Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

frau alimentari: Els eurodiputats demanen mesures per establir les baules febles de la cadena de producció

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

shutterstock_15306187Els casos recents de frau alimentari, inclosa la venda de carn de cavall com a carn de boví, han de provocar que la UE revisi el funcionament de la cadena de producció d'aliments, intensifiqui els controls i revisi la legislació d'etiquetatge, diu una resolució no legislativa aprovada el gener de 14.
El Parlament Europeu manifesta la seva preocupació pel creixement del frau alimentari, que diu que explota les debilitats estructurals de la cadena de producció. Els eurodiputats argumenten que els riscos de frau alimentari estan agreujats per la complexitat i la naturalesa transfronterera d'aquesta cadena, juntament amb la naturalesa essencialment nacional de les inspeccions, sancions i mesures d'aplicació.

"El primer problema és la manca de dades comparables, cosa que significa que és difícil obtenir una imatge exacta del problema. (...) No obstant això, sabem que aquí parlem de milers de milions d'euros. El crim organitzat està clarament interessat en això ", va dir la relatora Esther De Lange (PPE, NL).

"A diferència dels EUA, la Unió Europea encara no té una definició comuna de" frau alimentari ", que ha estat durant molt de temps un punt cec de les institucions europees. Els casos de frau alimentari són les pomes podrides que fan malbé tots els agricultors, intermediaris i persones que respectar les normes i destruir la confiança dels consumidors en els aliments i la informació alimentària ", va afegir. El seu informe d'iniciativa pròpia va ser aprovat per 659 vots a favor, 24 amb vuit abstencions.

El diputat europeu Glenis Willmott, líder laborista al Parlament Europeu, va dir: "Un any després de l'escàndol de la carn de cavall, els eurodiputats laboristes estan liderant el camí en la lluita contra el frau alimentari.

anunci

"Els casos de frau alimentari s'estan convertint en un fet habitual i s'han d'abordar a nivell europeu: representaven gairebé 36 milions d'euros (30 milions de lliures esterlines) el 2012, un any en què el nivell de frau va augmentar un 60%. Necessitem inspeccions millors i més freqüents i les sancions adequades per als infractors de normes.

"L'etiquetatge del país d'origen dóna als consumidors el poder de prendre decisions informades i obliga els fabricants d'aliments a controlar la seva cadena de subministrament.

"Originalment vaig proposar l'etiquetatge del país d'origen de la carn en aliments processats el 2011 i vaig comptar amb el suport del Parlament Europeu. Malauradament, es va bloquejar després de l'oposició de la indústria alimentària i del govern del Regne Unit, però els eurodiputats laboristes continuaran lluitant per l'interès dels consumidors ".

anunci

Proves d’ADN i indicació del país d’origen

El text reclama una definició harmonitzada de frau alimentari a tota la UE i demana a la Comissió Europea que reforci l'Oficina Alimentària i Veterinària de la UE (OAV), que duu a terme inspeccions. També demana la creació d’una xarxa europea per combatre el frau alimentari i proposa que s’utilitzin de manera més àmplia les proves d’ADN per eliminar qualsevol frau d’espècies.

Els eurodiputats demanen inspeccions més exhaustives dels productes alimentaris congelats i que un projecte de llei faci que l’etiquetatge sigui obligatori per a la carn i el peix. La traçabilitat es milloraria fent obligatori indicar el país d’origen, observen, inclosos els productes elaborats a base de carn.

Sancions dissuasives

Els diputats europeus consideren que els estats membres han de fixar sancions per frau alimentari d'almenys el doble del guany econòmic que el defraudador sol·licita i les sancions legals per als casos en què el frau posa en perill la salut pública.

Fons

Els casos recents de frau alimentari inclouen carn de cavall venuda com a carn de boví, sal de carretera que es ven com a sal alimentària, l’ús d’alcohol que conté metanol en begudes espirituoses, greixos contaminats per dioxines descoberts a l’alimentació animal, etiquetes que indiquen l’espècie equivocada dels peixos i l’etiquetatge erroni de peix, Nota dels diputats.

Crim

El mercat europeu de cocaïna: més competitiu i més violent

publicat

on

Més violent, divers i competitiu: aquestes són les principals característiques del comerç de cocaïna a Europa. El nou Informe d’informes sobre la cocaïna, llançat avui (8 de setembre) per Europol i UNODC, esbossa la nova dinàmica del mercat de la cocaïna, que representa una clara amenaça per a la seguretat europea i mundial. L'informe es va llançar com a part del programa de treball de CRIMJUST - Enfortiment de la cooperació en matèria de justícia penal al llarg de les rutes de tràfic de drogues en el marc del Programa Mundial de Fluxos Il·lícits de la Unió Europea.

La fragmentació del panorama criminal als països d'origen ha creat noves oportunitats per a les xarxes criminals europees per rebre un subministrament directe de cocaïna, eliminant els intermediaris. Aquesta nova competència al mercat ha provocat un augment de l'oferta de cocaïna i, en conseqüència, una major violència, una tendència desenvolupada a Avaluació de l’amenaça del delicte greu i organitzat de l’Europol 2021. Les noves xarxes de tràfic han desafiat els monopolis dominants anteriorment en el subministrament majorista de cocaïna als mercats europeus. Per exemple, les xarxes criminals dels Balcans occidentals han establert contactes directes amb els productors i han aconseguit un lloc destacat en el subministrament majorista de cocaïna. 

L'informe posa de manifest la importància de la intervenció en origen, ja que aquest mercat està molt impulsat per la cadena de subministrament. Enfortir la cooperació i augmentar encara més l’intercanvi d’informació entre les autoritats policials augmentarà l’eficàcia de les investigacions i la detecció d’enviaments. L'informe posa de manifest la importància de les investigacions sobre blanqueig de capitals per rastrejar els beneficis il·legals i de la confiscació d'assistències relacionades amb activitats delictives. Aquestes investigacions financeres són el nucli principal de la lluita contra el tràfic de cocaïna, garantint que les activitats delictives no paguen.

anunci

Julia Viedma, cap de departament del Centre Operatiu i d'Anàlisi d'Europol, va dir: "El tràfic de cocaïna és una de les preocupacions clau en matèria de seguretat que ens trobem a la UE ara mateix. Prop del 40% dels grups criminals actius a Europa participen en el tràfic de drogues i el comerç de cocaïna genera beneficis criminals de diversos milions d’euros. Comprendre millor els reptes als quals ens enfrontem ens ajudarà a combatre amb més eficàcia l’amenaça violenta que les xarxes de tràfic de cocaïna representen per a les nostres comunitats ”.  

Chloé Carpentier, cap de la secció d’investigació sobre drogues a la UNODC, va destacar com “és probable que continuïn les dinàmiques actuals de diversificació i proliferació de canals de subministrament de cocaïna, actors criminals i modalitats, si no es controla”.

anunci
Seguir llegint

Corona virus

Sense emmascarar: 23 detinguts per frau de compromís per correu electrònic empresarial COVID-19

publicat

on

Les autoritats de Romania, els Països Baixos i Irlanda han descobert un esquema de frau sofisticat que utilitza correus electrònics compromesos i frau de pagaments anticipats com a part d’una acció coordinada per l’Europol. 

El 10 d'agost, 23 sospitosos van ser detinguts en una sèrie d'atacs realitzats simultàniament als Països Baixos, Romania i Irlanda. En total, es van buscar 34 llocs. Es creu que aquests delinqüents han estafat empreses d’almenys 20 països amb aproximadament un milió d’euros. 

El frau va ser dirigit per un grup de delinqüència organitzada que abans de la pandèmia COVID-19 ja oferia il·legalment altres productes ficticis a la venda en línia, com ara pellets de fusta. L’any passat els delinqüents van canviar el seu modus operandi i van començar a oferir materials de protecció després de l’esclat de la pandèmia COVID-19. 

anunci

Aquest grup criminal, format per nacionals de diferents països africans residents a Europa, va crear adreces de correu electrònic falses i pàgines web similars a les que pertanyen a empreses majoristes legítimes. Fent suplantar aquestes empreses, aquests delinqüents enganyarien les víctimes, principalment empreses europees i asiàtiques, per fer-los comandes i sol·licitar-los els pagaments per endavant per tal d’enviar la mercaderia. 

No obstant això, el lliurament de la mercaderia mai es va produir i la recaptació es va rentar a través de comptes bancaris romanesos controlats pels delinqüents abans de ser retirats als caixers automàtics. 

L’Europol ha donat suport a aquest cas des del seu inici el 2017 mitjançant: 

anunci
 • Reunir els investigadors nacionals de totes les parts que han vist col·laborar estretament amb el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d'Europol per preparar-se per al dia de l'acció;
 • proporcionant anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp, i;
 • desplegant dos dels seus experts en ciberdelinqüència a les incursions als Països Baixos per donar suport a les autoritats holandeses amb el control creuat de la informació recollida en temps real durant l’operació i amb l’obtenció de proves pertinents. 

Eurojust va coordinar la cooperació judicial a la vista dels escorcolls i va donar suport amb l'execució de diversos instruments de cooperació judicial.

Aquesta acció es va dur a terme en el marc del Plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces criminals (EMPACT).

Les següents autoritats policials van participar en aquesta acció:

 • Romania: Policia Nacional (Poliția Română)
 • Holanda: Policia Nacional (Política)
 • Irlanda: Policia Nacional (An Garda Síochána)
 • Europol: Centre Europeu de Cibercriminal (EC3)
   
EMPACT

A 2010, la Unió Europea va crear un cicle de la política de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional greu. El 2017, el Consell de la UE va decidir continuar el cicle de polítiques de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i enfortint la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres, institucions i agències de la UE, així com països i organitzacions que no pertanyen a la UE, inclòs el sector privat, si escau. la ciberdelinqüència és una de les prioritats del cicle de polítiques.

Seguir llegint

Crim

18 detinguts per contraban de més de 490 migrants a través de la ruta dels Balcans

publicat

on

Agents de la policia romanesa (Poliția Română) i de la policia de fronteres (Poliția de Frontieră Română), recolzats per l’Europol, van desmantellar un grup de crims organitzats implicats en el contraban de migrants a través de l’anomenada ruta dels Balcans.

El dia d'acció del 29 de juliol de 2021 va conduir a:

 • 22 escorcolls a casa
 • 18 sospitosos arrestats
 • Confiscació de municions, cotxes de cinc vehicles, telèfons mòbils i 22 € en efectiu

La xarxa criminal, activa des de l’octubre del 2020, estava formada per ciutadans egipcis, iraquians, sirians i romanesos. El grup criminal tenia cèl·lules als països de la ruta dels Balcans des d'on els facilitadors regionals gestionaven el reclutament, l'allotjament i el transport de migrants de Jordània, Iran, Iraq i Síria. Diverses cèl·lules criminals amb seu a Romania van facilitar el pas fronterer des de Bulgària i Sèrbia de grups de migrants i van organitzar l'allotjament temporal a la zona de Bucarest i a l'oest de Romania. Els migrants van ser traslladats a Hongria quan es dirigien a Alemanya com a destinació final. En total, es van interceptar 26 transports il·legals de migrants i es van detectar 490 migrants en un intent de creuar il·legalment la frontera romanesa. Molt ben organitzat, el grup criminal també va participar en altres activitats delictives, com ara el tràfic de drogues, el frau documental i el delicte contra la propietat.

anunci

Fins a 10,000 € per migrant

Els immigrants pagaven entre 4,000 i 10,000 euros segons el segment de tràfic. Per exemple, el preu per facilitar la travessia de Romania a Alemanya era d'entre 4,000 i 5,000 euros. Els migrants, alguns dels quals eren famílies amb nens petits, s’allotjaven en condicions extremadament deficients, sovint sense accés als lavabos ni a l’aigua corrent. Per a les cases segures, els sospitosos llogaven allotjaments o utilitzaven les residències dels membres del grup, situades principalment a les zones del comtat de Călărași, el comtat d'Ialomița i Timișoara. En una de les cases segures, d’uns 60 m2, els sospitosos van amagar 100 persones alhora. Els migrants van ser traslladats en condicions de risc en camions massificats entre mercaderies i en furgonetes amagades en dissimulacions sense ventilació adequada. 

L’Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va proporcionar suport analític. El dia de l'acció, Europol va desplegar un analista a Romania per comprovar la informació operativa de les bases de dades d'Europol en temps real per proporcionar contactes als investigadors sobre el terreny. 

anunci

Mira el vídeo

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències