Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La ciutadania de la UE "no es ven a qualsevol preu", diu el Parlament Europeu

COMPARTIR:

publicat

on

20140110PHT32329_originalLa ciutadania de la UE no ha de tenir una "etiqueta de preu" adjunta, diu el Parlament Europeu en una resolució votada el 16 de gener. Els diputats estan preocupats pels esquemes establerts per diversos estats membres de la UE i, en particular, per Malta, que donen lloc a la venda de la ciutadania nacional i, per tant, de la UE. El Parlament demana a la Comissió que indiqui clarament si aquests sistemes respecten la lletra i l'esperit dels tractats de la UE i les normes de la UE sobre no discriminació.

Alguns estats membres han introduït sistemes que, directa o indirectament, donen lloc a la "venda" de la ciutadania de la UE a nacionals de tercers països, tot i que s'espera que cada estat membre actuï de manera responsable per preservar els valors i èxits comuns de la Unió. Aquests són inestimables i "no poden tenir un preu adjunt", diu la resolució, que es va aprovar per 560 vots en contra, 22 i 44 abstencions.
Assenyala, la venda directa de la ciutadania de la UE soscava la confiança mútua sobre la qual es basa la Unió.

El Parlament també subratlla que els drets que atorga la ciutadania de la UE, com ara el dret a circular i residir lliurement dins de la UE, no s'han de tractar com a "mercaderia comercialitzable". La ciutadania de la UE implica tenir una participació a la UE i depèn dels vincles d'una persona amb la UE i els seus estats membres o dels vincles personals amb els ciutadans de la UE, diu el text. A més, els programes de ciutadania per inversió "només permeten que els nacionals de tercers països més rics obtinguin la ciutadania de la UE, sense que es tingui en compte cap altre criteri", la qual cosa implica discriminació, va assenyalar el Parlament.

Malta va instar a alinear el pla de ciutadania amb els valors de la UE

Malta ha pres mesures recentment per introduir un esquema per a la venda directa de la ciutadania maltesa, "que implica automàticament la venda directa de la ciutadania de la UE en el seu conjunt sense cap requisit de residència", assenyala el text.

A més, ni tan sols està clar que els ciutadans maltesos es beneficiaran d'aquest esquema, per exemple, mitjançant ingressos fiscals addicionals, ja que els inversors estrangers afectats no hauran de pagar impostos, assenyala. "La ciutadania implica no només drets sinó també responsabilitats", subratllen els eurodiputats. El Parlament demana a Malta que ajusti el seu actual esquema de ciutadania als valors de la UE. Altres estats membres que han introduït sistemes nacionals que permeten la venda directa o indirecta de la ciutadania de la UE haurien de fer el mateix, afegeix. El procediment de sol·licitud probablement seria processat per consultors i despatxos d’advocats a Malta.

Són compatibles aquests esquemes amb les normes de la UE?

El Parlament demana a la Comissió Europea que indiqui clarament si aquests sistemes respecten la lletra i l’esperit dels tractats de la UE i del Codi de fronteres Schengen, així com les normes de la UE sobre la no discriminació. Demana a la Comissió que emeti recomanacions per evitar que aquests sistemes minin els valors fundacionals de la UE, així com directrius sobre la concessió d’accés a la ciutadania de la UE mitjançant els sistemes nacionals.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències