Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Geòrgia i Moldàvia s'apropen més a les relacions polítiques i comercials amb la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

2667_2fc7e299fa32d6ff40e53351abf5f662A la cimera de l'Associació Oriental de Vilnius el 29 de novembre, la UE va rubricar Acords d'associació amb Geòrgia i la República de Moldàvia, incloses les disposicions que estableixen zones de lliure comerç profundes i completes (DCFTA). Els acords d'associació reforçaran encara més les relacions polítiques, econòmiques i comercials entre les parts. Representen una manera concreta d’aprofitar les dinàmiques positives entre la UE i els dos països.

Com hem arribat fins aquí?

Les negociacions sobre els acords d'associació van començar amb la República de Moldàvia i Geòrgia el gener i el juliol de 2010, respectivament, i es van concloure a mitjan 2013. Això va obrir el camí al tancament oficial del procés de negociació amb la cerimònia de rubricació avui a Vílnius.

anunci

Les negociacions no van ser un exercici autònom: l'assistència de la UE a Geòrgia i la República de Moldàvia està relacionada amb l'agenda de reformes a mesura que es desprèn del resultat de les negociacions.

De què tracten els acords d'associació?

Els acords d'associació se centren en el suport a les reformes bàsiques, la democràcia i els drets humans, la recuperació econòmica, la governança, la cooperació sectorial i la liberalització de gran abast del comerç de Geòrgia i la República de Moldàvia amb la UE.

anunci

Els Acords promouran igualment els intercanvis de persones a persones mitjançant activitats relacionades, per exemple, amb l'educació, el turisme i la cultura. La societat civil participarà en la implementació dels acords.

Objectius principals dels acords d'associació

Els acords d’associació pretenen accelerar l’aprofundiment de les relacions polítiques i econòmiques entre els països socis i la UE. Els acords també constitueixen una agenda de reformes per als països socis, basada en un ampli programa d'aproximació de la legislació dels països socis a les normes i normes de la UE.

Més concretament, els acords d’associació se centraran en promoure un acostament gradual entre la UE i els països socis sobre la base de valors comuns, enfortint el diàleg polític, fomentant i preservant la pau i l’estabilitat, fomentant la cooperació en la resolució pacífica de conflictes, potenciant la Justícia, la Llibertat i la Cooperació en matèria de seguretat i promoció d’un desenvolupament sostenible i d’un multilateralisme eficaç.

A més, els acords d’associació preveuen la cooperació en més de 25 sectors diferents, inclosos el medi ambient, l’agricultura, el turisme, l’energia, el transport, la política de consumidors, l’educació, les petites i mitjanes empreses, la formació i la joventut, així com la cultura. Geòrgia i Moldàvia es beneficiaran de l'assistència financera de la UE a través dels mecanismes i instruments de finançament existents per assolir els objectius de l'acord d'associació.

Quines són les disposicions comercials de l'Acord d'associació?

Les àrees de lliure comerç profund i complet (DCFTA) cobreixen el comerç de mercaderies, incloses les reduccions aranzelàries, les normes d’origen, la facilitació dels procediments duaners, juntament amb les disposicions contra el frau i els instruments de defensa del comerç. Aquestes normes pretenen garantir que el comerç es liberalitzi en la mesura del possible, però preveuen les precaucions necessàries per garantir que només els béns elegibles puguin obtenir el tractament preferent. Es preveu un procediment bilateral de resolució de conflictes per resoldre els problemes de manera ràpida.

Eliminar progressivament les tarifes duaneres existents i les barreres reguladores augmentarà la varietat i la qualitat dels productes i serveis. La competència derivada de la liberalització de l'accés al mercat fomentarà l'especialització, reduint els costos i generant innovació. Els millors productes i serveis milloraran el nivell de vida general.

El DCFTA també aborda altres elements dissenyats per als països de l'Associació Oriental. Aquests inclouen disciplines reguladores que tenen com a objectiu garantir un marc de política estable i orientat al creixement que afavoreixi la competitivitat. Inclou disposicions sobre competència i transparència, protecció dels drets de propietat intel·lectual, adaptació de la legislació nacional a l’acquis de la UE en les àrees de serveis seleccionades i en la contractació pública.

A més, Geòrgia i Moldàvia s’esforcen per apropar la seva legislació a la de la UE per modernitzar la seva capacitat d’exportació de béns agrícoles i industrials, així com per millorar la seguretat dels consumidors. Són una preocupació notable les normes sanitàries i fitosanitàries. El seu objectiu és crear un entorn de seguretat alimentària similar al de la UE, que li permeti exportar productes d'origen animal a la UE i adaptarà diverses lleis relatives als béns industrials, centrant-se en aspectes de seguretat nacional i protecció dels consumidors.

L’aproximació normativa a l’acquis de la UE crearà un clima empresarial més favorable, atraurà inversors i reforçarà la competitivitat de les empreses dels socis de l’Associació Oriental, tot garantint alts nivells de protecció social, ambiental i de consumidors. Proporcionarà normes de governança, especialment per a les pimes, que són més vulnerables.

Què volem aconseguir en el comerç?

Els DCFTA formen part dels respectius acords d'associació, que tenen l'objectiu general d'aprofundir significativament en la integració econòmica i d'associació política de la UE amb aquests països socis orientals.

Els DCFTA són acords de nova generació, que reflecteixen les relacions privilegiades de la UE i l’augment del comerç amb Geòrgia i Moldàvia. Els DCFTA van molt més enllà de les formes clàssiques d’integració econòmica, oferint no només millors oportunitats comercials i d’inversió, sinó també assistència en reformes relacionades amb el comerç amb l’objectiu de contribuir a la recuperació econòmica i al creixement i a una millor integració de les economies del soci oriental amb el món. mercats.

Els DCFTA com a part dels acords d'associació amb Geòrgia i Moldàvia constitueixen, després de la iniciativa de l'associació oriental, un important instrument de suport europeu als veïns orientals, que ofereix un camí cap a la prosperitat futura de Geòrgia i Moldàvia.

Quin és l'impacte econòmic esperat?

An estudi independent prediu que el DCFTA augmentarà les exportacions de Geòrgia a la UE un 12% i les importacions un 7.5%. El PIB de Geòrgia podria augmentar un 4.3% o 292 milions d’euros a llarg termini, sempre que s’implementés el DCFTA i es mantinguessin els seus efectes.

Per a Moldàvia, s’estima que la variació dels ingressos nacionals rondarà els 142 milions d’euros, és a dir, el 5.4% del PIB del país, mentre que s’espera que les seves exportacions i importacions augmentin en relació amb la UE fins al 16% i el 8% respectivament, impulsant un augment dels salaris i oferint millors preus als consumidors.

Quan seran operatius els acords?

La rubrica dels acords d’associació se seguirà amb la signatura l’any vinent. Les parts també han confirmat les seves intencions d’aplicar els acords el més aviat possible. Després dels passos procedimentals estàndard, inclosa l’aprovació pel Consell i el Parlament Europeu, pot trigar uns quants mesos a fer-se efectiu l’acord.

Més informació

Text de l'acord amb Geòrgia

Text de l'acord amb Moldàvia

Relacions UE-Geòrgia

Relacions UE-República de Moldàvia

Relacions comercials de la UE amb els països del sud del Caucas

Relacions comercials de la UE amb Moldàvia

Cimera del barri oriental a Vílnius

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint

EU

Setmana per endavant: Forewarned és avantatjat

publicat

on

El vicepresident de la Comissió, Maroš Šefčovič, presentarà dimecres (8 de setembre) el segon informe anual de previsió estratègica de la Comissió. L'informe s'avança una setmana abans del discurs anual del president de la Comissió sobre l'estat de la UE. La iniciativa forma part d’un esforç per garantir que la UE sigui resistent davant de reptes, però també sigui capaç de preparar-se incorporant la previsió en tots els aspectes de l’elaboració de polítiques. L’informe 2021 examinarà les megatendències estructurals mundials cap al 2050 que afectaran la UE i identificarà àrees on la UE podria impulsar el seu lideratge mundial. 

Dimarts (7 de setembre), el comissari Hahn celebrarà una conferència de premsa sobre l’adopció del marc dels bons verds. L’EUGBS (l’estàndard europeu de bons verds) vol ser una “eina robusta per demostrar que financen projectes legítims verds alineats amb el Taxonomia de la UE ”.

Parlament

anunci

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva de l’Era Digital i comissària de competència, es reunirà (6 de setembre) amb els presidents de cinc comitès (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) al parlament per a un intercanvi d’opinions sobre l’agenda digital. 

El Comitè de Drets de les Dones i la delegació per a les relacions amb l'Afganistan es reuniran per debatre sobre la situació dels drets de les dones i les nenes.

El Comitè especial contra la malaltia del càncer es reunirà dijous (9 de setembre) per reunir-se per debatre l’intercanvi de dades sanitàries i la digitalització en prevenció i atenció del càncer, així com una actualització sobre la implementació de l’estratègia de la UE per a la sostenibilitat dels productes químics en el context de prevenció del càncer.

anunci

El subcomitè de seguretat i defensa debatrà sobre la situació a l'Afganistan, així com un estudi sobre la "preparació i respostes de la UE a les amenaces químiques, biològiques, radiològiques i nuclears (CBRN)" i l'avantprojecte de Sven Mikser (S&D, EE) sobre " Reptes i perspectives per a règims multilaterals de control d'armes i desarmament d'armes de destrucció massiva '. 

Tall

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea donarà la seva opinió sobre la recuperació de 2.7 milions d’euros del Regne Unit per la seva manca d’aplicació d’un enfocament basat en el risc en matèria de control duaner, malgrat les reiterades advertències de l’OLAF, l’oficina antifrau independent de la UE. El fet d’abordar aquest problema també va significar que els fabricants de la UE havien de competir amb els productes poc valorats que arribaven a la UE a través de la UE. La xifra de l'OLAF cobreix els anys 2011-2017. S’esperen altres judicis importants en matèria d’asil (C-18/20, C-768/19).

Consell

Els ministres d’Agricultura i Pesca es reuniran de manera informal de 5 a 7. Els ministres d'Economia i Finances tindran una reunió informal per videoconferència el 6 de setembre i tindran una altra reunió informal els dies 10-11. Com és habitual, l'Eurogrup es reunirà abans de la reunió inclusiva del 10. 

BCE

El Banc Central Europeu tindrà una reunió mensual periòdica dijous, amb una inflació que superarà ara el 2% objectiu, tots els ulls fixats en el que farà el BCE a continuació.

Tunísia

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, visitarà Tunísia el divendres (10 de setembre). Al juliol, el president tunisià Kais Saied va destituir el primer ministre i va sospitar que el parlament invocava poders d'emergència davant les manifestacions per dificultats econòmiques i l'augment dels casos Covid-19. La UE ha demanat a Tunísia que respecti la seva constitució i l'estat de dret . 

Seguir llegint

EU

De tornada a l'escola, la mirada del reporter de la UE sobre la setmana que ve

publicat

on

Per a aquells de vosaltres que hàgiu aconseguit fugir per fer unes vacances d’estiu reparadores, ben fet, ho necessitareu. El següent trimestre serà (un altre) ocupat. 

Molta legislació ha començat el seu viatge legislatiu a través de la complexa màquina de presa de decisions de la UE, amb moltes propostes molt carnoses en camí de ser tallades a trossos, tallades a daus i especiades, i finalment llançades a la paella del comitè de conciliació que serà presentada a les cinc de la matinada per un polític amb els ulls obscurs com a triomf de la Presidència guanyada amb força. Entre les novetats hi ha les propostes climàtiques Digital i “Fit for 55”. Les propostes climàtiques prometen ser especialment contundents, ja que ja s'ha acordat la "Llei climàtica" que fixa els compromisos de carboni; trobar un equilibri final entre les propostes requerirà un comerç de cavalls d’una escala fins ara desconeguda.

El cinturó de Brussel·les va estar força inactiu a l’agost fins que els fets catastròfics de l’Afganistan van portar 20 anys d’intervenció occidental a una sortida menys que triomfant, plena de pànic i inglesa. L'Occident es troba en un desgavell desordenat, amb una confiança mínima. La Comissió von der Leyen es va presentar com a "geopolítica", l'administració de Biden va declarar "Amèrica ha tornat!" - i, tanmateix, aquí som. Una cosa que he après és que les coses mai són tan dolentes que no poden empitjorar. El triomf dels talibans i el brutal recordatori que l’ISIS no ha desaparegut ajudaran els qui donen suport als seus ideals en altres llocs. No és una imatge bonica, però Europa i l’Occident en general han de tenir el coratge del seu millor jo que defensa els drets, la democràcia, l’estat de dret i la prosperitat tant a casa com a l’estranger. 

anunci

La setmana vinent els ministres d'Afers Exteriors i de Defensa es reuniran per a consells informals per debatre les conseqüències dels fets recents. La greu inestabilitat més propera al nord d’Àfrica, el Líban i Bielorússia –entre d’altres– i, per descomptat, a l’Afganistan.

Els ministres de Defensa es reuniran per debatre la brúixola estratègica de la UE; l'objectiu és tenir un document complet al novembre; els esdeveniments recents han demostrat que la UE necessita assumir més responsabilitats i accions concertades en matèria de seguretat i defensa.

El dimarts (31 d’agost) hi haurà una reunió extraordinària de ministres de Justícia i Assumptes d’Interior que es reuniran per debatre sobre com tractaran l’inevitable moviment de persones procedents de l’Afganistan, el reassentament a la UE i el suport a aquells països veïns que ja ho han fet. acollit a milions de refugiats que necessitaran més suport financer.

anunci

Estat de dret

És difícil ser un far per a l’estat de dret a l’estranger, si les vostres parts constitueixen alegrement les normes, cosa que em porta a Polònia i Hongria, on l’estat d’estasi s’ha mantingut durant l’estiu.

Von der Leyen va rebutjar els eurodiputats i els experts legals en una carta de cinc pàgines en què es detallava com Hongria havia incomplert sis dels vuit principis de l’estat de dret relacionats amb la despesa del pressupost de la UE i, per tant, hauria de desencadenar la recentment encunyada «condicionalitat de l’estat de dret». mecanisme per evitar l’ús indegut de fons. Von der Leyen va escriure que els eurodiputats no havien aportat proves suficients de les infraccions i que la Comissió "no ha estat cridada adequadament a actuar".

El dia de Polònia el 16 d'agost no va ser un esdeveniment, amb una nova prevaricació per part de la seu central de la Comissió. No es pot evitar pensar que hi ha algú al servei jurídic de la Comissió que tingui la cita de Douglas Adams emmarcada al mur: “M’encanten els terminis. M’encanta el soroll que emprenen quan passen ”.

La Comissió va llançar la llauna pel camí mentre "llegien i analitzaven" la resposta de Polònia. El vicepresident Jourova visitarà Polònia el dilluns (30 d'agost). Els sorolls del ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, no són encoratjadors, ja que fa un tuit recentment que la UE participa en una "guerra híbrida" contra la UE. 

Mentrestant, Eslovènia continua frenant la designació de fiscals a la Fiscalia Europea, amb el primer ministre eslovè Jansa bloquejant les candidatures.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències