Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

Troica: Els eurodiputats demanen un pla d'ocupació i la recuperació social

COMPARTIR:

publicat

on

Edifici del Parlament EuropeuCreixent l'atur - especialment entre els joves, que condueixen a la seva emigració: la pèrdua de petites empreses i l'augment de les taxes de pobresa, fins i tot entre la classe mitjana, són els impactes clau de la crisi econòmica i les mesures d'ajust dissenyades per la Troika del BCE/Comissió Europea/FMI per a Grècia. Xipre, Portugal, Irlanda, diuen els eurodiputats del Comitè d'Ocupació en una resolució votada el 13 de febrer. Demana un pla d'ocupació i de recuperació social per a aquests països.

"Ha arribat el moment de recuperar la situació laboral i social que va quedar destruïda i de reparar els danys. La dimensió social europea va quedar completament oblidada per aquells que van actuar com si Europa fos només un club de creditors", ha dit el ponent Alejandro Cercas (S&D, ES), el text del qual va ser aprovat per 27 vots a favor, set en contra i dues abstencions.

Augment de les taxes d'atur i pobresa, pèrdua de petites empreses

La crisi econòmica i financera i les polítiques d'ajust als quatre països han provocat un augment de l'atur, especialment l'atur de llarga durada i l'atur juvenil que el 2012 va arribar a superar el 50% a Grècia, més del 30% a Portugal i Irlanda i el 26.4% a Xipre, conduint a l'emigració. La pèrdua de les petites i mitjanes empreses (PIME) és una causa clau de l'atur i la major amenaça per a la recuperació futura, diuen els eurodiputats, que subratllen que les polítiques d'ajust recomanades per la Troika no van estalviar sectors estratègics que haurien d'haver estat protegits per mantenir-se. creixement i cohesió social.

La precarietat laboral ha crescut juntament amb el deteriorament dels estàndards laborals bàsics, com ara les reduccions dels salaris mínims, per exemple un 22% a Grècia. Han sorgit noves formes de pobresa que afecten les classes mitjanes i treballadores, ja que la incapacitat per pagar les hipoteques i els alts preus de l'energia han provocat l'exclusió de l'habitatge i la pobresa energètica.

Es necessita una avaluació d'impacte adequada i més flexibilitat

Les condicions imposades a canvi de l'ajuda financera han posat en perill els objectius socials de la UE, sobretot perquè es va donar poc temps per implementar les mesures i no hi havia una avaluació adequada de la seva probable avaluació d'impacte en diversos grups socials, diu el text.

Els eurodiputats van expressar la seva preocupació perquè els programes de recuperació recomanen retallades específiques en la despesa social real en àrees fonamentals com les pensions i els serveis bàsics, en lloc de permetre als governs nacionals més flexibilitat per decidir on es podria estalviar.

anunci

També lamenten que els representants dels empresaris i dels treballadors i l'Organització Internacional del Treball no fossin consultats sobre el disseny inicial dels programes, fet que en el cas de Portugal va portar el Tribunal Constitucional a anul·lar algunes mesures legislatives.

Pla de recuperació laboral i protecció social

Els estats membres i la UE haurien de posar en marxa un pla de recuperació de l'ocupació un cop hagi passat la part més dura de la crisi financera, tenint en compte especialment la necessitat de crear condicions favorables per a les pimes, per exemple, reparant el sistema de crèdit. La Comissió, el BCE i l'Eurogrup (ministres de finances de l'eurozona) haurien de revisar i revisar les mesures posades en marxa tan aviat com sigui possible i la UE hauria de donar suport, amb recursos financers suficients, a la restauració dels estàndards de protecció social i a la lluita contra la pobresa. afegir.

Propers passos

Les recomanacions de la comissió seran sotmeses a votació pel conjunt del Parlament al març.

Fons

Els programes d'ajust dissenyats per la Troika es van implementar a Grècia (maig de 2010 i març de 2012), Irlanda (desembre de 2010), Portugal (maig de 2011) i Xipre (juny de 2013).

Procediment: per iniciativa pròpia
A la presidència: Pervenche Berès (S&D, FR)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències