Connecteu-vos amb nosaltres

Comitè de les Regions (CDR)

Les autoritats locals i regionals requereixen normes més estrictes de la UE per posar fre als enviaments il·legals de residus

COMPARTIR:

publicat

on

RAEE + exportació il·legalEls polítics locals i regionals d'arreu d'Europa han demanat per unanimitat que la UE introdueixi normes molt més estrictes sobre el transport de residus. El Comitè de les Regions, l'assemblea de les autoritats locals i regionals de la UE, va adoptar un informe que recolza els plans per modificar el reglament actual de la UE sobre enviaments de residus. Liderat per la Cllr Paula Baker (UK/ALDE), el Comitè argumenta que els canvis a la regulació actual de la UE han d'establir inspeccions d'enviament molt més estrictes, introduir controls coherents a tots els estats membres de la UE i augmentar el poder de les autoritats públiques.

Encara que l'actual Reglament de la UE sobre enviaments de residus  aprovada l'any 1996 ofereix orientació i control sobre els enviaments de residus, la investigació indica que fins a un 25% encara s'està enviant il·legalment des de la UE a països en desenvolupament, contravinent les lleis de la UE i internacionals. La Comissió Europea va publicar l'any passat una proposta que pretén actualitzar el Reglament que ha estat revisat pel Comitè. Durant la seva intervenció al ple del Comitè el 30 de gener, on es va aprovar la seva opinió per unanimitat, la consellera Baker de Basingstoke i el consell de Deane van acollir amb satisfacció les propostes de la Comissió que assenyalaven que l'enviament il·legal tenia conseqüències ambientals i socials nefastes per als països receptors, alhora que sufocava els esforços de reciclatge de la UE. : “Quan veus quin impacte pot tenir l'enviament de residus il·legals a les comunitats i països, només pots sentir-te indignat. Simplement hem de fer tot el possible per aturar-ho. Prendre mesures concretes per renovar i reforçar la normativa de la UE ja existent és un pas positiu endavant".

El Comitè argumenta que el Reglament actual és obsolet i insuficient i no ofereix cap explicació sobre com s'han de dur a terme les inspeccions. Com que l'enviament de residus és una activitat internacional, sense l'aplicació adequada i mesures estandarditzades a tota la UE, és difícil assegurar la coherència amb alguns estats membres que queden enrere. El Comitè recolza la proposta de la Comissió d’introduir una definició de contingut obligatori a tota la UE i li agradaria establir objectius mesurables a tota la Unió per garantir que les autoritats puguin revisar l’impacte dels seus plans d’inspecció.

També comparteix la preocupació que publicar plans d'inspecció podria ser contraproduent i donar suport a les persones implicades en activitats de residus il·legals. En lloc d'això, el Comitè suggereix que només s'hauria de publicar orientacions estratègiques en comptes de tenir informació a nivell operatiu. Per millorar els esforços de coordinació i l'aplicació, el Comitè proposa la introducció d'una "finestra única" que posa totes les inspeccions a disposició de les autoritats competents. També va ser crucial que les autoritats locals i regionals estiguessin implicades en el seu disseny.

També s’hauria de permetre a les autoritats locals i regionals que demanin proves als enviaments on acabaran els residus i també suggereix que es faci pública la informació sobre el destí final. La introducció d’un sistema de dades estandarditzat a tota la Unió per a les autoritats públiques també milloraria els controls que, segons s’estima, podrien estalviar a les empreses de la UE fins a 40 milions d’euros anuals en costos administratius. El Comitè també demana el llançament d'una plataforma on els estats membres i les autoritats públiques puguin compartir les millors pràctiques sobre la planificació i gestió dels enviaments de residus. Per augmentar la quantitat i la qualitat de les inspeccions, la UE hauria d'assegurar que la Xarxa de la Unió Europea per a l'aplicació i l'aplicació de la legislació ambiental (IMPEL), una ONG que supervisa l'aplicació i l'aplicació de la legislació mediambiental, està prou finançada.

Més informació

Projecte d’opinió del CdR, proposta de Reglament que modifica el Reglament d’enviaments de residus

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències