Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

Ocupació: tendències de vacants revelen la creixent divisió nord-sud en el mercat laboral de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

article-2528364-03F77D90000005DC-278_634x396Les tendències de vacants al mercat laboral europeu indiquen una bretxa cada vegada més gran en les oportunitats laborals entre els països del nord i del sud. L'últim número del Monitor vacant europeu (EVM) revela una escassetat d’oferta de mà d’obra a països com Àustria, Dinamarca, Suècia, Estònia i Letònia, mentre que la competència per obtenir llocs de treball augmenta a països com Grècia, Eslovàquia i Espanya. L’informe també destaca els punts forts i els punts febles dels mercats de contractació de quatre països del sud i adverteix que calen més mesures per ajudar els joves a trobar llocs de treball qualificats i, per tant, augmentar la productivitat laboral.

El Controlar confirma l’estancament de la demanda de mà d’obra a la UE el segon trimestre del 2013, a excepció d’un petit augment del nombre de llocs de treball del sector públic. En general, la contractació va caure un 4%, un descens superior al del trimestre anterior. La contractació va augmentar en menys de la meitat dels països durant el període.

El comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor, va dir: "Les perspectives laborals divergents al nord i al sud d'Europa subratllen els desajustos del mercat laboral europeu, relacionats també amb les asimetries de la zona euro. La mobilitat laboral pot ajudar a reduir aquests desequilibris. Eines que donen suport a la mobilitat dels treballadors a Europa el mercat laboral com EURES està disponible per ajudar els demandants d’ocupació a trobar oportunitats laborals ".

Enfocament especial al sud d’Europa

La disminució de la contractació de serveis i professionals a Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya s'ha aturat, mentre que es registren alguns augments per als treballadors agrícoles, forestals i pesquers. Les oportunitats d’ocupació al sud d’Europa es concentren en alguns camps, com l’assistència sanitària, les vendes i l’administració. D’altra banda, el sector de la construcció és l’ocupació més afectada per la crisi i s’espera que la recuperació en aquest àmbit sigui un progrés lent.

La contractació de joves als quatre països del sud està molt esbiaixada cap a ocupacions menys qualificades del sector serveis, amb una demanda estacional important i una alta rotació. A més, cada vegada es contracten treballadors de qualificació mitjana per ocupar llocs de baixa qualificació, cosa que posa de manifest la sobrequalificació de la mà d'obra.

Per abordar l 'atur juvenil, la Comissió Europea ha proposat el garantia juvenil, una ambiciosa reforma a tota la UE que tots els països de la UE han aprovat i que han d'aplicar amb urgència. La Garantia Juvenil té com a objectiu ajudar a totes les persones sense feina menors de 25 anys a trobar feina, formació continuada, un aprenentatge o pràctiques en un termini de quatre mesos després de quedar-se a l’atur o deixar l’educació formal (vegeu MEMO / 14 / 13).

anunci

Finançament del Fons Estructurals de la UE també està disponible per fer front als reptes econòmics i socials que Europa s’enfronta d’aquí al 2020, incloent més de 70 milions d’euros que s’invertiran en capital humà mitjançant Fons Social Europeu (Vegeu MEMO / 13 / 1011).

Fons

El dèbil comportament econòmic general ha empitjorat contínuament les condicions del mercat laboral als països del sud d’Europa més afectats per la crisi. En el segon trimestre del 2013, l’ocupació va caure a Grècia (-4.3%), Itàlia (-1.8%), Portugal (-4.1%) i Espanya (-3.6%) en xifres interanuals. A la UE 28, l’ocupació va caure un -0.4%.

Aquesta situació ha empitjorat en gran mesura l’atur juvenil en aquests països: el segon trimestre del 2013, la taxa d’atur juvenil va assolir el 59.6% a Grècia, el 55.7% a Espanya, el 39.4% a Portugal i el 38.9% a Itàlia. A la UE28, la taxa d’atur juvenil del segon trimestre del 2013 va ser del 24%, enfront del 15% del 2008.

A més, la crisi ha provocat un ús més freqüent dels contractes de treball temporals. Per exemple, a Itàlia la seva quota va augmentar del 60% el 2008 al 70% el 2012-2013. Aquesta elevada incidència de contractes temporals va contribuir a nivells més baixos de formació i adquisició de competències, que al seu torn es tradueixen en una productivitat més baixa i un rendiment econòmic més deficient. Al sud d’Europa, la proporció d’empleats amb una formació inferior és del 33%, més del doble de la mitjana de la UE (16%).

El Monitor vacant europeu és un butlletí trimestral publicat per la Direcció General d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea. Aquesta publicació forma part de la iniciativa insígnia Europa 2020 "Una agenda per a noves habilitats i llocs de treball" i, juntament amb el Butlletí europeu de mobilitat laboral i la Informe Europeu de Vacances i Contractació, serveix per fer una vigilància actualitzada sobre l'evolució del mercat laboral a Europa.

El Butlletí europeu de mobilitat laboral fa una anàlisi de les ofertes de treball publicades EURES, el portal europeu de mobilitat laboral, utilitzant dades sobre llocs de treball disponibles per a demandants d’ocupació internacionals de 31 serveis públics d’ocupació nacionals.

A l’1 de gener de 2014, hi havia més de dos milions de vacants disponibles al portal EURES. L’índex de vacants laborals EURES va registrar una tendència a l’alça, principalment a causa de l’evolució positiva al Regne Unit, on el nombre de vacants notificades a EURES es va duplicar entre maig i setembre. En altres països, l'evolució del mercat de vacants es va mantenir estable.

Més informació

notícia a la pàgina web de la DG Ocupació
Seguiment del mercat de treball a la UE
Web de László Andor
Seguiu László Andor a Twitter
Subscriviu-vos al butlletí electrònic gratuït de la Comissió Europea sobre ocupació, assumptes socials i inclusió

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències