Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Preguntes sobre l'estratègia europea per al turisme costaner i marítim

COMPARTIR:

publicat

on

Mediterraneo_dolphin_show_1Què és el turisme costaner i marítim?

El turisme costaner inclou el turisme a la platja i les activitats recreatives (per exemple, natació, surf, etc.) i altres activitats recreatives a les zones costaneres (per exemple, aquaris). El turisme marítim abasta activitats aquàtiques (per exemple, nàutica, nàutica, creuers, esports nàutics) i inclou les operacions d'instal·lacions terrestres (lloguer, fabricació d'equips i serveis).

En termes geogràfics, les zones costaneres es defineixen com aquelles que voregen el mar o que tenen almenys la meitat del seu territori a menys de 10 km de la costa.1 El turisme costaner i marítim s'ha destacat com un dels sectors amb un alt potencial de creixement i ocupació en l'Estratègia de Creixement Blau de la UE.

Per què la Comissió se centra en el sector del turisme costaner i marítim?

Pel seu pes econòmic i el seu impacte directe i indirecte en les economies locals i regionals, el turisme costaner i marítim té un gran potencial d'ocupació i creixement, especialment per a regions remotes amb activitats econòmiques limitades. Tanmateix, les destinacions costaneres s'enfronten a una sèrie de reptes que afecten el seu desenvolupament posterior. Si bé qualsevol d'aquests problemes també afecta altres activitats turístiques, s'agreugen en el turisme costaner i marítim per:

 • Fragmentació del sector amb una elevada proporció de pimes;
 • accés limitat o nul al finançament;
 • manca d'innovació i diversificació:
 • augment de la competència mundial;
 • volatilitat de la demanda i estacionalitat;
 • desajust d'habilitats i qualificacions, i;
 • pressions ambientals creixents.

L'any 2010 la Comissió, amb el suport del Consell i el Parlament Europeu, va llançar la Comunicació "Europa: la destinació turística número 1 del món", que inclou una referència a la necessitat de desenvolupar una estratègia de turisme costaner i marí sostenible. L'estratègia de creixement blau 20122 va destacar el turisme costaner i marítim com una de les cinc àrees d'interès de l'"economia blava" per generar llocs de treball a les zones costaneres.

Què proposa la Comunicació?

anunci

Aquesta Comunicació exposa els principals reptes als quals s'enfronta el sector i presenta una nova estratègia per afrontar aquests reptes.

La Comissió ha identificat 14 accions que poden ajudar el sector a créixer de manera sostenible i donar un impuls addicional a les regions costaneres d'Europa. La Comissió treballarà amb els estats membres, les autoritats regionals i locals i la indústria per implementar aquestes accions.

Per exemple, la Comissió proposa:

 • Elaborar una guia en línia sobre les principals oportunitats de finançament disponibles per al sector (especialment les pimes).
 • Promoure un diàleg paneuropeu entre els operadors de creuers, els ports i els agents del turisme costaner.
 • Desenvolupar un enfocament costaner i marítim, si escau, en les iniciatives turístiques de la UE, incloses campanyes de promoció i comunicació.
 • Donar suport al desenvolupament d'associacions i xarxes transnacionals i interregionals3, clústers i estratègies d'especialització intel·ligent.
 • Estimular esquemes de gestió innovadors a través de les TIC4 i el portal d'empreses turístiques.
 • Busqueu millorar la disponibilitat i exhaustivitat de les dades en el sector del turisme costaner i marítim.
 • Promoure l'ecoturisme i fomentar la vinculació amb altres accions de sostenibilitat.
 • Promoure estratègies de prevenció, gestió de residus i deixalles marines per donar suport al turisme costaner i marítim sostenible.
 • Realitzeu investigacions per entendre com millorar la connectivitat de les illes i dissenyar estratègies turístiques innovadores per a illes (remotes) en conseqüència.
 • Identificar pràctiques innovadores per al desenvolupament de ports esportius mitjançant un estudi específic.

Què s'espera que facin els estats membres, les parts interessades i les autoritats regionals i locals?

El marc estratègic proposat ofereix una resposta coherent als reptes als quals s'enfronta el sector, complementant i afegint valor a les iniciatives existents dels estats membres, les regions i altres parts interessades.

Els estats membres, que tenen la competència principal en turisme, estan convidats a desenvolupar i implementar estratègies nacionals i regionals, fer ús dels fons disponibles i intercanviar les millors pràctiques.

L'estratègia pretén promoure les associacions transnacionals i interregionals, el diàleg i la cooperació, alhora que incorpora els problemes de turisme costaner i marítim als programes i polítiques existents.

Es convida a la indústria i als grups d'interès a desenvolupar nous models de negoci, així com productes innovadors i diversificats per enfortir la capacitat de resposta i el potencial de creixement del sector. Les actuacions proposades també tenen com a objectiu millorar l'accessibilitat, la connectivitat i la visibilitat de l'oferta turística i promoure la sostenibilitat frenant l'impacte ambiental de les activitats turístiques.

Quina és la importància econòmica del turisme costaner i marítim?

És el subsector turístic més gran, l'activitat econòmica marítima més gran i el motor econòmic clau a moltes regions costaneres i illes d'Europa. Ocupa gairebé 3.2 milions de persones; generant un total de 183 milions d'euros per al PIB de la UE (xifres de 2011 per a 22 estats membres amb costa, sense Croàcia).

Gairebé un terç de tota l'activitat turística a Europa té lloc a les regions costaneres i al voltant del 51% de la capacitat de llits als hotels d'Europa es concentra a les regions amb frontera marítima.

Només el 2012, el turisme de creuers va generar una facturació directa de 15.5 milions d'euros i va donar feina a 330,000 persones, mentre que els ports europeus van tenir 29.3 milions de visites de passatgers. Durant els últims deu anys, la demanda de creuers s'ha duplicat aproximadament a tot el món, mentre que la indústria dels creuers a Europa va créixer més d'un 10% cada any.

L'any 2012, la indústria nàutica (constructors d'embarcacions, fabricants d'equipaments per a embarcacions i esports aquàtics, comerç i serveis com ara el lloguer) estava formada per més de 32,000 empreses a Europa (UE sense incloure Croàcia, Espai Econòmic Europeu i Suïssa), que representaven 280,000 empreses directes. llocs de treball.

Mar Bàltic Mar del Nord Atlàntic Mediterrània Mar Negre Total
VAB total 18 31.1 34.5 90.3 1,3 183
Turisme de costa 11.7 20.8 26 62.3 1.3 130 a)
Turisme de creuers 1.7 1.9 1.8 9.0 0.0 15
Nàutica i ports esportius 4.6 8.4 6.7 19.0 0.0 38
Ocupació total 306.2 564.3 594.5 1540.8 26 3182
Turisme de costa 226 401 502 1,203 25 2,507 a)
Turisme de creuers 36 83 28 155 1 303
Nàutica i ports esportius 44.2 80.3 64.5 182.8 0.0 371.9

Valor afegit brut total (VAB, en milers de milions) i ocupació (x 1,000) en turisme costaner i marítim a la UE 2011 (excepte Croàcia).

El turisme és un negoci en creixement i Europa és la destinació turística número 1 del món. Hi va haver 534 milions d'arribades de turistes a Europa el 2012, 17 milions més que el 2011 (el 52% de les arribades a tot el món), mentre que els ingressos van arribar als 356 milions d'euros (el 43% del total mundial).5

 

Arribades de turistes internacionals a Europa (milions)6

Com pot contribuir aquesta estratègia a assolir els objectius de la UE 2020?

El desenvolupament del turisme costaner i marítim contribueix a assolir els objectius de la UE 2020 de diverses maneres:

 • L'estratègia pot ajudar el sector a assolir el seu potencial com a motor de creixement i creació d'ocupació, en particular per als joves i, en particular, a les regions costaneres.
 • L'avaluació de les competències i qualificacions professionals del sector proporcionarà una millor visió de les necessitats del sector i ajudarà a centrar la formació i l'educació per crear una mà d'obra més mòbil i qualificada.
 • Mitjançant la promoció de l'ecoturisme i la prevenció de residus, l'estratègia pot ajudar el sector a reduir el seu impacte ambiental.

Més informació

Pàgina web de turisme litoral a la web de la Direcció General d'Afers Marítims
Pàgina web de Turisme a la web de la Direcció General d'Empreses i Indústria
Vegeu també IP / 14 / 171
COM(2012) 494, 13.09.2012
Les eines TIC disponibles concretes inclouen, per exemple, el Observatori virtual del turisme ); Plataforma d'enllaç turísticPlataforma Calypso
Informe anual de l'OMT 2012

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències