Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

frau alimentari: Els eurodiputats demanen mesures per establir les baules febles de la cadena de producció

COMPARTIR:

publicat

on

shutterstock_15306187Els recents casos de frau alimentari, inclosa la venda de carn de cavall com a vedella, haurien d'incitar la UE a revisar el funcionament de la cadena de producció alimentària, intensificar els controls i revisar la legislació sobre l'etiquetatge, segons una resolució no legislativa aprovada el 14 de gener.
El Parlament Europeu expressa la seva preocupació pel creixement del frau alimentari, que diu que explota les debilitats estructurals de la cadena de producció. Els eurodiputats argumenten que els riscos de frau alimentari s'agreugen per la complexitat i la naturalesa transfronterera d'aquesta cadena, juntament amb el caràcter essencialment nacional de les inspeccions, les sancions i les mesures d'execució.

“The first problem is a lack of comparable data, which means that it is difficult to get an exact picture of the problem. (…) However, we know that we are talking about billions of euros here. Organised crime is clearly getting interested in this,” said Rapporteur Esther De Lange (EPP, NL).

“Unlike the US, the European Union still has no common definition of ‘food fraud’, which has long been a blind spot of European institutions. Food-fraud cases are the rotten apples that spoil matters for all those farmers, intermediaries and individuals who do respect the rules and destroy consumer confidence in food and food information,” she added. Her own-initiative report was approved by 659 votes to 24, with eight abstentions.

Glenis Willmott MEP, Labour’s leader in the European Parliament, said: “One year on from the horsemeat scandal, Labour’s MEPs are leading the way in tackling food fraud.

“Food fraud cases are becoming a common occurrence and must be tackled at European level – it represented almost €36 billion (£30bn) in 2012, a year in which the level of fraud increased by 60%. We need better and more frequent inspections and appropriate penalties for rule-breakers.

“Country of origin labelling gives consumers the power to make informed choices, and forces food manufacturers to get a grip on their supply chain.

“I originally proposed country of origin labelling for meat in processed foods in 2011, and had the support of the European Parliament. Unfortunately it was blocked after opposition from the food industry and the UK government, but Labour MEPs will continue to fight in the interest of consumers.”

Proves d'ADN i indicació del país d'origen

anunci

El text demana una definició harmonitzada a tota la UE del frau alimentari i demana a la Comissió Europea que enforteixi l'Oficina Veterinària i Alimentaria de la UE (OAV), que duu a terme inspeccions. També demana l'establiment d'una xarxa europea per combatre el frau alimentari i proposa que les proves d'ADN s'hagin d'utilitzar més àmpliament, per eliminar qualsevol frau d'espècie.

Els eurodiputats demanen inspeccions més exhaustives dels aliments congelats i un projecte de llei que faci obligatori l'etiquetatge de la carn i el peix. La traçabilitat es milloraria fent que sigui obligatori indicar el país d'origen, observen, fins i tot per a tots els productes elaborats a base de carn.

Sancions dissuasives

Els eurodiputats consideren que els estats membres haurien de fixar sancions per frau alimentari d'almenys el doble del benefici econòmic estimat que busca el defraudador, i sancions penals per als casos en què el frau posa en perill la salut pública.

Fons

Els casos recents de frau alimentari inclouen carn de cavall venuda com a vedella, sal de carretera venuda com a sal d'aliment, l'ús d'alcohol que conté metanol en begudes espirituoses, greixos contaminats amb dioxines descoberts en l'alimentació animal, etiquetes que indiquen l'espècie incorrecta de peix i l'etiquetatge incorrecte dels mariscs. Noten els eurodiputats.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències