Connecteu-vos amb nosaltres

societat digital

Del laboratori al mercat: tres projectes d'investigació que van provocar spin-offs d'alta tecnologia

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

1000000000000176000000E01DB8DF90Avui (10 de març) s’ha atorgat el Premi Europeu a les Innovadores a Ana Maiques @ ana_maiques.Maiques ha dit: "Per ser una innovadora de primer ordre, heu de ser capaços de fer ciència d’avantguarda, però també portar-la al mercat". (llegiu el seu missatge a Blog de la vicepresidenta Neelie Kroes).

Això és exactament el que ha fet amb la seva empresa derivada Neuroelèctrics @ Neuroelèctrics, que desenvolupa revolucionaris dispositius cerebrals. Aquesta història d 'èxit va ser possible gràcies a la inversió de la Unió Europea a través de Programa FET. Neuroelèctrics s’ha creat per comercialitzar tecnologies desenvolupades dins del projecte finançat per la UE RUSC.

2.7 milions d’euros per a tecnologies futures i emergents (FET) a l’horitzó 2020

anunci

La investigació sobre la pròxima generació de tecnologies és clau per a la competitivitat d’Europa. Per això s’invertiran 2.7 milions d’euros Tecnologies Futures i Emergents (FET) sota el nou programa de recerca 2020 Horizon # H2020 (2014-2020). Això suposa un augment gairebé triple del pressupost en comparació amb el programa de recerca anterior, el 7PM. Les accions FET formen part del excel·lent ciència pilar d’Horitzó 2020.

3 casos d'èxit FET @fet_eu #FET_eu

1) Dispositius revolucionaris del cervell mòbil. Voleu controlar i estimular les activitats de les vostres neurones a casa? És possible amb Neuroelectrics, una derivació de la pime d'alta tecnologia Starlab amb seu a Barcelona. Aquesta empresa comercialitza dos revolucionaris dispositius cerebrals desenvolupats amb fons de recerca de la UE.

anunci

La primera eina mèdica, Enobio, és un sistema de sensors portàtil i sense fils per a la gravació d’electroencefalografia (EEG). L’EEG s’utilitza habitualment per a la detecció d’episodis epilèptics i per a l’estudi de trastorns del son. També té un gran potencial per detectar malalties neurodegeneratives, per a la rehabilitació de l’ictus i per a la comunicació no verbal. Amb Enobio, EEG és mòbil i el control es pot fer a casa.

El segon dispositiu, Starstim, és un estimulador cerebral sense fils. La funció cerebral es pot modificar aplicant un corrent elèctric feble mitjançant elèctrodes de contacte col·locats sobre el cuir cabellut (transcranial).

Aquesta estimulació pot alleujar el dolor (mal de cap de migranya, dolor d’esclerosi múltiple, fibromiàlgia, etc.) i es pot utilitzar per al tractament de la depressió, la rehabilitació posterior a l’ictus i la millora cognitiva. Les dades enregistrades pels dos productes estan disponibles directament en un ordinador mitjançant una connexió sense fils.

Aquestes noves tecnologies cerebrals van ser dissenyades, desenvolupades i provades dins del projecte RUSC. Es van invertir 2.3 milions d’euros de finançament de la UE en aquest projecte per avançar en l’estat de l’art en investigació fonamental de neurociències, diagnòstic de neurologia i teràpia. A més d’un avanç mèdic innovador, el projecte va conduir a la creació de la prometedora spin-off Neuroelectrics, que s’està internacionalitzant amb una sucursal als EUA.

2) Una aplicació per a telèfons intel·ligents per a la seguretat de la gent. Imagineu-vos que esteu en un festival: hi ha un pànic massiu, on heu d’anar per estar segur? Hi ha una aplicació per dir-te. El sistema ja s’ha provat durant els Jocs Olímpics de Londres (Aplicació de la policia de la ciutat de Londres), la Marató de la ciutat de Viena el 2012 (vídeo de visualització de densitat de multitud (Imatge següent) i, més recentment, la investidura del príncep Willem Alexander el 2013 a Amsterdam (30 aplicació APPril) que va ser utilitzat per més de 70 persones.

L'aplicació, que s'adapta a cada esdeveniment, permet als usuaris rebre informació actualitzada sobre la millor manera d'anar a un lloc concret i, al mateix temps i amb la seva aprovació prèvia, enviar dades sobre els seus moviments als organitzadors. A continuació, es pot informar a l'equip d'emergència de l'esdeveniment en temps real sobre els comportaments de la multitud i la seva densitat. En cas de situació perillosa, s’envien missatges als usuaris per coordinar els seus moviments.

La investigació que va conduir a l'aplicació es va dur a terme dins del SOCIAL projecte, que va rebre 5.3 milions d’euros de finançament de la UE. La visió general del projecte era desenvolupar una comprensió de com interactuen els sistemes complexos de dispositius electrònics interconnectats i els humans, i com això condueix a un comportament intel·ligent i útil. El projecte va creuar les fronteres entre diferents disciplines científiques (física, informàtica, matemàtiques, ciències socials i fins i tot humanitats), abordant tècniques de modelatge, experiments de simulació i mètodes analítics.

SOCIAL va donar lloc a la creació d’una spin-off amb seu a Alemanya, Programari SIS, que comercialitza solucions d’informació social. L’equip va començar amb la gestió d’emergències i esdeveniments i vol ampliar el concepte al turisme i al màrqueting.

Llegeix això entrevista de Paul Lukowicz, coordinador de SOCIAL i assessor científic a Programari SIS.

3) Personatges virtuals amb emocions facials humanes. T’agrada escapar del paper del teu personatge 3D preferit i controlar-ne les expressions facials amb les teves? Feu-ho amb Faceshift @faceshift. Aquesta derivació ha desenvolupat la primera tecnologia de seguiment facial que permet als usuaris animar avatars virtuals movent la seva pròpia cara davant d’una càmera. El programari s’utilitza per a la producció de TV i pel·lícules, anuncis i videojocs. L’equip, amb una sòlida formació acadèmica i internacional, creu que la tecnologia ha de permetre la creativitat, que ha de ser alhora senzilla i potent i que ha de ser accessible per a tothom.

La tecnologia Faceshift es basa en els resultats de TANGO projecte, que va rebre finançament de la UE de 2.8 milions d’euros. Tot i que les tècniques de síntesi de moviment se centren principalment en factors físics, TANGO va explorar l'univers de les interaccions emocionals no verbals. Les interaccions emocionals es van estudiar quantitativament en detall i es van transferir en sistemes tècnics que simulaven un comportament emocional interactiu realista. Els resultats experimentals i l'anàlisi matemàtica obtinguts van conduir a una nova generació de dispositius tècnics que establien una comunicació emocional entre humans i màquines.

Mireu els seus vídeo

Descobreix altres Projectes FET del 7è PM

Voleu sol·licitar? portal per als participants

economia digital

La Comissió proposa un camí cap a la dècada digital per aconseguir la transformació digital de la UE el 2030

publicat

on

El 15 de setembre, la Comissió va proposar un camí cap a la dècada digital, un pla concret per aconseguir la transformació digital de la nostra societat i economia per al 2030. La proposta de camí cap a la dècada digital es traduirà les ambicions digitals de la UE per al 2030 en un mecanisme de lliurament concret. Establirà un marc de governança basat en un mecanisme de cooperació anual amb els estats membres per arribar al 2030 Objectius de la dècada digital a nivell de la Unió en les àrees de competències digitals, infraestructures digitals, digitalització d’empreses i serveis públics. També pretén identificar i implementar projectes digitals a gran escala que impliquin la Comissió i els estats membres. La pandèmia va destacar el paper central que juga la tecnologia digital en la construcció d’un futur pròsper i sostenible. En particular, la crisi va exposar una divisió entre les empreses amb capacitat digital i les que encara no han adoptat solucions digitals i va posar de manifest la bretxa entre zones urbanes, rurals i remotes ben connectades. La digitalització ofereix moltes oportunitats noves al mercat europeu, on més de 500,000 vacants per a ciberseguretat i experts en dades van quedar sense cobrir el 2020. En línia amb els valors europeus, el camí cap a la dècada digital hauria de reforçar el nostre lideratge digital i promoure polítiques digitals centrades en els humans i sostenibles apoderar els ciutadans i les empreses. Hi ha més informació disponible el comunicat de premsa, Q & A full de dades. L'adreça sobre l'estat de la unió del president von der Leyen també està disponible online.

anunci

Seguir llegint

economia digital

Euro digital: la Comissió celebra el llançament del projecte de l'euro digital per part del BCE

publicat

on

La Comissió celebra la decisió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) de posar en marxa el projecte de l'euro digital i iniciar la seva fase d'investigació. Aquesta fase examinarà diverses opcions de disseny, requisits dels usuaris i com els intermediaris financers podrien proporcionar serveis basats en un euro digital. L’euro digital, una forma digital de diners dels bancs centrals, oferiria més opcions als consumidors i empreses en situacions en què no es pugui utilitzar efectiu físic. Donaria suport a un sector de pagaments ben integrat per donar resposta a les noves necessitats de pagament a Europa.

Tenint en compte la digitalització, els canvis ràpids en el panorama dels pagaments i l’aparició dels actius criptogràfics, l’euro digital seria un complement a l’efectiu, que hauria de romandre àmpliament disponible i usable. Donaria suport a diversos objectius polítics establerts a la Comissió més àmplia finances digitals i estratègies de pagaments al detall que inclouen la digitalització de l'economia europea, augmenten el paper internacional de l'euro i donen suport a l'autonomia estratègica oberta de la UE. Basant-se en la cooperació tècnica amb el BCE iniciada al gener, la Comissió continuarà treballant estretament amb el BCE i les institucions de la UE durant tota la fase d’investigació per analitzar i provar les diverses opcions de disseny amb vista als objectius de la política.

anunci

Seguir llegint

Intel · ligència artificial

Educació: la Comissió llança un grup d’experts per desenvolupar directrius ètiques sobre intel·ligència artificial i dades per a educadors

publicat

on

El 8 de juliol, la Comissió va celebrar la primera reunió del grup d’experts en Intel·ligència Artificial (IA) i dades en educació i formació. El grup d 'experts forma part del Pla d'acció d'educació digital (2021-2027), que fomentarà encara més la comprensió de l’ús de tecnologies emergents i sensibilitzarà sobre les oportunitats i els riscos de l’ús de la IA i les dades en educació i formació. Els 25 experts, seleccionats mitjançant una convocatòria oberta, han de preparar directrius ètiques sobre IA i dades dirigides específicament al sector de l’educació i la formació. Reconeixent el potencial i els riscos de les tecnologies i les dades d’IA, el grup abordarà els reptes relacionats amb la no discriminació, així com els problemes d’ètica, seguretat i privadesa.

També s’abordarà la necessitat urgent que els educadors i els estudiants tinguin una comprensió bàsica de l’IA i l’ús de dades per relacionar-se de manera positiva, crítica i ètica amb aquesta tecnologia. Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, va dir: “La intel·ligència artificial i l’anàlisi d’aprenentatge són tecnologies que canvien el joc. Estan revolucionant la manera d’aprendre dels estudiants. Alhora, molts educadors, pares i estudiants estan comprensiblement preocupats per qui recopila, controla i interpreta les dades generades sobre ells. Aquí és on entra el nostre nou grup d’experts: el seu treball serà fonamental per preparar pautes ètiques pràctiques per als educadors, abordant, per exemple, els biaixos en la presa de decisions.

"La reunió va ser un pas important cap a la implementació del nostre pla d'acció en educació digital: junts ens assegurarem que la IA compleixi les necessitats educatives reals i sigui utilitzada de forma segura i ètica pels estudiants i educadors de tota Europa".

anunci

La reunió va ser la primera de les quatre que va tenir lloc durant els propers dotze mesos. Les directrius, que es presentaran el setembre del 12, aniran acompanyades d’un programa de formació per a investigadors i estudiants sobre els aspectes ètics de la IA, i inclouen un objectiu del 2022% de la participació femenina en activitats. El grup també s'assegurarà que les directrius tinguin en compte la Comissió d'abril de 45 proposta de marc legal d’IA i nou pla coordinat amb els estats membres. Hi ha informació sobre el llançament i el programa de treball del grup d’experts online, hi ha més informació sobre IA i educació disponible aquí.

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències