Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

Primer instrument jurídic de la UE per a la integració dels gitanos ha adoptat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Joana_Vadura2Els 28 estats membres de la Unió Europea s’han compromès avui (9 de desembre) a aplicar un conjunt de recomanacions, proposades per la Comissió Europea, per intensificar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes. La recomanació del Consell va ser adoptada per unanimitat pels ministres reunits al Consell menys de sis mesos després de la proposta de la Comissió (IP / 13 / 607, MEMO / 13 / 610). És el primer instrument legal a nivell comunitari per a la inclusió dels gitanos. Amb l'adopció de la Recomanació, els estats membres es comprometen a prendre mesures específiques per salvar les diferències entre els gitanos i la resta de la població.

“L'acord d'avui és un fort senyal que els estats membres estan disposats a afrontar frontalment la difícil tasca de la integració dels gitanos. Els ministres han pres un compromís unànime per millorar la situació de les comunitats gitanes sobre el terreny ", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE." Les eines clau per a la integració dels gitanos estan ara en mans dels estats membres i és important que les paraules se segueixen amb acció. No dubtarem en recordar als països de la UE els seus compromisos i assegurar-nos que compleixin ".

"L'adopció de la Recomanació és una demostració important del compromís conjunt dels estats membres d'invertir més i més eficaçment en capital humà per millorar les condicions de vida de les persones gitanes a tot Europa", va dir el comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor. "No ens podem permetre el luxe de defraudar-los. Ara és el moment perquè els estats membres assignin un finançament important de la UE durant el període 2014-20, juntament amb diners nacionals, per ajudar les comunitats gitanes a assolir tot el seu potencial i demostrar la voluntat política a tots els nivells per garantir que els diners es gastin bé . "

anunci

L' Recomanació del Consell sobre mesures efectives d'integració dels gitanos als estats membres aprovat avui proporciona orientacions específiques per ajudar els estats membres a enfortir i accelerar els seus esforços. Es recomana que els estats membres prenguin mesures específiques per salvar les diferències entre els gitanos i la resta de la població. Reforça el marc de la UE per a les estratègies nacionals d'integració dels gitanos acordat per tots els estats membres el 2011 (IP / 11 / 789) establint les condicions per a una inclusió efectiva de les persones gitanes als estats membres.

Basat en els informes de la Comissió sobre la situació dels gitanos en els darrers anys, la Recomanació se centra en els quatre àmbits en què els líders de la UE van subscriure objectius comuns per a la integració dels gitanos en el marc de la UE per a les estratègies nacionals d’integració dels gitanos: accés a l’educació, ocupació, atenció sanitària i habitatge. Per posar en marxa les accions específiques, demana als estats membres que destinin no només fons de la UE sinó també nacionals i del tercer sector a la inclusió dels gitanos, un factor clau identificat per la Comissió en la seva avaluació de les estratègies nacionals dels estats membres l’any passat (IP / 12 / 499).

A més, dóna orientació als estats membres sobre polítiques transversals per a la integració dels gitanos, com ara garantir que les estratègies siguin locals, fer complir les normes antidiscriminació, seguir un enfocament d’inversió social, protegir els nens i les dones gitanes i fer front a la pobresa.

anunci

Propers passos

Tot i que la Recomanació no és legalment vinculant, ara s’espera que els estats membres posin en pràctica mesures concretes per marcar la diferència sobre el terreny per als gitanos. Un informe de progrés de la Comissió al juny va mostrar que els estats membres han de fer millor en la implementació de les seves estratègies nacionals d'integració de gitanos en virtut de la Marc de la UE per a estratègies nacionals d'integració de gitanos (Vegeu fitxes informatives país per país). La Comissió tornarà a informar dels avenços assolits pels estats membres a la primavera del 2014.

Tot i que formalment el Parlament Europeu no està obligat a votar sobre aquest tema, també ha donat suport a la Recomanació del Consell, després de la votació del 5 de desembre del Comitè de Llibertats Civils (LIBE). El Comitè va aprovar un projecte de resolució sobre els avenços en la implementació d’estratègies nacionals d’integració dels gitanos que subratllava el paper de les autoritats locals i regionals en el desenvolupament i la implementació de les polítiques gitanes, així com la importància d’assignar recursos financers adequats a les polítiques d’inclusió dels gitanos. Es preveu que la resolució sigui aprovada pel Parlament Europeu en sessió plenària a principis de 2014.

La Comissió, per la seva banda, continuarà avaluant els avenços en els seus propis informes anuals sobre progrés dels gitanos cada primavera. Els descobriments també alimentaran el procés del semestre europeu per a la coordinació de polítiques econòmiques. En l'exercici de maig de 2013, basat en la proposta de la Comissió, el Consell va emetre recomanacions específiques per país (RSC) per a cinc estats membres del semestre europeu sobre qüestions relacionades amb els gitanos (Bulgària, República Txeca, Hongria, Romania, Eslovàquia). Aquestes recomanacions específiques per país van demanar als cinc estats membres que asseguressin la implementació de les seves estratègies nacionals d'integració dels gitanos i que incorporessin les mesures específiques dels gitanos a les polítiques horitzontals pertinents. El cicle anual del semestre europeu garanteix que la integració dels gitanos romangui ferma i contínua a l’agenda de la UE.

Per tenir resultats tangibles i sostenibles sobre el terreny, s’haurien d’assegurar les assignacions pressupostàries dels recursos nacionals i de la UE a partir del 2014. Els Fons Estructurals de la UE, en particular el Fons Social Europeu, seguiran sent una important palanca financera per donar suport a la inclusió dels gitanos. Per al proper període financer, la Comissió ha proposat que la integració de comunitats marginades, com ara els gitanos, ha de ser una prioritat específica d’inversió. En relació amb això, es va proposar una condicionalitat ex ante dedicada per assegurar que el suport de la UE formi part d’una estratègia integral d’inclusió dels gitanos. Per garantir els recursos financers adequats, els estats membres han de destinar almenys el 20% de la seva assignació del Fons Social Europeu a la inclusió social.

Fons

La integració dels gitanos no és només un deure moral, sinó en interès dels estats membres, especialment per a aquells amb una gran minoria gitana. Els gitanos representen una proporció significativa i creixent de la població en edat escolar i de la plantilla futura. Les polítiques d’activació laboral eficients i els serveis de suport individualitzats i accessibles per als demandants d’ocupació gitanos són crucials per permetre als gitanos realitzar el seu capital humà i participar de manera activa i igual en l’economia i la societat.

En el seu informe de 2013, la Comissió Europea va demanar als estats membres que implementessin les seves estratègies nacionals per millorar la integració econòmica i social dels gitanos a Europa. Els estats membres van desenvolupar aquests plans en resposta al Marc de la UE de la Comissió per a les estratègies nacionals d'integració dels gitanos, adoptat el 5 d'abril de 2011 (vegeu IP / 11 / 400, MEMO / 11 / 216) que va ser aprovada pels líders de la UE el juny de 2011 (IP / 11 / 789).

Els fons estructurals de la UE estan disponibles per als estats membres per finançar projectes d’integració social, inclosa la millora de la integració dels gitanos en camps com l’educació, l’ocupació, l’habitatge i la salut. Al voltant de 26.5 milions d’euros es van posar a disposició dels projectes d’inclusió social en conjunt durant el període 2007-2013. Els estats membres són els responsables de gestionar aquests fons, inclosa la selecció de projectes específics. Gran part del finançament es destina a projectes dirigits a grups socialment exclosos de manera més general i no necessàriament només es destina a les comunitats gitanes. Per tal de garantir projectes més efectius i dirigits, la Comissió ha demanat als estats membres que establissin punts de contacte nacionals per ajudar a planificar l’ús de fons per als gitanos als estats membres, implicant també les autoritats locals i regionals.

Més informació

La proposta de la Comissió de recomanació del Consell

L'informe de progrés de la Comissió 2013

Comissió Europea - Roma

Pàgina d'inici de la vicepresidenta Viviane Reding

Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU

Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Web de László Andor

Seguiu László Andor a Twitter

Subscriu-te al correu electrònic gratuït de la Comissió Europea: butlletí sobre ocupació, afers socials i inclusió

Economia

Reduir l’atur: s’expliquen les polítiques de la UE

publicat

on

Després de l’augment constant de l’atur a la UE des del 2013, la pandèmia COVID-19 va provocar un augment el 2020. Esbrineu com funciona la UE per reduir l’atur i combatre la pobresa.

Tot i que les condicions del mercat de treball de la UE i els drets dels treballadors han millorat significativament en els darrers anys, la lluita contra l 'atur i les conseqüències de la malaltia Crisi COVID segueixen sent reptes per a la Unió Europea, tot i que treballen per aconseguir llocs de treball de qualitat i Europa socialment inclusiva.

Per saber més sobre com protegeix la UE els llocs de treball i els treballadors afectats per la pandèmia del coronavirus.

S'han fet esforços en diversos àmbits, com ara ajudar els joves a entrar al mercat laboral, combatre l'atur de llarga durada, millorar les competències i facilitar la mobilitat dels treballadors a la UE.

taxa d'atur de la UE

A l'abril 2021, el taxa d’atur a la zona euro va ser del 8%, des del 8.1% del març del 2021 i del 7.3% a l’abril del 2020.

anunci

Competències de la UE contra els estats membres

Els països de la UE segueixen sent principalment responsables de les polítiques laborals i socials. Tanmateix, la UE complementa i coordina les accions dels estats membres i fomenta l'intercanvi de bones pràctiques.

D'acord amb article nou del Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea, la UE hauria de considerar l'objectiu d'un alt nivell d'ocupació a l'hora de definir i aplicar totes les seves polítiques i activitats.

anunci

Estratègia europea d'ocupació 

El 1997 els països de la UE van establir un conjunt d'objectius i objectius comuns per a la política d'ocupació per combatre l'atur i crear més llocs de treball i millors a la UE. Aquesta política també es coneix com a Estratègia europea d'ocupació (EES).

La Comissió Europea supervisa i implementa l’estratègia a través de l’equip semestre europeu, un cicle anual de coordinació de les polítiques econòmiques i laborals a nivell de la UE.

La situació social i laboral a Europa es valora en el context del semestre de la UE i es basa en el Directrius sobre ocupació, prioritats i objectius comuns per a les polítiques nacionals d’ocupació. Per ajudar els països de la UE a avançar, la Comissió emet recomanacions específiques pel país, basades en el seu progrés cap a cada objectiu.

Com es finança

L' Fons Social Europeu (FSE) és el principal instrument d’Europa per garantir oportunitats de treball més justes per a tots els que viuen a la UE: els treballadors, els joves i tots els que busquen feina.

El Parlament Europeu va proposar augmentar el finançament a el pressupost de la UE per al 2021-2027. La nova versió del fons, coneguda com a Fons Social Europeu Plus (FSE +), amb un pressupost de 88 milions d’euros, se centra en l’educació, la formació i l’aprenentatge permanent, així com l’accés igualitari a una ocupació de qualitat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa.

El Programa d'Ocupació i Innovació Social (EaSI) té com a objectiu ajudar a modernitzar les polítiques laborals i socials, millorar l'accés al finançament a empreses socials o persones vulnerables que desitgin crear una microempresa i promoure la mobilitat laboral a través de Xarxa EURES. La European Jobs Network facilita la mobilitat proporcionant informació als empresaris i als sol·licitants d'ocupació i també disposa d'una base de dades de llocs de treball i aplicacions a tot Europa.

L' Fons d'Adaptació a la Globalització Europea (EGF) dóna suport als treballadors que perden la feina a causa de la globalització, ja que les empreses poden tancar o traslladar la seva producció a països que no pertanyen a la UE, o la crisi econòmica i financera, a la recerca de nous treballs o la creació de negocis propis.

L' Fons d'Ajuda Europea per als més desfavorits (FEAD) dóna suport a les iniciatives dels estats membres per proporcionar aliments, assistència material bàsica i activitats d’inclusió social als més desfavorits.

La versió actualitzada del Fons Social Europeu Plus combina diversos fons i programes existents (FSE, EaSI, FEAD, la Iniciativa d’Ocupació Juvenil), agrupant els seus recursos i proporcionant un suport més integrat i dirigit als ciutadans.

Lluitar contra l'atur juvenil

Entre les mesures de la UE per combatret la desocupació juvenil és el garantia juvenil, un compromís dels estats membres de garantir que tots els joves menors de 10 anys de 30 rebin una oferta de feina, educació continuada, aprenentatge o pràctiques de bona qualitat en un termini de quatre mesos després d'haver estat aturat o abandonar l'educació formal. La implementació de la garantia juvenil compta amb el suport de la inversió de la UE a través de la Iniciativa per a l’ocupació juvenil.

L' Cos de Solidaritat Europea permet als joves ser voluntaris i treballar en projectes relacionats amb la solidaritat a tot Europa. El La vostra primera plataforma de treball EURES Ajuda als joves amb edat 18 a 35 i estan interessats a obtenir experiència professional a l'estranger, a trobar pràctiques, pràctiques o aprenentatge.

Habilitats correctes, feina adequada

Mitjançant la promoció i la millora de l’adquisició d’habilitats, la qual cosa fa que les qualificacions siguin més comparables i que proporcioni informació sobre les demandes d’habilitats i llocs de treball, la UE dóna suport a les persones a la recerca de llocs de treball de qualitat i amb millors decisions professionals.

L' Nova agenda de competències per a Europa, llançat a 2016, consisteix en mesures 10 per fer que la formació i el suport adequats estiguin a l'abast de la gent i revisar una sèrie d'eines existents, com el format europass de CV europeu).

Repte d'atur de llarga durada

L'atur de llarga durada, quan la gent està a l'atur durant més d'un mes, és una de les causes de la pobresa persistent. Es manté molt alt en alguns països de la UE i segueix representant gairebé 50% de la desocupació total.

Per integrar millor els desocupats de llarga durada al mercat laboral, es van adoptar els països de la UE recomanacions: fomenten el registre d’aturats de llarga durada amb un servei d’ocupació, una avaluació en profunditat individual per identificar les seves necessitats, així com un pla a mida per tornar-los a la feina (un acord d’inserció laboral). Estaria disponible per a tots els aturats durant 18 mesos o més.

L’absència laboral a llarg termini sovint provoca l’atur i els treballadors que abandonen el mercat laboral de manera permanent. Per retenir i reintegrar els treballadors al lloc de treball que pateixen lesions o problemes de salut crònics, a 2018, el Parlament Europeu va formular un conjunt de mesures perquè els estats membres treballin, com fer que els llocs de treball siguin més adaptables a través de programes de desenvolupament d’habilitats, assegurant unes condicions de treball flexibles i donant suport als treballadors (incloent coaching, accés a un psicòleg o terapeuta).

Promoure la mobilitat dels treballadors

Facilitar que la gent pugui treballar en un altre país pot ajudar a combatre l’atur. La UE disposa d'un conjunt de regles comunes per protegir les persones drets socials relacionats amb l’atur, la malaltia, la maternitat / paternitat, les prestacions familiars, etc., quan es mouen a Europa. Normes sobre el desplaçament de treballadors establir el principi de la mateixa remuneració pel mateix treball al mateix lloc de treball.

Per saber més sobre què fa la UE sobre l'impacte de la globalització en l'ocupació.

Més informació sobre les polítiques socials de la UE

Per saber més 

Seguir llegint

Economia

L’escassetat de mà d’obra a Hongria fa que el govern busqui treballadors a l’estranger

publicat

on

El govern generalment reticent a immigrants a Budapest està buscant estrangers per ajudar amb l'escassetat de mà d'obra, escriu Cristian Gherasim, corresponsal de Bucarest.

El ministre d'exteriors hongarès va dir que es permetrà a les empreses contractar mà d'obra qualificada de països no pertanyents a la UE. Peter Szijjarto, el ministre d'Afers Exteriors, va recolzar la decisió dient que això ajudaria a assolir l'objectiu de creixement d'Hongria del 5.5% per a aquest any.

Per exemple, un sector afectat per l’escassetat de mà d’obra és la indústria de l’hostaleria a Hongria, que recentment ha expressat fortes preocupacions per la manca de cuiners i personal de neteja. Tamás Flesch, cap de l'Associació d'Hostaleria i Restauració d'Hongarès, va dir durant una entrevista que els propietaris d'hotels de Budapest s'esforcen per assegurar la força de treball tan necessària, oferint l'exemple del gerent d'hotels que necessita netejar les habitacions.

anunci

Molts altres països de l'Europa central i oriental han estat lluitant amb l'escassetat de mà d'obra enmig d'una recuperació econòmica més ràpida de l'esperada després de les restriccions de la pandèmia.

El govern de Budapest s'ha mostrat reticent a obrir les seves portes fins ara als estrangers enmig de les polítiques antiimmigrants del primer ministre Viktor Orban que han provocat freqüents enfrontaments amb la Unió Europea.

Un altre sector on es fa palesa la manca de mà d'obra hongaresa és l'agricultura. Els agricultors hongaresos lluiten per trobar prou treballadors per collir les seves fruites i verdures, amb només deu anys de destrucció de mercaderies per valor de més de 190 milions d’euros.

anunci

Els experts creuen que la millor manera d’atraure la gent a treballar a les granges és augmentar els salaris. Creuen que la indústria necessitarà almenys una dècada per recuperar-se de les pèrdues de llocs de treball i reorientar-se cap a una nova forma de fer negocis.

I probablement el sector més sorprenent afectat per l'escassetat de mà d'obra a Hongria és el comerç al detall en línia. La crisi laboral restringeix el comerç electrònic, i moltes botigues en línia es veuen obligades a suspendre la publicitat en línia perquè no poden fer front a una demanda més elevada. Kristof Gal, fundador de Klikkmarketing, una empresa de màrqueting en línia amb seu a Budapest, calcula que entre un 30 i un 40% de les botigues en línia es podria veure afectat per aquest problema.

Szijjarto va dir que la nova legislació, inclosa la dels treballadors temporals, té com a objectiu "ajudar a reiniciar ràpidament l'economia i ser la més ràpida a reiniciar-se a Europa".

Com que l'economia hongaresa està millorant el que s'esperava el primer trimestre d'aquest any, malgrat les mesures de bloqueig del coronavirus, el govern de Budapest va anunciar altres mesures, com ara alleujar les càrregues burocràtiques de les petites i mitjanes empreses, així com préstecs econòmics per ajudar les empreses hongareses a expandir-se a l'estranger. o invertir en projectes ecològics.

La UE ha criticat reiteradament el govern de Budapest per la seva postura respecte als migrants, els atacs a la llibertat de premsa i contra la comunitat LGTB. La Comissió Europea i el Parlament Europeu han iniciat prèviament una acció contra l'estat de dret contra Hongria pel que fa a les llibertats civils. Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que tiri endavant amb accions legals i fins i tot es negui a Hongria l'accés al pla de recuperació de la pandèmia Covid-750 de 19 milions d'euros, si el govern d'Orban no inverteix el rumb.

Seguir llegint

Ocupació

Només el 5% del total de sol·licituds de visats de treball qualificat a llarg termini presentats el primer trimestre provenien de ciutadans de la UE, segons les dades

publicat

on

Les xifres publicades pel Ministeri d’Interior del Regne Unit indiquen com el nou sistema d’immigració britànic posterior al Brexit afectarà el nombre de ciutadans de la UE que arribin al Regne Unit a treballar. Entre l’1 de gener i el 31 de març d’aquest any, els ciutadans de la UE van presentar 1,075 sol·licituds de visats de treball qualificat a llarg termini, inclòs el visat de salut i atenció, que representava només el 5% del total de 20,738 sol·licituds d’aquests visats.

L’Observatori de les Migracions de la Universitat d’Oxford va dir: “Encara és massa aviat per dir quin impacte tindrà el sistema d’immigració post-Brexit en el nombre i les característiques de les persones que vénen a viure o treballar al Regne Unit. Fins ara, les sol·licituds de ciutadans de la UE segons el nou sistema han estat molt baixes i representen només un poc per cent de la demanda total de visats del Regne Unit. Tot i això, pot passar un cert temps perquè els possibles sol·licitants o els seus empresaris es familiaritzin amb el nou sistema i els seus requisits ".

Les dades també mostren que el nombre de treballadors sanitaris migrants que vénen a treballar al Regne Unit ha augmentat a nivells rècord. Durant el primer trimestre d’aquest any s’han utilitzat 11,171 certificats de patrocini per a treballadors sanitaris i d’atenció social. Cada certificat equival a un treballador migrant. A principis del 2018, hi havia 3,370. Gairebé el 40 per cent de totes les sol·licituds de visat de treball qualificat eren per a persones del sector de la salut i el treball social. Ara hi ha més titulars de visats sanitaris migrants al Regne Unit que en cap moment des que es van iniciar els registres el 2010. Tot i que el nombre de llicències de patrocinadors per a visats sanitaris va baixar a 280 durant el primer tancament de l'any passat, ha continuat augmentant des de llavors, un patró que no es va veure afectat pel tercer bloqueig d’aquest hivern.

anunci

Per contra, el sector de la informàtica, l’educació, les finances, les assegurances, el professional, el científic i el tècnic han vist caure el nombre d’emigrants ocupats en el que portem d’any, tot i augmentar durant la segona meitat del 2020. El nombre de treballadors migratoris en TI encara és significativament més baixos que els nivells previs a la covidesa. El primer trimestre del 2020 es van expedir 8,066 visats de treball qualificat al sector informàtic, actualment n’hi ha 3,720. El nombre de professionals migrants i de treballadors científics i tècnics també ha caigut lleugerament per sota dels nivells anteriors al covid.

L'expert en visats Yash Dubal, director d'AY & J Solicitors, va dir: "Les dades mostren que la pandèmia encara afecta el moviment de persones que vénen al Regne Unit a treballar, però sí que indica que la demanda de visats de treball qualificat per als treballadors fora de la UE continuar creixent un cop es normalitzin els viatges. Ara hi ha un interès especial pels treballadors britànics en informàtica dels treballadors de l’Índia i esperem que continuï aquest patró ”.

Mentrestant, el Ministeri de l'Interior ha publicat el compromís de permetre el moviment legítim de persones i mercaderies per donar suport a la prosperitat econòmica, mentre s'enfronta a la migració il·legal. Com a part del seu pla de lliurament de resultats per a aquest any, el departament també es compromet a "aprofitar les oportunitats de sortida de la UE, mitjançant la creació de la frontera més eficaç del món per augmentar la prosperitat del Regne Unit i millorar la seguretat", tot reconeixent que els ingressos que cobra per les taxes de visat poden disminuir demanda reduïda.

anunci

El document reitera el pla del Govern per atraure els "més brillants i millors al Regne Unit".

Dubal va dir: "Tot i que les xifres relatives als visats per als treballadors de TI i els dels sectors científics i tècnics no compleixen aquest compromís, encara són primers els dies per al nou sistema d'immigració i la pandèmia ha tingut un efecte profund en els viatges internacionals. Per la nostra experiència ajudant a facilitar visats de treball als migrants, hi ha una demanda acumulada que es realitzarà durant els propers 18 mesos ".

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències