Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

UE per donar suport a la destrucció dels arsenals químics sirians

COMPARTIR:

publicat

on

0 ,, 17263607_303,00La Unió Europea ha anunciat avui (17 de febrer) un suport financer de 12 milions d'euros per ajudar a destruir les reserves de productes químics sirians, contribuint a un fons fiduciari establert per l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), guanyadora del Premi Nobel de la Pau 2013. La contribució va ser compromesa per l'alta representant de la UE, Catherine Ashton, el desembre de l'any passat i avui s'ha fet realitat amb la signatura del contracte pel comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs.

L'ús d'armes químiques a Síria l'agost de 2013 va ser fermament condemnat per la comunitat internacional i es van proposar una sèrie d'iniciatives, inclosa la creació d'aquest fons fiduciari, per respondre al repte de destruir les reserves de productes químics, que va començar a finals de setembre de l'any passat.

Les activitats cobertes per aquest programa inclouen el transport, tractament i eliminació de materials químics i efluents fora de Síria, i seran implementades conjuntament per l'OPAQ i les Nacions Unides, per tal d'assegurar la seva destrucció segura i ambientalment racional.

El comissari Piebalgs va dir: "Aquest és un programa sense precedents en termes d'escala i moment en la història de la destrucció d'armes químiques. La Comissió Europea espera una cooperació fructífera amb l'OPAQ i l'ONU en aquest tema i espera que la destrucció d'armes químiques sigui un pas més a prop de posar fi al conflicte a Síria".

L'Alta Representant Catherine Ashton va dir: "Dono la benvinguda a l'esforç important fet per tots els interessats per garantir que s'hagi complert la promesa feta a l'OPAQ al desembre. Aquest és un pas important, que complementa les negociacions de pau de Ginebra, ja que el camí de l'OPAQ ajuda a generar la confiança tan necessària. El nostre suport a la destrucció de les armes químiques sirianes demostra el compromís de la UE per garantir que aquestes terribles armes no es tornin a utilitzar i per trobar una solució pacífica i duradora per a la crisi d'aquest país".

A més dels fons anunciats avui, la UE també ha proporcionat un altre suport tècnic i logístic (per exemple, subministrament de cotxes blindats) per un total d'aproximadament 4.5 milions d'euros. A més, des del 2004 fins ara la UE havia prestat un suport general a l'OPAQ de 9.4 milions d'euros; elevant la contribució total de la UE a l'OPAQ a gairebé 26 milions d'euros.

El cost estimat per l'OPAQ per a aquesta part del programa és de 25-30 milions d'euros.

anunci

Fons

Els fons disponibles avui s'han proporcionat en el marc de l'Instrument d'Estabilitat (IfS), per garantir la destrucció definitiva de productes químics. En virtut de l'IdS, la UE pot posar a disposició els fons necessaris per al desmantellament d'instal·lacions i llocs relacionats on es declarin que ja no formen part dels programes de defensa.

Com a part d'això, la UE està activa a l'Orient Mitjà com a regió amb iniciatives com l'establiment d'un Centre d'excel·lència per a la mitigació del risc CBRN (químic, biològic, radiològic i nuclear). Aquest programa se centra en l'oferta de formació sobre la resposta a emergències CBRN, l'enfortiment del mecanisme de control d'exportacions de béns de doble ús i la resposta a la crisi als nous reptes en l'àmbit de la salut pública.

Durant l'última dècada, la UE ha desenvolupat estretes relacions amb l'OPAQ. Des del 2004, la UE dóna suport a les activitats de l'organització en projectes implementats a tot el món. Les activitats inclouen la promoció de la universalitat de la Convenció sobre les armes químiques juntament amb la seva implantació a nivell nacional, i la cooperació internacional en l'àmbit de les activitats químiques, entre d'altres.

En conjunt, la Comissió Europea i els estats membres junts han mobilitzat fins ara 2.6 milions d'euros d'ajuda humanitària i de desenvolupament en resposta a la crisi de Síria, convertint la UE en el principal donant. Només l'any 2013, la Comissió ha proporcionat 280 milions d'euros en assistència al desenvolupament en el marc de l'Instrument europeu de veïnatge i associació (IEVP), 350 milions d'euros en ajuda humanitària i 65 milions d'euros en el marc d'altres instruments d'ajuda, fet que eleva l'import de l'ajuda l'any passat a gairebé 700 milions d'euros. .

Més informació

Pàgina web de Comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs
Lloc web de la DG Desenvolupament i Cooperació – EuropeAid – Instrument per a l'Estabilitat
Lloc web de la delegació de la UE a Síria

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències