exclusió social és principalment una responsabilitat dels Estats membres. Tanmateix, l'acció de la UE dóna suport i complementa el que es fa a nivell nacional.

El paquet d'inversió social adoptat al febrer ofereix orientacions als estats membres sobre polítiques socials més eficients i efectives en resposta als importants reptes que s'enfronten actualment. En particular, se centra en:

  1. Garantir que els sistemes de protecció social responguin a les necessitats de les persones en els moments crítics de la seva vida.
  2. Polítiques socials simplificades i més orientades per oferir un sistema de protecció social adequat i sostenible, optimitzant l'eficiència de la despesa en política social.
  3. Millorar les estratègies d'inclusió activa als Estats membres en àmbits polítics com ara l'educació i l'atenció infantil de qualitat assequibles, la prevenció de l'abandonament escolar prematur, la formació i l'ajuda a la recerca de feina, el suport a l'habitatge i l'atenció sanitària accessible són totes àrees polítiques amb una forta dimensió d'inversió social.

El últimes xifres d'Eurostat indiquen que després d'un augment entre el 2008 i el 2009, la despesa en protecció social als 28 estats membres va baixar lleugerament del 29.7% del PIB el 2009 al 29.4% el 2010 i al 29.1% el 2011.

Més informació

Per a més informació sobre Inversió Social

Per a més informació sobre la Plataforma Europea contra la Pobresa i l'Exclusió Social

Per a més informació sobre la Convenció anual de la Plataforma Europea contra la Pobresa i l'Exclusió Social

Per seguir la Convenció a Twitter: #poverty2020

Web de László Andor

Seguiu László Andor a Twitter

Subscriviu-vos al correu electrònic gratuït de la Comissió Europea butlletí sobre ocupació, afers socials i inclusió

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències