Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

La lluita contra l'evasió i elusió: Un any de progrés

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

0 ,, 15725241_303,00Per què s'ha convertit la lluita contra la Comissió de frau fiscal i l'evasió és una prioritat?

Cada any es perden milers de milions de dòlars públics a la UE a causa de l'evasió d'impostos i l'evasió d'impostos. Com a conseqüència d'això, els estats membres pateixen greus pèrdues d'ingressos, a més d'afectar l'eficàcia dels seus sistemes fiscals. Les empreses es troben en desavantatge competitiu en comparació amb els seus homòlegs que es dediquen a plans d'agressió fiscal i d'evitar impostos. I els ciutadans honesos tenen una càrrega més pesada, en termes de pujades fiscals i retallades de despeses, per compensar els impostos no pagats dels evasors. Lluitar contra l'evasió d'impostos és, per tant, essencial per a una fiscalització més justa i més eficient.

La naturalesa transfronterera de l'evasió i evasió fiscals, juntament amb les preocupacions dels estats membres per mantenir la competitivitat, fan que sigui molt difícil que les mesures purament nacionals tinguin l'efecte desitjat. L'evasió fiscal és un problema amb múltiples facetes que requereix un enfocament multidisciplinar, a nivell nacional, comunitari i internacional.

anunci

Els estats membres han de cooperar estretament si volen augmentar l’equitat dels seus sistemes tributaris, garantir els ingressos fiscals molt necessaris i ajudar a millorar el bon funcionament del mercat únic. A més, la "fortalesa en nombre" de la UE que actua com a bloc unit ajuda a donar més pes a la consecució de progressos més ràpids i ambiciosos a nivell internacional en l'àmbit del bon govern fiscal.

Quins progressos s'han realitzat en la lluita contra l'evasió i elusió fiscal a la UE durant l'últim any?

Al desembre de 2012, la Comissió va presentar un pla d'acció per abordar millor l'evasió i l'elusió fiscal corporativa (IP / 12 / 1325). Aquest pla d'acció ha marcat l'inici del que s'ha convertit en una campanya molt intensa de la UE per lluitar millor aquests problemes. Va ser aprovat pel Consell Europeu al maig, on els líders de la UE van demanar mesures efectives que s'han de prendre per combatre l'evasió i l'elusió.

anunci

En els mesos 12 ja que el pla d'acció va ser presentat, s'ha produït un notable progrés en aquest àmbit a nivell europeu, i un nombre important de noves iniciatives han estat presentades per la Comissió. Entre les accions dutes a terme en 2013 van ser:

 1. L'ampliació de l'intercanvi automàtic d'informació àmpliament dins de la UE

Al juny, la Comissió va proposar l'ampliació de l'intercanvi automàtic d'informació entre les administracions fiscals de la UE, de totes les formes d'una balança d'ingressos financers i el compte (IP / 13 / 530). D'aquesta manera, la UE té el sistema més complet d'intercanvi automàtic d'informació al món. També vetllarà perquè la UE estigui ben situada per implementar la nova norma mundial (veure més avall) de manera ràpida i amb una mínima interrupció per a les empreses. La proposta podria ser acordada pels estats membres en la primera meitat de 2014.

 1. Premeu regles de l'impost de societats de la UE contra la planificació fiscal agressiva

Al novembre, la Comissió va proposar mesures per tancar les llacunes en el matrius i filials i abordar els desajustos nacionals. Això tancarà oportunitats per a un tipus particular d'evasió fiscal de les empreses (IP / 13 / 1149). La proposta ha de ser discutida i, possiblement, acordat pels ministres de Finances de la Unió Europea sota la Presidència grega.

 1. La negociació amb els països veïns d'una major transparència

La Comissió va rebre un mandat per negociar acords fiscals més forts amb Suïssa, Andorra, Mònaco, San Marino i Liechtenstein (MEMO / 12 / 353) al maig. Comissari Šemeta va visitar immediatament tots els països 5, per donar impuls polític a les converses i subratllar que la UE estava buscant negociacions ràpides i ambicioses. Les negociacions formals han començat amb els 4 països més petits i començaran amb Suïssa quant es disposa del seu propi mandat de negociació (que s'espera abans del final de l'any).

 1. L'establiment d'una Plataforma de l'Impost sobre Bon Govern

La Comissió va establir una Plataforma de l'Impost sobre Bon Govern per discutir les millors maneres de lluitar contra l'evasió i l'elusió fiscal i supervisar els progressos en aquest camp tant a nivell comunitari com nacional (IP / 13 / 351). La Plataforma ja ha començat a treballar sobre la millor manera d’aplicar les recomanacions de la Comissió sobre planificació fiscal agressiva i sobre com tractar els paradisos fiscals. El seu programa de treball també inclou diverses altres àrees d’atenció, incloent un Codi de contribuents de la UE, maneres d’augmentar la transparència de les multinacionals i analitzar els efectes de la política fiscal de la UE sobre els països en desenvolupament.

 1. Llançar el debat sobre tributació Digital

La Comissió va establir un Grup d'alt nivell en matèria de tributació de l'Economia Digital, presidida per l'ex ministre de Finances portuguès Vitor Gaspar. Es reunirà per primera vegada en 12 Desembre (IP / 13 / 983). evasió fiscal corporativa és un problema especialment greu en el sector digital. El grup analitzarà els reptes particulars a la tributació digital i proposar solucions a la primera meitat de 2014 per assegurar que el sector digital paga la seva part justa d'impostos, sense crear obstacles fiscals a aquest sector a favor del creixement.

 1. Acordar nous instruments per combatre millor el frau de l'IVA

Al juny, els Estats membres van acordar per unanimitat en un conjunt de mesures per controlar millor el frau de l'IVA combat. El mecanisme de reacció ràpida i mecanisme d'inversió permetrà als Estats membres una reacció més ràpida i eficaç al frau de l'IVA a gran escala, el que redueix les pèrdues substancials per a les finances públiques. Aquests nous instruments estaran llestos per al seu ús des 2014 (IP / 12 / 868).

 1. Proposant nova forma normal de l'IVA per millorar el compliment tributari

A l'octubre, la Comissió va proposar un formulari simplificat i d'IVA per al seu ús per part de les empreses a tot Europa. A més de flexibilitzar la vida de les empreses, aquest formulari estàndard ajudarà a millorar el compliment de l'impost mitjançant la simplificació del procediment perquè les empreses declarin l'IVA que deuen (IP / 13 / 988). I un major compliment implica majors ingressos per als pressupostos nacionals.

 1. Publicació d'un nou informe sobre la bretxa de l'IVA a la UE

La Comissió va publicar un estudi sobre la bretxa de l'IVA a la UE, que ascendeix a mil milions de € en 193 2011. Abans d'aquest estudi, les estimacions més recents de la bretxa de l'IVA es remuntaven a 2006. Les noves xifres ajuden a entendre millor les tendències recents a la UE, a una millor forma i dirigir les mesures de política per millorar el compliment de l'IVA (MEMO / 13 / 800).

 1. Evitar la competència fiscal perjudicial

La Comissió ha seguit examinant i controlant les ajudes estatals concedides mitjançant mesures fiscals a les empreses. També ha recolzat el treball del Grup de Codi de conducta contra la competència fiscal nociva, aportant anàlisis detallades de molts règims fiscals nacionals per a la seva consideració pel Grup del Codi.

 1. Presentar més transparència corporativa

La nova Directiva de Comptabilitat introdueix una obligació per a les grans empreses extractives i madereres d'informar periòdicament els pagaments que realitzen als governs, i també en funció del projecte. Els impostos que s'apliquen es troben entre els pagaments que s'han de comunicar. Les Directives de requisits de capital revisades (CRDIV) milloren la transparència en les activitats dels bancs i fons d'inversió en diferents països, especialment quant a beneficis, impostos i subvencions en diferents jurisdiccions (MEMO / 13 / 690). S'espera que l'aplicació de les conclusions del Consell Europeu de maig s'ha d'assegurar que totes les grans empreses i grups fan públic el que paguen en impostos i en quin país, ja que els bancs ara han de fer. Finalment, la proposta de la Comissió de revisar la legislació contra el rentat de diners inclou una referència específica als delictes fiscals (IP / 13 / 87).

El treball actiu a nivell de la UE també es va reflectir en el paper actiu que la UE va exercir en empènyer cap endavant les discussions internacionals per millorar el bon govern imposat a tot el món (vegeu més endavant).

On hi ha espai per a una major acció en aquesta etapa en la lluita contra l'evasió i l'elusió fiscal a la UE?

En primer lloc, es necessita un acord sobre la Directiva sobre fiscalitat de l'estalvi (MEMO / 12 / 353) Abans del final de 2013, segons el sol·licitat pel Consell Europeu al maig. Això és crucial per acabar amb les llacunes en la Directiva sobre l'estalvi, i assegurar-se que pot seguir treballant així. Un marc comunitari per a l'intercanvi d'informació automàtica també donarà als bancs una major seguretat jurídica i claredat sobre les obligacions d'informació.

El progrés en la Base Tributària Corporativa Consolidada Comú (CCCTB) també és molt important per afrontar millor l'evasió fiscal de les empreses (IP / 11 / 319). A més de reduir substancialment les càrregues administratives per a les empreses, el CCCTB té el potencial d’eliminar moltes oportunitats per obtenir beneficis per part de les empreses multinacionals. Això es reconeix en el pla d’acció de l’OCDE contra l’erosió de la base i el canvi de beneficis (BEPS), i l’acord sobre el CCCTB asseguraria que la UE sigui l’establiment estàndard en aquesta àrea.

Tal com es va afirmar al pla d'acció de l'any passat, la Comissió animaria els estats membres a fer un millor ús del Codi de conducta en matèria de tributació empresarial. Aquesta pot ser una eina molt eficaç per identificar i eliminar els règims fiscals nocius a la UE. Actualment, la Comissió està estudiant maneres de reforçar el Codi, per exemple ampliant-ne l’abast o modificant els criteris del Codi.

A més, els Estats membres han estat cridats a intensificar els esforços a nivell nacional per fer front a l'evasió i elusió. recomanacions específiques per a cada país se'ls va donar als estats membres 13 per millorar el compliment fiscal a nivell nacional. I l'Enquesta Anual sobre el Creixement 2013 va tornar a demanar a tots els governs a intensificar les seves campanyes nacionals contra l'evasió d'impostos, i enfortir la seva acció coordinada per fer front a la planificació fiscal i els paradisos fiscals agressives.

Mentrestant, la Comissió continua treballant en les accions a mitjà i llarg termini establertes en el pla d'acció contra l'evasió fiscal l'any passat. Aquests inclouen un codi dels contribuents, un número d’identificació fiscal de la UE i possiblement sancions comunes a tota la UE per delictes fiscals.

Què s'ha aconseguit a nivell internacional per millorar la lluita contra l'evasió i l'evasió, i quina ha estat la contribució de la UE a això?

El setembre de 2013, els líders del G20 van acordar mesures concretes per combatre millor l'evasió fiscal i l'evasió fiscal de les empreses a tot el món. En primer lloc, van confirmar el pas cap a una major transparència fiscal internacional, acordant que l'intercanvi automàtic d'informació hauria de ser el nou estàndard global de cooperació entre administracions tributàries. En segon lloc, van aprovar el pla d’acció BEPS de l’OCDE per frenar l’evasió fiscal de les empreses a tot el món. Aquestes mesures confirmen una important millora en la fiscalitat internacional, que la farà més justa, eficaç i millor equipada per a l’economia del segle XXI. Amb el compromís polític adquirit, ara es posa el focus en la implementació d’aquests canvis.

En relació amb l'intercanvi automàtic d'informació, la UE s'ha basat en la seva pròpia experiència i coneixements en aquest àmbit per a contribuir activament al desenvolupament de la nova norma mundial. En particular, la Comissió ha tractat d'assegurar que l'estàndard global té en compte els acords d'intercanvi d'informació automàtica de la UE existents i és compatible amb la legislació de la UE (per exemple, protecció de dades), per tal d'evitar dificultats innecessàries per a les empreses. L'últim esborrany de la norma global sembla complir almenys la majoria de les necessitats de la UE i l'OCDE té la intenció de presentar la versió final dels ministres de Finances G20 al febrer d'acord.

Mentrestant, el pla d’acció BEPS complementa les mesures de la UE per fer front a una planificació fiscal agressiva, alhora que aborda qüestions que només es poden tractar eficaçment a nivell internacional. El pla d’acció BEPS estableix 15 accions específiques per reajustar els estàndards fiscals internacionals de manera que s’adaptin millor a l’economia global canviant. Durant el pròxim any, es desenvoluparan noves normes i normes en àmbits com l’establiment permanent, els preus de transferència i la fiscalitat digital. L’objectiu és protegir l’equitat i la integritat dels sistemes fiscals i dotar millor els governs de la seva manera de limitar l’evasió fiscal de les empreses. La UE ja té una valuosa experiència en diversos àmbits coberts per BEPS, com ara els preus de transferència i la lluita contra els desajustaments híbrids. I el treball del grup d’experts de la Comissió sobre fiscalitat digital proporcionarà aportacions per al grup de treball digital de l’OCDE. Amb aquesta aportació i experiència a oferir, la UE pot continuar jugant un paper central en el treball per implementar BEPS, sobretot si es manté una posició forta i coordinada entre tots els estats membres.

Crim

El mercat europeu de cocaïna: més competitiu i més violent

publicat

on

Més violent, divers i competitiu: aquestes són les principals característiques del comerç de cocaïna a Europa. El nou Informe d’informes sobre la cocaïna, llançat avui (8 de setembre) per Europol i UNODC, esbossa la nova dinàmica del mercat de la cocaïna, que representa una clara amenaça per a la seguretat europea i mundial. L'informe es va llançar com a part del programa de treball de CRIMJUST - Enfortiment de la cooperació en matèria de justícia penal al llarg de les rutes de tràfic de drogues en el marc del Programa Mundial de Fluxos Il·lícits de la Unió Europea.

La fragmentació del panorama criminal als països d'origen ha creat noves oportunitats per a les xarxes criminals europees per rebre un subministrament directe de cocaïna, eliminant els intermediaris. Aquesta nova competència al mercat ha provocat un augment de l'oferta de cocaïna i, en conseqüència, una major violència, una tendència desenvolupada a Avaluació de l’amenaça del delicte greu i organitzat de l’Europol 2021. Les noves xarxes de tràfic han desafiat els monopolis dominants anteriorment en el subministrament majorista de cocaïna als mercats europeus. Per exemple, les xarxes criminals dels Balcans occidentals han establert contactes directes amb els productors i han aconseguit un lloc destacat en el subministrament majorista de cocaïna. 

L'informe posa de manifest la importància de la intervenció en origen, ja que aquest mercat està molt impulsat per la cadena de subministrament. Enfortir la cooperació i augmentar encara més l’intercanvi d’informació entre les autoritats policials augmentarà l’eficàcia de les investigacions i la detecció d’enviaments. L'informe posa de manifest la importància de les investigacions sobre blanqueig de capitals per rastrejar els beneficis il·legals i de la confiscació d'assistències relacionades amb activitats delictives. Aquestes investigacions financeres són el nucli principal de la lluita contra el tràfic de cocaïna, garantint que les activitats delictives no paguen.

anunci

Julia Viedma, cap de departament del Centre Operatiu i d'Anàlisi d'Europol, va dir: "El tràfic de cocaïna és una de les preocupacions clau en matèria de seguretat que ens trobem a la UE ara mateix. Prop del 40% dels grups criminals actius a Europa participen en el tràfic de drogues i el comerç de cocaïna genera beneficis criminals de diversos milions d’euros. Comprendre millor els reptes als quals ens enfrontem ens ajudarà a combatre amb més eficàcia l’amenaça violenta que les xarxes de tràfic de cocaïna representen per a les nostres comunitats ”.  

Chloé Carpentier, cap de la secció d’investigació sobre drogues a la UNODC, va destacar com “és probable que continuïn les dinàmiques actuals de diversificació i proliferació de canals de subministrament de cocaïna, actors criminals i modalitats, si no es controla”.

anunci
Seguir llegint

Corona virus

Sense emmascarar: 23 detinguts per frau de compromís per correu electrònic empresarial COVID-19

publicat

on

Les autoritats de Romania, els Països Baixos i Irlanda han descobert un esquema de frau sofisticat que utilitza correus electrònics compromesos i frau de pagaments anticipats com a part d’una acció coordinada per l’Europol. 

El 10 d'agost, 23 sospitosos van ser detinguts en una sèrie d'atacs realitzats simultàniament als Països Baixos, Romania i Irlanda. En total, es van buscar 34 llocs. Es creu que aquests delinqüents han estafat empreses d’almenys 20 països amb aproximadament un milió d’euros. 

El frau va ser dirigit per un grup de delinqüència organitzada que abans de la pandèmia COVID-19 ja oferia il·legalment altres productes ficticis a la venda en línia, com ara pellets de fusta. L’any passat els delinqüents van canviar el seu modus operandi i van començar a oferir materials de protecció després de l’esclat de la pandèmia COVID-19. 

anunci

Aquest grup criminal, format per nacionals de diferents països africans residents a Europa, va crear adreces de correu electrònic falses i pàgines web similars a les que pertanyen a empreses majoristes legítimes. Fent suplantar aquestes empreses, aquests delinqüents enganyarien les víctimes, principalment empreses europees i asiàtiques, per fer-los comandes i sol·licitar-los els pagaments per endavant per tal d’enviar la mercaderia. 

No obstant això, el lliurament de la mercaderia mai es va produir i la recaptació es va rentar a través de comptes bancaris romanesos controlats pels delinqüents abans de ser retirats als caixers automàtics. 

L’Europol ha donat suport a aquest cas des del seu inici el 2017 mitjançant: 

anunci
 • Reunir els investigadors nacionals de totes les parts que han vist col·laborar estretament amb el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d'Europol per preparar-se per al dia de l'acció;
 • proporcionant anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp, i;
 • desplegant dos dels seus experts en ciberdelinqüència a les incursions als Països Baixos per donar suport a les autoritats holandeses amb el control creuat de la informació recollida en temps real durant l’operació i amb l’obtenció de proves pertinents. 

Eurojust va coordinar la cooperació judicial a la vista dels escorcolls i va donar suport amb l'execució de diversos instruments de cooperació judicial.

Aquesta acció es va dur a terme en el marc del Plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces criminals (EMPACT).

Les següents autoritats policials van participar en aquesta acció:

 • Romania: Policia Nacional (Poliția Română)
 • Holanda: Policia Nacional (Política)
 • Irlanda: Policia Nacional (An Garda Síochána)
 • Europol: Centre Europeu de Cibercriminal (EC3)
   
EMPACT

A 2010, la Unió Europea va crear un cicle de la política de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional greu. El 2017, el Consell de la UE va decidir continuar el cicle de polítiques de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i enfortint la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres, institucions i agències de la UE, així com països i organitzacions que no pertanyen a la UE, inclòs el sector privat, si escau. la ciberdelinqüència és una de les prioritats del cicle de polítiques.

Seguir llegint

Crim

18 detinguts per contraban de més de 490 migrants a través de la ruta dels Balcans

publicat

on

Agents de la policia romanesa (Poliția Română) i de la policia de fronteres (Poliția de Frontieră Română), recolzats per l’Europol, van desmantellar un grup de crims organitzats implicats en el contraban de migrants a través de l’anomenada ruta dels Balcans.

El dia d'acció del 29 de juliol de 2021 va conduir a:

 • 22 escorcolls a casa
 • 18 sospitosos arrestats
 • Confiscació de municions, cotxes de cinc vehicles, telèfons mòbils i 22 € en efectiu

La xarxa criminal, activa des de l’octubre del 2020, estava formada per ciutadans egipcis, iraquians, sirians i romanesos. El grup criminal tenia cèl·lules als països de la ruta dels Balcans des d'on els facilitadors regionals gestionaven el reclutament, l'allotjament i el transport de migrants de Jordània, Iran, Iraq i Síria. Diverses cèl·lules criminals amb seu a Romania van facilitar el pas fronterer des de Bulgària i Sèrbia de grups de migrants i van organitzar l'allotjament temporal a la zona de Bucarest i a l'oest de Romania. Els migrants van ser traslladats a Hongria quan es dirigien a Alemanya com a destinació final. En total, es van interceptar 26 transports il·legals de migrants i es van detectar 490 migrants en un intent de creuar il·legalment la frontera romanesa. Molt ben organitzat, el grup criminal també va participar en altres activitats delictives, com ara el tràfic de drogues, el frau documental i el delicte contra la propietat.

anunci

Fins a 10,000 € per migrant

Els immigrants pagaven entre 4,000 i 10,000 euros segons el segment de tràfic. Per exemple, el preu per facilitar la travessia de Romania a Alemanya era d'entre 4,000 i 5,000 euros. Els migrants, alguns dels quals eren famílies amb nens petits, s’allotjaven en condicions extremadament deficients, sovint sense accés als lavabos ni a l’aigua corrent. Per a les cases segures, els sospitosos llogaven allotjaments o utilitzaven les residències dels membres del grup, situades principalment a les zones del comtat de Călărași, el comtat d'Ialomița i Timișoara. En una de les cases segures, d’uns 60 m2, els sospitosos van amagar 100 persones alhora. Els migrants van ser traslladats en condicions de risc en camions massificats entre mercaderies i en furgonetes amagades en dissimulacions sense ventilació adequada. 

L’Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va proporcionar suport analític. El dia de l'acció, Europol va desplegar un analista a Romania per comprovar la informació operativa de les bases de dades d'Europol en temps real per proporcionar contactes als investigadors sobre el terreny. 

anunci

Mira el vídeo

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències