Connecteu-vos amb nosaltres

Biodiversitat

Comissió: "Cap a un millor ús dels nostres recursos genètics"

COMPARTIR:

publicat

on

faelt-309-x-233La Comissió Europea ha publicat avui (29 novembre) un informe, Recursos genètics: de la conservació a un millor ús, es defineix com a objectiu de la Comissió per al període fins a 2020. Tot i que els temes de conservació i la pèrdua de la biodiversitat en l’agricultura segueixen sent un element central, l’informe posa de manifest la necessitat d’un canvi de raó de ser amb un èmfasi més gran en l’ús més sostenible dels nostres recursos genètics, com ara races o plantes tradicionals o amenaçades. L’informe va acompanyat d’un segon document, que informa dels programes existents, tal i com s’exigeix ​​al final de 2013 segons la normativa actual.

Comentant l'informe, el comissari de la UE per a Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Cioloş, va dir: "És molt important que les accions sobre recursos genètics vagin més enllà de la conservació. El material genètic ofereix enormes recursos no només en termes de beneficis econòmics, sinó també per ajudar a afrontar els reptes que afrontaments com el canvi climàtic, la resistència de les plantes a les plagues, la productivitat, les diverses demandes dels consumidors i el desenvolupament econòmic a les zones rurals. Hem de valorar al màxim la diversitat de materials genètics a la nostra disposició ".

Aquest canvi d’enfocament es reflecteix en l’ampliació de les eines que donen suport als esforços per utilitzar millor els recursos genètics, de manera que per al 2020 hi hagi més recursos financers i una gamma més àmplia d’oportunitats de finançament. A partir del 2014, es combinaran diversos instruments i eines de la UE de manera coherent i complementària per donar suport a aquest objectiu, tant en les mesures de desenvolupament rural de la política agrícola comuna com en el marc de recerca i innovació de la UE Horitzó 2020, obrint la porta a noves oportunitats per a inversions, col·laboració i intercanvi de bones pràctiques.

El desenvolupament rural preveu un ampli ventall d'actuacions, incloent-hi la cria i l'ús de races locals tradicionals d'animals de granja, plantes i llavors en perill d'extinció. Les mesures de desenvolupament rural també poden ajudar a integrar l’ús sostenible dels recursos genètics agrícoles a la cadena alimentària, aportant més valor afegit a les zones rurals i al sector agroalimentari, ja que els mercats i els productes esdevenen més diversos.

Per tal d’ampliar la base de coneixement sobre la conservació i l’ús sostenible dels recursos genètics, aquests problemes s’integraran en un programa de treball integral establert a Horizon 2020.

La interacció necessària entre investigació i pràctica serà fomentada per l’Associació Europea d’Innovació Productivitat i sostenibilitat agrícola establert per sensibilitzar, mobilitzar els grups d'interès i fomentar l'intercanvi de coneixement i la cooperació, també en aquest camp.

Per aconseguir que la conservació i l’ús sostenible dels recursos genètics siguin un èxit es requereixen accions a tots els nivells (UE, estats membres i regionals), així com un fort compromís de les parts interessades rellevants. Aquests esforços conjunts proporcionaran una contribució considerable a millorar la sostenibilitat i la viabilitat econòmica en diferents sistemes agrícoles i a tota la cadena alimentària, així com una contribució fonamental a la preservació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

anunci

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències