Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

Equal Pay Day: Bretxa salarial de gènere s'estanca en 16.4% a tot Europa

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

100000000000025B000002286E78C3EFLes dones a Europa segueixen treballant 59 dies “de franc”: això és el que mostren les darreres xifres publicades avui per la Comissió Europea. La bretxa salarial de gènere (la diferència mitjana entre els guanys per hora de dones i homes a tota l’economia) amb prou feines s’ha mogut en els darrers anys i encara se situa al voltant del 16% (se situa en el 16.4% com l’any anterior).
Les darreres xifres signifiquen que el Dia Europeu per la Igualtat de Salaris se celebra el 28 de febrer, per segon any consecutiu. L’esdeveniment a tota la UE marca la data del nou any natural a partir del qual realment es comença a cobrar a les dones pel seu treball en comparació amb els homes. De fet, significa que avui les dones treballen 59 dies 'de franc' fins que coincideixen amb la quantitat guanyada pels homes. Aquesta és la quarta vegada que té lloc el Dia de la igualtat salarial a nivell europeu: després del seu llançament per la Comissió el 5 de març de 2011 (vegeu el document IP / 11 / 255), el segon dia va tenir lloc el 2 de març de 2012 (vegeu IP / 12 / 211) i el tercer el 28 de febrer de 2013 (IP / 13 / 165).

"El Dia Europeu de la Igualtat de Salaris ens recorda les desiguals condicions salarials que encara s'enfronten a les dones al mercat laboral. La bretxa salarial només s'ha reduït marginalment en els darrers anys. Per empitjorar les coses, la lleugera tendència decreixent dels darrers anys és en gran part resultat de la crisi econòmica, que ha vist disminuir els ingressos dels homes, en lloc d'augmentar els ingressos de les dones ", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE. "La igualtat salarial per igual treball és un principi fundacional de la UE, però lamentablement encara no és una realitat per a les dones a Europa. Després d'anys d'inacció, és hora d'un canvi. La Comissió Europea està treballant actualment en una iniciativa per desencadenar canvi, de manera que en un futur proper ja no necessitarem un Dia per la igualtat salarial ".

La bretxa salarial de gènere es mostra com un percentatge dels ingressos dels homes i representa la diferència entre els guanys horaris bruts mitjans dels empleats masculins i femenins a tota l'economia de la UE. Les darreres xifres mostren una diferència salarial de gènere del 16.4% de mitjana el 2012 a la Unió Europea. Mostren estancament després d’una lleugera tendència a la baixa dels darrers anys, amb una xifra al voltant del 17% o superior en anys anteriors. Es pot trobar una tendència decreixent contínua a Dinamarca, la República Txeca, Àustria, els Països Baixos i Xipre, on altres països (Polònia, Lituània) han invertit la seva tendència decreixent el 2012. En alguns països com Hongria, Portugal, Estònia, Bulgària, Irlanda i Espanya, la bretxa salarial de gènere ha augmentat en els darrers anys.

La tendència decreixent de la bretxa salarial es pot explicar per diversos factors, com ara una proporció creixent de treballadores amb estudis superiors o el major impacte de la recessió econòmica en alguns sectors dominats per homes, com la construcció o l’enginyeria. Per tant, el canvi no es deu únicament a la millora de les condicions salarials i laborals de les dones.

anunci

Un informe de la Comissió Europea de desembre de 2013 sobre la implementació de les normes de la UE sobre la igualtat de tracte entre dones i homes ocupats (Directiva 2006 / 54 / CE) van trobar que una sèrie de factors dificulten la igualtat salarial. Aquests inclouen la manca de transparència en els sistemes de retribució, la manca de claredat jurídica en la definició de treballs d’igual valor i els obstacles procedimentals. Aquests obstacles són, per exemple, la manca d'informació dels treballadors necessària per presentar una reclamació d'igualtat salarial reeixida o incloure informació sobre els nivells salarials de les categories d'empleats (IP / 13 / 1227). L’augment de la transparència salarial podria millorar la situació de les víctimes de discriminació salarial que podrien comparar-se més fàcilment amb els treballadors de l’altre sexe.

Actualment, la Comissió està estudiant opcions d’acció a nivell europeu per millorar la transparència salarial i, per tant, abordar la bretxa salarial de gènere, ajudant a promoure i facilitar l’aplicació efectiva del principi d’igualtat salarial a la pràctica.

Fons

anunci

La igualtat de gènere és un dels principis fundacionals de la Unió Europea. El principi de la igualtat salarial està recollit als tractats des del 1957 i també està incorporat a Directiva 2006 / 54 / CE sobre la igualtat de tracte entre dones i homes en l’ocupació i l’ocupació.

El 9 de desembre de 2013, la Comissió va adoptar un informe que avalua l’aplicació de les disposicions sobre igualtat salarial a la pràctica als països de la UE (IP / 13 / 1227). Va trobar que el repte principal de tots els estats membres en el futur serà la correcta aplicació i aplicació de les normes establertes per Directiva 2006 / 54 / CE.

A més de controlar la correcta implementació de la legislació de la UE, la Comissió ha continuat prenent mesures en tots els fronts per fer front a la bretxa salarial, inclosa la Iniciativa de desigualtat durant el 2012 i el 2013, que va donar suport als empresaris a fer front a la bretxa salarial de gènere amb l’organització de tallers i formacions; anuals recomanacions específiques emès en el marc del semestre europeu que crida l'atenció dels estats membres sobre la necessitat de solucionar la bretxa salarial; Europeu Dies d’equitat de pagament; intercanvi de bones pràctiques; i finançament d 'iniciatives dels Estats membres a través dels Fons Estructurals i acció de la societat civil.

Alguns exemples de bones pràctiques que promouen la igualtat salarial a nivell nacional són:

  • El Parlament belga va aprovar una llei a 2012 obligant les empreses a realitzar una anàlisi comparativa de la seva estructura salarial cada dos anys. Bèlgica també va ser el primer país de la UE a organitzar un dia de paga igual (a 2005).
  • El govern francès ha reforçat les sancions existents contra empreses de 50 empleats o més que no respecten les seves obligacions en matèria d’igualtat de gènere. Per primera vegada, com a resultat d’un decret del 2012, es va comprovar que a l’abril de 2013 dues empreses no complien la legislació sobre igualtat salarial.
  • La Llei d’igualtat de tracte austríaca obliga les empreses a elaborar informes d’igualtat salarial. Les normes, que es van anar introduint gradualment, ara són obligatòries per a empreses amb més de 250, 500 i 1000 empleats. Les empreses amb més de 150 empleats hauran d’elaborar un informe a partir del 2014.
  • La Resolució portuguesa del 8 de març de 2013 inclou mesures per garantir i promoure la igualtat d’oportunitats i resultats entre dones i homes en el mercat laboral, inclosa l’eliminació de les bretxes salarials. Les mesures inclouen la notificació de les bretxes de gènere en els salaris per indústria.

Més informació

Comissió Europea: diferència salarial de gènere
Comissió Europea: La igualtat paga
Pàgina d'inici del vicepresident Viviane Reding
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU
Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Economia

Reduir l’atur: s’expliquen les polítiques de la UE

publicat

on

Després de l’augment constant de l’atur a la UE des del 2013, la pandèmia COVID-19 va provocar un augment el 2020. Esbrineu com funciona la UE per reduir l’atur i combatre la pobresa.

Tot i que les condicions del mercat de treball de la UE i els drets dels treballadors han millorat significativament en els darrers anys, la lluita contra l 'atur i les conseqüències de la malaltia Crisi COVID segueixen sent reptes per a la Unió Europea, tot i que treballen per aconseguir llocs de treball de qualitat i Europa socialment inclusiva.

Per saber més sobre com protegeix la UE els llocs de treball i els treballadors afectats per la pandèmia del coronavirus.

S'han fet esforços en diversos àmbits, com ara ajudar els joves a entrar al mercat laboral, combatre l'atur de llarga durada, millorar les competències i facilitar la mobilitat dels treballadors a la UE.

taxa d'atur de la UE

A l'abril 2021, el taxa d’atur a la zona euro va ser del 8%, des del 8.1% del març del 2021 i del 7.3% a l’abril del 2020.

anunci

Competències de la UE contra els estats membres

Els països de la UE segueixen sent principalment responsables de les polítiques laborals i socials. Tanmateix, la UE complementa i coordina les accions dels estats membres i fomenta l'intercanvi de bones pràctiques.

D'acord amb article nou del Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea, la UE hauria de considerar l'objectiu d'un alt nivell d'ocupació a l'hora de definir i aplicar totes les seves polítiques i activitats.

anunci

Estratègia europea d'ocupació 

El 1997 els països de la UE van establir un conjunt d'objectius i objectius comuns per a la política d'ocupació per combatre l'atur i crear més llocs de treball i millors a la UE. Aquesta política també es coneix com a Estratègia europea d'ocupació (EES).

La Comissió Europea supervisa i implementa l’estratègia a través de l’equip semestre europeu, un cicle anual de coordinació de les polítiques econòmiques i laborals a nivell de la UE.

La situació social i laboral a Europa es valora en el context del semestre de la UE i es basa en el Directrius sobre ocupació, prioritats i objectius comuns per a les polítiques nacionals d’ocupació. Per ajudar els països de la UE a avançar, la Comissió emet recomanacions específiques pel país, basades en el seu progrés cap a cada objectiu.

Com es finança

L' Fons Social Europeu (FSE) és el principal instrument d’Europa per garantir oportunitats de treball més justes per a tots els que viuen a la UE: els treballadors, els joves i tots els que busquen feina.

El Parlament Europeu va proposar augmentar el finançament a el pressupost de la UE per al 2021-2027. La nova versió del fons, coneguda com a Fons Social Europeu Plus (FSE +), amb un pressupost de 88 milions d’euros, se centra en l’educació, la formació i l’aprenentatge permanent, així com l’accés igualitari a una ocupació de qualitat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa.

El Programa d'Ocupació i Innovació Social (EaSI) té com a objectiu ajudar a modernitzar les polítiques laborals i socials, millorar l'accés al finançament a empreses socials o persones vulnerables que desitgin crear una microempresa i promoure la mobilitat laboral a través de Xarxa EURES. La European Jobs Network facilita la mobilitat proporcionant informació als empresaris i als sol·licitants d'ocupació i també disposa d'una base de dades de llocs de treball i aplicacions a tot Europa.

L' Fons d'Adaptació a la Globalització Europea (EGF) dóna suport als treballadors que perden la feina a causa de la globalització, ja que les empreses poden tancar o traslladar la seva producció a països que no pertanyen a la UE, o la crisi econòmica i financera, a la recerca de nous treballs o la creació de negocis propis.

L' Fons d'Ajuda Europea per als més desfavorits (FEAD) dóna suport a les iniciatives dels estats membres per proporcionar aliments, assistència material bàsica i activitats d’inclusió social als més desfavorits.

La versió actualitzada del Fons Social Europeu Plus combina diversos fons i programes existents (FSE, EaSI, FEAD, la Iniciativa d’Ocupació Juvenil), agrupant els seus recursos i proporcionant un suport més integrat i dirigit als ciutadans.

Lluitar contra l'atur juvenil

Entre les mesures de la UE per combatret la desocupació juvenil és el garantia juvenil, un compromís dels estats membres de garantir que tots els joves menors de 10 anys de 30 rebin una oferta de feina, educació continuada, aprenentatge o pràctiques de bona qualitat en un termini de quatre mesos després d'haver estat aturat o abandonar l'educació formal. La implementació de la garantia juvenil compta amb el suport de la inversió de la UE a través de la Iniciativa per a l’ocupació juvenil.

L' Cos de Solidaritat Europea permet als joves ser voluntaris i treballar en projectes relacionats amb la solidaritat a tot Europa. El La vostra primera plataforma de treball EURES Ajuda als joves amb edat 18 a 35 i estan interessats a obtenir experiència professional a l'estranger, a trobar pràctiques, pràctiques o aprenentatge.

Habilitats correctes, feina adequada

Mitjançant la promoció i la millora de l’adquisició d’habilitats, la qual cosa fa que les qualificacions siguin més comparables i que proporcioni informació sobre les demandes d’habilitats i llocs de treball, la UE dóna suport a les persones a la recerca de llocs de treball de qualitat i amb millors decisions professionals.

L' Nova agenda de competències per a Europa, llançat a 2016, consisteix en mesures 10 per fer que la formació i el suport adequats estiguin a l'abast de la gent i revisar una sèrie d'eines existents, com el format europass de CV europeu).

Repte d'atur de llarga durada

L'atur de llarga durada, quan la gent està a l'atur durant més d'un mes, és una de les causes de la pobresa persistent. Es manté molt alt en alguns països de la UE i segueix representant gairebé 50% de la desocupació total.

Per integrar millor els desocupats de llarga durada al mercat laboral, es van adoptar els països de la UE recomanacions: fomenten el registre d’aturats de llarga durada amb un servei d’ocupació, una avaluació en profunditat individual per identificar les seves necessitats, així com un pla a mida per tornar-los a la feina (un acord d’inserció laboral). Estaria disponible per a tots els aturats durant 18 mesos o més.

L’absència laboral a llarg termini sovint provoca l’atur i els treballadors que abandonen el mercat laboral de manera permanent. Per retenir i reintegrar els treballadors al lloc de treball que pateixen lesions o problemes de salut crònics, a 2018, el Parlament Europeu va formular un conjunt de mesures perquè els estats membres treballin, com fer que els llocs de treball siguin més adaptables a través de programes de desenvolupament d’habilitats, assegurant unes condicions de treball flexibles i donant suport als treballadors (incloent coaching, accés a un psicòleg o terapeuta).

Promoure la mobilitat dels treballadors

Facilitar que la gent pugui treballar en un altre país pot ajudar a combatre l’atur. La UE disposa d'un conjunt de regles comunes per protegir les persones drets socials relacionats amb l’atur, la malaltia, la maternitat / paternitat, les prestacions familiars, etc., quan es mouen a Europa. Normes sobre el desplaçament de treballadors establir el principi de la mateixa remuneració pel mateix treball al mateix lloc de treball.

Per saber més sobre què fa la UE sobre l'impacte de la globalització en l'ocupació.

Més informació sobre les polítiques socials de la UE

Per saber més 

Seguir llegint

Economia

L’escassetat de mà d’obra a Hongria fa que el govern busqui treballadors a l’estranger

publicat

on

El govern generalment reticent a immigrants a Budapest està buscant estrangers per ajudar amb l'escassetat de mà d'obra, escriu Cristian Gherasim, corresponsal de Bucarest.

El ministre d'exteriors hongarès va dir que es permetrà a les empreses contractar mà d'obra qualificada de països no pertanyents a la UE. Peter Szijjarto, el ministre d'Afers Exteriors, va recolzar la decisió dient que això ajudaria a assolir l'objectiu de creixement d'Hongria del 5.5% per a aquest any.

Per exemple, un sector afectat per l’escassetat de mà d’obra és la indústria de l’hostaleria a Hongria, que recentment ha expressat fortes preocupacions per la manca de cuiners i personal de neteja. Tamás Flesch, cap de l'Associació d'Hostaleria i Restauració d'Hongarès, va dir durant una entrevista que els propietaris d'hotels de Budapest s'esforcen per assegurar la força de treball tan necessària, oferint l'exemple del gerent d'hotels que necessita netejar les habitacions.

anunci

Molts altres països de l'Europa central i oriental han estat lluitant amb l'escassetat de mà d'obra enmig d'una recuperació econòmica més ràpida de l'esperada després de les restriccions de la pandèmia.

El govern de Budapest s'ha mostrat reticent a obrir les seves portes fins ara als estrangers enmig de les polítiques antiimmigrants del primer ministre Viktor Orban que han provocat freqüents enfrontaments amb la Unió Europea.

Un altre sector on es fa palesa la manca de mà d'obra hongaresa és l'agricultura. Els agricultors hongaresos lluiten per trobar prou treballadors per collir les seves fruites i verdures, amb només deu anys de destrucció de mercaderies per valor de més de 190 milions d’euros.

anunci

Els experts creuen que la millor manera d’atraure la gent a treballar a les granges és augmentar els salaris. Creuen que la indústria necessitarà almenys una dècada per recuperar-se de les pèrdues de llocs de treball i reorientar-se cap a una nova forma de fer negocis.

I probablement el sector més sorprenent afectat per l'escassetat de mà d'obra a Hongria és el comerç al detall en línia. La crisi laboral restringeix el comerç electrònic, i moltes botigues en línia es veuen obligades a suspendre la publicitat en línia perquè no poden fer front a una demanda més elevada. Kristof Gal, fundador de Klikkmarketing, una empresa de màrqueting en línia amb seu a Budapest, calcula que entre un 30 i un 40% de les botigues en línia es podria veure afectat per aquest problema.

Szijjarto va dir que la nova legislació, inclosa la dels treballadors temporals, té com a objectiu "ajudar a reiniciar ràpidament l'economia i ser la més ràpida a reiniciar-se a Europa".

Com que l'economia hongaresa està millorant el que s'esperava el primer trimestre d'aquest any, malgrat les mesures de bloqueig del coronavirus, el govern de Budapest va anunciar altres mesures, com ara alleujar les càrregues burocràtiques de les petites i mitjanes empreses, així com préstecs econòmics per ajudar les empreses hongareses a expandir-se a l'estranger. o invertir en projectes ecològics.

La UE ha criticat reiteradament el govern de Budapest per la seva postura respecte als migrants, els atacs a la llibertat de premsa i contra la comunitat LGTB. La Comissió Europea i el Parlament Europeu han iniciat prèviament una acció contra l'estat de dret contra Hongria pel que fa a les llibertats civils. Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que tiri endavant amb accions legals i fins i tot es negui a Hongria l'accés al pla de recuperació de la pandèmia Covid-750 de 19 milions d'euros, si el govern d'Orban no inverteix el rumb.

Seguir llegint

Ocupació

Només el 5% del total de sol·licituds de visats de treball qualificat a llarg termini presentats el primer trimestre provenien de ciutadans de la UE, segons les dades

publicat

on

Les xifres publicades pel Ministeri d’Interior del Regne Unit indiquen com el nou sistema d’immigració britànic posterior al Brexit afectarà el nombre de ciutadans de la UE que arribin al Regne Unit a treballar. Entre l’1 de gener i el 31 de març d’aquest any, els ciutadans de la UE van presentar 1,075 sol·licituds de visats de treball qualificat a llarg termini, inclòs el visat de salut i atenció, que representava només el 5% del total de 20,738 sol·licituds d’aquests visats.

L’Observatori de les Migracions de la Universitat d’Oxford va dir: “Encara és massa aviat per dir quin impacte tindrà el sistema d’immigració post-Brexit en el nombre i les característiques de les persones que vénen a viure o treballar al Regne Unit. Fins ara, les sol·licituds de ciutadans de la UE segons el nou sistema han estat molt baixes i representen només un poc per cent de la demanda total de visats del Regne Unit. Tot i això, pot passar un cert temps perquè els possibles sol·licitants o els seus empresaris es familiaritzin amb el nou sistema i els seus requisits ".

Les dades també mostren que el nombre de treballadors sanitaris migrants que vénen a treballar al Regne Unit ha augmentat a nivells rècord. Durant el primer trimestre d’aquest any s’han utilitzat 11,171 certificats de patrocini per a treballadors sanitaris i d’atenció social. Cada certificat equival a un treballador migrant. A principis del 2018, hi havia 3,370. Gairebé el 40 per cent de totes les sol·licituds de visat de treball qualificat eren per a persones del sector de la salut i el treball social. Ara hi ha més titulars de visats sanitaris migrants al Regne Unit que en cap moment des que es van iniciar els registres el 2010. Tot i que el nombre de llicències de patrocinadors per a visats sanitaris va baixar a 280 durant el primer tancament de l'any passat, ha continuat augmentant des de llavors, un patró que no es va veure afectat pel tercer bloqueig d’aquest hivern.

anunci

Per contra, el sector de la informàtica, l’educació, les finances, les assegurances, el professional, el científic i el tècnic han vist caure el nombre d’emigrants ocupats en el que portem d’any, tot i augmentar durant la segona meitat del 2020. El nombre de treballadors migratoris en TI encara és significativament més baixos que els nivells previs a la covidesa. El primer trimestre del 2020 es van expedir 8,066 visats de treball qualificat al sector informàtic, actualment n’hi ha 3,720. El nombre de professionals migrants i de treballadors científics i tècnics també ha caigut lleugerament per sota dels nivells anteriors al covid.

L'expert en visats Yash Dubal, director d'AY & J Solicitors, va dir: "Les dades mostren que la pandèmia encara afecta el moviment de persones que vénen al Regne Unit a treballar, però sí que indica que la demanda de visats de treball qualificat per als treballadors fora de la UE continuar creixent un cop es normalitzin els viatges. Ara hi ha un interès especial pels treballadors britànics en informàtica dels treballadors de l’Índia i esperem que continuï aquest patró ”.

Mentrestant, el Ministeri de l'Interior ha publicat el compromís de permetre el moviment legítim de persones i mercaderies per donar suport a la prosperitat econòmica, mentre s'enfronta a la migració il·legal. Com a part del seu pla de lliurament de resultats per a aquest any, el departament també es compromet a "aprofitar les oportunitats de sortida de la UE, mitjançant la creació de la frontera més eficaç del món per augmentar la prosperitat del Regne Unit i millorar la seguretat", tot reconeixent que els ingressos que cobra per les taxes de visat poden disminuir demanda reduïda.

anunci

El document reitera el pla del Govern per atraure els "més brillants i millors al Regne Unit".

Dubal va dir: "Tot i que les xifres relatives als visats per als treballadors de TI i els dels sectors científics i tècnics no compleixen aquest compromís, encara són primers els dies per al nou sistema d'immigració i la pandèmia ha tingut un efecte profund en els viatges internacionals. Per la nostra experiència ajudant a facilitar visats de treball als migrants, hi ha una demanda acumulada que es realitzarà durant els propers 18 mesos ".

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències