Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Eleccions al Parlament Europeu: el candidat a la presidència de la Comissió "ha de reflectir l'elecció dels votants"

COMPARTIR:

publicat

on

barroso-estat-de-la-unióEl Consell Europeu, els caps d'estat i de govern de la UE, hauria d'honorar l'elecció dels ciutadans a l'hora de proposar un candidat a la presidència de la Comissió, que serà elegit pel Parlament d'acord amb els nous acords del Tractat de Lisboa, segons un informe votat per la Comissió d'Afers Constitucionals l'11 de febrer. S'ha d'escollir el major nombre possible de membres de la propera Comissió entre els eurodiputats, afegeix.
“Les propostes que faig al meu informe tenen tres objectius: reforçar la legitimitat democràtica de la Comissió Europea, garantir que la separació de poders a la Unió Europea s'apliqui correctament i permetre al Parlament Europeu exercir plenament el seu poder de control. Crec que hem aconseguit un bon resultat que ajuda a millorar la sostenibilitat del procés democràtic de la UE”, va dir el ponent Paulo Rangel (PPE, PT). L'informe, aprovat per 18 vots en contra i una abstenció, subratlla que el nou El procediment pel qual el Parlament Europeu elegi el president de la Comissió "farà més important les eleccions europees, vinculant més directament l'elecció dels votants a les eleccions al Parlament Europeu amb l'elecció del president de la Comissió".

El Consell Europeu va instar a honrar l'elecció dels ciutadans de la UE
Els eurodiputats conviden al Consell Europeu a aclarir, de manera oportuna i abans de les eleccions, "com tindrà en compte les eleccions al Parlament Europeu i respectarà l'elecció dels ciutadans quan presenti un candidat a la presidència de la Comissió". el context de les consultes que han de tenir lloc entre el Parlament i el Consell Europeu en virtut de la Declaració 11 annex al Tractat de Lisboa (text a sota).

Un cop designat el candidat pel Consell Europeu, se li ha de demanar que presenti al Parlament Europeu directrius de política per al seu mandat. Aquesta presentació hauria d'anar seguida d'un intercanvi exhaustiu de punts de vista, abans que el Parlament procedeixi a l'elecció del candidat proposat per al càrrec, diu la comissió.
Alguns comissaris haurien de ser escollits entre els diputats

El president electe de la Comissió hauria d'actuar de manera més autònoma del que s'havia fet en el passat en seleccionar els altres membres de l'òrgan executiu de la UE, segons diuen els eurodiputats. Ells l’insten a insistir davant els governs dels estats membres que “els candidats al càrrec de comissari hauran de permetre-li compondre un col·legi equilibrat de gènere i permetre que rebutgi qualsevol candidat proposat que no demostri competència general , Compromís europeu o indubtable independència ”.
El comitè demana que "s'escullin el màxim nombre possible de membres de la propera Comissió d'entre els membres elegits del Parlament Europeu".

Eficiència i mida de la propera Comissió
La reducció de la mida de la Comissió prevista pel Tractat de Lisboa deixarà d'efectuar-se el 2014, a causa de la decisió del Consell Europeu a petició del govern irlandès. "S'han de preveure mesures addicionals, com ara el nomenament de comissaris sense cartera o l'establiment d'un sistema de vicepresidents de la Comissió amb responsabilitats sobre els grans clústers temàtics i amb competències per coordinar el treball de la Comissió en les àrees corresponents. el funcionament més eficaç de la Comissió ", afirma l'informe.

Els eurodiputats demanen a la propera Convenció constitucional que revisi la qüestió de la mida de la Comissió, així com de la seva organització i funcionament. A més, en una futura revisió dels tractats de la UE, s’hauria de reduir la majoria requerida actualment per a una moció de censura contra la Comissió, de manera que només es requereixi la majoria dels eurodiputats components, sense posar en risc el bon funcionament de les institucions, afegeixen.
Propers passos

L'informe serà sotmès a votació pel conjunt del Parlament a la sessió plenària de març.

anunci

Fons

L'article 17 del Tractat de la Unió Europea diu: "Tenint en compte les eleccions al Parlament Europeu i després d'haver celebrat les consultes oportunes, el Consell Europeu, per majoria qualificada, proposarà al Parlament Europeu un candidat a la presidència". de la Comissió. Aquest candidat serà elegit pel Parlament Europeu per majoria dels seus membres. Si no obté la majoria requerida, el Consell Europeu, per majoria qualificada, proposarà en el termini d'un mes un nou candidat que serà elegit pel Parlament Europeu seguint el mateix procediment”.
La declaració 11 annex al Tractat de Lisboa estableix que “el Parlament Europeu i el Consell Europeu són conjuntament responsables del bon funcionament del procés que condueix a l'elecció del president de la Comissió Europea. Prèviament a la decisió del Consell Europeu, els representants del Parlament Europeu i del Consell Europeu realitzaran així les consultes necessàries en el marc que es considerin més adient. Aquestes consultes se centraran en els antecedents dels candidats a la presidència de la Comissió, tenint en compte les eleccions al Parlament Europeu, d'acord amb el primer paràgraf de l'article 17, apartat 7. Les modalitats d'aquestes consultes es poden determinar, en el seu moment, de comú acord entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu”.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències