Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El Parlament Europeu aprova la Resolució trucant a les persones sense llar Estratègia de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

sense llarAvui, el Parlament Europeu ha adoptat una Resolució (2013/2994 (RSP)) sobre una estratègia de la Unió Europea (UE) per a persones sense llar. La Resolució es va adoptar per 349 vots a favor, 45 en contra i 113 abstencions. Insta la Comissió Europea a fer un seguiment de nombroses sol·licituds anteriors dels organismes europeus. El Consell d’Ocupació, Política Social, Salut i Consumidors (EPSCO), el Comitè de les Regions, el Comitè Econòmic i Social Europeu i el mateix Parlament Europeu han demanat prèviament a la Comissió Europea que desenvolupi una estratègia de la UE sobre el sensellarisme. La Resolució aprovada avui insta la Comissió a actuar sobre aquestes sol·licituds i aplicar l'estratègia sense més demora, aconsellant que s'hauria d'establir un grup d'experts d'alt nivell per donar suport a la preparació i desenvolupament de l'estratègia.

Durant el debat previ a l’adopció de la resolució, László Andor, comissari europeu responsable d’ocupació, assumptes socials i inclusió, va dir que la Comissió Europea comparteix l’opinió que el sensellarisme representa una de les pitjors formes de pobresa i exclusió social i que té un valor molt negatiu. conseqüències per a la societat i per a les persones afectades. Va confirmar que hi ha hagut un augment de la pobresa a Europa en els darrers anys i que s'han assolit nivells de vulnerabilitat sense precedents entre persones sense llar, joves, famílies i migrants en situació de pobresa. De fet, el sensellarisme, la forma més extrema de pobresa i privació, continua afectant les persones de tots els estats membres de la UE i ha augmentat en els darrers anys a pràcticament tots els estats membres de la UE. Els països afectats per la crisi econòmica i financera assisteixen a un augment sense precedents de les persones sense llar. És urgent que es faci alguna cosa ara per frenar la marea. FEANTSA espera que el debat d'avui i l'adopció d'una altra resolució del PE a favor d'una estratègia de la UE per a persones sense llar marquin l'inici de més ambició de la UE i els seus estats membres en la lluita contra la situació de sensellarisme.

El sensellarisme és una clara prioritat de la política de pobresa de la UE en el marc de l’estratègia UE 2020 i del paquet d’inversió social. Està rebent atenció durant el semestre de la UE, amb diversos estats membres que l’inclouen com a prioritat en els seus programes nacionals de reforma de 2012 i 2013. Cada vegada hi ha més estats membres que tenen una estratègia de sensellarisme i poden desenvolupar les seves polítiques amb el suport europeu. Els que encara no hagin implementat una estratègia podrien beneficiar-se del suport i la coordinació europeus per fer-ho. Amb els esforços renovats de la UE i els estats membres, una estratègia de sensellarisme de la UE podria recolzar un millor progrés cap a l'objectiu principal de l'Estratègia Europa 2020: treure almenys 20 milions de persones del risc de pobresa i exclusió social.

La responsabilitat d’abordar el sensellarisme és dels Estats membres, mentre que la UE té un paper complementari i de suport. No obstant això, és possible un paper més fort per a la Comissió Europea dins dels seus àmbits de competència actuals, tot i que es respecta el principi de subsidiarietat. Així, la resolució demana als estats membres que desenvolupin estratègies integrals de sensellarisme que estan dirigides per l’habitatge, inclouen un fort enfocament en la prevenció i tenen en compte les orientacions establertes a la Comunicació de la Comissió sobre el SIP, "Cap a la inversió social per al creixement i la cohesió" i el document de treball del personal de la Comissió "Confronting Homelessness in Europe". També demana als estats membres que reforcin la inclusió de les persones sense llar en els seus programes nacionals de reforma. Igualment, demana a la Comissió que consideri referències a les persones sense llar a les Recomanacions específiques per país per als estats membres quan siguin urgents.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències