Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Geòrgia i Moldàvia s'apropen més a les relacions polítiques i comercials amb la UE

COMPARTIR:

publicat

on

2667_2fc7e299fa32d6ff40e53351abf5f662A la cimera de l'Associació Oriental de Vilnius el 29 de novembre, la UE va rubricar Acords d'associació amb Geòrgia i la República de Moldàvia, incloses les disposicions que estableixen zones de lliure comerç profundes i completes (DCFTA). Els acords d'associació reforçaran encara més les relacions polítiques, econòmiques i comercials entre les parts. Representen una manera concreta d’aprofitar les dinàmiques positives entre la UE i els dos països.

Com hem arribat fins aquí?

Les negociacions sobre els acords d'associació van començar amb la República de Moldàvia i Geòrgia el gener i el juliol de 2010, respectivament, i es van concloure a mitjan 2013. Això va obrir el camí al tancament oficial del procés de negociació amb la cerimònia de rubricació avui a Vílnius.

Les negociacions no van ser un exercici autònom: l'assistència de la UE a Geòrgia i la República de Moldàvia està relacionada amb l'agenda de reformes a mesura que es desprèn del resultat de les negociacions.

De què tracten els acords d'associació?

Els acords d'associació se centren en el suport a les reformes bàsiques, la democràcia i els drets humans, la recuperació econòmica, la governança, la cooperació sectorial i la liberalització de gran abast del comerç de Geòrgia i la República de Moldàvia amb la UE.

Els Acords promouran igualment els intercanvis de persones a persones mitjançant activitats relacionades, per exemple, amb l'educació, el turisme i la cultura. La societat civil participarà en la implementació dels acords.

anunci

Objectius principals dels acords d'associació

Els acords d’associació pretenen accelerar l’aprofundiment de les relacions polítiques i econòmiques entre els països socis i la UE. Els acords també constitueixen una agenda de reformes per als països socis, basada en un ampli programa d'aproximació de la legislació dels països socis a les normes i normes de la UE.

Més concretament, els acords d’associació se centraran en promoure un acostament gradual entre la UE i els països socis sobre la base de valors comuns, enfortint el diàleg polític, fomentant i preservant la pau i l’estabilitat, fomentant la cooperació en la resolució pacífica de conflictes, potenciant la Justícia, la Llibertat i la Cooperació en matèria de seguretat i promoció d’un desenvolupament sostenible i d’un multilateralisme eficaç.

A més, els acords d’associació preveuen la cooperació en més de 25 sectors diferents, inclosos el medi ambient, l’agricultura, el turisme, l’energia, el transport, la política de consumidors, l’educació, les petites i mitjanes empreses, la formació i la joventut, així com la cultura. Geòrgia i Moldàvia es beneficiaran de l'assistència financera de la UE a través dels mecanismes i instruments de finançament existents per assolir els objectius de l'acord d'associació.

Quines són les disposicions comercials de l'Acord d'associació?

Les àrees de lliure comerç profund i complet (DCFTA) cobreixen el comerç de mercaderies, incloses les reduccions aranzelàries, les normes d’origen, la facilitació dels procediments duaners, juntament amb les disposicions contra el frau i els instruments de defensa del comerç. Aquestes normes pretenen garantir que el comerç es liberalitzi en la mesura del possible, però preveuen les precaucions necessàries per garantir que només els béns elegibles puguin obtenir el tractament preferent. Es preveu un procediment bilateral de resolució de conflictes per resoldre els problemes de manera ràpida.

Eliminar progressivament les tarifes duaneres existents i les barreres reguladores augmentarà la varietat i la qualitat dels productes i serveis. La competència derivada de la liberalització de l'accés al mercat fomentarà l'especialització, reduint els costos i generant innovació. Els millors productes i serveis milloraran el nivell de vida general.

El DCFTA també aborda altres elements dissenyats per als països de l'Associació Oriental. Aquests inclouen disciplines reguladores que tenen com a objectiu garantir un marc de política estable i orientat al creixement que afavoreixi la competitivitat. Inclou disposicions sobre competència i transparència, protecció dels drets de propietat intel·lectual, adaptació de la legislació nacional a l’acquis de la UE en les àrees de serveis seleccionades i en la contractació pública.

A més, Geòrgia i Moldàvia s’esforcen per apropar la seva legislació a la de la UE per modernitzar la seva capacitat d’exportació de béns agrícoles i industrials, així com per millorar la seguretat dels consumidors. Són una preocupació notable les normes sanitàries i fitosanitàries. El seu objectiu és crear un entorn de seguretat alimentària similar al de la UE, que li permeti exportar productes d'origen animal a la UE i adaptarà diverses lleis relatives als béns industrials, centrant-se en aspectes de seguretat nacional i protecció dels consumidors.

L’aproximació normativa a l’acquis de la UE crearà un clima empresarial més favorable, atraurà inversors i reforçarà la competitivitat de les empreses dels socis de l’Associació Oriental, tot garantint alts nivells de protecció social, ambiental i de consumidors. Proporcionarà normes de governança, especialment per a les pimes, que són més vulnerables.

Què volem aconseguir en el comerç?

Els DCFTA formen part dels respectius acords d'associació, que tenen l'objectiu general d'aprofundir significativament en la integració econòmica i d'associació política de la UE amb aquests països socis orientals.

Els DCFTA són acords de nova generació, que reflecteixen les relacions privilegiades de la UE i l’augment del comerç amb Geòrgia i Moldàvia. Els DCFTA van molt més enllà de les formes clàssiques d’integració econòmica, oferint no només millors oportunitats comercials i d’inversió, sinó també assistència en reformes relacionades amb el comerç amb l’objectiu de contribuir a la recuperació econòmica i al creixement i a una millor integració de les economies del soci oriental amb el món. mercats.

Els DCFTA com a part dels acords d'associació amb Geòrgia i Moldàvia constitueixen, després de la iniciativa de l'associació oriental, un important instrument de suport europeu als veïns orientals, que ofereix un camí cap a la prosperitat futura de Geòrgia i Moldàvia.

Quin és l'impacte econòmic esperat?

An estudi independent prediu que el DCFTA augmentarà les exportacions de Geòrgia a la UE un 12% i les importacions un 7.5%. El PIB de Geòrgia podria augmentar un 4.3% o 292 milions d’euros a llarg termini, sempre que s’implementés el DCFTA i es mantinguessin els seus efectes.

Per a Moldàvia, s’estima que la variació dels ingressos nacionals rondarà els 142 milions d’euros, és a dir, el 5.4% del PIB del país, mentre que s’espera que les seves exportacions i importacions augmentin en relació amb la UE fins al 16% i el 8% respectivament, impulsant un augment dels salaris i oferint millors preus als consumidors.

Quan seran operatius els acords?

La rubrica dels acords d’associació se seguirà amb la signatura l’any vinent. Les parts també han confirmat les seves intencions d’aplicar els acords el més aviat possible. Després dels passos procedimentals estàndard, inclosa l’aprovació pel Consell i el Parlament Europeu, pot trigar uns quants mesos a fer-se efectiu l’acord.

Més informació

Text de l'acord amb Geòrgia

Text de l'acord amb Moldàvia

Relacions UE-Geòrgia

Relacions UE-República de Moldàvia

Relacions comercials de la UE amb els països del sud del Caucas

Relacions comercials de la UE amb Moldàvia

Cimera del barri oriental a Vílnius

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències