Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

Primer instrument jurídic de la UE per a la integració dels gitanos ha adoptat

COMPARTIR:

publicat

on

Joana_Vadura2Els 28 estats membres de la Unió Europea s’han compromès avui (9 de desembre) a aplicar un conjunt de recomanacions, proposades per la Comissió Europea, per intensificar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes. La recomanació del Consell va ser adoptada per unanimitat pels ministres reunits al Consell menys de sis mesos després de la proposta de la Comissió (IP / 13 / 607, MEMO / 13 / 610). És el primer instrument legal a nivell comunitari per a la inclusió dels gitanos. Amb l'adopció de la Recomanació, els estats membres es comprometen a prendre mesures específiques per salvar les diferències entre els gitanos i la resta de la població.

“L'acord d'avui és un fort senyal que els estats membres estan disposats a afrontar frontalment la difícil tasca de la integració dels gitanos. Els ministres han pres un compromís unànime per millorar la situació de les comunitats gitanes sobre el terreny ", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE." Les eines clau per a la integració dels gitanos estan ara en mans dels estats membres i és important que les paraules se segueixen amb acció. No dubtarem en recordar als països de la UE els seus compromisos i assegurar-nos que compleixin ".

"L'adopció de la Recomanació és una demostració important del compromís conjunt dels estats membres d'invertir més i més eficaçment en capital humà per millorar les condicions de vida de les persones gitanes a tot Europa", va dir el comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor. "No ens podem permetre el luxe de defraudar-los. Ara és el moment perquè els estats membres assignin un finançament important de la UE durant el període 2014-20, juntament amb diners nacionals, per ajudar les comunitats gitanes a assolir tot el seu potencial i demostrar la voluntat política a tots els nivells per garantir que els diners es gastin bé . "

El Recomanació del Consell sobre mesures efectives d'integració dels gitanos als estats membres aprovat avui proporciona orientacions específiques per ajudar els estats membres a enfortir i accelerar els seus esforços. Es recomana que els estats membres prenguin mesures específiques per salvar les diferències entre els gitanos i la resta de la població. Reforça el marc de la UE per a les estratègies nacionals d'integració dels gitanos acordat per tots els estats membres el 2011 (IP / 11 / 789) establint les condicions per a una inclusió efectiva de les persones gitanes als estats membres.

Basat en els informes de la Comissió sobre la situació dels gitanos en els darrers anys, la Recomanació se centra en els quatre àmbits en què els líders de la UE van subscriure objectius comuns per a la integració dels gitanos en el marc de la UE per a les estratègies nacionals d’integració dels gitanos: accés a l’educació, ocupació, atenció sanitària i habitatge. Per posar en marxa les accions específiques, demana als estats membres que destinin no només fons de la UE sinó també nacionals i del tercer sector a la inclusió dels gitanos, un factor clau identificat per la Comissió en la seva avaluació de les estratègies nacionals dels estats membres l’any passat (IP / 12 / 499).

A més, dóna orientació als estats membres sobre polítiques transversals per a la integració dels gitanos, com ara garantir que les estratègies siguin locals, fer complir les normes antidiscriminació, seguir un enfocament d’inversió social, protegir els nens i les dones gitanes i fer front a la pobresa.

Propers passos

anunci

Tot i que la Recomanació no és legalment vinculant, ara s’espera que els estats membres posin en pràctica mesures concretes per marcar la diferència sobre el terreny per als gitanos. Un informe de progrés de la Comissió al juny va mostrar que els estats membres han de fer millor en la implementació de les seves estratègies nacionals d'integració de gitanos en virtut de la Marc de la UE per a estratègies nacionals d'integració de gitanos (Vegeu fitxes informatives país per país). La Comissió tornarà a informar dels avenços assolits pels estats membres a la primavera del 2014.

Tot i que formalment el Parlament Europeu no està obligat a votar sobre aquest tema, també ha donat suport a la Recomanació del Consell, després de la votació del 5 de desembre del Comitè de Llibertats Civils (LIBE). El Comitè va aprovar un projecte de resolució sobre els avenços en la implementació d’estratègies nacionals d’integració dels gitanos que subratllava el paper de les autoritats locals i regionals en el desenvolupament i la implementació de les polítiques gitanes, així com la importància d’assignar recursos financers adequats a les polítiques d’inclusió dels gitanos. Es preveu que la resolució sigui aprovada pel Parlament Europeu en sessió plenària a principis de 2014.

La Comissió, per la seva banda, continuarà avaluant els avenços en els seus propis informes anuals sobre progrés dels gitanos cada primavera. Els descobriments també alimentaran el procés del semestre europeu per a la coordinació de polítiques econòmiques. En l'exercici de maig de 2013, basat en la proposta de la Comissió, el Consell va emetre recomanacions específiques per país (RSC) per a cinc estats membres del semestre europeu sobre qüestions relacionades amb els gitanos (Bulgària, República Txeca, Hongria, Romania, Eslovàquia). Aquestes recomanacions específiques per país van demanar als cinc estats membres que asseguressin la implementació de les seves estratègies nacionals d'integració dels gitanos i que incorporessin les mesures específiques dels gitanos a les polítiques horitzontals pertinents. El cicle anual del semestre europeu garanteix que la integració dels gitanos romangui ferma i contínua a l’agenda de la UE.

Per tenir resultats tangibles i sostenibles sobre el terreny, s’haurien d’assegurar les assignacions pressupostàries dels recursos nacionals i de la UE a partir del 2014. Els Fons Estructurals de la UE, en particular el Fons Social Europeu, seguiran sent una important palanca financera per donar suport a la inclusió dels gitanos. Per al proper període financer, la Comissió ha proposat que la integració de comunitats marginades, com ara els gitanos, ha de ser una prioritat específica d’inversió. En relació amb això, es va proposar una condicionalitat ex ante dedicada per assegurar que el suport de la UE formi part d’una estratègia integral d’inclusió dels gitanos. Per garantir els recursos financers adequats, els estats membres han de destinar almenys el 20% de la seva assignació del Fons Social Europeu a la inclusió social.

Fons

La integració dels gitanos no és només un deure moral, sinó en interès dels estats membres, especialment per a aquells amb una gran minoria gitana. Els gitanos representen una proporció significativa i creixent de la població en edat escolar i de la plantilla futura. Les polítiques d’activació laboral eficients i els serveis de suport individualitzats i accessibles per als demandants d’ocupació gitanos són crucials per permetre als gitanos realitzar el seu capital humà i participar de manera activa i igual en l’economia i la societat.

En el seu informe de 2013, la Comissió Europea va demanar als estats membres que implementessin les seves estratègies nacionals per millorar la integració econòmica i social dels gitanos a Europa. Els estats membres van desenvolupar aquests plans en resposta al Marc de la UE de la Comissió per a les estratègies nacionals d'integració dels gitanos, adoptat el 5 d'abril de 2011 (vegeu IP / 11 / 400, MEMO / 11 / 216) que va ser aprovada pels líders de la UE el juny de 2011 (IP / 11 / 789).

Els fons estructurals de la UE estan disponibles per als estats membres per finançar projectes d’integració social, inclosa la millora de la integració dels gitanos en camps com l’educació, l’ocupació, l’habitatge i la salut. Al voltant de 26.5 milions d’euros es van posar a disposició dels projectes d’inclusió social en conjunt durant el període 2007-2013. Els estats membres són els responsables de gestionar aquests fons, inclosa la selecció de projectes específics. Gran part del finançament es destina a projectes dirigits a grups socialment exclosos de manera més general i no necessàriament només es destina a les comunitats gitanes. Per tal de garantir projectes més efectius i dirigits, la Comissió ha demanat als estats membres que establissin punts de contacte nacionals per ajudar a planificar l’ús de fons per als gitanos als estats membres, implicant també les autoritats locals i regionals.

Més informació

La proposta de la Comissió de recomanació del Consell

L'informe de progrés de la Comissió 2013

Comissió Europea - Roma

Pàgina d'inici de la vicepresidenta Viviane Reding

Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU

Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Web de László Andor

Seguiu László Andor a Twitter

Subscriu-te al correu electrònic gratuït de la Comissió Europea: butlletí sobre ocupació, afers socials i inclusió

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències