Connecteu-vos amb nosaltres

Discapacitat

EDF demana la plena aplicació dels drets de les persones amb discapacitat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

ui1YPtUVhvXBd1R74umMBUi5KrrQcCvfK0cxGOxdpPYEl 22 de febrer, el Fòrum Europeu de la Discapacitat (EDF) La reunió del Consell va reunir representants d'organitzacions membres d'EDF a tot Europa. El primer dels dos dies de la reunió es va obrir amb una conferència europea centrada en la implementació dels drets de les persones amb discapacitat i els fons estructurals.

En obrir la conferència, el viceministre grec de Treball, Seguretat Social i Benestar Vasileios Kegkeroglou es va referir a la ratificació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat per part de Grècia i als reptes reals de la seva implementació. Kegkeroglou va subratllar que els ciutadans amb discapacitat han de gaudir plenament dels seus drets en igualtat de condicions que la resta de ciutadans, en tots els àmbits de la vida: ocupació, accés a la informació, etc.

En nom de la Confederació Nacional Grega de Persones amb Discapacitat, el seu vicepresident Thomas Kleisiotis va parlar de la lluita del moviment grec per a la discapacitat per protegir les famílies de les persones amb discapacitat de la crisi i les mesures d’austeritat.

anunci

President d’EDF Yannis Vardakastanis va destacar la importància del 2014 per a la Unió Europea i els seus estats membres, ja que les properes eleccions de la UE reformaran la síntesi de les institucions europees. "Aquestes eleccions no són només un procediment típic, sinó essencial i el seu resultat tindrà un impacte important en cada estat membre de la UE", va dir, demanant a les organitzacions membres del FED que facin servir Manifest EDF fer campanyes a nivell nacional per les prioritats clau del moviment per a discapacitats.

El cap d'unitat, Creixement inclusiu, desenvolupament urbà i territorial de la Comissió Europea, Wladyslaw Piskorzm, va destacar la important contribució d'EDF al treball de la Comissió Europea. Va assegurar que la Comissió Europea està revisant els acords de col·laboració dels països prestant atenció a que incloguin mesures per a persones amb discapacitat.

anunci

Discapacitat

El CESE acull amb satisfacció l'estratègia de drets de la discapacitat de la UE, però identifica les debilitats que haurien de solucionar-se

publicat

on

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) celebra la nova Estratègia de la UE sobre Drets amb Discapacitat com un pas endavant en la implementació del Conveni de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (UNCRPD). L’Estratègia ha assumit molts dels suggeriments proposats pel CESE, el moviment europeu per a discapacitats i la societat civil. Les propostes inclouen una plena harmonització de la nova agenda i una supervisió reforçada de la seva aplicació a nivell de la UE. No obstant això, el CESE està preocupat per la reducció de les mesures obligatòries i de la legislació vigent que implementa l'estratègia.

En la sessió plenària celebrada el 7 de juliol, el CESE va aprovar el dictamen Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat, en què va adoptar la nova estratègia de la Comissió Europea, destinada a millorar la vida d’uns 100 milions d’europeus amb discapacitat durant la propera dècada.

Tot i descriure la nova estratègia com a lloable i més ambiciosa que la seva predecessora, el CESE estava preocupat per les perspectives de la seva bona implementació. També va lamentar l'absència de mesures concretes i específiques per acabar amb la discriminació de les dones i les nenes amb discapacitat.

anunci

"L'Estratègia sobre els drets de la discapacitat pot fer avançar els drets de les persones amb discapacitat a la UE i té un potencial per aconseguir canvis reals, però això depèn completament de la seva implementació i de l'ambiciós de les accions individuals. Ha assumit les propostes de la El CESE i el moviment per a discapacitats. Tot i això, no té ambició en la legislació obligatòria ", va dir el ponent de l'opinió, Ioannis Vardakastanis.

"Hem de convertir les paraules en fets. Si la Comissió Europea i els estats membres no són ambiciosos per impulsar accions que desafien l'statu quo, l'estratègia podria quedar fora de les expectatives de prop de 100 milions de persones amb discapacitat a la UE, "va advertir.

El mecanisme de recuperació i resiliència de la UE (RRF) hauria d’estar fortament relacionat amb l’Estratègia de drets de la discapacitat de la UE i ajudar les persones amb discapacitat a recuperar-se dels efectes de la pandèmia, ja que van ser dels més afectats. El vincle amb la implementació i el seguiment del pla d'acció per al pilar de drets socials de la UE també s'hauria d'assegurar i maximitzar, segons el CESE en el dictamen.

anunci

S'haurien de proporcionar suficients recursos humans i financers per al sistema de control actual de les accions de la UE relacionades amb la UNCRPD. El CESE va recomanar fermament a la Comissió Europea que examinés com les institucions de la UE i els estats membres poden cooperar per incloure millor les persones amb discapacitat mitjançant la revisió de la declaració de competències existent i la ratificació del protocol opcional de la UNCRPD. Aquests passos donaran a la UE una paraula més decisiva en el compliment dels estats membres de les disposicions de la UNCRPD. La Comissió també ha de ser decidida a l’hora d’oposar-se als plans d’inversions que van en contra de l’UNCRPD, com ara les inversions en entorns d’atenció institucional.

El CESE va demanar accions específiques per atendre les necessitats de dones i nenes amb discapacitat mitjançant una iniciativa estrella a la segona meitat del període de l’Estratègia de Drets de la Discapacitat de la UE per garantir la inclusió de la dimensió de gènere. L’atenció a les dones hauria d’incloure una dimensió de la violència de gènere i les dones com a cuidadores informals de familiars amb discapacitat.

El CESE es va mostrar satisfet de veure la proposta d’un centre de recursos anomenat AccessibleEU, una de les iniciatives emblemàtiques de la nova estratègia, tot i que va quedar a la baixa de la sol·licitud del CESE d’un Consell d’accés de la UE amb competències més àmplies. L’objectiu d’AccessibleEU seria reunir autoritats nacionals responsables d’implementar i fer complir les normes d’accessibilitat i experts i professionals de l’accessibilitat, i controlar l’aplicació de les lleis de la UE que preveuen l’accessibilitat. El Comitè ha subratllat que la Comissió ha de ser clara i transparent sobre com té previst finançar i dotar de personal aquesta agència i com s’assegurarà que les persones amb discapacitat estiguin representades.

El CESE recolza fermament la iniciativa emblemàtica de la targeta de discapacitat de la UE i creu que pot potenciar un gran canvi. No obstant això, lamenta que encara no hi hagi cap compromís sobre com garantir que els Estats membres ho reconeguin. El Comitè subratlla la necessitat que la targeta de discapacitat s’implementi mitjançant un reglament que la faci directament aplicable i aplicable a tota la UE.

Les persones amb discapacitat haurien de tenir la possibilitat de tenir un paper complet en la vida política de les seves comunitats. El CESE recolza el pla d’una guia de bones pràctiques electorals que abordi la participació de les persones amb discapacitat en el procés electoral per tal de garantir-ne la política. drets.

És crucial centrar-se en feines de bona qualitat per a persones amb discapacitat, especialment a la llum de la pandèmia COVID-19. El CESE subratlla que l'objectiu principal no són només taxes d'ocupació més altes, sinó també una ocupació de qualitat que permeti a les persones amb discapacitat millorar les seves circumstàncies socials a través del treball. El CESE suggereix incloure indicadors sobre la qualitat de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

El CESE també demana que el moviment per a discapacitats sigui proactiu i que impulsi totes i cadascuna de les accions d'aquesta estratègia per complir el que promet. Els agents socials i les organitzacions de la societat civil han de recolzar plenament la implementació de la nova estratègia. El CESE va concloure que no és la pròpia estratègia la que aportarà canvis reals a les persones amb discapacitat, sinó la força de cadascun dels seus components durant la pròxima dècada.

Seguir llegint

Discapacitat

Igualtat: oberta a les sol·licituds la 12a edició del Premi EU Access City

publicat

on

el 12th Accés al Premi Ciutat la competència ja està oberta per a les sol·licituds. El premi premia les ciutats que han fet esforços especials per ser accessibles i inclusives per a les persones amb discapacitat. Les ciutats de la UE amb més de 50,000 habitants es poden presentar fins al 8 de setembre de 2021. Els guanyadors del primer, segon i tercer lloc rebran premis de 1 €, 2 € i 3 € respectivament. Perquè el 150,000 és el Any Europeu del Ferrocarril, la Comissió farà una menció especial a una ciutat que ha fet grans esforços per fer accessibles a tothom les seves estacions de tren.

La comissària d’Igualtat, Helena Dalli, va dir: “Diverses ciutats de la UE lideren el camí en la creació d’espais més accessibles. Amb el premi EU Access City premiem aquests esforços i els fem més visibles. Tots tenim la responsabilitat de fer que Europa sigui totalment accessible. Per això, l'accessibilitat és una de les prioritats de la nova estratègia de la UE per als drets de les persones amb discapacitat, presentada al març ".

Guanyador del premi Access City de l’any passat va ser Jönköping a Suècia. Els guanyadors del premi es donaran a conèixer a la conferència del Dia Europeu de les Persones amb Discapacitat del 3 de desembre de 2021. Per obtenir més informació sobre el premi i sobre com sol·licitar-ho, visiteu el Accedeix a la pàgina web del premi City Award 2022.

anunci

Seguir llegint

Discapacitat

Una nova ambiciosa estratègia de discapacitat de la UE per al 2021-2030

publicat

on

Seguint les recomanacions del Parlament, la Comissió Europea va adoptar una ambiciosa estratègia de discapacitat posterior al 2020. Descobriu les seves prioritats. Societat 

El Parlament Europeu va demanar una societat inclusiva en què es protegissin els drets de les persones que viuen amb discapacitat i on no hi hagi discriminació.

El juny de 2020, el Parlament va partir les seves prioritats per a una nova Estratègia de Discapacitat de la UE posterior al 2020, construint sobre el Estratègia Europea de Discapacitat per a 2010-2020.

anunci

El març de 2021, la Comissió va adoptar l’Estratègia per als drets de les persones amb discapacitat 2021-2030 que recull les principals recomanacions del Parlament:

 • La incorporació dels drets de totes les persones que viuen amb discapacitat a totes les polítiques i àmbits.
 • Mesures de recuperació i mitigació per evitar que les persones amb discapacitat es vegin afectades desproporcionadament per crisis sanitàries com ara Covid-19.
 • Accés igualitari de les persones amb discapacitat a l'assistència sanitària, a l'ocupació, al transport públic, a l'habitatge.
 • La implementació i el desenvolupament posterior del Targeta de discapacitat de la UE projecte pilot, que permet el reconeixement mutu de les discapacitats en alguns països de la UE.
 • Les persones amb discapacitat, les seves famílies i les organitzacions van formar part del diàleg i formaran part del procés d’implementació.

Les persones que viuen amb discapacitat a Europa: fets i xifres  

 • Es calcula que hi ha 87 milions de persones amb discapacitat a la UE.
 • La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat (de 20 a 64 anys) se situa en el 50.8%, enfront del 75% de les persones sense discapacitat. 
 • El 28.4% de les persones amb discapacitat de la UE corren risc de pobresa o exclusió social, en comparació amb el 17.8% de la població general.  
Un home amb una capacitat diferent que treballa en una botiga d’amputats per a la producció de peces de les extremitats protètiques. © Hedgehog94 / AdobeStock
Un home que treballa en una botiga d'amputats en la producció de peces de les extremitats protèsiques. © Hedgehog94 / AdobeStock  

Mesures de discapacitat de la UE fins ara

Per implementar l 'Estratègia Europea de Discapacitat es va posar en marxa Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat 

anunci
 • Un tractat internacional de drets humans vinculant legalment que estableix normes mínimes per protegir els drets de les persones amb discapacitat 
 • La UE i tots els estats membres l’han ratificat 
 • Tant la UE com els estats membres estan obligats a aplicar les obligacions, segons les seves competències 

Entre les iniciatives concretes llançades gràcies a l 'Estratègia Europea per a la Discapacitat hi ha la Llei europea d'accessibilitat, que garanteix que més persones i serveis com ara telèfons intel·ligents, tauletes, caixers automàtics o llibres electrònics siguin accessibles a les persones amb discapacitat.

L' directiva sobre accessibilitat web vol dir que les persones amb discapacitat tenen un accés més fàcil a dades i serveis en línia perquè els llocs web i les aplicacions operats per institucions del sector públic, com ara hospitals, jutjats o universitats, han de ser accessibles.

L' Erasmus + El programa d’intercanvi d’estudiants afavoreix la mobilitat dels participants amb discapacitat.

Les normes de la UE també garanteixen un millor accés al transport i millors drets dels passatgers per a persones que viuen amb discapacitat.

Obteniu més informació sobre les polítiques de la UE per a una Europa més social.

Per saber més 

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències