Connecteu-vos amb nosaltres

Comitè de les Regions (CDR)

CDR i Bundesrat: "Respectar l'equilibri entre tots els nivells de govern pot ajudar a contrarestar l'euroescepticisme"

COMPARTIR:

publicat

on

euroescepticisme"A mesura que la UE s'enfronta a una de les crisis més greus de la seva història, el retorn de la subsidiarietat al debat euroescèptic podria ser una oportunitat per ajudar a aconseguir una millor legislació de la UE".

Aquest va ser el missatge d'obertura del president del Comitè de les Regions, Ramón Luis Valcárcel, a la 6a Conferència de subsidiarietat coorganitzada amb el Bundesrat alemany a Berlín el 18 de desembre. Valcárcel ha destacat els riscos si la discussió no mira cap al futur: “La subsidiarietat continuarà sent carta morta si tots els agents implicats actuen de manera independent i per compte propi. Junts, podem posar de manera constructiva la subsidiarietat al centre del debat per a una millor governança a Europa amb un pensament col·laboratiu que beneficiï les persones sobre el terreny".

El president del CdR va donar la seva opinió sobre el debat en curs en alguns estats membres sobre la revisió de les competències de la UE: “La subsidiarietat no consisteix simplement a reduir la legislació a nivell de la UE: es tracta d'aconseguir la legislació al nivell adequat, el més proper possible a ciutadans. Ara més que mai, necessitem una Europa cada cop més a prop de les preocupacions de base”.

El president del Bundesrat, Stephan Weil, també va subratllar la necessitat d'aprofitar el suport públic per a un enfocament constructiu de la subsidiarietat: "La confiança dels ciutadans en Europa i la idea europea s'ha de reforçar de nou activament", va dir, i va afegir que: "Fins i tot en un entorn més gran i més gran". Europa unida, les qüestions que es poden abordar millor localment s'han d'abordar a nivell local".

El president de la Xarxa de seguiment de la subsidiarietat del CDR, Michael Schneider (PPE/DE), que és l'enviat de Saxònia-Anhalt al govern federal i membre del Bundesrat, va exposar la funció institucional del Comitè i el seu compromís amb la subsidiarietat: El Tractat de Lisboa va donar al CDR més responsabilitat aquí, ja que ara pot presentar una demanda davant el Tribunal de Justícia de la UE per motius de subsidiarietat. Però és molt més important que el CdR contribueixi a la presa de decisions europees d'hora, molt abans de l'etapa judicial final. A més, pretenem fomentar la responsabilitat compartida entre les institucions europees, nacionals, regionals i locals per garantir la correcta aplicació dels principis de subsidiarietat i proporcionalitat per tal d'establir una veritable cultura de subsidiarietat a escala europea.

A continuació, el debat s'ha centrat en el paper dels parlaments nacionals i regionals, principalment en relació amb el Sistema d'Alerta Precoç de Subsidiarietat que els dóna l'oportunitat d'oposar-se al projecte de legislació de la UE per infracció del principi de subsidiarietat. Els dos casos recents en què va entrar en joc aquest sistema –el Reglament Monti II i la proposta de creació d'una Fiscalia Europea– van oferir una oportunitat per avaluar críticament els arranjaments i proposar millores, que van des de l'ampliació del termini de vuit setmanes per els parlaments nacionals a reaccionar davant la reducció dels llindars per activar el mecanisme i la inclusió d'iniciatives no legislatives en l'escrutini.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències