Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La política migratòria externa de la UE: un enfocament més atrevit

COMPARTIR:

publicat

on

rexfeatures_245241aQuins avenços s'han aconseguit per gestionar millor els fluxos migratoris i promoure la mobilitat en un entorn segur? En un informe adoptat avui (21 de febrer), la Comissió analitza els principals desenvolupaments de la política migratòria externa de la UE el 2012 i el 2013. Dos anys després del llançament del renovat enfocament global de les migracions i la mobilitat (GAMM) importants èxits en l'enfortiment del diàleg i la s’informa de la cooperació, tot reconeixent que s’hauria de fer més per avançar més.

Els esforços per fer front a la realitat d’una mobilitat internacional creixent han de coincidir amb les necessitats i prioritats de totes les parts interessades. Això requereix un millor ús de les eines existents, com ara les associacions de mobilitat i les normes comunes de visats. També cal reforçar la participació dels estats membres quan sigui possible a l’hora d’implementar les polítiques de la UE.

"La migració ben gestionada pot ser realment beneficiosa per a tothom, tant per a migrants com per a països. El nostre èxit depèn en gran mesura del nostre diàleg i cooperació amb països de fora de la UE i organitzacions internacionals. Associacions de mobilitat, facilitació de visats, juntament amb acords de readmissió i les normes comunes de visats segueixen sent instruments de política importants. Però hauríem de fer encara més per assegurar el creixement econòmic i la competitivitat i abordar conjuntament amb els països que no pertanyen a la UE els inconvenients de la migració, com ara el tràfic d'éssers humans i el contraban de migrants ", va dir la comissària d'Afers Interns Cecilia Malmström.

Les associacions de mobilitat han demostrat ser eines útils per abordar els problemes de migració i asil d'una manera mútuament beneficiosa. Establixen un conjunt d'objectius polítics i proporcionen una estructura per a les discussions i la cooperació. Fins ara s’han conclòs aliances de mobilitat amb sis països: Moldàvia (2008), Cap Verd (2008), Geòrgia (2009), Armènia (2011), Marroc (2013) i Azerbaidjan (2013). S'han conclòs els debats sobre una associació de mobilitat amb Tunísia (novembre de 2013) i la seva signatura és imminent. A més, han començat les discussions amb Jordan (desembre de 2013).

En conjunt, en el període 2012-2013, la Comissió ha donat suport a més de 90 projectes relacionats amb la migració amb més de 200 milions d'euros a totes les regions del món en desenvolupament. A més, els estats membres han invertit més recursos financers en la implementació del GAMM.

També s’hauria de treballar més en relació amb la protecció dels refugiats i els drets humans. Per exemple, l'Oficina Europea de Suport a l'Asil (EASO) podria tenir un paper més important en la millora de les capacitats d'asil i d'acollida en països no pertanyents a la UE, inclòs en el marc de les associacions de mobilitat. També hi ha marge per millorar l’ús dels programes de protecció regionals, en particular mitjançant la participació i el finançament a més llarg termini.

Una millor coordinació de les activitats de reassentament a nivell de la UE i entre els estats membres permetria respostes més eficients i ràpides a situacions de crisi. També hauria d’estar disponible un augment del finançament de la UE per donar suport a més places de reassentament / admissió humanitària en virtut del nou Fons per a l’asil i la migració (2014-2020).

anunci

Portar el GAMM al següent nivell

No obstant això, la política i les eines existents sobre migració i asil externs podrien ser millor aprofitades, fins i tot per millorar l'atractiu de la UE i enfortir la seva economia.

La qüestió de la migració laboral es farà encara més destacada en els propers anys i es podria emfatitzar el paper de les associacions de mobilitat en aquest sentit (per exemple, facilitant l’intercanvi d’estudiants o professionals, millorant les capacitats de gestió de la migració en països no pertanyents a la UE, introduint circulars programes migratoris, reforç de la protecció social dels migrants legals, abordant, si escau, la portabilitat dels drets socials, etc.)

Facilitar l’emissió de visats a curt termini pot produir efectes positius per al desenvolupament en països no pertanyents a la UE, com ara millorar les oportunitats comercials i els vincles comercials amb la UE i enfortir els contactes entre persones. A més, el potencial que ofereix la política de visats de la UE s’ha d’utilitzar al màxim per afavorir el creixement econòmic i els intercanvis culturals. En les properes setmanes, la Comissió proposarà esmenes al Codi de visats per facilitar encara més els viatges de viatgers legítims, tot garantint un alt nivell de seguretat de la UE.

La cooperació en matèria de prevenció i lluita contra la migració irregular s’ha intensificat en els darrers anys. S'han iniciat i implementat diàlegs, intercanvi d'informació i accions conjuntes per combatre el tràfic d'éssers humans i el contraban d'immigrants. Es preveuen altres iniciatives, tal com ja es va anunciar a l'informe de la Task Force Mediterranean.

Fons

L’aproximació global a la migració i la mobilitat (GAMM) és, des del 2005, el marc general de la política de migració exterior i asil de la UE i defineix com la UE duu a terme el seu diàleg polític i la seva cooperació operativa amb països no pertanyents a la UE. Es basa en prioritats clarament definides que reflecteixen els objectius estratègics de la UE i s’insereix en la política exterior global de la UE, inclosa la cooperació al desenvolupament.

El GAMM té com a objectiu fomentar el diàleg i la cooperació amb països socis no pertanyents a la UE en quatre àrees: organitzar millor la migració legal i fomentar una mobilitat ben gestionada; prevenir i combatre la migració irregular i eradicar el tràfic d'éssers humans; maximitzar l'impacte de la migració en el desenvolupament; i promoure la protecció internacional i millorar la dimensió externa de l'asil.

El GAMM s’implementa mitjançant diàlegs de polítiques regionals i bilaterals (amb eines polítiques com ara associacions de mobilitat); instruments legals com la facilitació de visats i els acords de readmissió; suport operatiu i desenvolupament de capacitats; així com una àmplia gamma de suport a programes i projectes (disponible per a nombrosos grups d'interès, inclosa la societat civil, associacions de migrants i organitzacions internacionals).

Més informació

  • De Cecilia Malmström
  • Seguiu Comissionat Malmström en Twitter
  • DG Afers d'Interior
  • Seguiu la Direcció General d'Afers Interiors de Twitter

informe sobre la implementació del GAMM 2012-2013

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències