Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Dret contractual d'assegurances: Informe pericial assenyala obstacles al comerç transfronterer

COMPARTIR:

publicat

on

InsurancePolicyRolledUp_iStock_000008188602XSmallUn grup d’experts creat per la Comissió Europea per examinar les barreres al comerç transfronterer de la legislació sobre assegurances entre els estats membres (IP / 13 / 74) ha presentat el seu informe exhaustiu avui (27 de febrer). L'informe constata que les diferències en les lleis contractuals impedeixen el subministrament transfronterer de productes d'assegurances augmentant els costos, creant incertesa jurídica i dificultant la contractació d'assegurances en altres estats membres per als consumidors i les empreses.

En l'actualitat, un ciutadà que es traslladi a treballar a un altre país de la UE pot haver de contractar una nova pòlissa d'assegurança d'automòbil o tenir problemes per reconèixer els seus drets segons un pla de pensions privat si es contracta al seu país d'origen. De la mateixa manera, les empreses amb sucursals a diversos països de la UE poden haver d’obtenir polítiques separades en diferents condicions a cada país en lloc d’una política única per a tot el seu negoci de la UE. La Comissió Europea farà un seguiment de l'informe consultant consumidors, empreses i el sector assegurador sobre possibles solucions.

"Més de 20 anys després de la finalització del nostre mercat únic, el comerç transfronterer del sector d'assegurances està lluny de ser suau", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE. “La realitat és: només uns pocs clients poden comprar productes d’assegurances en altres països, amb només el 0.6% de totes les primes d’assegurança de vehicles i el 2.8% de les primes d’assegurança de propietat que s’ofereixen a les fronteres de la UE. L'informe del grup d'experts publicat avui mostra que alguns d'aquests problemes provenen de diferències en la legislació contractual. Hi ha un gran potencial per a la provisió de productes d’assegurances transfronterers. Assegurem-nos que fem tot el possible per explotar-lo. Això és crucial per mantenir la posició competitiva de les principals asseguradores de la UE al mercat mundial ".

El grup d’experts sobre dret europeu de contractes d’assegurances va rebre l’encàrrec d’identificar si i fins a quin punt les diferències de legislació contractual dificulten la provisió i l’ús transfronterer de productes d’assegurances. Integrat per 20 membres de 12 estats membres i amb experiències professionals diferents, el grup d’experts va celebrar deu reunions el 2013 i el 2014. L’informe emès avui arriba només un dia després que el Parlament Europeu donés el seu fort suport a una llei de vendes europea opcional per eliminar el contracte barreres relacionades amb la legislació a la comercialització de productes digitals i serveis relacionats a tota la UE (MEMO / 14 / 137).

Les principals conclusions de l'informe sobre la legislació europea sobre contractes d'assegurances són:

  • Per a molts productes d’assegurança de vida, d’automòbils o de responsabilitat civil venuts als consumidors, les companyies d’assegurances han d’adaptar els seus contractes a les normes nacionals on es troba el prenedor. Això significa que han de desenvolupar nous contractes per complir, per exemple, les normes sobre informació precontractual.
  • Les diferències en la legislació contractual impedeixen el subministrament de productes d’assegurances a les fronteres. Augmenten els costos per a la provisió transfronterera d’assegurances, creen incertesa jurídica i dificulten la contractació d’assegurances en altres estats membres per als consumidors i les empreses.
  • Els obstacles de la legislació contractual es troben principalment en el sector de l’assegurança de vida, així com en àrees com la responsabilitat civil i l’assegurança de vehicles. L'informe constata que és menys probable que es produeixin problemes en les assegurances per a mercats de grans riscos si es relacionen amb un comerç o amb certes assegurances per a empreses més grans, com ara en l'àmbit de les assegurances de transport.

Fons

L’11 d’octubre de 2011, la Comissió Europea va proposar una llei europea de vendes comuna opcional per impulsar el comerç i ampliar l’elecció dels consumidors en àrees fora dels serveis financers (IP / 11 / 1175, MEMO / 11 / 680). El 21 de setembre de 2011, la vicepresidenta Viviane Reding es va reunir amb líders de companyies asseguradores europees per iniciar un diàleg amb el sector assegurador (MEMO / 11 / 624).

anunci

El 31 de gener de 2013, la Comissió va crear un grup d’experts (IP / 13 / 74) com a seguiment d'aquesta reunió i les preocupacions plantejades pels grups d'interès durant la consulta sobre un Llibre verd sobre opcions polítiques per avançar cap a una llei de contractes europea per a consumidors i empreses, que va precedir aquesta proposta (IP / 10 / 872). En particular, els representants de les assegurances van assenyalar que actualment no era possible oferir productes d'assegurances uniformes a tota la UE basant-se en un marc legal europeu únic. Van assenyalar que les diferències en les lleis de contractes d'assegurances van generar costos addicionals i incertesa jurídica en el comerç transfronterer de productes d'assegurances.

Posteriorment, el Parlament Europeu va demanar a la Comissió que examinés més detalladament la situació del sector assegurador (Resolució del PE 2011/2013 / (INI)).

El grup d’experts en dret contractual d’assegurances va reunir les principals parts interessades, inclosos els proveïdors d’assegurances, representants d’usuaris de consumidors i empreses, acadèmics i professionals del dret, seleccionats en un procediment de selecció competitiu. Es reunia mensualment.

Més informació

Informe del grup d’experts
Grup d’experts en dret de contractes d’assegurances: pàgina temàtica
Comissió Europea - dret contractual
Pàgina d'inici del vicepresident Viviane Reding
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU
Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències