Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Comissió Europea estableix la lliure circulació de les persones

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

100000000000042B0000023577E5CB80

Vegeu també IP / 13 / 1151). Amb més de 14 milions de ciutadans de la UE residents en un altre estat membre de manera estable, la lliure circulació (o la capacitat de viure, treballar i estudiar a qualsevol lloc de la Unió) és el dret de la UE més estimat pels europeus. La principal motivació dels ciutadans de la UE per fer ús de la lliure circulació és la relacionada amb el treball, seguida de motius familiars. De tots els ciutadans de la UE que resideixen en un altre país de la UE ("ciutadans mòbils de la UE") el 2012, més de tres quartes parts (78%) eren en edat de treballar (15-64 anys), en comparació amb el 66% dels nacionals. De mitjana, la taxa d’ocupació dels ciutadans mòbils de la UE (67.7%) va ser superior a la dels nacionals (64.6%).

Els ciutadans mòbils de la UE que no treballen (és a dir, estudiants, jubilats, demandants d’ocupació i membres de la família inactius) representen només una quota limitada del nombre total de ciutadans mòbils de la UE. A més, el 64% d'ells havia treballat anteriorment al seu país de residència actual. El 79% viu en una llar amb almenys un membre ocupat. La taxa global d’inactivitat entre els ciutadans mòbils dins de la UE va disminuir entre el 2005 i el 2012 del 34.1% al 30.7%.

anunci

La lliure circulació de ciutadans, que està recollida als tractats de la UE, és un component integral del mercat únic i un element central del seu èxit: estimula el creixement econòmic permetent a les persones viatjar i comprar a través de les fronteres. Igualment, la lliure circulació de treballadors beneficia no només els treballadors implicats, sinó també les economies dels estats membres, cosa que permet una concordança eficient de les competències amb les vacants del mercat laboral de la UE. Tot i la crisi econòmica, avui a la UE queden sense cobrir prop de 2 milions de vacants.

L' Comunicació sobre la lliure circulació adoptada el 25 de novembre de 2013 per la Comissió Europea subratlla la responsabilitat conjunta dels estats membres i de les institucions de la UE de defensar els drets dels ciutadans de la UE a viure i treballar en un altre país de la UE i descriu accions concretes per donar suport als esforços dels estats membres en fer-ho tot ajudant els membres per obtenir els beneficis positius que aporta. El document de política aclareix els drets dels ciutadans de la UE a la lliure circulació i accés a les prestacions socials i tracta les preocupacions plantejades per alguns estats membres en relació amb els reptes que la mobilitat pot representar per a les autoritats locals.

1. Marc legal sobre la lliure circulació

anunci

Què és la lliure circulació dels treballadors?

treballadors de la UE s'han beneficiat de la llibertat de treballar en un altre Estat membre des dels 1960s: aquest dret està consagrat en els tractats de la UE ja en el llançament del projecte europeu en 1957. Això ara s'estableix a l'article de la 45 Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE). Això inclou el dret a no ser discriminat per raó de nacionalitat pel que fa a l'accés a l'ocupació, la remuneració i altres condicions de treball.

Reglament (UE) no 492 / 2011 detalla els drets dels treballadors a la lliure circulació i defineix àrees específiques on està prohibida la discriminació per raó de nacionalitat, en particular pel que fa a: accés a l’ocupació, condicions laborals, avantatges socials i fiscals, accés a la formació, afiliació a sindicats, habitatge i accés a educació per a nens.

Abordar la discriminació contra els treballadors d'altres estats membres i sensibilitzar sobre el dret dels ciutadans de la UE a treballar en altres països de la UE són els principals objectius de la proposta de Directiva per facilitar la lliure circulació de treballadors presentada per la Comissió a finals del mes d'abril 2013 (vegeu IP / 13 / 372, MEMO / 13 / 384 SPEECH / 13 / 373) i que haurà de ser adoptada formalment pel Consell de Ministres de la UE i el Parlament Europeu en les properes setmanes.

La mobilitat laboral a la UE beneficia no només els treballadors implicats, sinó també les economies dels estats membres. Beneficia els països d’acollida perquè permet a les empreses cobrir vacants que d’altra manera no es cobririen, i així produir béns i proporcionar serveis que d’altra manera no podrien fer. I beneficia els països d’origen dels ciutadans perquè permet als treballadors que d’una altra manera serien menys capaços de trobar feina i, per tant, garantiran el suport econòmic a la seva família a casa i adquiriran habilitats i experiència que d’altra manera no els podrien trobar. Quan els treballadors mòbils tornen posteriorment al seu país d’origen es beneficien d’aquesta experiència.

Què és la lliure circulació dels ciutadans?

Fa 20 anys, amb el Tractat de Maastricht, el dret a la lliure circulació va ser reconegut per tots els ciutadans de la UE, independentment de si són econòmicament activa o no, com una de les llibertats fonamentals que els confereix la legislació de la UE (article 21 del Tractat de la funcionament de la Unió Europea). Es va al cor de la ciutadania de la Unió.

Les normes i condicions específiques aplicables a la lliure circulació i la residència estan establertes en una directiva acordada pels estats membres a 2004 (Directiva 2004 / 38 / CE).

La llibertat de moviment és el dret més preuat de la ciutadania de la UE: per 56% dels ciutadans europeus, la lliure circulació és l'assoliment més positiu de la Unió Europea. De fet, cada vegada més europeus es beneficien d'aquest dret i viuen en un altre estat membre de: a finals de 2012, 14.1 milions de ciutadans estaven vivint en un estat membre diferent del seu per un any o més. En les enquestes de l'Eurobaròmetre, més de dos terços dels europeus considera que la lliure circulació de persones dins de la UE té beneficis econòmics per al seu país (67%).

Qui pot beneficiar-se de la lliure circulació?

Primers tres mesos: tots els ciutadans de la UE tenen dret a residir al territori d'un altre país de la UE durant un màxim de tres mesos sense cap condició ni formalitat.

Després dels tres primers mesos: el dret dels ciutadans de la UE a residir en un altre país de la UE durant més de tres mesos està subjecte a determinades condicions, en funció del seu estat al país d'acollida:

 1. Els treballadors i els autònoms, i els seus familiars directes, tenen dret a residir sense cap condició.
 2. Els sol·licitants d’ocupació tenen el dret a residir sense cap condició durant un període de sis mesos i fins i tot més, si continuen buscant feina al país d’acollida de la UE i tenen “possibilitats reals” d’obtenir feina. Els sol·licitants d’ocupació poden exportar prestacions d’atur des del seu estat membre d’origen durant un mínim de tres mesos mentre busquen feina en un altre estat membre, si s’han registrat per primera vegada com a aturats al seu estat membre d’origen.
 3. Els estudiants i altres persones econòmicament inactives (per exemple, desocupats, jubilats, etc.) tenen dret a residir durant més de tres mesos si tenen per a ells i la seva família mitjans financers suficients per no convertir-se en una càrrega per als països de l'amfitrió de la UE. sistema d'assistència social i assegurança mèdica.

Després de cinc anys: després de cinc anys de residència legal continuada, els ciutadans de la UE i els seus familiars d'obtenir el dret a residir de manera permanent al país amfitrió de la UE. Un cop adquirit, aquest dret ja no està subjecte a les condicions aplicables en els cinc anys anteriors.

2. Assistència social i beneficis

Qui té dret a l'assistència social?

L’assistència social és una “prestació de subsistència” i consisteix normalment en prestacions pagades per cobrir les despeses mínimes de vida o ajudes pagades per circumstàncies especials de la vida.

Els ciutadans de la UE que resideixin legalment en un altre país de la UE han de ser tractats per igual amb els nacionals. Gràcies al principi d’igualtat de tracte, en general tenen dret a beneficis i avantatges socials i fiscals, inclosa l’assistència social, de la mateixa manera que els propis nacionals del país d’acollida.

No obstant això, la llei de la UE estableix salvaguardes que fa a l'accés a l'assistència social per als ciutadans de la UE mòbils econòmicament inactives, per protegir els Estats membres d'acollida de les càrregues econòmiques excessives.

 1. Els primers tres mesos: El país amfitrió de la UE no està obligat per la llei de la UE que concedeixi assistència social als ciutadans econòmicament no actives de la UE durant els tres primers mesos de residència.
 2. Entre tres mesos i cinc anys: els ciutadans econòmicament no actives de la UE estan en la pràctica poc probable que sigui elegible per rebre beneficis d'assistència social, ja que per adquirir el dret a residir haurien inicialment necessària per mostrar a les autoritats nacionals que tenien recursos suficients (veure més amunt).

Si sol·liciten beneficis d'assistència social, per exemple, perquè la seva situació econòmica es deteriora posteriorment, la seva sol·licitud s'ha de valorar a la llum del seu dret a la igualtat de tracte. Però també aquí, la llei de la UE estableix salvaguardias:

En primer lloc, en casos específics, que sol·licita l'ajuda social pot donar lloc a un dubte raonable per part de les autoritats nacionals que la persona pot haver convertit en una càrrega excessiva per a l'assistència social.

D'altra banda, l'Estat membre pot supeditar la concessió d'una assistència social o prestació no contributiva especial (és a dir, els beneficis que tenen elements de la seguretat social i l'assistència social, al mateix temps i estan coberts pel Reglament 883 / 2004) condicionada al fet que la reunió dels ciutadans de la requisits per a l'obtenció del dret legal de residència per un període de més de tres mesos. No obstant això, l'Estat membre no pot denegar la concessió d'aquests beneficis de forma automàtica als ciutadans no actius de la UE ni pot ser considerada automàticament com no posseir recursos suficients i per tant no tenen dret a residir-hi.

Les autoritats nacionals han d'avaluar la situació individual, tenint en compte una sèrie de factors (quantitat, la durada, la naturalesa temporal de dificultat, abast general de la càrrega per al sistema nacional d'assistència).

Si, sobre la base d'aquesta avaluació individual, les autoritats conclouen que les persones afectades s'han convertit en una càrrega excessiva, poden acabar el seu dret de residència.

Després de cinc anys: els ciutadans de la UE que han adquirit el dret de residència permanent tenen dret a l'assistència social de la mateixa manera que els nacionals del país d'acollida de la UE. No hi ha excepcions estan permeses per la legislació comunitària.

Qui té dret a prestacions de seguretat social?

Entre les prestacions típiques de la seguretat social s’inclouen les pensions de vellesa, les de supervivència, les de discapacitat, les de malaltia, les subvencions per naixement, les prestacions d’atur, les prestacions familiars o l’assistència sanitària.

Els estats membres estableixen les seves pròpies normes de seguretat social d'acord amb les seves pròpies circumstàncies. La UE coordina les normes de seguretat social (Reglament (CE) no 883 / 2004 987/2009) Només en la mesura necessària per garantir que els ciutadans de la UE no perden els seus drets de seguretat social quan es desplacen dins de la UE.

Això vol dir que les lleis del país d’acollida determinen quines prestacions es preveuen, en quines condicions se’ls atorga (com ara tenir en compte el període de treball), per quant de temps i quant es paga. Per tant, el dret a la prestació varia segons els països de la UE.

Reglament 883 / 2004 / CE simplement assegura que els ciutadans de la UE que segueixen protegits per la cobertura de la seguretat social després que es mouen, en essència, en decidir quin dels estats membres rellevants és responsable de la cobertura de la seguretat social.

Els treballadors –ocupats o autònoms– i els seus dependents estan coberts pel sistema de seguretat social del país d’acollida en les mateixes condicions que els propis nacionals, perquè contribueixen, com la resta de treballadors nacionals, a través de les seves contribucions i impostos als fons públics dels quals es financen les prestacions.

Per als ciutadans de la UE que no estan treballant en l'Estat membre d'acollida, l'estat de la situació de l'ocupació no pot ser aplicat com, per definició, no hi ha cap país en què aquestes persones estan treballant. Sota la llei de la UE sobre la coordinació dels règims de seguretat social, l'Estat membre de residència es converteix en responsable de la cobertura de la seguretat social només una vegada que tals ciutadans passen a una estricta prova de residència habitual, el que demostra que tenen un vincle real amb l'Estat membre de què es tracti. Els criteris estrictes d'aquesta prova garanteixen que els ciutadans que no estan treballant només poden tenir accés a la seguretat social en un altre Estat membre, una vegada que realment han traslladat el seu centre d'interès a aquest estat (per exemple, la seva família està allà).

3. Impacte dels ciutadans mòbils de la UE en els sistemes nacionals de seguretat social

D'acord amb xifres comunicades pels Estats membres I a estudi publicat a l'octubre 2013 per la Comissió Europea a la majoria de països de la UE, els ciutadans de la UE d'altres estats membres utilitzen les prestacions assistencials de manera no més intensa que els nacionals del país d'acollida. Els ciutadans mòbils de la UE són més propensos a rebre prestacions relacionades amb l’habitatge i la família a la majoria de països estudiats.

En el cas específic de les prestacions en efectiu, com ara les pensions socials, els subsidis per discapacitat i els subsidis per a sol·licitants d’ocupació no contributius finançats per la fiscalitat general en lloc de les contribucions de la persona interessada (les anomenades prestacions en efectiu no contributives especials - SNCB), l’estudi mostra que els ciutadans mòbils de la UE econòmicament inactius representen una quota molt petita de beneficiaris i que l’impacte pressupostari d’aquestes reclamacions en els pressupostos nacionals de benestar és molt baix. Representen menys de l’1% de tots aquests beneficiaris (de nacionalitat comunitària) en sis països estudiats (Àustria, Bulgària, Estònia, Grècia, Malta i Portugal) i entre l’1% i el 5% en altres cinc països (Alemanya, Finlàndia, França, Països Baixos i Suècia).

L'estudi també va trobar que:

 1. La gran majoria dels ciutadans de la UE que es desplacen a un altre país de la UE fer-ho a treballar;
 2. les taxes d'activitat d'aquests ciutadans mòbils de la UE han augmentat durant els últims set anys;
 3. en els ciutadans mòbils mitjans de la UE tenen més probabilitats de tenir ocupació que els nacionals del país d'acollida (en part pel fet que més ciutadans de la UE que els nacionals entren en el grup d'edat 15-64);
 4. no actius ciutadans de la UE que representen una part molt petita de la població total de cada Estat membre i entre 0.7% i 1.0% de la població total de la UE;
 5. de mitjana, les despeses associades amb l'assistència sanitària als ciutadans mòbils no actius de la UE són molt petits en relació amb la mida de la despesa sanitària total (0.2% de mitjana) o la mida de l'economia dels països d'acollida (0.01% del PIB, de mitjana );
 6. els ciutadans mòbils de la UE representen una proporció molt petita de beneficiaris de prestacions especials no contributives, que són avantatges que combinen funcions de la seguretat social i l'assistència social alhora: menys de l'1% de tots els beneficiaris (que són ciutadans de la UE) a sis països (Àustria, Bulgària, Estònia, Grècia, Malta i Portugal); entre l'1% i el 5% en altres cinc països (Alemanya, Finlàndia, França, els Països Baixos i Suècia), i per sobre del 5% a Bèlgica i Irlanda (tot i que les xifres d'Irlanda són estimacions basades en reclamacions);
 7. no hi ha una relació estadística entre la generositat dels sistemes de benestar i dels fluxos d'entrada de ciutadans de la EU, i;
 8. característiques principals dels ciutadans de la UE que no en l'ocupació:
 1. 64% d'ells han treballat prèviament al seu país de residència actual
 2. 71% d'ells són jubilats, estudiants i sol·licitants d'ocupació. 79% d'ells viuen en una llar amb almenys un membre en l'ocupació.

Els resultats de l'últim estudi complementen els d'altres estudis que demostren constantment que els treballadors d'altres estats membres contribueixen netament a les finances públiques del país d'acollida. Els treballadors de la UE d'altres estats membres solen pagar més en impostos i seguretat social als pressupostos del país d'acollida del que reben en prestacions, ja que solen ser més joves i més actius econòmicament que la pròpia força laboral dels països d'acollida. Aquests estudis inclouen el Perspectives de migració internacional de l'OCDE 2013, El Centre d'Investigació i Anàlisi de la migració en estudi Avaluació dels costos fiscals i els beneficis de la migració A8 al Regne Unit i la recent estudiar by Centre de Reforma Europea.

4. Com tractar amb l'abús potencial?

Quines eines hi són sota la legislació de la UE per ajudar els estats membres a evitar l'abús?

legislació de la UE inclou fortes mesures de seguretat per prevenir l'abús del dret a la lliure circulació.

normes de la UE sobre la lliure circulació dels ciutadans dels estats membres puguin adoptar mesures eficaces i necessàries per lluitar contra l'abús, com els matrimonis de conveniència, i el frau, com ara la falsificació de documents, o altres conductes o enganys exclusivament fetes per adquirir el dret a la lliure circulació artificials , per rebutjar o posar els drets conferits per Directiva 2004 / 38 (Article 35). Aquestes mesures han de ser proporcionades i estan subjectes a les garanties processals establertes en la Directiva.

Les autoritats nacionals poden investigar casos individuals en què tenen una sospita fonamentada d’abús i, si arriben a la conclusió que hi ha un cas d’abús, poden retirar el dret de residència de la persona i expulsar-la del territori.

A més, després d’avaluar totes les circumstàncies rellevants i en funció de la gravetat del delicte (per exemple, falsificació d’un document, matrimoni de conveniència amb implicació de delinqüència organitzada), les autoritats nacionals també poden concloure que la persona representa un autèntic, continu i suficient una greu amenaça per a l'ordre públic i, sobre aquesta base, també emetre una ordre d'exclusió a més d'expulsar-lo, prohibint així la seva reentrada al territori durant un període de temps determinat.

Què proposa la Comissió per abordar les preocupacions plantejades pels Estats membres?

En 25 novembre, la Comissió Europea va presentar cinc accions concretes que requereixen la cooperació dels Estats membres per tenir èxit. Aquests són exemples concrets de com la UE pot ajudar les autoritats nacionals i locals a maximitzar els beneficis de la lliure circulació de ciutadans de la UE, davant casos d'abús i frau, davant els desafiaments de la inclusió social, i l'ús dels fons disponibles a terra.

 • Lluitar contra els matrimonis de conveniència: la Comissió ajudarà a les autoritats nacionals a aplicar normes de la UE que els permetin lluitar contra possibles abusos del dret a la lliure circulació mitjançant la preparació d'un Manual sobre l'assoliment dels matrimonis de conveniència per la primavera 2014.
 • Aplicar les normes de coordinació de la seguretat social de la UE: la Comissió ha estat treballant estretament amb els estats membres per aclarir la "prova de residència habitual" utilitzada a les normes de la UE sobre coordinació de la seguretat social (Reglament 883 / 2004 / CE) En una guia pràctica publicada al gener 13 2014 (IP / 14 / 13). Els criteris estrictes d'aquesta prova garanteixen que els ciutadans que no estan treballant només poden tenir accés a la seguretat social en un altre Estat membre, una vegada que realment han traslladat el seu centre d'interès a aquest Estat (per exemple, la seva família està allà).
 • Davant els reptes d'inclusió social: els estats membres d'ajuda usen més el Fons Social Europeu per lluitar inclusió social: en el període de programació 2014-2020 almenys 20% de la dotació del FSE en cada Estat membre (en comparació de la proporció actual d'al voltant de 17%) ha ser gastat en la promoció de la inclusió social i la lluita contra la pobresa i tota forma de discriminació. A més, el FSE també serà capaç de finançar el desenvolupament de capacitats per a totes les parts interessades a nivell nacional, regional o local. orientació política es proporcionarà als Estats membres, tant d'origen com de destinació dels ciutadans de la UE que, per al desenvolupament de programes d'inclusió social amb el suport del FSE. La Comissió mantindrà els seus esforços per ajudar a construir la capacitat de les autoritats locals per utilitzar els fons estructurals i d'inversió europeus de manera eficient.
 • Promoure l'intercanvi de millors pràctiques entre les autoritats locals: La Comissió ajudarà a les autoritats locals per compartir les millors pràctiques desenvolupades a tot Europa per aplicar les normes sobre lliure circulació i fer front als reptes d'inclusió social. La Comissió elaborarà un estudi per avaluar l'impacte de la lliure circulació en sis grans ciutats, que es presentarà en una reunir-se amb alcaldes de tot Europa al febrer 11 2014. Amb aquesta reunió, la Comissió vol ajudar als alcaldes front als desafiaments que podrien estar enfrontant en els seus municipis, els permeten intercanviar les millors pràctiques i donar orientació sobre com sol·licitar finançament de la UE per a la integració social. La reunió serà organitzada pel Comitè de les Regions.
 • Garantir l'aplicació de normes de lliure circulació de la UE sobre el terreny: La Comissió posarà en marxa abans de finals d'2014 un mòdul de formació en línia per ajudar a personal de les autoritats locals a comprendre plenament i aplicar drets de lliure circulació de la UE. La Comissió ha proposat que els cossos de suport i informació legals per als treballadors mòbils de la UE s'establiran en tots els estats membres (vegeu IP / 13 / 372). En 17 gener 2014, la Comissió té previst presentar una proposta per modernitzar la xarxa EURES, la xarxa europea de serveis d'ocupació, per a millorar la funció i l'impacte dels serveis d'ocupació a nivell nacional, millorar la coordinació de la mobilitat laboral a la UE i desenvolupar EURES a una eina de col·locació i contractació europea de ple dret. avui 47% dels ciutadans de la UE diuen que els problemes que es troben quan van a viure en un altre país de la UE es deuen al fet que els funcionaris de les administracions locals no estan prou familiaritzats amb els drets de lliure circulació dels ciutadans de la UE.

Més informació

Estudi de la Comissió Europea sobre l'impacte dels ciutadans mòbils no actius de la UE sobre la seguretat social

Comissió Europea - lliure circulació de la UE

La informació sobre la seguretat social de coordinació

Pàgina de Viviane Reding

Pàgina d'inici del Comissari responsable de l'ocupació, assumptes socials i inclusió de László Andor

Seguiu la vicepresidenta Reding a Twitter: @VivianeRedingEU

Seguiu el Comissari Andor a Twitter: @LaszloAndorEU

Annexos

Annex 1: La lliure circulació és el dret més preuat

font: Eurobaròmetre estàndard 79, Spring 2013

Annex 2: La percepció del públic sobre la lliure circulació

font, Flash Eurobaròmetre 365 sobre "Ciutadania de la Unió Europea", p44

Annex 3: quants ciutadans de la UE són mòbils?


taxa de mobilitat transfronterera anual a la UE en comparació amb els EUA i Austràlia

Font: Estudi Econòmic de la UE - 2012

Annex 4: és més probable que els ciutadans mòbils de la UE siguin econòmicament actius que els propis nacionals dels estats membres


El gràfic es classifica segons el nombre de ciutadans mòbils de la UE que treballen en edat de treballar (15-64) que resideixen al país.

Font: Eurostat, Enquesta de la població activa de la UE (taula lfsa_argan). Nota: al gràfic només es mostren els principals països de destinació dels ciutadans mòbils de la UE. Aquests 17 estats membres representen el 99% dels ciutadans mòbils de la UE el 2012.

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint

EU

Setmana per endavant: Forewarned és avantatjat

publicat

on

El vicepresident de la Comissió, Maroš Šefčovič, presentarà dimecres (8 de setembre) el segon informe anual de previsió estratègica de la Comissió. L'informe s'avança una setmana abans del discurs anual del president de la Comissió sobre l'estat de la UE. La iniciativa forma part d’un esforç per garantir que la UE sigui resistent davant de reptes, però també sigui capaç de preparar-se incorporant la previsió en tots els aspectes de l’elaboració de polítiques. L’informe 2021 examinarà les megatendències estructurals mundials cap al 2050 que afectaran la UE i identificarà àrees on la UE podria impulsar el seu lideratge mundial. 

Dimarts (7 de setembre), el comissari Hahn celebrarà una conferència de premsa sobre l’adopció del marc dels bons verds. L’EUGBS (l’estàndard europeu de bons verds) vol ser una “eina robusta per demostrar que financen projectes legítims verds alineats amb el Taxonomia de la UE ”.

Parlament

anunci

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva de l’Era Digital i comissària de competència, es reunirà (6 de setembre) amb els presidents de cinc comitès (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) al parlament per a un intercanvi d’opinions sobre l’agenda digital. 

El Comitè de Drets de les Dones i la delegació per a les relacions amb l'Afganistan es reuniran per debatre sobre la situació dels drets de les dones i les nenes.

El Comitè especial contra la malaltia del càncer es reunirà dijous (9 de setembre) per reunir-se per debatre l’intercanvi de dades sanitàries i la digitalització en prevenció i atenció del càncer, així com una actualització sobre la implementació de l’estratègia de la UE per a la sostenibilitat dels productes químics en el context de prevenció del càncer.

anunci

El subcomitè de seguretat i defensa debatrà sobre la situació a l'Afganistan, així com un estudi sobre la "preparació i respostes de la UE a les amenaces químiques, biològiques, radiològiques i nuclears (CBRN)" i l'avantprojecte de Sven Mikser (S&D, EE) sobre " Reptes i perspectives per a règims multilaterals de control d'armes i desarmament d'armes de destrucció massiva '. 

Tall

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea donarà la seva opinió sobre la recuperació de 2.7 milions d’euros del Regne Unit per la seva manca d’aplicació d’un enfocament basat en el risc en matèria de control duaner, malgrat les reiterades advertències de l’OLAF, l’oficina antifrau independent de la UE. El fet d’abordar aquest problema també va significar que els fabricants de la UE havien de competir amb els productes poc valorats que arribaven a la UE a través de la UE. La xifra de l'OLAF cobreix els anys 2011-2017. S’esperen altres judicis importants en matèria d’asil (C-18/20, C-768/19).

Consell

Els ministres d’Agricultura i Pesca es reuniran de manera informal de 5 a 7. Els ministres d'Economia i Finances tindran una reunió informal per videoconferència el 6 de setembre i tindran una altra reunió informal els dies 10-11. Com és habitual, l'Eurogrup es reunirà abans de la reunió inclusiva del 10. 

BCE

El Banc Central Europeu tindrà una reunió mensual periòdica dijous, amb una inflació que superarà ara el 2% objectiu, tots els ulls fixats en el que farà el BCE a continuació.

Tunísia

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, visitarà Tunísia el divendres (10 de setembre). Al juliol, el president tunisià Kais Saied va destituir el primer ministre i va sospitar que el parlament invocava poders d'emergència davant les manifestacions per dificultats econòmiques i l'augment dels casos Covid-19. La UE ha demanat a Tunísia que respecti la seva constitució i l'estat de dret . 

Seguir llegint

EU

De tornada a l'escola, la mirada del reporter de la UE sobre la setmana que ve

publicat

on

Per a aquells de vosaltres que hàgiu aconseguit fugir per fer unes vacances d’estiu reparadores, ben fet, ho necessitareu. El següent trimestre serà (un altre) ocupat. 

Molta legislació ha començat el seu viatge legislatiu a través de la complexa màquina de presa de decisions de la UE, amb moltes propostes molt carnoses en camí de ser tallades a trossos, tallades a daus i especiades, i finalment llançades a la paella del comitè de conciliació que serà presentada a les cinc de la matinada per un polític amb els ulls obscurs com a triomf de la Presidència guanyada amb força. Entre les novetats hi ha les propostes climàtiques Digital i “Fit for 55”. Les propostes climàtiques prometen ser especialment contundents, ja que ja s'ha acordat la "Llei climàtica" que fixa els compromisos de carboni; trobar un equilibri final entre les propostes requerirà un comerç de cavalls d’una escala fins ara desconeguda.

El cinturó de Brussel·les va estar força inactiu a l’agost fins que els fets catastròfics de l’Afganistan van portar 20 anys d’intervenció occidental a una sortida menys que triomfant, plena de pànic i inglesa. L'Occident es troba en un desgavell desordenat, amb una confiança mínima. La Comissió von der Leyen es va presentar com a "geopolítica", l'administració de Biden va declarar "Amèrica ha tornat!" - i, tanmateix, aquí som. Una cosa que he après és que les coses mai són tan dolentes que no poden empitjorar. El triomf dels talibans i el brutal recordatori que l’ISIS no ha desaparegut ajudaran els qui donen suport als seus ideals en altres llocs. No és una imatge bonica, però Europa i l’Occident en general han de tenir el coratge del seu millor jo que defensa els drets, la democràcia, l’estat de dret i la prosperitat tant a casa com a l’estranger. 

anunci

La setmana vinent els ministres d'Afers Exteriors i de Defensa es reuniran per a consells informals per debatre les conseqüències dels fets recents. La greu inestabilitat més propera al nord d’Àfrica, el Líban i Bielorússia –entre d’altres– i, per descomptat, a l’Afganistan.

Els ministres de Defensa es reuniran per debatre la brúixola estratègica de la UE; l'objectiu és tenir un document complet al novembre; els esdeveniments recents han demostrat que la UE necessita assumir més responsabilitats i accions concertades en matèria de seguretat i defensa.

El dimarts (31 d’agost) hi haurà una reunió extraordinària de ministres de Justícia i Assumptes d’Interior que es reuniran per debatre sobre com tractaran l’inevitable moviment de persones procedents de l’Afganistan, el reassentament a la UE i el suport a aquells països veïns que ja ho han fet. acollit a milions de refugiats que necessitaran més suport financer.

anunci

Estat de dret

És difícil ser un far per a l’estat de dret a l’estranger, si les vostres parts constitueixen alegrement les normes, cosa que em porta a Polònia i Hongria, on l’estat d’estasi s’ha mantingut durant l’estiu.

Von der Leyen va rebutjar els eurodiputats i els experts legals en una carta de cinc pàgines en què es detallava com Hongria havia incomplert sis dels vuit principis de l’estat de dret relacionats amb la despesa del pressupost de la UE i, per tant, hauria de desencadenar la recentment encunyada «condicionalitat de l’estat de dret». mecanisme per evitar l’ús indegut de fons. Von der Leyen va escriure que els eurodiputats no havien aportat proves suficients de les infraccions i que la Comissió "no ha estat cridada adequadament a actuar".

El dia de Polònia el 16 d'agost no va ser un esdeveniment, amb una nova prevaricació per part de la seu central de la Comissió. No es pot evitar pensar que hi ha algú al servei jurídic de la Comissió que tingui la cita de Douglas Adams emmarcada al mur: “M’encanten els terminis. M’encanta el soroll que emprenen quan passen ”.

La Comissió va llançar la llauna pel camí mentre "llegien i analitzaven" la resposta de Polònia. El vicepresident Jourova visitarà Polònia el dilluns (30 d'agost). Els sorolls del ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, no són encoratjadors, ja que fa un tuit recentment que la UE participa en una "guerra híbrida" contra la UE. 

Mentrestant, Eslovènia continua frenant la designació de fiscals a la Fiscalia Europea, amb el primer ministre eslovè Jansa bloquejant les candidatures.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències