Connecteu-vos amb nosaltres

Competència

Defensa de la Competència: Comissió multa els productors d'escuma per a matalassos, sofàs i cadires de cotxe € 114m en la solució de càrtel

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

2013-10-03-legalLa Comissió Europea ha trobat que els quatre principals productors d’escuma flexible de poliuretà - Vita, Carpenter, Recticel i Eurofoam - ha participat en un càrtel i ha imposat multes per un import total de € 114,077,000. L'escuma flexible de poliuretà s'utilitza principalment en mobiliari domèstic, com ara matalassos o sofàs. Aplicacions en el sector de l'automòbil, en particular per als seients d'automòbil - també representen al voltant d’una quarta part del mercat total d’escuma flexible de poliuretà.

Les empreses van col·laborar per coordinar els preus de venda de diversos tipus d’escuma durant gairebé cinc anys, des d’octubre de 2005 fins a juliol de 2010, en deu estats membres de la UE (Àustria, Bèlgica, Estònia, França, Alemanya, Hongria, Països Baixos, Polònia, Romania i el Regne Unit). Vita no va ser multada perquè es va beneficiar de la immunitat de la Comissió 2006 Comunicació sobre la cooperació per revelar l'existència del càrtel a la Comissió. Eurofoam (empresa conjunta entre Recticel i Greiner Holding AG), Recticel i Greiner van rebre reduccions de les seves multes per la seva cooperació en la investigació del programa de clemència de la Comissió. Atès que totes les empreses van acordar resoldre el cas amb la Comissió, les seves multes es van reduir encara un 10%.

El vicepresident de la Comissió encarregat de la política de competència, Joaquín Almunia, va dir: "Els càrtels perjudiquen tota la nostra economia i no es poden tolerar. Aquest cas il·lustra el fonamental de continuar lluitant i sancionant aquest comportament il·legal: aquí el producte cartelitzat és un component clau del mobles comprats per tots els ciutadans, com matalassos i sofàs, i una aportació important per a certes empreses, per exemple, els fabricants de cotxes. "

anunci

L’objectiu del càrtel era transmetre als clients els augments de preus de les matèries primeres de productes químics a granel i evitar una competència agressiva de preus entre els quatre productors. Per aconseguir aquest objectiu, els cartelistes van organitzar reunions de coordinació de preus a tots els nivells de gestió europea. Els participants es van reunir al marge de les associacions europees i nacionals i van tenir nombrosos contactes telefònics i bilaterals. El càrtel va funcionar durant gairebé cinc anys, des d'octubre 2005 fins al juliol 2010.

Multes

Les multes totals imposades són les següents:

anunci
Reducció d'acord amb la Comunicació Reducció en virtut de la Notificació de l'Acord Fine (€)
Color blanc 100% 10% 0
fuster 10% 75 009 000
Recticel (per la seva pròpia participació) 50% 10% 7 442 000
Per la conducta d'Eurofoam1: - Eurofoam, Recticel i Greiner- Greiner i Recticel

- Recticel

50% 10% 14 819 0009 364 0007 443 000
Total 114 077 000

Això significa que, en total, Eurofoam pot pagar fins a 14 819 000 €, Greiner fins a 24 183 000 € i Recticel (ambdues per la seva pròpia implicació i la d’Eurofoam) per un màxim de 39 068 000 €. sobre la base del Directrius de 2006 de la Comissió sobre multes (Vegeu IP / 06 / 857  MEMO / 06 / 256).

A l'hora d'establir el nivell de multes, la Comissió va tenir en compte les vendes de les empreses dels productes en qüestió en els estats membres corresponents, la naturalesa greu de la infracció, el seu abast geogràfic i la seva durada. Vita va rebre la total immunitat per haver revelat l'existència del càrtel i, per tant, va evitar una multa de 61.7 milions d'euros per la seva participació a la infracció.

Recticel, Eurofoam i Greiner es van beneficiar de la reducció de les multes del 50% en virtut de l'avís de clemència del 2006 per la seva cooperació. Les reduccions reflecteixen el moment de la seva cooperació i fins a quin punt les proves que van aportar van ajudar la Comissió a demostrar l'existència del càrtel. A més, segons la Comissió 2008 Notificació de l'Acord, la Comissió va reduir les multes imposades a totes les empreses en un 10%, ja que reconeixien la seva participació en el càrtel i la seva responsabilitat al respecte. La responsabilitat de Carpenter es va establir mitjançant la participació directa en la conducta de les filials europees de Carpenter, mentre que Carpenter Co. es considerava responsable només com a empresa matriu.

Competència

Competència: la Comissió publica els resultats de l'avaluació de l'avís de definició de mercat

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat un Document de Treball que resumeix les conclusions de l'avaluació de l'avís de definició de mercat utilitzat a la legislació de la competència de la UE.

L'objectiu de l'avaluació era contribuir a l'avaluació de la Comissió sobre el funcionament de l'avís de definició de mercat, per tal de decidir si derogueu l'avís, el deixeu sense canvis o el reviseu.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: “Hem d’analitzar el mercat i els límits del mercat on competeixen les empreses. L’avís de definició de mercat és molt útil en aquest context. L'avaluació ha confirmat que proporciona claredat i transparència als grups d'interès sobre com enfocem la definició del mercat. Els principis bàsics de l’avís de definició del mercat, basats en la jurisprudència dels tribunals de la UE, continuen sent actuals. Al mateix temps, l'avaluació indica que l'avís no cobreix completament les evolucions recents en la pràctica de definició del mercat, incloses les relacionades amb la digitalització de l'economia. Ara analitzarem si i com s'hauria de revisar l'avís per abordar els problemes que hem identificat ".

anunci

La Comissió va llançar l'avaluació de l'avís de definició de mercat el març de 2020. Durant l'avaluació, la Comissió va recopilar proves per entendre el funcionament de l'avís des de la seva adopció el 1997. Les proves recollides inclouen, entre d'altres, les contribucions dels grups d'interès reunides consulta pública que va tenir lloc entre Juliol i octubre de 2020. A més, la Comissió va consultar les autoritats nacionals de competència de la UE i col·laborar de manera proactiva amb experts i representants de grups d'interès. Finalment, la Comissió va sol·licitar una avaluació externa estudi de suport, que va revisar pràctiques rellevants en altres jurisdiccions, així com literatura jurídica i econòmica, en relació amb quatre aspectes específics de la definició del mercat: (i) digitalització, (ii) innovació, (iii) definició del mercat geogràfic i (iv) tècniques quantitatives.

Les conclusions de l'avaluació

L’avaluació ha demostrat que l’avís de definició de mercat continua sent molt rellevant ja que proporciona claredat i transparència a les empreses i altres parts interessades sobre l’enfocament de la Comissió sobre la definició del mercat, un primer pas important de l’avaluació de la Comissió en molts casos antimonopoli i de fusions.

anunci

Els resultats de l'avaluació indiquen que l'avís de definició del mercat és eficaç per proporcionar una orientació correcta, completa i clara sobre qüestions clau de definició del mercat i sobre l'enfocament de la Comissió sobre aquest tema.

Al mateix temps, l'avaluació també suggereix que l'avís no reflecteix completament l'evolució de les millors pràctiques en la definició del mercat que s'han produït des de 1997, inclosos els darrers desenvolupaments de la jurisprudència de la UE. Per exemple, la Comissió ha refinat el seu enfocament de la definició del mercat en línia amb les condicions de mercat imperants, que avui dia són cada vegada més digitals i interconnectades, i la sofisticació de les eines disponibles, com ara un processament millorat de gran quantitat de documents o tècniques quantitatives refinades. A més, des de l'adopció de l'avís, la Comissió també ha acumulat més experiència en l'anàlisi de mercats potencialment globals o almenys més amplis que l'espai econòmic europeu.

 Segons l’avaluació, les àrees on l’avís de definició de mercat podria no estar completament actualitzat inclouen: (i) l’ús i el propòsit de la prova SSNIP (petit augment significatiu no transitori del preu) en la definició de mercats rellevants; (ii) mercats digitals, en particular pel que fa als productes o serveis comercialitzats a un preu monetari zero i als «ecosistemes» digitals; (iii) l'avaluació dels mercats geogràfics en condicions de globalització i competència en importacions; (iv) tècniques quantitatives; (v) el càlcul de les quotes de mercat; i (vi) competència sense preus (inclosa la innovació).

La Comissió reflexionarà sobre la necessitat i la manera d’abordar els problemes identificats en el context de l’avaluació.

Fons

La definició del mercat és una eina per identificar els límits de la competència entre empreses. L'objectiu de definir el producte i el mercat geogràfic rellevants és identificar els competidors reals que restringeixen les decisions comercials de les empreses interessades, com ara les seves decisions sobre preus. Des d’aquesta perspectiva, la definició del mercat permet, entre altres coses, calcular quotes de mercat que transmetin informació significativa a l’efecte d’avaluar el poder del mercat en el context de procediments de fusió o antimonopoli.

Les definicions de mercat reflecteixen la realitat del mercat. Per tant, difereixen segons els sectors i poden evolucionar amb el pas del temps. Les definicions de mercats geogràfics, per exemple, poden anar des de mercats nacionals o locals (com ara per a la venda al detall de béns de consum) fins a mercats globals, com ara per a la venda de components d’aviació. A mesura que les realitats del mercat evolucionen amb el pas del temps, les definicions de mercat de la Comissió també evolucionen amb el pas del temps.

L' Avís de definició de mercat proporciona orientacions sobre els principis i les millors pràctiques de com la Comissió aplica el concepte de producte i mercat geogràfic rellevant en la seva aplicació de la legislació de la competència de la UE.

Més informació

Vegeu el pàgina web dedicada de la DG Competència, que conté totes les aportacions de les parts interessades presentades en el context de l’avaluació, resums de les diferents activitats de consulta i l’informe final de l’estudi de suport a l’avaluació.

Seguir llegint

Competència

Les empreses automobilístiques van multar 875 milions d’euros per connivència contra tecnologies d’eliminació de NOx

publicat

on

La Comissió Europea ha constatat que Daimler, BMW i el grup Volkswagen (Volkswagen, Audi i Porsche) van incomplir les normes antimonopoli de la UE en col·laborar amb el desenvolupament tècnic en l’àmbit de la neteja de NOx. 

La Comissió ha imposat una multa de 875 milions d'euros. Daimler no va ser multat, ja que va revelar l'existència del càrtel a la Comissió. Totes les parts van reconèixer la seva participació en el càrtel i van acordar resoldre el cas.

La vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "Els cinc fabricants de vehicles Daimler, BMW, Volkswagen, Audi i Porsche posseïen la tecnologia per reduir les emissions nocives [però] van evitar competir per fer ús del màxim potencial d'aquesta tecnologia. . La competència i la innovació en la gestió de la contaminació dels vehicles són essencials perquè Europa pugui assolir els nostres ambiciosos objectius del Green Deal. " 

anunci

Els fabricants d’automòbils van celebrar reunions tècniques periòdiques per debatre sobre el desenvolupament de la tecnologia de reducció catalítica selectiva (SCR) que elimina les emissions nocives d’òxid de nitrogen (NOx) dels turismes dièsel mitjançant la injecció d’urea (també anomenada “AdBlue”) a l’escapament corrent de gas. Durant més de cinc anys (2009 - 2014), els fabricants d'automòbils van col·laborar per evitar la competència mitjançant aquesta nova tecnologia.

Aquesta és la primera decisió de prohibició del càrtel basada únicament en una restricció del desenvolupament tècnic i no en la fixació de preus, la distribució de mercats o l’assignació de clients.

Eina de denúncia

anunci

La Comissió ha establert una eina per facilitar que les persones alertin sobre conductes anticompetitives tot mantenint el seu anonimat. L’eina protegeix l’anonimat dels denunciants mitjançant un sistema de missatgeria xifrada dissenyat específicament que permet comunicacions bidireccionals. L'eina és accessible a través d'aquesta link.

Seguir llegint

Competència

Competència: la Comissió Europea publica l'informe 2020 sobre la política de competència

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat un informe sobre la política de competència per al 2020, que presenta les principals iniciatives legislatives i polítiques adoptades l'any passat, així com una selecció de decisions adoptades. El 2020, la política de competència de la UE va contribuir significativament als esforços de la Comissió per respondre al brot de coronavirus, tant en termes d'emergència sanitària com en el seu impacte en els mitjans de subsistència dels ciutadans. Les ajudes estatals Marc temporal, adoptada al començament de la crisi, ha permès als estats membres utilitzar la plena flexibilitat prevista en les normes sobre ajuts estatals per donar suport a l'economia en el context de la pandèmia del coronavirus. A l'àrea antimonopoli, la Comissió va publicar un document comunicació proporcionant orientació a les empreses que cooperin en projectes destinats a solucionar l'escassetat de subministrament de productes i serveis rellevants per al coronavirus, com ara medicaments i equipament mèdic.

A més, malgrat els reptes que van presentar els canvis en les condicions laborals, el 2020 la Comissió va prendre diverses decisions en aquest camp, entre les quals hi ha tres decisions de càrtel i cinc antimonopoli. També ha llançat un fitxer investigació antimonopoli al sector d'Internet de les coses (IoT) per a productes i serveis relacionats amb el consumidor a la UE. També en l’àmbit del control de fusions, la Comissió va adoptar més de 350 decisions de fusió i va intervenir en 18 casos (incloses 13 fusions autoritzades subjectes a compromisos en la primera fase i 3 autoritzades amb recursos després d’una segona fase). La Comissió també va adoptar una proposta per a Llei de mercats digitals per abordar les conseqüències negatives derivades de certs comportaments de les plataformes que actuen com a "porters" digitals al mercat únic i van publicar un Llibre Blanc, desenvolupar eines i polítiques per abordar millor els efectes distorsionadors de les subvencions estrangeres al mercat interior. El text complet de l'informe (disponible en EN, FR i DE i altres idiomes) i el document de treball del personal adjunt (disponible en EN) estan disponibles aquí.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències