Connecteu-vos amb nosaltres

Igualtat d'oportunitats

Igualtat: normes de la UE per fer front a la discriminació en el lloc en tots els estats membres

COMPARTIR:

publicat

on

BlobServletLes normes de la Unió Europea per abordar la discriminació per raons d'origen racial o ètnic, religió o creença, discapacitat, edat i orientació sexual han estat implementades per tots els estats membres en la legislació nacional. Ara cal fer més esforços per aplicar-los a la pràctica.

Aquestes són les conclusions clau d'un nou informe publicat per la Comissió Europea avui (17 de gener). La Directiva d'igualtat laboral i la Directiva d'igualtat racial, totes dues adoptades l'any 2000, van ser dissenyades per combatre la discriminació. És una bona notícia que aquestes directives de la UE siguin lleis nacionals als 28 països de la UE. No obstant això, l'informe d'avui destaca que les autoritats nacionals encara han d'assegurar-se que ofereixen una protecció efectiva a les víctimes de la discriminació sobre el terreny.

Els reptes clau inclouen la falta de consciència pública sobre els drets i la no-presentació de casos de discriminació. Per donar suport a aquest procés, la Comissió proporciona finançament per sensibilitzar i formar professionals del dret en dret d’igualtat.

A més, la Comissió Europea ha publicat avui una guia per a víctimes de discriminació (annex I de l'informe). “El principi de no discriminació és un dels principis fonamentals de la nostra Unió Europea. Tothom és igual davant la llei i tothom té dret a viure la seva vida lliure de discriminació”, va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE. “És gràcies a les normes antidiscriminació de la UE i a l'acció d'execució de la Comissió que els ciutadans poden confiar en aquests drets als 28 estats membres. El repte és assegurar-se que les persones afectades per la discriminació puguin aplicar els seus drets a la pràctica: que sàpiguen on anar per demanar ajuda i tinguin accés a la justícia”. 

L'informe d'avui examina la situació 13 anys després de l'adopció de les directives antidiscriminació de la UE l'any 2000. Les normes prohibeixen la discriminació en una sèrie d'àmbits clau per raó de raça o origen ètnic, i en el lloc de treball per raó d'edat. , religió o creences, discapacitat o orientació sexual. Ambdues directives s'han transposat a la legislació nacional als 28 països de la UE després de l'actuació de la Comissió (vegeu antecedents). 

No obstant això, l'informe constata que encara hi ha desafiaments a l'aplicació adequada de les normes sobre el terreny. És possible que les persones no sempre siguin conscients dels seus drets, per exemple, que les normes de la UE les protegeixen de la discriminació quan sol·liciten un lloc de treball i també en el propi lloc de treball. De la mateixa manera, la manca de dades d’igualtat –de la recopilació de les quals són responsables els estats membres– dificulta la quantificació i el seguiment dels casos de discriminació. És probable que només es reporti una petita proporció d’incidents de discriminació, principalment a causa de la manca de consciència. Per garantir que els drets de la UE a la igualtat de tracte s’apliquin adequadament sobre el terreny, la Comissió recomana als estats membres que s’esforcin a:     

Continuar sensibilitzant la ciutadania sobre els drets contra la discriminació i centrar els esforços en aquells amb més risc, amb la participació dels empresaris i dels sindicats. La Comissió proporciona finançament per donar suport a aquestes activitats i ha publicat una guia pràctica per a les víctimes de discriminació (vegeu l'annex 1 de l'informe d'avui). Facilitar la denúncia de la discriminació de les víctimes mitjançant la millora de l'accés als mecanismes de denúncia. Els organismes nacionals d'igualtat tenen un paper crucial a jugar i la Comissió continuarà donant suport a la creació de xarxes d'organismes d'igualtat i vetllarà perquè puguin desenvolupar amb eficàcia les seves tasques, tal com exigeix ​​la legislació de la UE.     

anunci

Garantir l’accés a la justícia per als afectats per la discriminació. La guia per a les víctimes de la Comissió inclou orientacions específiques sobre com presentar i perseguir una reclamació per a la discriminació, mentre que la Comissió finança formació per a professionals del dret i ONG que representen les víctimes de discriminació per aplicar la llei d'igualtat a la UE.     

Abordar la discriminació específica a què s'enfronten els gitanos com a part de les seves estratègies nacionals per a la integració dels gitanos, fins i tot mitjançant l'aplicació de les orientacions de la Comissió, que figuren a la recomanació del Consell sobre la inclusió dels gitanos recentment adoptada (IP / 13 / 1226). 

L’informe d’avui també ofereix una visió detallada de la jurisprudència des de l’adopció de les directives (annex 2 de l’informe) i posa de manifest, sobretot, la discriminació per edat, que ha donat lloc a un nombre considerable de resolucions rellevants (annex 3 de l’informe). Antecedents Després del Tractat d’Amsterdam el 1999, la UE va adquirir nous poders per combatre la discriminació per raó d’origen ètnic o racial, religió o creença, discapacitat, edat i orientació sexual (antic article 13 del TCE, ara article 19 del Tractat sobre el funcionament del Unió Europea).

Això va conduir a l'adopció unànime per part dels estats membres de la Directiva 2000/43 / CE (Directiva sobre igualtat de raça) i la Directiva 2000/78 / CE (Directiva sobre igualtat en l'ocupació). La llei antidiscriminació de la UE estableix un conjunt coherent de drets i obligacions a tots els països de la UE, inclosos els procediments per ajudar les víctimes de la discriminació. Tots els ciutadans de la UE tenen dret a la protecció legal contra la discriminació directa i indirecta, la igualtat de tracte laboral, a rebre ajuda dels organismes nacionals d’igualtat i a presentar una queixa mitjançant un procediment judicial o administratiu. 

Entre 2005 i 2007, la Comissió va iniciar processos d’infracció contra els estats membres de 25 (no hi va haver cap procediment contra Luxemburg; l’examen de la legislació nacional búlgara i croata encara està en curs). Gairebé tots aquests han estat tancats. En un cas (contra Itàlia), el procediment d’infracció va conduir a una decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (cas C-312 / 11, sentència de
4 2013 de juliol). 

Més informació 

Dossier de premsa: informe sobre l'aplicació de les directrius i annexos   
Comissió Europea: abordar la discriminació    Pàgina d'inici de la vicepresidenta Viviane Reding  
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU 
Seguiu la Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències